11 comentarii la “NEAMUL PROST de Mircea Remus Birtz

 1. Snake!
  Excelent caracterizat personajul, de altfel omniprezent in Romania contemporana!
  Totusi doua observatii:
  1) Neamul prost este numai un produs(efect) al unui fenomen mult mai profund si complex si anume NEAM PROSTIA, fenomen care-i infecteaza si pe cei care nu intrunesc chiar toate „calitatile” descrise de tine!
  2) totusi neamul prost are doua „calitati” profunde si perene: incultura si prostia!

 2. O cuprinzatoare descriere a tot ce misca, sufla, pute si face umbra in institutiile statului mafiot roman de la Cotroceni la ultimul post de militie din catunele tinutului faradelegii numit Romania.

 3. Pingback: Trafic cu Hituri (runda 51) « Blogul lui Teo Negură

 4. @ Marin P.

  da, e o descriere fidela a tot ce misca in arealul numit Romania. si? ramanem la nivelul constatarilor, vorbelor ca de altele nu suntem in stare.

 5. @ Ghita

  prostia e ubicua in Romania. aseara am vazut intamplator la un jurnal cum niste timisoreni se bucurau ca au primit 200 de cartele telefonice de la depotatul da la Bocoresti…. ma depaseste pana si fenomenul prostiei, crede-ma!

 6. Control total prin nepotism si afacerism
  (comentariu descoperit intamplator, dar care reflecta fidel realitatea din Romania)

  In 2005, dupa ce Vasile Blaga a devenit ministru de Interne, sotia sa a fost angajata sefa a Directiei Juridice si de Control din Ministerul Educatiei, desi nu avea pregatire juridica. In cursul acestui an, dupa ce a revenit la putere, ca ministru al Dezvoltarii Regionale din 22 decembrie 2008 si ca ministru al Administratiei si Internelor din 1 octombrie 2009, Vasile Blaga si-a implantat o serie de apropiati (rudenii, afini, prieteni, fosti subalterni) in fruntea unor institutii cheie ale statului roman. In prima parte a anului si-a instalat doi fosti subalterni din Oradea in fruntea Directiei Generale a Vamilor, respectiv pe Radu Marginean, ca director si pe Dan Pulbere, ca director adjunct. Pe fostul sau adjunct Calin Vesa l-a pus director al Directiei Vamale Regionale Cluj, care cuprinde toate judetele din nord-vestul Romaniei (Bihor, Satu Mare, Maramures, Salaj, Bistrita si Cluj). Pe consateana si fina sa Ionela Bruchental, care si-a pierdut deputatia, a facut-o director adjunct la Garda Nationala de Mediu.
  In ultimele doua saptamani, dupa ce a redevenit ministru de Interne, Vasile Blaga l-a numit sef al Inspectoratului National al Politiei de Frontiera pe chestorul Ioan Buda, fost sef al Directiei Politiei de Frontiera Oradea si bun amic de-al sau din vremea in care era director al Directiei Regionale Vamale Oradea. In fruntea Directiei Generale Anticoruptie l-a numit pe comisarul sef Liviu Popa, care-i este nepot si pe care tot el l-a promovat sef al Inspectoratului Judetean de Politie Bihor, in 2005. Fina si consateana sa Ionela Pop-Bruchental a devenit saptamana trecuta vicepresedintele Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS).
  Cireasa de pe tort este insa numirea recenta in postul de director general al Transgaz Medias a celui declarat ca fiind cel mai bun prieten al sau, Florin Muntean, fost coleg de armata si de facultate si, mai recent, nas de cununie al fiicei sale. Presedinte al organizatiei municipale Medias a PD-L, Florin Muntean a fost director general la Baza Auto Transport Medias pana in 2004, cand a fost ales deputat la alegerile parlamentare. In anul urmator s-a retras din Parlament pentru functia de director general la Transgaz, pe care a detinut-o pana in 2007, cand a fost inlocuit, dupa ce PD a iesit de la guvernare. In perioada in care a fost director general al Transgaz, Florin Muntean a ramas actionar la Baza Auto Transport Medias, la care director general a fost numit un alt prieten al lui Vasile Blaga, Valer Crisan. In perioada respectiva, intre Transgaz si Baza Auto Transport Medias au fost incheiate contracte profitabile de sute de mii de euro. Tot in perioada respectiva, mai exact in 2007, Vasile Blaga a primit, conform declaratiei sale de avere, un imprumut de 500.000 RON (138.000 euro), pe termen de 10 ani, de la bunul sau prieten Valer Crisan. Florin Muntean si Valer Crisan au fost sponsori importanti ai campaniei prezidentiale a lui Traian Basescu din 2004, cand seful campaniei acestuia a fost amicul lor, Vasile Blaga.
  Florin Muntean si Valer Crisan sunt prieteni buni si cu Ioan Lascu, prim-procurorul Parchetului Medias de circa 30 de ani. Ioan Lascu este tatal Procurorului General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, numita in aceasta functie de presedintele Traian Basescu in 2005. Aceasta este filiera pe care o procuroare necunoscuta din Sibiu a devenit, peste noapte, sefa tuturor procurorilor din Romania si sluga credincioasa a presedintelui Traian Basescu si a ministrului de Interne Vasile Blaga. Sa fie justitie pentru Vasile Blaga si prietenii sai!

