55 comentarii la “Mesajul lui Tsipras pentru Uniunea Europeana, FMI şi ceilalţi asasini economici

 1. Pingback: Pe Net 11.07.2015 |

 2. Poate nu as sti sa o spun atat de bine cum este redata realitatea in articolul de mai sus dar, este exact ceia ce gandesc si eu si majoritatea celor cu ,,mintea la purtator,, Si daca as fi intrebata ?!…As allege RUBLA nu EURO

  Apreciază

 3. Domnule blogger,
  nu pot sa nu fiu de acord cu dvs. (sau, ma rog cu Ilie Serbanescu) in legatura cu o mare parte din miliardele de euro primite de Grecia ca „ajutor”. Afirmati ca din cele 240 miliarde 200 s-au intors imediat catre bancile. Chiar daca nu cunosc exact sumele este f. posibil sa fie reale si acest fapt este de neiertat pentru ca asa cum spuneti si dvs. contribuabilii sunt in fond cei care platesc acesti bani.
  Inainte de a ne arata respectul fata de Grecia haideti sa analizam putin ce s-a intamplat cu restul de bani (adica acea diferenta de 40 de miliarde de eur). Aveti idee unde s-au dus aceste sume care ar fi trebuit sa ajute Grecia ?
  In momentul cand au primit acesti banii, guvernul grec in loc sa ii investeasca in economie si intr-o restructurare economica care sa ii aduca pe linia de plutire i-a investit in … cresteri salariale ale bugetarilor, bonusuri pentru concediile de vara si nu in ultimul rand in … biserica.
  Astazi angajatii bisericii in Grecia (ca si in scumpa noastra tara) sunt platiti de la stat, nu platesc nici un fel impozit (in aceasta categorie intra: salarii, donatii din partea enoriasilor, pamanturi – ca si in Romania biseica este dupa stat cel mai mare proprietar de terenuri din tara).
  Acum va mai simtiti mandru de Grecia, mai simtiti respect pentru fratii nostri ortodocsi ?

  Apreciază

 4. Cu voia si chiar fara voia dumneavoastra voi distribui acest articol, poate, incet – incet, cateva minti se vor mai trezi, si sper ca totusi, intr-un final, va iesi la iveala adevarul despre aceasta uniune, si poate vom realiza pana la urma, ca pentru ei nu suntem decat niste sclavi moderni, si ca de fapt TEORIA CONSPIRATIEI, nu este o teorie ci o realitate

  Apreciază

 5. Numai orbii nu văd ceea ce li se arată de atîta amar de vreme! Este evident că nu ne au chemat la masa bogațiilor ci la jecmăneală crasă și fără nici o posiblitate de reacționare. Colonizarea a fost întotdeauna sursa inepuizabilă a oligarhiei europene. micile state din Europa au luat locul marilor colonii imperialiste, moneda euro și dolarul este arma cu care ne pun cătușele la măini și pumnul în gură. Sistemul mondial bancar este principalul dezvoltator al strategiilor de hegemonie economică și politică. Birul dobînzilor este jugul care se autoîntărește din substanța noastră, iar cozile de topor alese din vreme sunt cheia cu care ne intră în case și ne dau afară goi și flămînzi pe veci. forța valutelor a devenit devastatoare, distrug sistemul sanguin bancar propriu și apoi se instalează căpușind orice mișcă și are viață ăn colonie! Oricine li se opune este distrus și înmormîntat pe veci în datorii fictive și virtuale. Banul, cardul sunt cătușele cu care suntem legați fedeleș de cinismul lor suveran. Bravo Grecia! Curînd te vom urma într- un domino ce va strivi acești monștrii, FMI, BM, UE, imperii vremelnice a istoriei capitaliste! Deșteaptă-te Române! Deșteaptă-te sclavule în propria ogradă!Deșteaptă-te Europa!

  Apreciază

 6. Daca se cred asa destepti ghrecii de ce nu au ramas la nivelul lor inalt si au acceptat sa intre in Uniunea Europeana? Trebuia sa ramana o tara independenta asa cum e Elvetia!! Nu i-a obligat nimeni!!

  Apreciază

 7. Nu trebuie sa ignori un popor când are probleme, indiferent cat de corupt este condus sau cat de ineficienta le este economia. Trebuie ajutat sa se corecteze pentru ca nu poți cheltui cu masuri diferite din aceeasi pusculiță. Ei măcar au profitat cat au putut și-au făcut infrastructura cat au folosit euro. Greu este când poporul are conducere care ii minte. Este ca și cum tu arăți cu ciudă și invidie către vecinul care trăiește în bunăstare. https://youtu.be/C8xAXJx9WJ8

  Apreciază

 8. Sunt de acord cu tot ce s-a spus si pot completa cu o parere personala,cu aceea ca zeii au dat Greciei intelepciune,spirit,democratie,libertate si multe alte calitati dar,in acelas timp si multa prostie si tradare.Acum depinde de ea cum le foloseste.

  Apreciază

 9. Salut

  daca va uitati pe un site european – dati o cautare – o sa puteti vedea ca, in ultimii ~ 20 de ani, Grecia a dat pe armament peste 200 de miliarde de euro! Uitati-va, de curiozitate caror concerne, din ce tari!

  Apreciază

 10. Nu vreau sa par prea radical si nerespectuos in afirmatii… Ca de obicei, ADEVARUL este undeva la mijloc. Nici Germania nu e o sfanta si nici Grecia nu fumega fara sa fi facut niciun foc…

  Apreciază

 11. Acea diferenta de 40 de miliarde de euro a intrat in infrastructura,in autostrazi,modernizarea tarii.Grecia are puterea economica de a reveni insa le-a fost bagata pe gat mizeria asta din FMI,BCE,UE pentru ca Germania sa o duca bine.Totul insa iese la iveala,economia Germaniei este gata sa cada datorita cresterilor uriase de salarii si a platilor iar curand,nu o sa mai poata sa isi sustina acest ritm.Bazinul Egean este estimat la 600 de miliarde de Euro,datorita mineralelor sale.Asa ca Grecia este doar oaia neagra in aceasta mizerie.

  Apreciază

 12. Pai Romania va fi distrusa de EURO… Atata timp cat un popor nu are acces la informatie, nu are cum sa cunoasca adevarul. Romanului i se arata doar cum sa consume cat mai mult, i se arata mizerii (aka „stiri”) la porcariile alea de televiziuni total neobiective. Romanului i se publica doar scandal si stiri „bomba” ori „socante” (porcarii scrise de „idiotes” intr-un limbaj de lemn tipic ziaristului de duzina). Romanului i se da impresia ca detine bunuri prin acordarea de credite cu dobanzi astronomice din care isi trag beneficiile bancile occidentale. Romanul este mentinut la stadiul de „idiotes”, de prost si de cocalar. Romanului trebuie sa i se arate cum sa fie „fitos” si e de ajuns…
  Romanul generos si prietenos s-a transformat intr-un european consumator de prostie !

