9 comentarii la “Cum puteti obtine pensie daca ati lucrat anumite perioade de timp si in alte state europene?

 1. Dacă ați lucrat mai puțin de un an pe teritoriul unei țări

  Întrucât unele țări din UE nu oferă pensii pentru perioade scurte de lucru, s-ar putea aplica o regulă specială: drepturile corespunzătoare perioadei respective nu se pierd, ci sunt luate în calcul pentru stabilirea pensiei în țările în care ați lucrat mai mult timp.

  Dacă vă confruntați cu probleme în a obține sumele cuvenite pentru perioadele de cotizare mai mici de un an, luați legătura cu serviciile noastre de asistență English .
  Calcularea pensiei

  Casele de pensii din fiecare țară din UE în care ați lucrat vor analiza contribuțiile pe care le-ați plătit la fondul de pensii din țara respectivă, dar și durata și valoarea contribuțiilor plătite în alte țări.
  Cuantumul la nivel european

  Fiecare țară calculează ce pensie ar trebui să vă plătească ținând cont de toate perioadele în care ați lucrat în orice țară din UE.

  Pentru aceasta, cumulează perioadele în care ați lucrat în toate țările din UE și stabilește pensia teoretică, adică pensia pe care ar trebui să v-o plătească dacă toate contribuțiile ar fi fost vărsate în fondul său de pensii, pe toată durata.

  Valoarea rezultată se ajustează apoi pentru a reflecta durata efectivă a perioadelor de cotizare din țara respectivă („prestație pro-rata”).
  Cuantumul la nivel național

  Dacă îndepliniți criteriile de eligibilitate pentru a primi o pensie de stat într-o anumită țară, indiferent de perioadele în care ați cotizat la fondurile de pensii din alte țări, casa de pensie calculează și pensia națională, cunoscută drept „prestație autonomă”.
  Rezultat

  Autoritatea națională compară apoi prestația pro-rata și prestația autonomă și vă oferă prestația care are valoarea mai mare în țara respectivă.

  În cele din urmă, veți primi un formular P1, care va justifica decizia fiecărei țări cu privire la cererea dumneavoastră.

 2. Caz real

  Rosa a lucrat timp de 20 ani în Franța și timp de 10 de ani în Spania.

  În ambele țări, o persoană dobândește dreptul la pensie doar dacă a lucrat cel puțin 15 de ani pe teritoriul său. Fiecare țară va calcula pensia Rosei:

  Casa de pensii din Franța va face un calcul dublu:

  va calcula valoarea pensiei naționale pentru cei 20 de ani de lucru în Franța – să spunem 800 de euro.
  va calcula și valoarea teoretică a pensiei pe care ar fi primit-o Rosa dacă ar fi lucrat în Franța în tot acest timp (30 de ani) – să spunem 1 500 de euro. Apoi, va stabili pensia pro-rata – adică ce sumă i s-ar cuveni proporțional cu perioada de lucru din Franța: 1 500 EUR x 20 ani în Franța / 30 de ani în total = 1 000 euro.

  Prin urmare, Rosa trebuie să primească din Franța prestația cu valoarea mai mare: 1 000 de euro pe lună.

  Casa de pensii din Spania nu va mai calcula pensia națională, pentru că Rosa nu a lucrat acolo timp de cel puțin 15 ani. Aceasta va calcula doar cuantumul la nivel european, pornind de la valoarea teoretică a pensiei pe care ar fi primit-o Rosa dacă ar fi lucrat în Spania în tot acest timp (30 de ani) – să spunem 1 200 de euro.

  Apoi, va stabili pensia pro-rata – adică ce sumă i se cuvine proporțional cu perioada de lucru din Spania: 1 200 EUR x 10 ani în Spania / 30 de ani în total = 400 euro.

  În total, Rosa vor primi o pensie de 1 400 de euro.

 3. Caz real
  Vă puteți aștepta ca vârsta de pensionare să fie mai mare în unele țări

  Caroline, din Franța, a lucrat în Danemarca timp de 15 ani. Spre sfârșitul carierei, a revenit în Franța. La împlinirea vârstei de 60 de ani (care este vârsta legală de pensionare în Franța), a solicitat să iasă la pensie. A avut însă neplăcuta surpriză să constate că avea o pensie foarte mică.

  Este adevărat că, la 60 de ani, Caroline are dreptul la partea franceză a pensiei. Însă partea daneză i se va cuveni doar când va împlini 67 de ani, pentru că aceasta este vârsta legală de pensionare în Danemarca (pentru grupa de vârstă în care se încadrează Caroline).

 4. Perioadele de eligibilitate

  În unele țări din UE, este obligatoriu să fi lucrat o anumită perioadă pentru a dobândi dreptul la pensia corespunzătoare.

  În asemenea cazuri, casa de pensii trebuie să aplice principiul cumulării perioadelor, adică să ia în calcul toate perioadele în care ați lucrat în alte țări din UE, ca și cum ați fi lucrat pe teritoriul țării în cauză.

  Dacă refuză, solicitați sprijinul serviciilor noastre de asistență (english) .

 5. Caz real

  Tom a lucrat timp de 4 ani în Germania și timp de 32 de ani în Portugalia.

  În Germania, o persoană nu poate dobândi dreptul la pensie decât dacă a lucrat cel puțin 5 ani. Tom nu ar beneficia, în mod normal, de sistemul național de pensii din Germania, pentru că a lucrat acolo timp de numai 4 ani.

  Însă casa de pensii din Germania a trebuit să ia în calcul și anii în care a lucrat în Portugalia. Prin urmare, i-a recunoscut dreptul la pensie și îi plătește valoarea corespunzătoare perioadei de 4 ani.

 6. Plata pensiei

  În general, țările care vă plătesc pensii transferă sumele datorate într-un cont bancar din țara dumneavoastră de reședință – dacă locuiți într-una din țările UE.

  Dacă locuiți în afara UE, ați putea fi nevoit să vă deschideți câte un cont bancar în fiecare dintre țările care vă plătesc pensii.
  Pensia de invaliditate și pensia de urmaș

  Regulile prezentate mai sus sunt valabile și pentru calcularea pensiilor de invaliditate și de urmaș. Rețineți:

  Dacă solicitați o pensie de invaliditate sau o alocație pentru pierderea capacității de muncă, este posibil ca fiecare țară în care ați lucrat să insiste asupra necesității de a vă examina separat dosarul – și să ajungă la un rezultat diferit. În timp ce una dintre țări v-ar putea încadra în gradul I de invaliditate, o alta ar putea să considere că sunteți total apt de muncă.
  Pensia de urmaș nu există în toate țările din UE. Dacă soțul sau soția dumneavoastră lucrează în străinătate și contați pe posibilitatea de a obține o pensie de urmaș, verificați dacă astfel de pensii există în țara respectivă.

 7. BUNA ZIUA SUNT PENSIONARA IN ROMINIA SI MAI AM 5 ANI LUCRATI IN AUSTRIA VA ROG SA IMI SPUNETI DACA PRIMESC PENSIE SI DIN AUSTRIA VA MULTUMESC ANTICIPAT

Opinia ta

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s