 7. # Deputatu Stan 19-01-2011 04:34 (comentariu la articolul aparut in „Lumea Justitiei „UN SENATOR ACUZA! – Ministrul de Interne Traian Igas este deferit Parchetului pentru contrabanda sub protectia presedintelul Romaniei!”

  Puterea portocalie – o tagmă de jefuitori, o clică trădătoare a intereselor naţionale. Preşedintele şi primul-ministru trebuie puşi sub acuzare pentru înaltă trădare.”

  Nu înţelegem de ce ţipă Băsescu la popor, la dragii lui români ale căror dorinţe, până mai ieri, le ştia fără să-i întrebe?

  Dacă în urmă cu şase luni, cel mai bine informat om din stat ne asigura că criza a trecut fără să ne doboare, de ce prevesteşte azi ameninţător că România intră în colaps?

  Preşedintele, primul-ministru, ministrul comerţului, industriilor şi mediului de afaceri dădeau la început de an asigurări că economia se relansează, că încasările la buget cresc, că nu vor fi probleme cu salariile şi pensiile în plată. Asemenea veşti bune, rostite din gura celor care conduc România, deci ştiau ce spun, că doar aveau toate informaţiile, cum pot să fie infirmate de aceiaşi care vin acum să ne spună că România, fără curbele de sacrificiu impuse de preşedinte şi guvern, se va duce inevitabil în faliment?

  Ce să înţelegem, că cei mai sus numiţi au ştiut adevărul şi premeditat au minţit, ori nu l-au ştiut şi în ambele ipoteze se fac vinovaţi, nu de ignoranţă criminală, ci de încălcarea jurământului, ceea ce, în cazul preşedintelui României, constituie crimă de înalta trădare?

  După şase ani de luptă de imagine cu guvernările ineficiente, cu corupţia, evaziunea şi teroristul Omar Hayssam, obosit până la epuizare în nesfârşitele sale bătălii pentru învingerea „sistemului ticăloşit”, reformarea clasei politice şi a statului, a justiţiei, învăţământului, sănătăţii, agriculturii, a societăţii, satisfăcut de macularea imaginii externe a României, care este bilanţul lui Traian Băsescu şi al guvernelor sale portocalii?

  Iată şi răspunsurile:

  O administraţie care a perfecţionat şi instituţionaliz at corupţia, patronează reţele de contrabandişti şi oferă protecţie evazionismului.

  Un uriaş aparat de stat pe care nu populaţia l-a umflat artificial cu peste 250.000 de angajaţi numai în ultimii ani, ci interesele clientelare ale partidelor pe care preşedintele le-a invitat la guvernare ca să desăvârşească marile jafuri şi trădări naţionale.

  O ţară fără o diagnoză şi previziune strategică de securitate naţională, cu o Administraţie Prezidenţială şi un Guvern unde marile decizii, de care depind prezentul şi viitorul naţiunii, se iau, ori cu ignorarea voită, ori în absenţa estimărilor şi avertismentelor informative pe care Comunitatea Naţională de Informaţii am fost asiguraţi că le are în atribuţii.

  Un popor fără suveranitatea deciziilor asupra patrimoniului de resurse strategice vitale supravieţuirii şi perpetuării biologice.

  O politică financiară de drenare a resurselor bugetare în buzunarele reţelelor clientelare, care s-au îmbogăţit din banul public, simulând tot felul de lucrări, multe inutile, preluând contracte cu statul pe care nu le-au finalizat, dar au multiplicat costurile, dincolo de orice imaginaţie, oferind, în schimb, populaţiei doi ani de nesfârşite spectacole, pe bani furaţi, pentru ca acum să se ia din puţinul bătrânilor pensionari, segmentul social care a edificat infrastructura economică a României şi pe a cărei lichidare – prin pradă, jaf şi gestionare frauduloasă – guvernele portocalii şi-au întemeiat o iluzorie şi efemeră legitimitate.

  Descurajarea, blocarea ori împingerea în faliment a iniţiativei economice private, independente de condiţionările partidelor din arcul guvernamental şi rezistenţa la solicitările, mai mult sau mai puţin deghizate, de mită şi foloase necuvenite, pentru a nu se pune piedici în desfăşurarea legală, corectă şi onestă a afacerilor.