  Apreciază

 13. PENTRU CEI CARE AFIRMA CA STATUL PLATESTE INTEGRAL SALARIILE BISERICII POT SA LE SPUN [SCRIU] CA SE INSEALA; 50% PLATESTE STATUL – 50% VENITURI PROPRII; DIN CEI 50% ALE STATULUI SE OPRESC IMPOZITELE SI ASIGURARILE IAR RESTULSE DA SALARIATULUI. SALARIUL ESTE MINIM PE ECONOMIE, CE4 ESTE IN PLUS SUNT ;”TAXELE”DIN ;BOTEZ CUNUNII DECESE PARASTASE ETC ETC ETC

  Apreciază

 14. Alexe Condrat

  Conform legii 489/2006 modif. coroborat cu prevederile Codului Fiscal, cultele religioase recunoscute prin lege sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru urmatoarele venituri: venituri obtinute din producerea si valorificarea obiectelor si produselor necesare activitatii de cult, venituri obtinute din chirii, alte venituri obtinute din activitati economice, venituri din despagubiri in forma baneasca, obtinute ca urmare a masurilor reparatorii prevazute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate.

  Aceste venituri sunt scutite cu conditia ca sumele respective sa fie utilizate, in anul curent si/sau in anii urmatori, pentru intretinerea si functionarea unitatilor de cult, pentru lucrari de constructie, de reparatie si de consolidare a lacasurilor de cult si a cladirilor ecleziastice, pentru invatamant, inclusiv pentru intretinerea si functionarea bazei materiale a invatamantului, pentru furnizarea de servicii sociale, pentru actiuni specifice si alte activitati non-profit ale cultelor religioase.

  Baza materiala a invatamantului cuprinde: spatii pentru procesul de invatamant si cercetare stiintifica, mijloace de invatamant si de cercetare aferente, biblioteci, edituri si tipografii, statiuni didactice si de cercetare, unitati de microproductie, ateliere scolare, ferme didactice, gradini botanice, terenuri agricole, camine, internate, cantine, cluburi ale elevilor, case de cultura ale studentilor, case ale corpului didactic, case universitare, tabere scolare, baze si complexuri cultural-sportive, palate si case ale copiilor si elevilor, baze de odihna si tratament, spatii cu destinatia de locuinta, precum si orice alt obiect de patrimoniu destinat invatamantului si salariatilor din invatamant.

  De asemenea, unitatile de cult sunt scutite de la plata impozitului pe profit si pentru veniturile din activitati economice realizate pana la nivelul echivalentului in lei a 15.000 euro, intr-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale obtinute din activitati fara scop patrimonial scutite de la plata impozitului pe profit.

  Unitatile de cult datoreaza impozit pe profit pentru partea din profitul impozabil ce depaseste plafonul de scutire de 15.000 de euro sau partea din profitul impozabil ce corespunde veniturilor altele decat cele neimpozabile.

  Veniturile care nu se iau in calcul la stabilirea profitului impozabil sunt urmatoarele:

  cotizatiile si taxele de inscriere ale membrilor;
  contributiile banesti sau in natura ale membrilor;
  taxele de inregistrare stabilite potrivit legislatiei in vigoare;
  donatiile si banii sau bunurile primite prin sponsorizare;
  dividendele si dobanzile obtinute din plasarea disponibilitatilor rezultate din venituri scutite;
  resursele obtinute din fonduri publice sau din finantari nerambursabile;
  veniturile exceptionale rezultate din cedarea activelor corporale aflate in proprietatea unitatilor de cult, altele decat cele care sunt sau au fost folosite intr-o activitate economica;
  sumele primite ca urmare a nerespectarii conditiilor cu care s-a facut donatia/sponsorizarea, potrivit legii, sub rezerva ca sumele respective sa fie utilizate in anul curent sau in anii urmatori, pentru realizarea scopului si obiectivelor acestora, potrivit statutelor proprii sau codurilor canonice, dupa caz;
  veniturile realizate din despagubiri de la societatile de asigurare pentru pagubele produse la activele corporale proprii, altele decat cele care sunt utilizate in activitatea economica;
  sumele primite din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice.

  La determinarea profitului impozabil se vor avea in vedere urmatoarele:

  1. stabilirea veniturilor neimpozabile enumerate mai sus;

  2. determinarea veniturilor neimpozabile din activitati economice, prin parcurgerea urmatorilor pasi:

  calculul echivalentului in lei a 15.000 euro prin utilizarea cursului mediu de schimb valutar EUR/ROL comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru anul fiscal respectiv;
  calculul valorii procentului de 10% din veniturile neimpozabile determinate la pct. 1;
  stabilirea veniturilor neimpozabile ca fiind valoarea cea mai mica dintre sumele stabilite anterior;

  3. stabilirea veniturilor neimpozabile prin adunarea sumelor de la pct. 1 si 2;

  4. determinarea veniturilor impozabile prin scaderea din totalul veniturilor a celor de la pct. 3;

  5. calculul profitului impozabil corespunzator veniturilor impozabile de la pct. 4, avandu-se in vedere urmatoarele:

  stabilirea cheltuielilor efectuate in scopul realizarii veniturilor impozabile de la pct. 4. Pentru acesta este necesara utilizarea unor chei corespunzatoare de repartizare a cheltuielilor comune;
  stabilirea valorii deductibile a cheltuielilor determinate conform prevederilor art. 21 din Codul fiscal.

  Profitul impozabil se determina ca diferenta intre veniturile impozabile de la pct. 4 si cheltuielile deductibile stabilite conform pct. 5. Impozitul pe profit se stabileste prin aplicarea cotei de 16% asupra profitului impozabil.
  Unitatile de cult au obligatia de a declara si a plati impozitul pe profit anual, pana la data de 15 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul.

  2. Din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata, livrarea obiectelor de cult religios (vasele liturgice, icoanele metalice sau litografiate, crucile, crucifixele, cruciulitele si medalioanele cu imagini religioase specifice cultului, calendarele religioase etc.) nu este considerata activitate economica. Fac exceptie de la aceste prevederi obiectele decorative si cele pentru nunti si botezuri.

  Sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata prestarile de servicii si/sau livrarile de bunuri furnizate membrilor unitatilor de cult in interesul lor colectiv, conform statutelor proprii de organizare sau codurilor canonice.

  Este scutita de TVA furnizarea de personal de catre unitatile de cult in scopul urmatoarelor activitati:

  spitalizarea, ingrijirile medicale si operatiunile strans legate de acestea, desfasurate de unitati autorizate pentru astfel de activitati, indiferent de forma de organizare, precum: spitale, sanatorii, centre de sanatate rurale sau urbane, dispensare, cabinete si laboratoare medicale, centre de ingrijire medicala si de diagnostic, baze de tratament si recuperare, statii de salvare si alte unitati autorizate sa desfasoare astfel de activitati;

  activitatea de invatamant, formarea profesionala a adultilor, precum si prestarile de servicii si livrarile de bunuri strans legate de aceste activitati (efectuate de institutiile publice sau de alte entitati autorizate);
  prestarile de servicii si/sau livrarile de bunuri strans legate de asistenta si/sau protectia sociala (efectuate de institutiile publice sau de alte entitati recunoscute ca avand caracter social), inclusiv cele livrate de caminele de batrani;
  prestarile de servicii si/sau livrarile de bunuri strans legate de protectia copiilor si a tinerilor (efectuate de institutiile publice sau de alte entitati recunoscute ca avand caracter social).

  Unitatile de cult care desfasoara activitati economice a caror cifra de afaceri anuala este inferioara plafonului de 35.000 euro sunt scutite de la plata TVA. Echivalentul in lei al plafonului se stabileste la cursul de schimb comunicat de BNR la data aderarii. Unitatile de cult care incep o activitate economica in cursul anului si estimeaza ca vor realiza o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire pot opta pentru aplicarea regimului normal de taxare. De asemenea, dupa infiintare, daca cifra de afaceri realizata in cursul unui an este inferioara plafonului de scutire, pot opta oricand pentru aplicarea regimului normal de taxare.

