4 comentarii la “Şpaga şi salariile discriminatorii la români

 1. Din ciclul: AŞA NU!

  Un tanar medic la un spital din Galati (Iulian MD) a publicat o scrisoare dura la adresa celor care se plang ca au dat mita doctorilor. „Nu va lua nimeni banii de placere, inteligentilor. Nu va obliga sa ii dati si daca vi-i lua, vi-i lua de nevoie. Ca si medicul mananca, se pisa si se caca, exact ca si voi. Si el are nevoie de un moment de relaxare”, a scris doctorul pe blogul sau.

  „Medicii vor pleca peste granite. O parte din ei. O alta parte din ei, si inca una destul de consistenta, vor renunta complet la sistemul de stat si vor migra in sistemul privat. Unde vi se va spune de la inceput ‘Banu’ jos. 2000 RON sau nici nu ma ating de tine.’Asta dupa ce ati platit deja 50-100 RON pe consultatie. Iar voi nu o sa aveti ce comenta. Vi se va taia chitanta, deci nimic ilegal la mijloc. Si nici conditionare de act medical nu se va putea numi. Mita nici atat. Plic nici nu mai discutam. Ce o sa mai plangeti voi dupa plic, cand s-o intampla asta…

  Ce dor o sa va fie sa puneti 50-100 RON intr-un plic si sa-l dati cand parasiti spitalul, doar si numai daca simtiti nevoia sa ii dati. Bineinteles ca va fi o mica parte care va ramane la sistemul de stat. Medici care in scurt timp vor fi depasiti din toate punctele de vedere. Ei vor obosi din ce in ce mai tare. Calitatea actului medical va scadea. Si eventual, isi vor baga si ei picioarele. Ce veti face atunci? Ce alte plangeri cretine veti mai avea in momentul ala?”

  „N-am sa uit deciziile mizere luate de ICCJ impotriva medicilor, dar indirect, luate de fapt impotriva pacientilor. N-am sa uit cum mase intregi de cretini s-au bucurat la deciziile astea, uitand ca intr-un final ei sunt cei care vor avea cel mai mult de tras.

  Sa ne lamurim exact cu ce e “manjit” plicul… E manjit cu eforturi.Eforturile aluia de a pus ceva in plic. Ca probabil si-a rupt de la gura. Probabil a rupt de la gura copiilor. Pentru sanatatea lui sau a cuiva apropiat. E manjit cu efortul medicului de a rezolva cazul medical cat mai rapid, eficient si civilizat cu putinta, intr-un sistem care lupta impotriva obiectivului asta. E manjit cu umilinta pacientului. Ca daca n-ar fi ceva stigmatizant, nu ar face-o pe ascuns. E manjit cu umilinta medicului. Ca trebuie sa accepte asa ceva, pentru ca toate cartile, instrumentele medicale personale si hainele il costa bani. Si daca reuseste cumva medicul sa spele umilinta cu ideea ca tot in serviciul pacientului o face, vine o umilinta si mai apasatoare. Umilinta ca s-ar putea ca saptamana viitoare ala micu sa n-aiba bani de pachet sau de transport. Sau ca luna care vine s-ar putea sa creasca un pic si sa aiba nevoie de haine noi. Mai e manjit cu o constientizare apasatoare, a ambelor parti, ca in tara asta de cacat nu se poate altfel. Ca nimeni nu are destul si e de porc sa muncesti aproape moca.”

  Deşi vocabularul acestui medic este de maidan, modul în care pune problema este absurdă. El uită cu desăvârşire faptul că românii plătesc lunar asigurările medicale şi, în cazul în care au nevoie o dată la 10 ani de o intervenţie chirurgicală ori de vreo analiză, nu beneficiază de servicii gratuite chiar dacă contribuţiile sale sunt la zi! Medicii ar trebui să se revolte împotriva Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi împotriva Ministerului Sănătăţii, să ceară explicaţii privind cheltuirea şi distribuirea fondurilor CAS încasate de la angajaţi. Nefiind interesaţi de aceste lucruri, medicii (majoritatea) preferă să umilească bolnavii, să-i lase să moară, să le condiţioneze serviciul medical de sfânta şpagă, să se cupleze cu diverse firme din domeniul farmaceutic în scopul de a le recomanda medicamentele şi a beneficia de sume uriaşe ori de vacanţe în locuri exotice, de a vinde medicamente la suprapreţ şi multe, multe alte combinaţii ilegale, imorale. În fond, e mult mai cool să acţioneze în zona subterană a corupţiei decât în zona legalităţii unde ar putea să-şi ceară drepturile salariale şi schimbarea condiţiilor de muncă (ambele pretenţii nefiind contestate de cetăţeni).