  – Un sistem electoral reformat pentru a facilita finanţarea campaniilor candidaţilor de către reţele oculte, manipularea alegătorilor şi cumpărarea voturilor.

  Un monstruos aparat secret şi poliţienesc de stat, prin care ciuma portocalie să-şi perpetueze puterea, să intimideze permanent opoziţia, să împiedice forţele politice democratice să acceadă la guvernare pe căi constituţionale .

  Interferenţa, pe baza comuniunii de interese ilicite, a deţinătorilor puterii politice cu reţelele crimei organizate, cu clanurile lumii interlope şi încurajarea organizaţiilor parastatale ale acestora, pe a căror protecţie scontează după ce nu vor mai fi la guvernare.

  Instituţionalizarea principiului eredităţii şi al nepotismului pentru perpetuarea principalelor familii politice portocalii în sistemul de putere, drept garanţie pentru prezervarea marilor averi dobândite prin subminarea economică şi politică a statului.

  Acesta este decalogul unora dintre cauzele stării prezente a naţiunii, pe care niciunul dintre serviciile de informaţii pentru securitate naţională nu a prezentat-o Parlamentului, în virtutea obligaţiei constituţionale de a se supune controlului puterii reprezentative a poporului, fiindcă ţara este condusă de o camarilă atât de neruşinată, încât se crede a fi poporul însuşi.

  Cu cine cere Traian Băsescu şi primul-ministru românilor să fie solidari când le micşorează salariile şi pensiile?

  Cu tagma portocalie a jefuitorilor care au pustiit România cum nici popoarele migratoare n-ar fi reuşit?

  Cu nou createle instituţii, nu pentru că nu funcţiona statul fără ele, ci pentru că aţi avut un mofturos căruia, fiindcă i s-a năzărit să fie mare director, mare preşedinte şi i-aţi făcut cadou o instituţie?

  Cu fărădelegea, pe care nu populaţia o ocroteşte în ţara asta, ci voi, cu cercurile voastre de interese?

  Cu o putere care la fiecare patru ani a distrus ce a găsit bine făcut de guvernul anterior, reluând totul de la zero, antrenând imense resurse din care să vă satisfaceţi clientelele politice?

  Cu noua şi prostituata poliţie politică prin care controlaţi tot, terorizând populaţia şi instituţiile fundamentale ale statului?

  Cine sunt nesimţiţii şi neruşinaţii României, cei pe seama cărora vreţi să vă salvaţi pe voi de la judecata pentru înaltele crime de trădare, sau clanurile voastre care susţin economia subterană şi subminează economia şi finanţele naţionale, dar de care nu vă atingeţi, fiindcă fără banii drenaţi lor nu aveaţi cu ce vă cumpăra voturile şi înaltele demnităţi publice?

  Cei ce vor să scoată statul – pe care ei l-au împins în faliment – din criză pe spinarea şomerilor, a pensionarilor şi a bugetarilor de execuţie, care ţin în spate aleşii şi numiţii în funcţiile de conducere, nu trebuie să se creadă nici curajoşi, nici înţelepţi şi nici călăuziţi de moralitate.

  Dacă nu sunteţi capabili să comasaţi sau să desfiinţaţi instituţiile de pomană create de voi, măcar reduceţi numărul exagerat de mare al directorilor. Aţi umplut ţara de şefi. Pe ei daţi-i afară întâi şi după aceea cereţi solidaritatea sărăcimii.

  Trei sferturi dintre directorii voştri, pe care i-aţi instalat în instituţiile bugetare, au afaceri acasă. Fac afaceri cu banul public. Daţi-i pe aceştia afară! Nu ei să mănânce cu mai multe guri, iar alţii să crape.

  Luaţi-vă clientela politică din toate AGA şi CA-urile companiilor de stat, de pe lângă primării, consilii judeţene şi ministere!

  Daţi-vă afară armatele de consilieri de la sutele de birouri ale demnitarului! De ce aţi crede că ei sunt mai puţin paraziţi pe buget decât profesorul, medicul, sau pensionarul?

  Încetaţi să mai căpuşaţi ministerele (primăriile, consiliile judeţene) cu clientela pe care o serviţi cu miliarde de euro.

  Nu mai creaţi şi nu mai întreţineţi evaziunea fiscală şi munca la negru. Oamenii voştri, ai partidelor de la putere îi protejează pe aceşti subminatori economici de lege.

  Numai după ce toate astea vor fi făcute, abia atunci să aveţi îndrăzneala să pomeniţi de solidaritate.

  Aici aţi adus România, cetăţene Băsescu. O ştiţi, o cunoaşteţi, dar nu îndrăzniţi să vă apropiaţi de clanuri, din moment ce aveţi propriul clan.

