5 comentarii la “Fraiele puterii si raul ce se intinde in intreaga lume…

 1. Cum ajung psihopatii sa conduca lumea

  Psihopatia este o tulburare de personalitate, greu detectata din cauza faptului ca inteligenta nu este afectata, ci doar partea emotionala. Nu toate persoanele psihopate se angajeaza in acte criminale si violente, insa pot face mult rau din cauza iresponsabilitatii.

  Sub masca normalitatii, psihopatii reusesc sa ascunda faptul ca nu sunt capabili de sentimente. “A incerca sa trezesti emotii la un psihopat este ca si cum i-ai explica unui daltonist culorile”, explica Robert Hare, un medic psihiatru care si-a dedicat intreaga cariera studiului personalitatii psihopate.

  De ce ajung in functii de conducere? Pentru ca tulburarile de personalitate care ii caracterizeaza au ajuns sa fie considerate calitati in lumea moderna: aroganta si narcisismul sunt privite ca incredere in sine, prezenta charismatica si alunecoasa drept sociabilitate, manipularea drept inteligenta practica, dorinta de putere drept spirit de lider.

  Pentru a ajunge sa conduca, un psihopat nu are nevoie de adeziunea majoritatii, ci este de ajuns sa fie sprijinit de un grup de interese, care poate sa “orienteze” si sa conduca populatia, cum ar fi, de exemplu, proprietarii unui post puternic de televiziune.

  Cand lipsa constiintei devine molipsitoare

  Atunci cand un psihopat genetic ajunge intr-o functie de conducere, cei din jur pot ajunge sa se comporte asemenea lui, adica fara constiinta, pentru a putea rezista pe langa el. Ei devin astfel “psihopati secundari sau de conjunctura”, iar psihopatia devine o strategie adaptativa.

  Cei care ajung sa traiasca fara nici un fel de morala se recunosc intre ei si se sprijina reciproc pentru a pune mana pe toate pozitiile cheie. Prin inselatorie, prin minciuni, prin facilitarea studiilor si a obtinerii de diplome, oamenii fara constiinta sunt introdusi in toate mediile, inclusiv cele stiintifice si culturale, iar aparatul reprezentat de psihopati devine o forta distructiva.

  Cei “cu suflet” care mai rezista in conducere si se incapataneaza sa ii incurce prin anumite decizii pot fi eliminati chiar prin acte criminale.

  Psihopatii din functii cheie, in afara de faptul ca pot conduce cu zambetul pe buze un intreg popor catre genocid, pot propaga raul in forme foarte subtile. Societatea moderna isi pierde din ce in ce mai mult sufletul, pentru ca exemplul oferit de conducatori este acesta: fara nici un fel de constiinta.

  Mentalul colectiv devine “infectat” cu acest virus al imoralitatii. Fara sa ne dam seama, putem ajunge sa gandim, sa actionam si sa judecam ce se intampla in jurul nostru intr-o maniera patologica, asemanatoare serpilor cu cravate care ne conduc. Minciuna, inselatoria, ura pentru ceilalti ne pot distruge viata.

  Autorul Andrzej Lobaczewski atrage atentia ca raul resimtit in intreaga lume provine din promovarea acestor “valori patologice”. Lupta pentru revenire la normal nu este usoara, insa primul pas este sa ne dam seama de adevarata fata a celor ce ne conduc si sa nu devenim niste scelerati morali, dupa modelul celor aflati la putere.

  (Catalin Fuior)

