8 comentarii la “Personalitatea umana versus Turma manipulabila

 1. Pingback: Personalitatea umana versus Turma manipulabila | radupopescublog

 2. Fara comentarii….. cei destepti au pierit de mult….Omul este o fiinta controversata….Nici un geniu nu ar mai fi in stare sa faca nimic….

 3. Iar cei foarte putini si destepti sunt incapabili sa se coalizeze. Asta e Buba… Ca ei nu vorbesc aceeasi limba.
  Sunt mai capabili incapabilii, capabillii au devenit incapabili. Prostia Omeneasca Abunda.

 4. In opinia mea o colectivitate reunita int-o casta ar avea totusi ceva personalitate. Ar fi mai sugestiva decat turma sau gasca.
  La o casta m-as putea oricand atasa si eu daca ar avea un sef devotat unor principii severe.

 5. Fiecare societate „a creat ” tot felul de „vinovati de soarta societatii”, pentru ca, dupa ce i-a distrus pe cei vinovati, sa aflam ca, de fapt, cei vinovati impotriva carora s-a instigat erau nevinovati, iar sistemul creat nu mai permitea exprimarea de opinii libere…adica efectul invers decat cel avut in vedere. In prezent putem sa ne exprimam opinii liber (atat cat se mai poate) dar…oamenii intre ei parca ar fi dusmanii unii altora. Chiar si putinii oameni care ar avea o vointa politica, trebuie sa aiba standarde educationale si material genetic peste masura omului obisnuit.

  Fiecare se descurca cum poate, daca am inteles bine, iar undeva exista un echilibru foarte precar, o instabilitate „genetica”.

  Daca exista mai multe dictaturi, decat democratii, inseamna ca suntem sortiti esecului, cei care conduc statul nu mai sunt oameni, iar cei care sunt oameni nu conduc statul. E Politica fiecare se descurca cum poate. Asta e legea nescrisa…fiecare face cat il duce capul. Iar capul nu prea duce, pentru ca nici cei putini care aveau premisele sa fie niste buni profesionisti s-au izbit de limitele sistemului, fara ca cineva sa le explice ce se intampla si cum trebuie sa procedeze. Avem aprox. 200 de tari pe glob, avem tot atatia presedinti, avem 6 miliarde de neputinciosi care nu sunt capabili sa isi rezolve problemele singuri. Ceva va plezni pana la urma. Nu e un loc in care sa stii la ce sa te astepti…Oamenii sunt imprevizibili. Suntem la limita sistemului. Toata lumea e prea obosita sa mai vrea ceva. Vorbim mult si ne intelegem deloc…

 6. Personalitatea este doar individuala, creativitatea este doar individuala, ori, in masura in care aceste lucruri nu s-au explicat si nu s-au discutat in sistemul de educatie intrun mod explicit, clar exhaustiv, va trebui sa redescoperim apa calda sau sa reinventam roata.
  “Natura”, fortele intrinseci vor avea si ele un cuvant de spus in toate acestea…Adica “masa”.

 7. Din „greseala” mai exista si oameni deosebit de bine informati, peste medie de inteligenti, foarte culti, cu cunostiinte multidisciplinare, care stiu cum functioneaza statul la perfectie, mai bine decat un avocat, dar chiar si toti acestia putini, daca ar infiinta in domeniul lor de activitate o asociatie care sa se „lupte”, sa colaboreze am vrut sa spun, cu statul, rezultatele ar aparea peste aproximativ 3-5 ani. Daca incepeati acum 3-5 ani, acum aveati niste rezultate. Mici, putine, dar existau. O mare problema este sa iti gasesti maestri de la care sa inveti meserie.
  Toti se grabesc cand e vorba sa faca altii.
  Paradoxul este ca daca fiecare ar avea grija de el si de propriile probleme, atunci nu ar mai fi nevoie ca altii sa aiba grija de problemele altora. Chiar daca fiecare in propril lui domeniu de activitate ar face tot ceea ce ar fi omeneste posibil, o sa se gaseasca „Masa/turma” care o sa gaseasca cele mai comode solutii, „Hai ca merge si asa, ce atata bataie de cap…sa rezolve altii”. Acest paradox este irealizabil, ca macar cei care au vointa politica sa isi rezolve problemele in propriul lor domeniu de activitate, iarasi este corect, dar vine marea masa, care contrabalanseaza.
  Marea masa inseamna vointa politica, carora le este indiferent sau nu se pricep. Sau poate chiar ei sunt inteleptii si ar trebui sa invatam de la ei. De la profesori prosti nu poti sa inveti nimic. Mintea umana e prea complicata. Ea functioneaza pe baza principiului iluziei. Mintea maselor e o jucarie.

Opinia ta

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s