  Daca, in cursul anului, unitatile de cult ating sau depasesc plafonul de scutire, sunt obligate sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care s-a atins sau depasit acest plafon.

  Unitatilor de cult care solicita inregistrarea in scopuri de TVA li se va atribui un cod de inregistrare in scopuri de TVA numai pentru activitatea pentru care au calitatea de persoana impozabila, in timp ce pentru activitatile fara scop patrimonial li se va atribui un cod de inregistrare fiscala distinct. Dupa atribuirea codului de inregistrare in scopuri de TVA, acesta va fi valabil pentru orice alte operatiuni taxabile, scutite cu sau fara drept de deducere, pe care le va realiza ulterior.

  O problema ce, de asemenea, necesita analiza este legata de regimul de TVA al prestarilor realizate de catre unitatile de cult in favoarea elevilor din unitatile de invatamant proprii, respectiv serviciile si livrari constand, in general, in masa servita la cantine si cazarea in caminele proprii ale cultelor religioase.

  Astfel, intrucat nu exista prevederi speciale in acest sens, apreciem ca acestor servicii le vor fi aplicabile prevederile generale ale art. 141 alin. 1 lit g) din Codul fiscal, conform carora sunt scutite de taxa „livrarile de bunuri sau prestarile de servicii realizate de caminele si cantinele organizate pe langa institutile publice si entitatiile autorizate prevazute la lit. f) (nr. Unitatiile autorizate, conform Legii nr. 84/1995 ce desfasoara activitati de invatamant) in folosul exclusiv al persoanelor direct implicate in activitatile scutite conform literei f)“.

  Prin urmare, pentru ca prestarilor/livrarilor in discutie sa le fie aplicabila scutirea sus-mentionata este necesarca unitatiile de invatamant din cadrul cultelor religioase sa fie autorizate conform prevederilor legale in vigoare, in caz contrar acestea devenind impozabile din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata.

  3. Orice produs energetic achizitionat direct de la operatori economici producatori, importatori sau distribuitori, utilizat drept combustibil pentru incalzirea unitatilor de cult, inclusiv furnizarea gazului natural, este scutit de la plata accizelor. Scutirea se acorda direct in baza autorizatiei de utilizator final emisa de autoritatea fiscala teritoriala la care este inregistrata fiscal unitatea de cult.

  4. De asemenea, unitatile de cult sunt scutite de la plata impozitului pentru:

  cladirile care, prin destinatie, constituie lacasuri de cult, cu exceptia incaperilor care sunt folosite pentru activitati economice;

  cladirile care constituie patrimoniul unitatilor si institutiilor de invatamant confesional, cu exceptia incaperilor care sunt folosite pentru activitati economice;
  cladirile funerare din cimitire si crematorii;
  cladirile retrocedate cultelor religioase din Romania, potrivit legii;
  cladirile utilizate pentru activitati social umanitare, potrivit hotararii consiliului local;
  orice teren al unei unitati de cult religios recunoscut de lege si al unei unitati locale a acesteia, cu personalitate juridica;
  orice teren al unui cimitir, crematoriu;
  terenul aferent cladirilor retrocedate, potrivit legii, pe durata pentru care proprietarul este obligat sa mentina afectatiunea de interes public.

  Prin sintagma „cladirile care, prin destinatie, constituie lacasuri de cult“ se intelege bisericile, locasurile de inchinaciune, casele de rugaciuni si anexele acestora. Termenul „lacas“ este o varianta a termenului „locas“.

  Anexele bisericilor se refera la orice incinta care are elementele constitutive ale unei cladiri, proprietatea oricarui cult recunoscut oficial in Romania, cum ar fi: clopotnit a, cancelaria parohiala, agheasmatarul, capela mortuara, casa parohiala cu dependintele sale, destinata ca locuinta a preotului/preotilor slujitori/personalului deservent, incinta pentru aprins lumanari, pangarul, troita, magazia pentru depozitat diverse obiecte de cult, asezamantul cu caracter social-caritabil, arhondaricul, chilia, trapeza, incinta pentru desfasurarea activitatilor cu caracter administrativ-bisericesc, resedinta chiriarhului, precum si altele asemenea; prin asezamant cu caracter socialcaritabil se intelege caminul de copii, azilul de batrani, cantina sociala sau orice alta incinta destinata unei activitati asemanatoare.

  Organizarea si conducerea contabilitatii:

  Unitatile de cult sunt obligate sa organizeze si sa conduca contabilitatea activitatilor desfasurate potrivit reglementarilor contabile aprobate de Ministerul Economiei si Finantelor.

  Reglementarile contabile se refera in principal la activitatile fara scop patrimonial, inclusiv activitatile cu destinatie speciala, desfasurate de catre persoanele juridice fara scop patrimonial, si in subsidiar la activitatile economice desfasurate, potrivit legii, de catre aceste persoane juridice.

  Pentru activitatile economice desfasurate aceste reglementari se completeaza cu Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a

  Comunitatilor Economice Europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005, cu modificarile si completarile ulterioare.
  Contabilitatea veniturilor se tine distinct pe feluri de activitati, respectiv activitati fara scop patrimonial, activitati cu destinatie speciala potrivit legii si activitati economice, iar in cadrul acestora pe feluri de venituri, dupa natura lor.

  Veniturile din activitatile fara scop patrimonial cuprind:

  venituri din cotizatiile si contributiile banesti sau in natura ale membrilor si simpatizantilor;
  venituri din taxele de inregistrare stabilite potrivit legislatiei in vigoare;
  venituri din donatii si sume sau bunuri primite prin sponsorizare;
  venituri din dobanzile si dividendele obtinute din plasarea disponibilitatilor rezultate din activitatile fara scop patrimonial;
  venituri pentru care se datoreaza impozit pe spectacole;
  resurse obtinute de la bugetul de stat si/sau de la bugetele locale si subventii pentru venituri;
  venituri din actiuni ocazionale, utilizate in scop social sau profesional, potrivit statutului de organizare si functionare;
  venituri rezultate din cedarea activelor corporale aflate in proprietatea persoanelor juridice fara scop patrimonial, altele decat cele care sunt sau au fost folosite in activitatea economica;
  alte venituri din activitatile fara scop patrimonial, care cuprind:
  venituri din cote-parti primite potrivit statutului;
  ajutoare si imprumuturi nerambursabile din tara si din strainatate si subventii pentru venituri;
  venituri din despagubiri de asigurare – pagube si din subventii pentru evenimente extraordinare si altele similare;
  venituri din diferente de curs valutar rezultate din activitatile fara scop patrimonial;
  venituri din provizioane si ajustari pentru depreciere privind activitatea de exploatare;
  venituri financiare din ajustari pentru pierdere de valoare;
  venituri obtinute din vize, taxe si penalitati sportive sau din participarea la competitii si demonstratii sportive;
  veniturile obtinute din reclama si publicitate, potrivit legislatiei in vigoare;
  alte venituri din activitatile fara scop patrimonial.

  Veniturile cu destinatie speciala, cuprind venituri reglementate de legi speciale si cuprind: venituri cu destinatie speciala din aplicarea timbrului literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric, al artelor plastice, al arhitecturii si de divertisment si alte venituri cu destinatie speciala, potrivit legii.