 2. Pana cand vom mai fi obligati sa va suportam indiferenta, dispretul si minciunile? Pana cand o sa va mai amagiti ca aveti dreptul sa calcati totul in picioare? Destine, speranta, viitor. Pana cand va veti mai ascunde in spatele unor compromisuri pe care le vanati cu o disperare greu de inteles? Pana cand o sa va mai bagati mainile voastre murdare si hulpave in bugetul unei tari tot mai saracite, chiar de incompetenta voastra? Pana cand o sa va tineti cu dintii de Puterea asta blestemata? Pana cand credeti ca milioanele de romani vor lasa capul in pamant, rusinati de aroganta voastra? Pana cand o sa transformati Romania in arena de lupta a intereselor voastre? Pana cand o sa permiteti coruptiei si birocratiei sa ingenuncheze institutiile statului? Pana cand o sa continuati sa va bateti joc de interesul national, de viitorul Romaniei? Pana cand o sa aveti tupeul de a privi in ochi pensionarii, somerii, tinerii, fara sa rositi nici macar o secunda? Pana cand o sa fim nevoiti sa asistam la aceasta lupta politica absurda, din care razbate doar uriasa voastra sete de Putere si privilegii? Pana cand o sa fim o generatie de sacrificiu, care nu are alt drept decat sa spere la nesfarsit? Pana cand vom fi obligati sa asistam la drama batranilor ce isi dau o parte uriasa din pensie pe medicamentele care le salveaza viata? Pana cand se vor confrunta copiii nostri cu pervertirea sistemului educational, cu nesiguranta crasa din scoli? Pana cand ne vom lovi de agresivitatea unor interlopi ce sunt protejati chiar de voi si carora ar trebui sa le stopati din fasa tupeul? Pana cand vom fi obligati sa suportam dispretul fata de lege al vreunui magistrat sau dorinta de capatuiala a vreunui medic, care ne cere si ultimul ban pentru a-si face datoria? Pana cand veti arunca in derizoriu institutii vitale ale statului, doar- doar va veti atinge interesele abjecte? Pana cand credeti ca vom mai rezista, inainte sa va trimitem acolo unde va este locul: in haul istoriei? Pana cand o sa va mai suportam odraslele nesimtite si pline de ifose care se cred mai presus de ceilalti doar pentru ca le-ati insuflat dispretul fata de banul muncit? Pana cand credeti ca o sa mai inghitim mizeriile voastre, lupta voastra pentru privilegii, promisiunile voastre? Pana cand o sa considerati ca populatia are doar dreptul sa voteze, sa va gireze neobrazarea si incompetenta?

  Cand o sa realizati, in sfarsit, ca discrepanta dintre Romania noastra si cea in care traiti voi se mareste de la o zi la alta? Ca milioane de romani au ajuns in pragul disperarii? Ca voi sunteti principalii vinovati de haosul in care se afla tara asta? Simple intrebari la care clasa politica nu are timp sa raspunda. Nu vrea, este mult prea ocupata cu scandalurile cotidiene, cu compromisurile murdare, cu obsesia obtinerii a cat mai multa influenta. Actorii politici nu au alt obiectiv decat victoria la prezidentiale. Populatia nu face parte dintre prioritati. O masa utila, in opinia lor, doar sa reconfirme impostura si ipocrizia alesilor. Scenariile jalnice care ni se perinda in fata ochilor in aceste zile nu fac altceva decat sa ne prezinte inca o data falimentul actualei clase politice. Niste decidenti care se departeaza tot mai mult de ceea ce reprezinta cu adevarat Romania. Tara in care ora exacta a politicii o vor da in continuare Basescu, Geoana, Antonescu, Oprescu, Marko Bela si ceilalti demagogi nu poate evita drumul spre prapastie. Nu poti cere tupeului sa fie decent, coruptiei – cinstita, iar clasei politice actuale – responsabilitate. Avem nevoie de un nou inceput, de o noua clasa politica, in cadrul careia alesii sa nu fie neaparat saraci si incoruptibili, dar, obligatoriu, competenti si capabili sa subordoneze interesele de partid celui national. Si, totusi, pana cand vom mai accepta sa fim umiliti in fiecare zi?

  Iulian Badea

 3. Si totusi, pana cand credeti, lideri de duzina, profitori ai tuturor regimurilor, ca va vom mai suporta aroganta, dispretul si incompetenta crasa? Pana cand credeti ca vom mai accepta sa fim umiliti, mintiti, saraciti, doar pentru ca voi, cu jocurile voastre politice murdare, compromisurile voastre nocive, obsesia voastra bolnava de capatuiala si influenta, sa o duceti bine, din ce in ce mai bine? Pana cand credeti ca vom mai permite ca parintii si bunicii nostri sa fie tratati, in spitale, ca niste rebuturi, din cauza subfinantarii cronice a unui sistem medical pe care il distrugeti sistematic? Pana cand copiii nostri, de la sate, vor invata in scoli insalubre si clase neincalzite doar pentru ca voi aveti tupeul de a sustine ca austeritatea este singura solutie de iesire din criza? Pana cand dascalii nostri, cadrele medicale, cercetatorii, tinerii, vor fi obligati sa isi caute un trai decent pe meleaguri straine din cauza incapacitatii voastre, a refuzului vostru de a intelege ca sunteti un blestem pe capul acestei tari, de a identifica solutii in interesul unei populatii disperate si nu al unei clientele avide sa devalizeze cat mai crunt bugetul de stat? Cat credeti ca va vom mai putea inghiti aerele si averea pe care ne-o afisati ostentativ de fiecare data?

