9 comentarii la “Cum se creează un stat social conform teoriei lui Saul Alinsky

 1. JE, link-ul nu se deschide dar am cautat cartea in alta parte. A fost suficient sa citesc titlurile capitolelor pentru a-mi exulta interesul.
  O voi citi. Mersi pentru recomandare.

 2. Printre altele, Frederic Bastiat afirmă: „Din păcate, legea, în nici un caz, nu se limitează la funcțiile sale proprii. Și atunci când a depășit funcțiile corespunzătoare, nu a făcut-o doar în anumite chestiuni inconsecvente și discutabile. Legea a mers chiar mai departe de acestea; a acționat în opoziție directă cu scopul propriu. Legea a fost folosită pentru a distruge propriul obiectiv: Acesta a fost aplicată la anihilarea justiției care trebuia să se mențină; la limitarea și distrugerea drepturilor a căror scop real a fost acela de respect. Legea a pus forța colectivă la dispoziția celor fără scrupule care doresc, fără riscuri, să exploateze persoana, libertatea și proprietatea altora. Ea s-a transformat dintr-un drept într-un jaf, în scopul de a proteja jaful. Și a transformat-o într-o apărare legală a crimei în scopul de a pedepsi apărarea legală.

  Cum s-a realizat această perversiune a legii? Și care au fost rezultatele?

  Legea a fost pervertită de influența a două cauze cu totul diferite: lăcomia umană și falsa filantropie.”

 3. „Omul poate trăi și satisface nevoile sale doar prin muncă neîncetată; prin aplicarea neîncetată a facultăților sale la resursele naturale. Acest proces stă la originea proprietății.

  Dar este, de asemenea, adevărat că un om poate trăi și satisface nevoile sale prin sechestrarea și consumul produselor provenite din munca altora. Acest proces stă la originea jafului.

  Acum, deoarece omul este în mod natural înclinat să evite durerea – și munca este o durere în sine – rezultă că oamenii vor recurge la jaf ori de câte ori jaful este mai ușor decât munca. Istoria ne arată destul de clar acest aspect. Și în aceste condiții, nici religia, nici moralitate nu-l poate opri.

  Când se poate opri jaful? Se oprește atunci când acesta devine mai dureros și mai periculos decât munca.

  Este evident, deci, că scopul corespunzător legii este acela de a folosi puterea forței colective pentru a opri această tendință fatală care preferă jaful în locul muncii. Toate măsurile de drept ar trebui să protejeze proprietatea și să pedepsească jaful.

  Dar, în general, legea este făcută de un singur om sau de o clasă de oameni. Si din moment ce legea nu poate funcționa fără sancțiunea și susținerea unei forțe dominante, această forță trebuie să fie încredințată celor care fac legile.

  Acest fapt, combinat cu tendința fatală care există în inima omului de a-şi satisface nevoile sale cu cel mai mic efort posibil, explică pervertirea aproape universală a legii. Astfel, este ușor de înțeles modul în care legislația, în loc să verifice nedreptate, devine arma invincibilă a nedreptăţii. Este ușor de înțeles de ce legea este folosită de legiuitor pentru a distruge în diferite grade o mare parte din omenire, independența personală o transformă în sclavie, libertatea în opresiune și bunurile acestora sunt preluate prin jaf. Toate aceste fapte se comit în beneficiul persoanei care face legea și în raport cu puterea deținută.” (Frederic Bastiat)

 4. „Oamenii născuţi natural rebeli se revoltă împotriva nedreptăţilor şi cad întotdeauna victime. Astfel, când jaful este organizat prin lege pentru profitul celor care fac legea, toate clasele jefuite încerca într-un fel să participe – prin mijloace pașnice sau revoluționare – în realizarea legilor. În funcție de gradul lor de iluminare sau înţelepciune, aceste clase jefuite poate propune una din cele două scopuri total diferite atunci când vor încerca să atingă puterea politică: Ori ar putea dori stoparea jafului legal, ori ar putea împărăşi la rândul lor acest jaf legal, condamnabil până la acel moment.

  Vai de națiunea în care predomină masa victimelor pentru că atunci când acestea, la rândul lor, vor ajunge la putere, vor profita de abuzurile aceloraşi legi acum favorabile lor!!! (…) În loc să elimine nedreptățile găsite în societate, ei vor comite aceleaşi nedreptăți. De îndată ce clasele jefuite câștigă putere politică, acestea stabilesc un sistem de represalii împotriva altor clase. În niciun caz nu vor elimina jaf legal. (Acest obiectiv curat – schimbarea legilor în sens pozitiv – cere mai multă iluminare şi înţelepciune decât posedă noii politicieni.) În schimb, ei vor imita predecesorii în rele prin participarea asiduă la jaful legal, chiar dacă este împotriva propriilor lor interese.”
  (Frederic Bastiat)

 5. „Nici o societate nu poate exista fără legi şi mai ales fără ca acestea să fie respectate într-o anumită măsură. Cel mai sigur mod de a face legile respectate este de a le face respectabile. Când legea și morala se contrazic reciproc, cetățeanul are alternative: ori devine crud şi pierde simțul moral, ori pierde respectul pentru lege. Aceste două rele au consecințe egale și ar fi dificil pentru o persoană să aleagă între ele.

  Natura dreptului este de a menține justiția. Acest lucru este cu atât mai important cu cât în mintea oamenilor conceptele de lege și justiție sunt unul și același lucru. Există în fiecare dintre noi o dispoziție puternică de a crede că ceva legal este şi legitim.”
  (Frederic Bastiat)

 6. Despre votul discreţionar – absolut corectă argumentaţia. Achiesez!!!
  (Opinie exprimată în anul 1850!!!!)

  „O examinare mai atentă a subiectului alegător ne arată motivul care determină dreptul de vot ce trebuie să aibă la bază presupunerea incapacităţii alegătorului (intelectual, mental, educaţional, fizic, vârstă, sex etc.) Motivul este faptul că alegătorul nu îşi exercită acest drept pentru sine ci pentru toată comunitatea iar decizia sa poate afecta pe toată lumea.”
  (Frederic Bastiat)

 7. Persoana care profită de legea industriei private va plânge amar şi va cere apărarea drepturilor sale dobândite. Ea va pretinde că statul este obligat să protejeze și să încurajeze acest tip de industrie; că această procedură îmbogățește statul deoarece industria privată astfel protejată își va petrece mulţi ani plătind salarii mai mari muncitorilor săraci.

  Nu asculta acest sofism de interese. Acceptarea acestor argumente va construi în viitor jaful legal al unui întreg sistem. De fapt, aceasta a avut loc deja. Astăzi iluzia este aceea de a încerca îmbogățirea întregii lumi în detrimentul altora în scopul de a comite jaful universal sub pretextul organizării societăţii.”
  (Frederic Bastiat)

 8. LE PELLETIER: Având în vedere amploarea degradării umane, sunt convins că este necesară o regenerare totală și, dacă pot să mă exprim așa, de a crea oameni noi.

  Asta are nevoie şi România actuală, altfel… nicio şansă de schimbare.

Opinia ta

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s