5 comentarii la “„Justitia, subordonata politicii, a devenit o fictiune” spunea Eminescu pe vremea lui si nimic nu s-a schimbat de atunci…

 1. Despre speculă şi mişelie: „ele au existat dintotdeauna, de la rangul cel mai înalt până la cel mai de jos. Istoria scrisă, dar ţinută la naftalină pentru a nu defăima, arată că mulţi domni fie au fost numiţi de sultan (spre exemplu, Ştefan Lăcustă), fie, dintr-un spirit servilistic apăsător, şi-au cumpărat tronul (obţinerea domniei îl costă pe Lăpuşneanu 200.000 de galbeni, iar Emanuel Aron promite 600.000 de ducaţi). Constant la mâna străinătăţii, domnii au fost incapabili de diplomaţie, dovedindu-se la fel de neinstruiţi în a construi o economie. Ocupaţi cu năvălirile inamicilor, cheltuiau rezervele Principatelor pentru a purta războaie, încheiate de prea puţine ori cu rezultate benefice şi care nu făceau altceva decât să sărăcească şi mai mult Ţările. Singurele semne de interes la adresa economiei arătate de domni erau taxarea comercianţilor şi controlul vămilor, de unde se putea acumula un oarecare venit, insuficient totuşi achitării dărilor externe. Astfel că, la momentul plăţii tributurilor, domnii se vedeau nevoiţi a se împrumuta adesea de la cămătari. De unii singuri, le era imposibil să strângă fondurile necesare. Zarafii, profitând de situaţie, înteţeau specula tot mai mult.

  Şi, în mod mai mult sau mai puţin surprinzător, bani existau, vieţile domnitorilor fiind caracterizate de extravaganţă (a se vedea mai ales epoca fanariotă, în care opulenţa era folosită pentru a arăta statutul superior întocmai ca în vremurile recente), de desfătări şi chefuri interminabile (Iliaş al II-lea Rareş), de abuzuri de putere şi de torturări mişeleşti pentru obţinerea funcţiei (Alexandru Lăpuşneanu la Ioan Joldea), ori de asasinate politice tot pentru obţinerea funcţiei (Ştefan Tomşa la Despot Vodă). Problema a fost că banii nu au însemnat investiţii pentru a dezvolta economia, ci o cheltuială motivată de un puternic şi hedonic interes personal. Incompetenţa politică a domnitorilor este acoperită cu batista vitejiei lor în războaie, exagerată de cărţile de istorie. Defecte se văd şi astăzi, în timp ce economia sângerează.

  Astfel, deşi bani au existat pe tot parcursul istoriei, ei au fost ţinuţi în proprietatea privată a unei clase domnitoare deschise către desfăţ, dar lipsită de viziune economică. Dovadă că până târziu, în secolul al XIX-lea, Ţările Române nu au avut parte de un sistem monetar.” (Vlad Rosca – Economistul)

 2. „Bârfa, şmecheria, violenţa, sustragerea de la responsabilităţi, fatalismul, lăsatul pe mâine şi lăsatul că merge aşa, pornitul la drum şi renunţatul în drum, semi- şi neprofesionalismul sunt probleme nu generale, dar majoritare ale poporului român. Şi nu doar contemporane, ci şi tradiţionale. Zac în umbră gata să explodeze oricând, mascate de o anumită ospitalitate cu care România îşi laudă fiii şi fiicele în faţa lumii. Numai că doar ospitalitatea şi speranţa nu pot contribui la dezvoltarea economică, în lipsa profesionalismului şi a legilor utile care să şi fie respectate.

  Vrând, nevrând, cu bune şi cu rele, trăsături ale fiecăruia dintre cele patru sisteme de conducere din istoria poporului se regăsesc în politica şi în economia actuale ale României, într-un fatidic mix feudalo-monarho-comunisto-capitalist. Fiecare şi-a lăsat amprentele, care, cu timpul, s-au grupat într-un tablou ce distanţează România de aproape tot ce înseamnă performanţă. Ce ar mai fi însemnat şi o altă mie de ani cu aportul său negativ, judecând după obişnuinţele poporului?” (Vlad Rosca)

 3. @ Carmen

  Ce sa se schimbe? Asa e spatiul asta inca de la inceputuri. Vlad Rosca a exemplificat suficient de bine realitatea. Si atunci la ce schimbari sa ne asteptam? La ce evolutie? Traim intr-o continua stagnare…

 4. Este forte trist sa vad cat de prost stau unii la capitolul economie, insa nu ma mira, vad la unii ca abia au ce manca si practic saraci de ei sufera sa cumpere haine schumpe, orice prostie se plateste…

  Ciudat este faptul ca daca vad o haina ce nu-i noua nu o cumpara desi e mult mai ieftina insa daca e sa ma gandesc.

Opinia ta

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s