  Pana cand vom mai sta inundati in propriile noastre lacrimi, timorati si incapabili de a intelege ca Puterea, adevarata Putere se afla in mainile noastre si nu ale lor, ale celor care se inhaita cu lideri sindicali doar pentru a mima niste proteste care nu vor schimba niciodata acest regim ce continua sa amplifice dezastrul? Pana cand vom mai accepta sa fim sclavi in propria noastra tara, dispretuiti in fiecare zi de cei care ne-au promis ca vom trai bine? Pana cand vom mai astepta, ne vom iluziona ca bunastarea va veni, odata si odata, si pentru noi? Pana cand vom mai accepta sa fim sfidati in salile de judecata, victime sigure in fata unora care au inteles ca banii si influenta politica le pot oferi o imunitate totala? Pana cand ne vom mai amagi ca democratia ne-a adus drepturi, cat timp realitatea ne arata in fiecare zi ca drepturile noastre nu exista decat pe hartie? Pana cand vom fi obligati sa suportam aceasta alternanta la Putere, pe cat de inselatoare pe atat de nociva, a unor lideri si partide care continua sa se lupte pe viata si pe moarte pentru privilegii si influenta, dar care nu dau doi bani pe problemele si suferinta noastra? Pana cand vom mai astepta ca actuala clasa politica sa isi recunoasca deschis si de bunavoie falimentul, fara a face nimic in acest sens? Pana cand ne vom mai agata cu disperare de un viitor iluzoriu ce nu ne va aduce, din pacate, nimic bun? Pana cand vom mai pleca umili capul, incapabili sa intelegem ca soarta copiilor nostri se afla in mana noastra, iar obligatia, datoria noastra este sa le oferim mai mult decat am primit?

  Din pacate, actuala clasa politica merge mai departe. Cu impostura, aroganta si incapacitatea de a intelege ceva din drama milioanelor de romani. De la Basescu si Boc pana la Ponta si Antonescu, vinovatia este colectiva. Nici nu mai conteaza, de altfel, cine este mai mult sau mai putin vinovat pentru situatia economica si sociala pe care o resimtim din plin in aceste zile. Important, crucial, este viitorul. Un viitor pe care liderii de astazi, de ieri, din ultimii 20 de ani, au demonstrat ca nu il pot cladi. Increngatura intereselor gastilor din fiecare partid este prea mare pentru a putea fi subordonata unui tel national. Marea drama e ca suntem in continuare mintiti chiar de cei care sunt responsabili de pervertirea unei democratii care nu ne-a adus decat dezamagiri. Lupta pentru Putere se intensifica. In tot acest timp, populatia a ajuns in pragul disperarii. Iar solutiile celor ce ne conduc sau care vor sa ne conduca (din nou) exista din plin. Pe hartie…

  Iulian Badea

 4. Ponerologie politica – stiinta privind natura raului in Politica – termen inventat de Andrzej M. Lobaczewski, ca boală, fenomen social și politic. Lobaczewski a fost un psihiatru polonez care a trait in perioada 1921–2007.

  Politica si morala nu au facut niciodata casa buna, insa tragismul intervine atunci cand in conducerea tarii ajung oameni fara niciun fel de constiinta, personalitati psihopate.

  Cauzele raului: Lobaczewski descrie mai multe surse de bază ale răului în om și societate. Prima cauza se refera la defecte structurale, fizice, boli sau leziuni la nivelul creierului. Cea de a doua cauza poate proveni de la învățatura de proasta calitate, exemple negative in familie sau alte influiente exterioare.

  Defectele cerebrale pot rezulta din factori genetici, defecte congenitale, probleme de formare, cum ar fi sindromul alcoolismului fetal sau mai târziu, abuzul de droguri sau accidente.

Opinia ta

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s