  Veniturile din activitati economice sunt similare cu cele cuprinse in clasificarea comuna pe economie, incluzand venituri din exploatare, venituri financiare si venituri extraordinare.
  Contabilitatea cheltuielilor

  1. Contabilitatea activitatilor desfasurate se tine pe feluri de cheltuieli, dupa natura lor, astfel: cheltuieli de exploatare, cheltuieli financiare, cheltuieli extraordinare.

  cheltuieli de exploatare, care cuprind:

  cheltuieli cu materiile prime si materialele consumabile; costul de achizitie al obiectelor de inventar consumate; costul de achizitie al materialelor nestocate, trecute direct asupra cheltuielilor; contravaloarea energiei si apei consumate; valoarea animalelor si pasarilor; costul marfurilor vandute si al ambalajelor;
  cheltuieli cu lucrarile si serviciile executate de terti, redevente, locatii de gestiune si chirii; prime de asigurare; studii si cercetari; cheltuieli cu alte servicii executate de terti (colaboratori); comisioane si onorarii; cheltuieli de protocol, reclama si publicitate; transportul de bunuri si personal; deplasari, detasari si transferari; cheltuieli postale si taxe de telecomunicatii, servicii bancare si altele;
  cheltuieli cu personalul (salariile, asigurarile si protectia sociala si alte cheltuieli cu personalul, suportate de entitate);
  alte cheltuieli de exploatare (pierderi din creante si debitori diversi; despagubiri, amenzi si penalitati; donatii si alte cheltuieli similare; ajutoare si imprumuturi nerambursabile; cheltuieli privind activele cedate si alte operatii de capital etc.);
  cheltuieli financiare, care cuprind: pierderi din creante legate de participatii; cheltuieli privind investitiile financiare cedate; diferentele nefavorabile de curs valutar; dobanzile privind exercitiul financiar in curs; sconturile acordate clientilor; pierderi din creante de natura financiara si altele;
  cheltuieli extraordinare (calamitati si alte evenimente extraordinare).
  Cheltuielile cu provizioanele, amortizarile si ajustarile pentru depreciere sau pierdere de valoare, precum si cheltuielile cu impozitul pe profit si alte impozite se evidentiaza distinct, in functie de natura lor.

  2. In cadrul categoriilor de cheltuieli dupa natura lor, conturile de cheltuieli se dezvolta obligatoriu in analitice distincte pe feluri de activitati, respectiv activitati fara scop patrimonial, activitati cu destinatie speciala, potrivit legii, si activitati economice. In continuare se pot dezvolta in analitic in functie de necesitatile impuse de anumite reglementari sau potrivit necesitatilor proprii ale persoanei juridice fara scop patrimonial.

  Principala problema de rezolvat consta in separarea cheltuielilor in cheltuieli aferente activitatilor cu scop patrimonial si cheltuieli aferente cu scop nepatrimonial, aceasta operatiune fiind mai dificila decat cea de separare a veniturilor.

  In materia veniturilor, art. 15 alin. (2) din Codul fiscal contine o enumerare a 11 categorii de venituri scutite de la plata impozitului pe profit. Aceste surse de venit sunt prezumate a reprezenta activitati cu scop nepatrimonial, desi unele dintre acestea reprezinta in mod evident activitati economice.(spre exemplu cele din spectacole).

  Avand in vedere si dispozitiile art. 15 alin. (3) din Codul fiscal (care se refera la veniturile din activitati economice), rezulta, per a contrario, ca intreaga enumerare de la art. 15 alin. (2) se refera la venituri din activitati, altele decat activitatile economice.

  In ceea ce priveste cheltuielile, dispozitiile O.M.F.P. nr. 1.829/2003 prevad ca persoanele cu scop nepatrimonial au obligatia organizarii unei adevarate „contabilitati de gestiune“, deci a delimitarii veniturilor, dar si a cheltuielilor din activitatea economica de cele ce nu sunt aferente activitatii economice.
  In aceasta situatie, exista evident cheltuieli care se pot identifica direct, chiar in momentul efectuarii (inregistrarii) lor, ca aferente uneia dintre cele doua componente.

  O alta parte priveste insa cheltuielile comune, care nu pot fi alocate direct uneia sau alteia dintre activitati, ci doar prin intermediul unei chei de repartizare care trebuie selectata de la caz la caz, astfel incat sa surprinda cat mai corect realitatea economica.

  O prima cheie de repartizare poate fi reprezentata de cuantumul veniturilor; deoarece veniturile pot fi mai usor repartizate intre cele doua tipuri de activitati – gratie listei din art. 15 alin. (2) din Codul fiscal – prezumtia conform careia cheltuielile sunt proportionale cu veniturile poate constitui o cheie de repartizare corespunzatoare.

  O alta metoda consta in identificarea celor mai mari cheltuieli direct repartizabile (identificate) pe cele doua tipuri de activitati. Spre exemplu, in activitatea fotbalistica, la un club important, salariile jucatorilor (toate costurile cu salariile si contributiile aferente) reprezinta cel mai important element al costurilor directe (cheltuielile cu munca vie). Asemanator, la un ansamblu artistic la care majoritatea cheltuielilor directe sunt cele de transport, cazare etc. Acestea pot constitui o baza corecta de repartizare a cheltuielilor comune (de regula, administrative, regii etc.)

  3. Unitatile de cult care desfasoara si activitati economice intocmesc situatii financiare anuale care cuprind:

  bilant;
  contul rezultatului exercitiului;
  notele explicative la situatiile financiare anuale.

  Unitatile de cult care desfasoara exclusiv activitati fara scop patrimonial conduc contabilitatea in partida simpla. Aceste unitati nu au obligatia de a intocmi situatii financiare anuale.

  Concluzii

  Avand in vedere rolul important al cultelor religioase in viata sociala a unui popor, statul sprijina unitatile de cult si prin acordarea unor facilitati fiscale. Astfel, cultele religioase recunscute de lege sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru veniturile obtinute din producerea si valorificarea obiectelor si produselor specifice unitatilor de cult, dar si pentru anumite venituri obtinute din desfasurarea de activitati economice.

  De asemenea, sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata pentru veniturile obtinute din valorificarea obiectelor de cult religios, precum si de la plata impozitului pe anumite cladiri si terenuri aflate in patrimoniul acestora.

  Pentru activitatile economice desfasurate, cu unele exceptii, unitatile de cult sunt tratate ca si ceilalti operatori economici. Unitatile de cult sunt obligate sa conduca contabilitatea in partida dubla daca desfasoara si activitati de natura economica. Daca nu desfasoara astfel de activitati, pot conduce contabilitatea in partida simpla. (Autori dr.Mihai & Ligia Antonescu)

  Apreciază

 15. Justiţia românească aflată la comanda americanilor şi UE – colonie de care trag două imperii.

  „(…) Corupția rămâne un impediment major al progresului în această regiune (Balcanică şi Europa de Est). Acesta este cancerul care stoarce puterea din democrațiile noastre și duce la creșterea șomajului și la tulburări civile. Mai mult decât atât, aceasta deschide vulnerabilități ce vor fi exploatate de către autocrați, statele petroliere și extremiștii violenți. Toți cei care încearcă să se amestece în problemele de aici găsesc uşor un portal atunci când banii murdari pot cumpăra politicieni corupți, guverne şi state de drept.

