9 comentarii la “Aristotel si Democratia

 1. Pingback: Ceva ce nu știam despre democrație dar bănuiam « Dictatura justitiei

 2. Pericle făcea o distincţie de mare însemnatate pentru atenieni şi anume aceea între cetăţenii interesaţi de treburi publice – polites – şi persoanele care urmăreau doar propriul interes – idiotes. Democraţiile actuale s-au dovedit a fi conduse doar de IDIOTES!

 3. Platon credea ca democratia este periculoasa deoarece plaseaza puterea politica în mâinile poporului ignorant si plin de invidie. El argumenta ca, datorita ignorantei si prostiei lor, oamenii nu vor sti si nu vor fi capabili sa utilizeze puterea politica pentru binele comun, majoritatea fiind interesata sa-si satisfaca exclusiv interesele personale.

  Tot Platon spunea ca din democratie decurg razboiul civil, anarhia si distrugerea orasului – stat (polisul). Când democratia va lasa polisul în aceasta stare mizerabila, oamenii vor cere lege si ordine. Atunci ei se vor strânge în jurul oricarui om suficient de puternic pentru a pune capat anarhiei. Dar o astfel de persoana va fi intotdeauna un despot, un tiran caruia nu-i pasa de polis sau de popor, ci numai de putere. Astfel, democratia, nu este altceva decât o serie de pasi marunti spre despotism.

 4. Grecii au fost primii care au implementat democratia (sec.V i.e.n.) si dupa vreo 200 de ani de orori, saracie, dominatia prostilor „decidenti” (manipulati cu usurinta de politicieni) si abuzurile ordinare ale guvernantilor, au renuntat la ea. Aristotel constatase ca in democratie statul (polisul) devine captiv in mainile unor mici grupuri de interese capabile sa manipuleze facil masele (prostimea) in scopul imbogatirii personale in timp ce populatia este tinuta in saracie lucie.

  Efectul negativ major al democratiei: prostimea decide (aparent) strategiile economico-sociale ale tarii iar intelectualii, minoritari fiind, sunt obligati sa se supuna majoritatii!!!

 5. Adevarul despre Grecia actuala (iulie 2015) – autor: Cristian Florin (roman stabilit in Grecia). Sunt intru totul de acord cu motivele si cauzele care au generat dezastrul economico-financiar al Greciei. Asta ne asteapta daca guvernantii vor decide convertirea leului la euro urmata de transformarea sa in moneda nationala. Finantistii nostri ori sunt prosti ori simuleaza prostia atunci cand lauda si admit trecerea Romaniei la euro sau, si mai grav, cunosc efectele dramatice ale procesului dar au interese personale in schema? Despre politicieni nu-mi pun intrebari, ei oricum sunt idioti (cu mici exceptii, insignifiante de altfel!)

  „Presa europeană a transformat Grecia in oaia neagra a Europei. Nicio problema, asta este menirea presei in secolul 21, sa desfiinteze la comanda sau sa construiasca povesti frumoase in functie de preferintele sponsorilor. Pe scurt, falimentul Greciei a inceput in momentul trecerii la Euro. Atunci datoria suverana s-a convertit de la drahma la euro, crescand bursc de la 80 de centi la 1.60 dolari (comparatie cu dolarul american). Tranzitia la euro a dublat efectiv datoria Greciei in termeni reali, comparativ cu cei care au avut credite in franci elvetieni si s-au trezit brusc datori cu 30% mai mult decat contractasera. Apoi au urmat interventiile Troicii, pomparea de noi credite toxice de la BCE si FMI, cand Grecia trebuia sa fie lasata sa falimenteze, austeritate merkelianica, taxe si supra taxe, masuri antieconomice care au provocat dezastrul. Doar asa poti ingenuchea si supune o tara pentru a putea, ulterior, s-o cumperi, penny by the dollar. Au fost vizate porturile (Grecia are cea mai mare flota de transport maritim din lume), insule, aeroporturi, resurse, apa, energie, autostrazi, tot ce poate produce profit fara transpiratie si care urmau sa intre in poseseia unor corporatii din anturajul creditorilor. Insa, ghinion. In Ianuarie, Syriza a castigat alegerile si toate aranjamentele anterioare au cazut. Stop „privatizarilor” dubioase, stop furaciunilor. Tsipras a fost imediat transformat in BINLADENUL Europei. Comisia de ancheta a luat la puricat toate tranzactiile guvernelor anterioare si sunt sigur, multi vor rugini in puscarie. FMI a simtit pericolul si, pentru a se proteja imagologic, a aruncat pisica moarta in curtea BCE, publicand vineri un raport din care reiese ca masurile impuse Greciei de Comisia Europeana au fost catastrofale. Ce urmeaza dupa 5 iulie, ramane de vazut. Pentru ca in ciuda arogantei comentatorilor care le stiu pe toate si nimic, Grecii au in maini soarta zdrentuita a Europei, efectul dominoului este ireveresibil. Efharisto para poli!”

 6. Ilie Şerbănescu a explicat sistemul de împrumut folosit în cazul Greciei.

  „Au imaginat un program de salvare – au angajat 240 de miliarde de euro, bani pe care i-au dat contribuabilii din zona euro, contribuabilii germani, spanioli, francezi, până şi contribuabilii sloveni, letoni, care nu avea nici o vină şi nici o treabă cu Grecia.

  240 de miliarde de euro au primit grecii. Din ăștia, 200 au plecat din Occident spre Atena, au zăbovit într-un cont eescrow pe care grecii nu aveau voie să-l atingă.

  Stăteau 3 zile acolo şi se întorceau de unde au venit, dar nu intrau în buzunarul contribuabililor, ci în fief-urile băncilor. Acest program aşa zis „de salvare a Greciei” era un program organizat de transfer a banilor de la contribuabilul francez sau cel german către băncile lor din Grecia. Adică era un program de acoperire a mizeriei pe care s-au bazat băncile respective. Deci, nu era un program de salvare, era o minciună. Așadar, o altă mare minciună care s-a spart acum!”, a afirmat el.

  „Doamna Merkel susţine o minciună când spune că contribuabilul german îl ţine pe grec, nu, el susţine băncile germane. Punct.”

 7. “FMI i-a instruit pe jurnaliştii greci în Washington, pentru a prezenta ştiri favorabile FMI-ului şi Comisiei Europene” a declarat un jurnalist grec platit de FMI pentru aceasta misiune.

 8. Ne intrebam cum e posibil ca o tara (SUA) cu cele mai faimoase facultati, colegii si institute de studii economice, cu marea majoritate a premiantilor Nobel, sa nu gaseasca solutia pentru demararea unui proces de redresare economica?

  Ne intrebam cum este posibil ca moneda americana sa stea la baza a peste 62% din tranzactiile mondiale si totusi americanii sa nu isi poata reedresa economia?

  Adrian Cosereanu

 9. Germania beneficiaza de resursele țărilor asuprite din UE fără să fie nevoită să tragă un foc de armă.

  Poporul grec s-a trezit si intreaba : Unde sint banii pe care ni-i cereti si care a fost traseul lor in economia greaca? Deocamdata FMI, BCE si UE, nu au raspuns. Oare sa fi inteles ei ca grecii au priceput jocul economic murdar?

Opinia ta

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s