Un comentariu la “MCV-ul de la începutul lui 2015 laudă ANI şi DNA dar critică puţinele condamnări şi lipsa confiscării averilor celor condamnaţi

 1. Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei se arata profund dezamagita de ultimul Raport privind progresele Romaniei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, intocmit de Comisia Europeana. Intr-un articol publicat pe site-ul amjust.ro, joi 29 ianuarie 2015, la nici 24 de ore de la transmiterea documentului catre Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene, Asociatia a criticat in termeni duri Raportul MCV pe 2014, subliniind ca acesta tradeaza o lipsa acuta de intelegere a fenomenului coruptiei din Romania si ca nu raspunde problemelor reale cu care se confrunta societatea civila.

  „(…) In primul rand, Raportul dezamageste prin lipsa de substanta si de raspuns la problemele reale cu care se confrunta societatea civila, asa-zisa coruptie de mica anvergura. Cu privire la aceasta, Raportul nu aloca decat o fraza finala in care recomanda institutiilor sa foloseasca preventia si sanctiunea pentru a o descuraja.

  O astfel de abordare reflecta, pe de o parte, lipsa de intelegere reala a fenomenului de coruptie cu care se confrunta Romania, iar pe de alta parte, ratiunea reala pentru care un astfel de mecanism a fost instituit.

  Societatea civila este sufocata de coruptia ‘mica’. Coruptia care se manifesta la cele mai de jos niveluri administrative dintr-o instanta sau institutie.

  Micile spagi luate de magistrati pentru a pronunta o hotarare intr-un litigiu privat.

  Traficul de influenta cu decizii administrative pe care Consiliul Superior al Magistraturii le da pentru a proteja un justitiabil.

  Pierderea citatiilor din dosare de catre grefieri pentru a provoca lipsa de procedura la un termen de judecata. Sustragerea de inscrisuri din dosare. Micile sicane administrative cum ar fi locul platii taxei de timbru.

  Marea coruptie nu ar putea exista fara acest tip de coruptie, care insa nu se vede de la pupitrul intalnirilor pe care delegatii Comisiei EU le au cu reprezentanti de ONG-uri care nu au intrat niciodata intr-o sala de judecata.

  Daca s-ar fi dorit descoperirea reala a cauzelor si manifestarilor coruptiei din sistemul judiciar, ar fi trebuit ca delegatii Comisiei sa aiba intalniri si consultari cu avocati care cunosc indeaproape sistemul judiciar si modurile perverse in care aceasta se poate manifesta.

  O astfel de deschidere nu a existat insa niciodata din partea Comisiei ale caror intalniri din Romania s-au limitat la institutiile Statului, acuzate ele insele de coruptie sau ineficienta de catre societatea civila, sau cu ONG-uri agreate, abonate la astfel de intalniri, a caror preocupare principala este programul de plati din fonduri europene sau evidentierea declaratiilor politicienilor care apartin taberei opuse celei de care au fost create.

  (…) Consiliul Superior al Magistraturii este laudat, fara a se mentiona nimic cu privire la lipsa de transparenta pe care acesta o determina la nivelul instantelor. Lipsa accesului justitiabililor la dosarele profesionale ale magistratilor care atrage imposibilitatea identificarii cazurilor de incompatibilitate ale acestora, disfunctionalitatea Jurindexului dublata de refuzul instantelor de a comunica in baza legii 544/2004 a informatiilor publice hotararile judecatoresti pronuntate, adoptarea de decizii ale Plenului CSM pentru beneficiul unui anumit justitiabil, pervertirea sistemului de repartizare aleatorie, lipsa de control efectiv la nivelul instantelor, transformarea Consiliului intr-un organism sindical, lipsa totala de eficienta a Inspectiei Judiciare care, dintr-un organism de garantare a respectarii legii de catre magistrati, s-a transformat intr-un emitent de certificate de buna purtare,

  (…) In acelasi timp, nu se face nici o referire la cele mai mari dosarele judiciare nesolutionate, dosarele Revolutiei si Minieriadei, cu privire la care CEDO a condamnat in mai multe randuri Statul Roman si a caror nesolutionare este cel mai mare indiciu de coruptie si complicitate transpartinica in randurile institutiilor Romaniei.”

  Lumea Justitiei

Opinia ta

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s