  (…) suntem în parteneriat cu România pentru a instrui procurorii în identificarea, investigarea și judecarea cazurilor de corupție.” (Victoria Nuland)

  Ciuma lumii: americaniii. Ei au distrus nenumărate ţări, le-au transformat în colonii, au ucis nevinovaţi, au sponsorizat facţiuni extremiste, au inventat cel mai odios duşman invizibil – teroristul – în numele căruia declanşează războaie, ocupă ţări, distrug omenirea. Toate au un scop: interesul economic personal al unor mici grupuri bine organizate şi extrem de potente financiar. Pentru a-l atinge, au fost în stare să-şi ucidă inclusiv proprii cetăţeni prin simularea acelui sângeros 11 Septembrie, să-şi încalce propria constituţie, să implementeze Patriot Act – documentul prin care drepturile americanilor au fost anulate în mare parte. Cel care poate da lecţii altora este doar acela care a reuşit să-şi rezolve propriile probleme ori, în SUA nu a fost eradicată nici corupţia, nu s-au restabilit nici drepturile suprimate ale cetăţenilor săi, nu progresează economic (ba din contra!) iar democraţia a rămas doar la nivel de teorie. În SUA (şi nu numai), lobby-ul legalizează practic TRAFICUL DE INFLUIENŢĂ! Aceasta nu este o metodă prin care se elimină corupţia ci mascarea odioasă prin legiferarea ei.

  Apreciază

 16. Ce articol e asta? Teoria conspiratiei?
  E o manipulare obosita.

  Din vorbele prietenilor mei, greci, care locuiesc in Romania din 2010, grecii sunt cei mai lenesi oameni din Europa. Ei nu produc mai nimic in tara aia. In afara de citrice, masline si turism in timpul verii, restul e mort. Industria IT e ca si inexistenta, productie la nivel tehnic e sub limita bunului simt, ca si multe alte industrii. Aero, auto, navala, transporturi.

  Normal ca au ajuns in faliment si ca multe tari nu mai vor sa le intinda mana.

  Lucrurile nu stau deloc asa cum ai scris tu in articol.

  Apreciază

 17. Din pacate Tsipras şi echipa sa de negociatori au capitulat ieri (13 iulie 2015) la Bruxelles. Grecia a primit un nou împrumut de 86 de miliarde de euro. Fondul special de privatizare va fi supravegheat personal de ministrul german de finanţe!!! Aşteptăm reacţia poporului.

  Financial Times a caracterizat programul elaborat de zona euro pentru Grecia drept cel mai „agresiv program de supraveghere din istoria Uniunii Europene“.

  Măsurile impuse de UE aici.
  Va mai rămâne Grecia întreagă? Va începe un război civil, se va răsturna guvernul Tsipras, se vor scoate insule la vânzare? Nimic nu mai este sigur cu excepţia colonizării ţărilor mici de către marile puteri ale lumii!

  Apreciază

 18. Florin

  Şi ce anume ar trebui să producă grecii dacă ei au doar turism şi un pamant sterp? Vorbeşti din auzite şi asta înseamnă neştiinţă argumentată prin zvonuri. Ca sa înţelegi despre ce e vorba în articol trebuie să fi mers măcar o dată în Grecia ca apoi să tragi singur concluzii.

  80% din teritoriul Greciei este format din munți (cel mai înalt este Muntele Olimp) şi dealuri ceea ce face țara să fie una dintre cele mai muntoase din Europa. Câmpii întinse sunt amplasate în principal în regiunile Tesalia, Macedonia Centrală și Tracia. Ele constituie regiuni economice-cheie, fiind printre puținele zone cu terenuri arabile.

  Economia sa cuprinde sectorul servicii (85%) și industria (12%), în timp ce agricultura formează 3% din produsul național brut. Printre cele mai importante sectoare economice se numără turismul (peste 15 milioane de turiști internaționali, este a șaptea cea mai vizitată țară a Uniunii Europene și a 16-a din lume. Alte domenii dezvoltate: navigația comercială (cu 16,2% din capacitatea mondială totală, marina comercială greacă fiind cea mai mare din lume, în timp ce țara este și un considerabil producător agricol (incluzând culturile de pește) în cadrul uniunii.

  Apreciază

 19. Din articol reiese ca FMI sau BCE (sau amandoua, nu e foarte clar) doar au „aratat” niste bani Greciei, si aceasta din urma s-a si indatorat. Fiti serios domnule… Si ce relevanta au istoria sau civilizatia Grciei antice, atunci cand vine ziua scadentei? Onoarea Greciei este accea de a nu-si plati creditorii, conform A. Tsipras… Nici nu ma mir ca a capitulat. Alta solutie nici nu exista. Iar scenariile apocaliptice cu americanii si germanii rai, care asupresc lumea, lasati-le pentru filme, nu le transpuneti in realitate. Va faceti de ras.

  Apreciază

 20. Nu trebuie sa fii specialist in macroeconomie pentru a intelege ca unde se baga FMI si Banca Mondiala, vor aparea imediat probleme ,surmontabile NUMAI cu ajutorul asasinilor economici…A se vedea ce au „realizat” in Ecuador, Bolivia si Argentina aceste tentacule ale Ocultei Mondiale, numite FMI si BM…Restul sunt detalii…

  Apreciază

 21. Citat din articol: „Platon (alt filosof grec) considera că democraţia este periculoasă deoarece plasează puterea politică în mâinile poporului ignorant şi plin de invidie.” Statul ideal schițat de Platon seamănă cu tirania. Toate citatele din filozofii antici, cele cu rosu in articol, considera democratia o nenorocire. Atunci de ce trebuie sa ne bucuram noi ca ne-au dat grecii democratia daca este asa de nociva? A doua intrebare: referendumul grecesc nu a facut exact ce zicea Platon: plasarea puterii in mainile poporului care datorită ignoranţei şi prostiei lui, nu va şti şi nu va fi capabil să utilizeze puterea politică pentru binele comun, majoritatea fiind interesată să-şi satisfacă exclusiv interesele personale? Pana la urma ar trebui sa il admiram pe Tsipras care, in ciuda convingerilor sale politice, a plecat capul pentru a face un bine cu de-a sila poporului grec. A treia intrebare: si despre civilizatiile asiatice anterioare Greciei Antice, nimic, nimic?