  Cât de uşor s-a trecut la ameninţări! Justiţia ne ameninţă că ne va pune la toţi cătuşe, medicii ne ameninţă că ne vor lăsa să murim! „Minunate” timpuri trăim. Iată efectul oamenilor mediocri şi imorali numiţi în funcţii mult prea înalte. Sunt funcţii în care n-ai ce căuta dacă îţi lipseşte vocaţia, pasiunea şi talentul (magistrat, medic, profesor); dacă unii se trezesc pe funcţii vocaţionale datorită conjuncturilor mafioto-economico-securistico-politice, vor rămâne nişte nulităţi umane, puse pe căpătuială, nefiind lezaţi de modalitatea utilizată în acest scop. Machiavelici şi criminali. Societatea românească este condusă şi dependentă de asemenea arhetipuri odioase. Tace. Se supune. Plăteşte. Înghite.

 2. Absolvenții facultăților de medicină rostesc la sfârșitul ceremoniei de încheiere a ciclului universitar jurământul lui Hippocrate:

  „Jur pe Apollo medicul, pe Esculap, pe Higea și Panacea și pe toți zeii și zeițele, pe care îi iau ca martori, că voi îndeplini acest jurământ și poruncile lui, pe cât mă ajută forțele și rațiunea:

  Să respect pe cel care m-a învățat această artă la fel ca pe propriii mei părinți, să împart cu el cele ce-mi aparțin și să am grijă de el la nevoie; să-i consider pe descendenții lui ca frați și să-i învăț această artă, dacă ei o doresc, fără obligații și fără a fi plătit.

  Să transmit mai departe învățăturile acestei arte fiilor mei, fiilor maestrului meu și numai acelor discipoli care au jurat după obiceiul medicilor, și nimănui altuia.

  Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violență.

  Nu voi prescrie niciodată o substanță cu efecte mortale, chiar dacă mi se cere, și nici nu voi da vreun sfat în această privință. Tot așa nu voi da unei femei un remediu abortiv.

  Sacră și curată îmi voi păstra arta și îmi voi conduce viața.

  Nu voi opera piatra din bășică, ci voi lăsa această operație celor care fac această meserie.

  În orice casă voi intra, o voi face numai spre folosul și bunăstarea bolnavilor, mă voi ține departe de orice acțiune dăunătoare și de contacte intime cu femei sau bărbați, cu oameni liberi sau sclavi.

  Orice voi vedea sau voi auzi în timpul unui tratament voi păstra în secret, pentru că aici tăcerea este o datorie.

  Dacă voi respecta acest jurământ și nu îl voi călca, viața și arta mea să se bucure de renume și respect din partea tuturor oamenilor; dacă îl voi trăda devenind sperjur, atunci contrariul.”

 3. Da, in Romania avem multi medici, doctori mai putini si profesori universitari mult mai putini. Apoi, oricat ar fi salariul de mare spaga nu poate eradicata (oricare ar fi riscul). Totdeauna va exista concurenta (intre medici, intre familiile lor (mai ales daca sunt mixte), intre copii lor) generatoare de vicii (restaurante de lux, case cu cat mai multe turnulete, masina, avion, femei (la unii cea de acasa poate avea migrene), etc). Din cele mai vechi vremuri, salariul este controlat de familie, pe cand spaga poate fi la purtator (fondul FSN). Cand n-ai bani te duci la biblioteca si studiezi pentru a avea bani mai multi. Cand ai bani multi, cresc pretentiile si nu mai ai timp de studiu. In orice situatie, cercul este vicios si pagubit este romanul platitor de taxe si impozite…

 4. Gheorghe Deresu

  La noi spaga este parte din ADN. Cu cat salariul este mai mare, cu atat spaga pretinsa este mai mare.
  Nu, romanul nu poate fara spaga. Ea exista in mentalul colectiv.
  Dar s-ar putea extrage daca legea si-ar infige adanc coltii in cativa care se intind la plicurile cu bani. Asa… pentru exemplificare. Dupa cateva cazuri, incet, incet se vor dezvata romanii din a da si a pretinde spaga. Pentru asta e nevoie de oameni integri care sa aplice legea fara discriminare dar… nici din astia nu avem!

Opinia ta

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s