Asistenţa judiciară gratuită în materie penală


Asistenţă judiciară gratuită înseamnă:

1. asistarea şi reprezentarea gratuită de către un avocat;

2. primirea sumei necesare punerii în executare a hotărârii judecătoreşti prin care au fost acordate despăgubiri civile.

 Cine poate beneficia?

          – persoana care a fost victima unei tentative de omor, tentative de omor calificat sau tentative de omor deosebit de grav;

          – persoana care a fost victima unei infracţiuni de vătămare corporală gravă, a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie care a avut ca urmare vătămarea corporală gravă;

          – persoana care a fost victima unei infracţiuni de viol, a unui act sexual cu un  minor sau a unei perversiuni sexuale;

          – dacă soţul, părintele sau persoana care întreţinea solicitantul a decedat ca urmare a unei infracţiuni de omor, omor calificat, omor deosebit de grav, sau orice altă infracţiune săvârşită cu intenţie, care a avut ca urmare moartea persoanei;

          – persoana care a fost victima unei infracţiuni, iar venitul lunar pe membru de familie nu este mai mare decât salariul minim brut pe ţară stabilit pentru anul în curs.

Aceste persoane au dreptul de a fi asistate sau reprezentate, în mod gratuit, de către un avocat şi pot primi suma necesară punerii în executare a hotărârii judecătoreşti.

 În termen de maxim 60 de zile de la data săvârşirii infracţiunii sau de la data la care s-a luat cunoştinţă de săvârşirea infracţiunii, solicitantul are obligaţia de a sesiza organele de urmărire penală.

Cum se obtine asistenţă judiciară gratuită

Pentru a beneficia de asistenţă judiciară gratuită, trebuie formulată o cerere scrisa si se anexează, în copie, documentele justificative pentru datele înscrise în cerere şi orice alte documente utile pentru soluţionarea cererii.

Asistenţa judiciară gratuită se acordă fiecărei victime pe tot parcursul procesului, în limita sumei echivalente cu două salarii de bază minime brute pe ţară, stabilite pentru anul în care victima a formulat cererea de asistenţă judiciară gratuită.

Cand inceteaza dreptul la asistenta judiciara/avocat din oficiu?

Dreptul la asistenta judiciara, indiferent de forma acesteia, inceteaza prin moartea partii sau prin imbunatatirea starii sale materiale.

Anchetarea abaterii si exercitarea actiunii disciplinare sunt de competenta consiliului baroului. In cadrul fiecarui barou se organizeaza si functioneaza o comisie de disciplina care judeca, in prima instanta si in complet de 3 membri, abaterile disciplinare savarsite de avocatii din acel barou.

7 comentarii la “Asistenţa judiciară gratuită în materie penală

 1. Avocata zica ca nu se poate demonstra evaziunea fiscala si spalarea de bani la firmele de TIP SUVEICA…. Cum sa procedez? Anaf nu a facut nimic, analizeaza riscul economic/fiscal………….

  Apreciază

 2. Este foarte greu sa demonstrezi evaziunea fiscala la firmele de tip suveica. Un avocat nu are aceasta posibilitate dar ANAF-ul poate pentru ca are dreptul sa controleze toate actele.

  Apreciază

 3. Nu stiu exact la ce rubrica sa ma incadrez, asa ca voi expune pe scurt problema mea si, in final, voi pune intrebarea.
  De ani de zile Asociatia de Proprietari ( AP ) nu justifica niciun ban din cei stransi / chletuiti nimanui. M-am adresat in scris presedintelui, administratorului, presedintelui comisiei de cenzori – n-am primit niciun raspuns. Deoarece pur si simplu a disparut fondul de reparatii ( aprox. 18000 lei ), m-am adresat ANAF, ei au trimis la Primarie, iar aceasta mi-a raspuns ca nu suntem constituiti legal ca AP si pana nu se regelemnteaza acest aspect, nu pot face nimic. Eu am acte ce confirma ca suntem legal constituiti ca AP, deci primaria minte. Am facut un denunt penal la DNA, cu documente justificative, acesta a raspuns, in termen legal, ca nu este de competenta sa si l-a trimis, cu numer de inregistrare, la Parchetul de pe langa Tribunalul Timisoara, de unde este….PAUZA TOTALA !!! de luni de zile.
  Atat AP ( ce se simte acoperita de primaria Timisoara ), Primaria, ANAF-ul teritorial cat si Parchetul de pe langa Tribunalul Timisoara – TOTI TAC !!!
  Ce cale de atac mai am? Cui sa ma adresez? Eu lupt de una singura pt. ca in AP parte din proprietari constituie HAITA si isi impart intre ei banii ( si probabil cu cei ce ii protejeaza ), parte sunt „neinformati”. Eu sunt supusa oprobiului public ca „nebuna ce face reclamatii”, sunt injurata pe fata ( nu pot participa la sedinte ), mise da cu picioarele si cu pumnii in usa etc. Asta doar pentru ca de trei ani incerc sa aflu unde sunt banii nostri / ai mei.
  Ma pot adresa unor foruri europene pentru drepturile omului? Nici macar ancheta nu a avut loc.
  Multumesc pentru rabdare si timpul acordat.
  P.S. eu am relatat totul foarte pe scurt, pentru ca istoria este mai lunga si mai complicata – dar am acte doveditoare.

  Apreciază

 4. Mirela, aveţi dreptul să trimiteţi în scris o cerere la Parchet prin care să solicitaţi informaţii cu privire la lucrarea penală nr… (ăla care vi l-a transmis DNA-ul în răspunsul său). Dacă vi se răspunde că nu s-au efectuat lucrări de cercetare, în cazul în care a trecut 1 (un) an de la data plângerii penale, aveţi dreptul să vă adresaţi instanţei de judecată pentru tergiversarea soluţionării dosarului conf.art.297 Noul Cod Penal.

  Apreciază

 5. bunica a vandut pamantul de la sat plopu ianca braila la presiunea unchiului si sotiei acestuia cu toate ca era diagnosticata cu retard mintal sever si era nedeplasabila si avea peste 80 de ani,iar notarul din IANCA BRAILA nu a cerut expertiza medicala

  va rog sa ma ajutati

  0736668761 cristina

  0729056804 mama

  Apreciază

Opinia ta

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s