  Apreciază

 22. prostie sau rea intentie!
  Grecia are cca 6 falimente in ultimii 200 de ani.
  De cand a aderat la UE au sustinut ca au deficit bugetar de 5%. Dupa ce au schimbat guvernul au precizat ca au mintit si de fapt e vorba de 15%.
  Ulterior au toate guvernele au fost interesate de putere si si-au educat populatia sa accepte mite pomeni electorale. Generatii dupa generatii au invatat sa traiasca la un nivel de trai care nu se reflecta de economia lor alimentata de credite. Bani de la UE care vin din impozitele celorlalti platitori de taxe din UE.
  Ai bunici? Ce pensii au? Explica-le ca ei trebuie sa ii sustina din impozite (partial) pe cei din Grecia sa aibe o pensie de peste 60% din salariul mediu pe economie grec. Ca si comparatie in Germania pe care o critici pensia media este de sub aprox 48% din salariul mediu pe economie.
  14 salarii si sporuri de vacante pentru angajatii statului…si multe alte beneficii si reduceri. Sustinute de credite nicidecum de economia locala? Inafara de turism…grecia nu produce nimic.
  Vorbesti de Grecia acum 2,5 milenii? Iti amintesc ca au fost incapabili sa se administreze si conflictele lor interne le-au rezolvat romanii, care le-au asimilat si cultura.
  Grecia a ajuns un stat mafiot construit in intregime pe principiul mituirii electoratului cu sporuri, posturi bugetare, pensii si sinecuri – toate bazate pe forta euro, toate sustinute de imprumuturi. Tocmai pentru ca atunci cand le dai oamenilor slujbe bune si bine platite in care nu fac nimic nu faci altceva decat sa-i opresti sa se mai gandeasca cum ar putea produce ceva cu adevarat util!
  Practic, un guvern de extrema stanga nationalist face o virtute din furt si intreaga populatie ii aproba pentru pentru un jaf de proportii planetare: 200 si ceva de miliarde de euro pe care Grecia nu mai vrea sa-i dea inapoi.
  De ce-ar mai munci neamtul sa-l tina pe grecul bolnav de pareri si dependent de munca altora (da, chiar si daca nu luam in calcul datoria, Grecia are nevoie de minim 400 de milioane de euro pe luna DOAR ca sa continue sa traiasca pe acelasi picior mare)? De ce-ar mai inghiti francezul mofturile unui popor care-si trimite la negocieri doar aerele de stapan al prabusirii Europei? Da, Europa Unita – un proiect franco-german care de la bun inceput s-a bazat pe onestitate si munca!
  De-asta e socialismul toxic. Nu pentru ca aduce solidaritate. Ci pentru ca isi propune sa scoata din societate competitia si spaima de esec si raul si suferinta. Uitand ca tocmai astea duc inainte societatea umana! Uitand ca doar ele ne feresc de indolenta si ratare!

  Apreciază

 23. Ai omis un lucru extrem de important. Armatori greci nu plătesc decât o suma mizera din taxele ce se cuvin statului grec ci plătesc asemeni Google. Amazon in paradise fiscale. Toate ficele angajatilor statali necasatorite beneficeaza de o baby alocatie de burlacite. Greci pot iesi la pensie începând de la 55 ani iar femeile începând de la 50. Iar cei ce depun munci grele pot iesi si mai repede, cat se poate de normal pt un militar, un minier, scafandru etc dar in Grecia in aceasta categorie se regăsesc si frizeri, prezentatori radio etc. In Grecia insulele care sunt majoritate polurilir turistice beneficeza de un tva de 13% noi 24% cine e prostul noi sau ei. Iar cei rai cine sunt EU , Germania, Noi …..? Portugalia Irlanda Spania au urmat planurile Eu si Bce au un pil pe plus, Italia caz aparte si ia dar mai mic din cauza enormi datori de stat de peste 2500 miliarde si a unu aparat de stat ultrabirocratic si corupt. Nu am auzit si văzut prea multi romani, greci, sau de vreun anti sau filoeuropean sa protesteze sau sa se alăture măcar moral miscarilor No Global!!!!!! Ar fi cazul sa va ganditi acum de ce se protesta atunci iar lumea ii privea de parca ar fi protestat o miscare de idioti.

  Apreciază

 24. „Acordul cu creditorii este o predare a Greciei, care devine un vasal al Eurogrupului. Este o umilire totală a Greciei, o anulare completă a suvernităţii naţionale”, a declarat fostul ministru grec al Finanţelor, Yanis Varoufakis, pe propriul blog.

  „Acordul este comparabil cu lovitura de stat a coloneilor produsă în Grecia în anul 1967. Summitul liderilor zonei euro este un fel de lovitură de stat; diferenţa majoră este că în anul 1967 nu au fost afectate proprietăţile publice, pe când acum s-a cerut vânzarea tuturor proprietăţilor publice…”, a adăugat Varoufakis, potrivit ziarului La Repubblica.

  Yanis Varoufakis, fost aliat al premierului de extremă-stânga Alexis Tsipras, a demisionat imediat după referendumul organizat în Grecia pe tema măsurilor propuse de creditorii internaţionali. Varoufakis a explicat demisia prin faptul că prezenţa sa nu ar mai fi fost dorită la reuniunile cu creditorii internaţionali.

  Apreciază

 25. O lista relevanta cu salariile medii din Europa – aici.
  Se poate observa facil care sunt tarile cu salarii medii mari si care sunt cele aflate in coada clasamentului. Pentru cei care nu cunosc engleza, le spun ca toate tarile balcanice si din Europa de est – membre ale UE – au salariile medii sub 450 euro comparativ cu cele din top care sunt peste 2100 euro! Deloc de neglijat este faptul ca preturile sunt peste tot aproximativ la fel (unele sunt chiar mai mici decat la noi!!!) cu precizarea ca una e sa dai 1 euro pe o paine la un salariu de 450 euro si alta e sa o cumperi la acelasi pret atunci cand salariul este de 2000 euro! Multi vad, putini pricep.

  Apreciază

 26. ar trebui sa luam si noi ceva din atitudinea grecilor, noi ne comportam ca niste slugi scuipate si pisate de stapan. romanul baga capul in pamant si isi ia mu!e. sper ca toti politicienii corupti din tara asta sa moara in chinuri groaznice.

  Apreciază

 27. E foarte frumos tot ce ati scris DAR daca incepem toti sa cheltuim mai mult decat producem unde ajungem ?
  La noi este alta problema.se fura prea mult ,nu reusim sa producem cat pot fura politicienii (indiferent de partid )!!!

  Apreciază

 28. Nu am sa intru in polemici, si nici nu o sa ma apuc sa explic cuiva de ce acest articol este o prostie dar, am o intrebare pe care o pun in speranta de a deschide ochii celor cu cap: Daca totul este asa cum scrie autorul acestui articol, atunci de ce poporul grec doreste mai departe sa ramina in zona Euro si de ce doreste poporul grec sa ramina in U.E. ?? O seara placuta tuturor, inclusiv mincinosilor!!

  Apreciază

 29. Efectul negocierilor de la Bruxelles:

  Aproximativ 13.000 de persoane protestează, miercuri seară, în Piaţa Syntagma din Atena, în contextul în care Parlamentul elen dezbate proiectul acordului cu creditorii, forţele de ordine folosind gaze lacrimogene pentru dispersarea manifestanţilor violenţi. 50 de persoane au fost retinute. Democraţia s-a sprijinit mereu pe forţe de opresiune deşi libertatea cuvântului şi a protestului este garantată de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

  În România nu s-a întâmplat nimic spectaculos în ultimii zeci de ani trăiţi în săracie cu excepţia „Golaniadei” de la începutul anului 1990. Lipsa de reacţie în masă ne-a transformat în complici la jaful naţional. Nu ne pasă de vieţile noastre, nu ne simţim vinovaţi nici măcar de soarta copiilor şi nepoţilor noştri. Suntem un popor suferind de sindromul Stockholm 😦

  Apreciază

 30. Destul de rau postul de pe blog pentru ca este in mod evident one sided si deloc echilibrat.

  In ordinea cronologica putem spune ca si Egiptenii erau atat de tari pe vremea lor si traiesc atat de rau acum. Ar trebui ca cineva sa le dea multi bani ca sa traiasca bine. Si sa fim foarte realistii Grecii traiau foarte prost inainte sa intre in EU si zona euro, dupa care s-a intamplat!
  Apoi, grecia a intrat in UE cu raportari false si imprumuturi de care UE „nu stia” atunci. Dupa ce a intrat in UE s-a imprumutat o gramada, la dobanzi foarte mici, doar pentru ca erau in UE si le-au acordat cetatenilor sai beneficii sociale pe care nu si le-au permis niciodata(iesirea le pensie devreme, salarii si pensii mari, al 13lea,14lea salariu,pensie, bonusuri-e.g. bonus pentru folosirea faxului, prime etc). Grecii de rand si ei s-au imprumutat sa-si ia masini germane ca doar de ce nu ? Au construit o gramada de infrastructura pentru jocurile olimpice care apoi a ajuns in paragina. Politicienii au furat o gramada de bani iar acum nici macar unul nu e condamnat si niciun prejudiciu n-a fost recuperat. Grecii nu sunt nicidecum niste performeri in a-si plati taxele, fiind declarat sport national la ei in tarisoara.

  Asadar multe din aceste cheltuieli se faceau din imprumuturi ca nu e ca grecii sunt mari producatori de ceva anume. Si cand Grecia s-a apropiat de default ei au cerut bani de la UE si da mare parte din bani s-au intors la banci, banci la care Grecii S-AU IMPRUMUTAT ca sa traiasca boem atatia ani. Dar ce se asteptau? Sa traiasca pe banii altora la mod indefinit?

  Nu mai numiti austeritate taierea unor beneficii care n-au existat niciodata in Europa(nici macar in tarile nordice care au un sistem de protectie social extrem de sofisticat). Mi se pare manipulator, de prost gust si in fine…

  Mai apoi recent au facut referendum, votand masiv NU impotriva platirii datoriilor catre UE. Si erau foarte fericiti, dansau, se veseleau ca a iesit NU. Cum sa fii fericit cand tara ta se afla intr-un hal…

  Unii spun ca trebuia sa iasa din zona euro si sa adopte drahma. Pe langa faptul ca Grecii nu vor asta pentru ca stiu cat de rau a fost inainte, sa discutam un pic ce s-ar fi intamplat. Grecii ar fi printat bani aproape fara valoare, iar importurile ar fi fost atat de scumpe incat nu si le-ar fi permis. Asa ca ar fi fost fortati sa traiasca cu ce produc ei, adica niste ulei de masline, mult turism si niste peste.
  Sa vezi atunci austeritate!

  Asadar da, mi se pare strigator la cer sa dai vina pe UE cand tu, tara, tu guvern n-ai fost in stare sa faci nimic pentru tara ta, sa o dezvolti atatia zeci de ani si ai pretentii sa traiesti mult mai bine decat o fac ceilalti europeni pe banii lor.

  Sigur, sa nu ne facem ca nu vedem si UE are o mare parte din vina dar cu siguranta nu poarta responsabilitatea unei intregi tari, ca nu Merkel guverneaza la Atena.

  Apreciază

 31. A sosit momentul bilanțului și să tragem o linie ca să vedem unde și cine a greșit.Proverbul spune că fiecare mult mai repede.pasăre pe limba ei piere,cele harnice și inteligente își vor procura mai repede hrana și vor supraviețui iar celelalte vor dispărea mai repede,nu este nici/o filozofie pentru a supraviețui.Am fost în vacanță în Creta și am constatat că nu se dau bonuri fiscale,așa că pînă la urmă cred că tot corupția este cauza prăbușirii Greciei.Lipsa de controale fiscale duce la catastrofă economică.Romania a ajuns la o creștere economică de 4% și după ce s/a înăsprit controlul fiscal,deși multe buticuri au dispărut.Comerțul se făcea la negru,fără taxe,astfel că domnul Tsipras ar trebui să ia exemplul guvernului Ponta că va scoate țara din impas.

  Apreciază

 32. Qwerty si Florin! Spuneti timpenii fara sa fiti informati. Asta e rezultatul dreptului de opinie, din pacate. Capitalismul va fi un esec al omenirii pentru ca promoveaza …. COMPETITIA. In nici un sistem nu exista competitie si sa supravietuiasca in acelasi timp. Grecii nu sint cei mai lenesi din Europa si daca ati aflat asta de la „prieteni” sinteti in eroare. Grecii de claseaza cu CEL MAI MARE NUMAR DE ORE LUCRATE pe saptamina, adica cu 45. Pe cind nemtii lucreaza doar 32. Nu uitati ca Grecia a dat de lucru in ultimii 25 de ani la peste 1 milion de albanezi, la peste 500 mii de romani, la bulgari, rusi, ukraineni, arabi, indieni, pakistanezi, kurzi, etc. Majoritatea acestora au scos din Grecia sume imense care s-au dus in tarile lor. Doar romanii, daca calculati o suma minima de 1000 euro pe an, calculati cam cit a ajuns in Romania. Este pacat sa infierati Grecia, care a fost si este casa si masa pentru emigrantii romani (ca sa nu mai spun si de alte natii). Eu traiesc aici de 20 de ani si cunosc viata din Grecia la prima mina.Am vazut si trait multe si de asta sint surprins de reaua intentie si ignoranta unora ca voi ce acuza fara sa cunoasca, doar pt ca „au prieteni greci si le-au spus cum sta treaba”. Da, guvernele Greciei au fost toate corupte, dar daca comparam cu Romania, sint mici copii.
  Snake! Grecia traia un miracol economic acum vreo 3 decenii, intrucit din o treime din suprafata tarii (treimea cultivabila) reuseau sa-si acopere nevoile interne si sa faca si export. Chiar daca nu tot acest pamint este arabil, este totusi cultivabil. Am vazut maslini plantati pe povirnisuri sau pe marginea prapastiei, unde nu are acces nici un utilaj agricol. Chiar si omul de deplaseaza cu greu. Suprafata reala cultivata si exploatata este mult mai mare. O economie bazata exclusiv sau preponderent pe agricultura nu este de condamnat, caci nu sufera mult in crizele economice. Mai greu este pt tarile vest si nord europene, care depind de resurse venite din import. Aceste tari nu au surse mari energetice si cind va veni urmatoarea criza energetica, economiile lor se vor prabusi. Cei care vor avea agricultura traditionala vor supravietui. Guvernele acestor tari stiu prea bine acest pericol si de aceea incearca sa exploateze cit se poate de mult alte tari cu resurse, asa cum are de fapt si Romania. De aceea exista acum teama de Rusia, care le-ar putea taia oricind accesul la resursele energetice si minerale, numai ca rusii au o alta mentalitate, incercind sa promoveze o alta politica globala, echitabila. Alaturi de China si India, Iran si Syria, Rusia va reusi o remodelare a lumii, afara din sfera de influenta americano-europeana si banca BRICS a fost constituita in acest sens. Daca va avea credibilitate si se va implementa, politica rusa va surpa pe cea corporatista detinuta de Rothschild, Rockefeller si altii din clica lor. Viitorul lumii va fi unul mai stabil si mai echitabil, mai uman.

  Apreciază

 33. Cel mai mare evazionist fiscal din Grecia este o companie germană. Un tribunal din Atena a decis că Hochtief, compania germană ce a administrat Aeroportul Internaţional „Eleftherios Venizelos” din Atena, nu a plătit TVA în ultimii 20 de ani.

  Astfel, tribunalul a estimat că Hochtief va trebui să plăteasca peste 500 de milioane de euro, reprezentând arieratele TVA. Mai mult, compania germană va trebui să plătească şi alte datorii cum ar fi asigurările sociale, întreaga restanţă ridicându-se la peste 1 miliard de euro.

  Apreciază

 34. Numai un ignorant poate să dea eject la acest articol care ne prezintă şi alte feţe ale unei realităţi necosmetizată de troikişti. Din 2007 ,dacă nu mă înşel,am aderat la U.E. cu surle şitrîmbiţe în ETERNA speranţă că vompune şi noi mere de aur pe masă. Că nu a fost şi nici nu le vom pune se vede din linia tot mai proeminentă trasată între clasele sociale. În perioada de cînd sîntem în U.E . s-a încurajat mai puternic hoţia,corupţia,şpaga e la modă.Da avem stabilitate ,nu pentru că au muncit la asta politrucii ăştia ci pentru că România nu s-a avîntat în drumul fără de întoarcere al ideilor democratice,pentru că nue atractivă d.p.d.v. economic şi nici stabilă pentru aşa zişii investitori vestici. MAI BINE -DOAMNE AJUTĂ….deşi pe cele mai făţarnice dintre căi cu sprijin politic-nu se putea decît aşa-să fim jefuiţi,de la bogăţiile subterane pînă la contribuţia volens-nolens a fiecărui român cu 50-100 de euro pe zi,pentru „contribuţia noastră ca ţară la fondul comunitar. Niciodată nu am fost noi poporul întrebaţi dacă sîntem de acord ! Au dreptate străinii fie ei şi de rang înalt cînd afirmă că „sîntem foarte calmi” omul din bun simţ nu a zis „FRAIERI”

  Apreciază

 35. Excelent articolul si comentariile. Asta arata ca romanii incep sa gandesca si sa scrie asa cum singuri s-au salvat de mii de ani o vor face si acum. Este un semn bun ca ne trezim din somnul cel de moarte al autoinselarii cu vise si manipulari. Cand incepem sa realizam manipularile si efectele acestora, devenim cu adevarat liberi…dar pentru asta trebuie sa scriem fiecare care gandeste si isi poate argumenta punctul de vedere obiectiv din realitate cauze si efecte. Nu este atac… este logica, ratiune, simtire…si bun simt…care inseamna constiinta personala si de neam. Nici un ban nu poate cumpara constiita de neam ..ea exista sau nu…nu este conditionata decat de educatie si cultura…restul…sunt nevoi si interese deci…care constiinta ?

  Apreciază

 36. Da, balbeck. A jucat cum i s-a cantat. Probabil i s-au oferit anumite avantaje personale.
  Ramane sa vedem cum vor reactiona grecii. Ei nu au mentalitati de romani asa ca…

  Apreciază

 37. Asta e un subiect care merita tratat serios. Adevarul insa e departe de ce e scris in articol, el fiind extrem de tendentios si unilateral in abordarea subiectului propus.

  Dl Serbanescu este un analist care are serioase tare predecembriste. Asta nu ar fi o catastrofa daca ar fi avut capacitatea sa sara peste aceste fixuri. Dar ancora e solida si probabil nu poate. El extrage din puzzle doar cateva elemente reale, pe care construieste o logica evident corecta, ptr ipoteza sa insa, nicidecum ptr cea reala.

  De ex daca eu am un credit scadent, nu am banii, dar dvs imi imprumutati cu conditia sa platesc creditul/rata, evident ca banii dvs vor veni in contul meu, vor fi acolo blocati pana pleaca spre plata creditului, eu neavand acces la ei (cont escrow). Dar de aici si pana a fi deplansa situatia mea, amaratul care uite, are bani in cont si se uita la ei ca vitelul la poarta noua si nu are nici un beneficiu din banii aceia, e totusi cale lunga sau multa ipocrizie! Eu am marele beneficiu ca am gasit prostul sa imi refinanteze gaura din cont, lucru ptr care in unele tari oricine ajunge la zdup, iar in altele te executa (la sume mari in China). Asta chiar nu conteaza?

  Iar daca va cauta ruta banilor imprumutati in economia greceasca, o sa aiba o mare surpriza…..ii va regasi in decenii de salarii si pensii nejustificate, nesimtite si sirtaki, tsatsiki si musakale.

  Eu am avut un turc vecin care imi spunea ca la ei e un proverb care spune ca grecul e etalonul lenei in lume, respectiv un lenes mereu e cantarit in „greci”….

  E in folclorul lor. Daca turcii au asa ceva de secole, ei care nu sunt cunoscuti in lume prin harnicie in nici un caz, ce sa mai zicem?

  Dar dovada cea mai palpabila de neseriozitate a dat-o Tsipras in negocierile cu UE, cand a abordat toate stilurile balcanice posibile, ca la bazar, crezand ca este in mahala si nu la Bruxelles! Imi trageam un glonte in cap decat sa joc turca si sa imi fac de ras tara, poporul pe care il reprezint si pe mine insumi in fata lumii civilizate! Pe buna dreptate s-a zis oficial (Schauble) ca intre Grecia si Europa este o incompatibilitate de ordin civilizational, care nu poate fi depasita nici cu bani, vointa personala sau timp, fiindca are radacini mult prea adanci in mentalul educational grecesc. O rusine mai mare nu cred ca putea exista ptr o tara! Dar replica lor a fost ca Europa trebuie sa se schimbe …… Eu zic Doamne fereste…..cu toate ca si Europa deja e sufocata de pretutindeni.

  Apreciază

 38. Voi scrie pentru inteligenții români care comentează aici și nu își vad de lungul nasului. Eu sunt român și vrea sa va aduc la cunoștință că nicidecum grecii vin și muncesc la noi în țară și nici femeile Grecoaice nu vin la noi în țară să se prostitueze și nici cerșetori Greci nu găsim fie țigani greci fie greci puri.Si nici în Europa ni găsim greci cerșetori,prostituate elene atât de josnici ca românii. Am citit comentariile voastre dragi români și mi sa zbârlit parul de la Peleu.Sa nu va doară adevărul dar nu veți vedea greci sa își ducă nevasta la FUTUT ceea ce găsiți la noi în România ceea ce a devenit o moda.Pe parcursul anilor am văzut din voiajele mele dese cine suntem noi românii. Noi românii suntem un popor josnic trădător,vânzător de oameni,parșivi și ignoranți.DIN NEFERICIRE ASTA ESTE ADEVĂRUL.

  Apreciază

 39. Felicitări grecilor ! Sunteţi un exemplu pentru noi românii. Partea proastă este că majoritatea pensionarilor au creierele spălate de anumite canale TV, la care nu m-aş uita, ci le-aş desfiinţa! Deci sunt manipulaţi . Doar tinerii sunt care mai gândesc, dar nu sunt ascultaţi de bătrânii încăpăţânaţi. Şi eu sunt în vârstă, dar gândirea pozitivă şi raţiunea nu m-au abandonat ! Şi suntem puţini ca mine, pot spune că intelectualii bătrâni. Restul iî adoră pe nemernicii care ne guvernează…Iar majoritatea tinerilor au plecat sluji la străini, când avem o ţară atât de frumoasă şi de bogată . Vorba aceea : Munţii nostri aur poartă, noi cerşim din poartă în poartă ! Plus că România este pe cale de dispariţie, fiind vândută la străini pe zi ce trece. Jale mare !

  Apreciază

 40. ROMANIA trebuie epurata de tradatorii de Neam si de Tara, care trebuie deferiti Justitiei Poporului si aruncati in puscarie, unde sa le putrezeasca oasele!
  Sandramaua UE va sucomba, ca orice imperiu cladit pe necredinta si miciuna!
  AMIN!

  Apreciat de 1 persoană

Opinia ta

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s