  În schimb, vă este mai la îndemână să-i jupuiţi de vii pe bătrâni. Ei vi se par inofensivi, neputincioşi, antrenaţi să rabde. Nu au nici putere ca să ţipe, aşa că loviţi-i, loviţi-i cât de tare vă lasă inimile voastre cu sânge rece, cetăţene preşedinte şi cetăţene prim-ministru!

  „6 decembrie 2010 – zi de doliu politic naţional”

  Se împlineşte un an de la „sinuciderea politică a României”, când în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2009, poporul şi-a ales preşedintele, acelaşi preşedinte, deşi era ştiut ce năravuri proaste are şi cât de uşor este de caracter.

  Este un nemărginit doliu în sufletele noastre. Purtăm doliu pentru cei care l-au votat pe Băsescu, nu din convingere, ci ispitiţi de pomenile electorale portocalii şi fără să anticipeze că, în acest mandat, preşedintele se va purta răzbunător, odios de răzbunător, afişându-şi apetenţa sa permanentă pentru intrigă, complot şi trădare.

  Aşa l-au perceput pe Băsescu şi foştii săi ofiţeri de legătură pentru misiunile secrete ce i-au fost încredinţate, înainte de 1990, în serviciul securităţii statului. Acum ei regretă că nu l-au uitat în lada de gunoaie a istoriei securităţii, de unde l-au reciclat ca politician, printre alţii făcuţi „la normă” imediat după 1989.

  Azi purtăm doliu pentru viitorul nostru într-o ţară condusă de gaşca portocalie a celui pe care media internaţională l-a prezentat ca fiind „pungaşul preşedinte Traian Basesco”. Un pungaş care şi-a schimbat urarea din „Să trăiţi bine!” în nedumerirea: „Mai trăiţi?!”

  Sub dictatura acestui debusolat, România a devenit o ţară bolnavă, în care se trăieşte mai rău ca niciodată, cu locuitori înfometaţi, umiliţi, batjocoriţi, acuzaţi de toate eşecurile unei guvernări antinaţionale, dezumanizaţi zi de zi şi traumatizaţi de comportamentul politic al unui preşedinte aparent iraţional.

  Aflăm în permanenţă, direct de la tovarăşul preşedinte, că toţi românii sunt vinovaţi de dezastrul ţării, deşi cetăţenii nu au contribuit decât printr-un simplu vot sau prin neparticipare la alegeri.

  Un drum până la urne şi un vot responsabil nu ne-ar fi adus în această situaţie. Dacă majoritatea ar fi mers la vot cu capul pe umeri şi nu „în găleata electorală portocalie”, astăzi România ar avea parte de o altă soartă şi mai mult respect în lume.

  A meritat, compatrioţi, ca România să aibă un preşedinte cu voturi cumpărate pe 50 de euro/alegator, în bani şi alimente?

  Ce am obţinut din complicitatea la mita electorală prezidenţială? Hăhăitul şi glumele proaste ale preşedintelui nu ţin de foame şi nici nu ne conduc spre prosperitate. Dimpotrivă.

  Ziua de 6 decembrie este o zi dominată de negru, o zi sub zodia lui Traian Băsescu, „cancerul” României.

  Compatrioţi, să ne recunoaştem vina de a fi ales strâmb. Vina de a nu lua atitudine şi trimite pe Băsescu acolo unde îi este locul: între pungaşi şi trădători.

  Compatrioţi, vom fi şi mai vinovaţi dacă îl mai lăsăm pe Băsescu şi clonele sale portocalii să ne calce în picioare.

 8. Stimati Domni,
  Sunt onorat ca un fragment din eseul meu dedicat Spiritului aristocratic a fost postat pe blogul Dv. Rog precizati ca fragmentul reprodus este un mic extras din eseul Despre Spiritul aristocratic”, aparut in Caietele OBSS I, Cluj, ed. Napoca-Star, 2001, p.37-111″. Cred ca Dl. Moderator ar putea reproduce si antidotul, din aceeasi lucrare.
  Cu respect, p. Mircea R. Birtz, OBSS

 9. @ P.Mircea Remus Birtz

  In primul rand ma bucur ca v-ati descoperit un fragment din opera dvs. pe blogul meu. Eu l-am gasit pe un site al comunitatii romanesti din SUA si, pt ca mi s-a parut interesant, l-am postat si eu cerandu-le lor aprobarea. Dar nici ei nu aveau aprobarea autorului, asa ca nu stiu cine a fost primul care l-a postat pe net. Eu nu sunt moderator asa cum ma catalogati, ci posesorul acestui blog. Daca va deranjeaza faptul ca v-am popularizat ideile, va rog sa-mi spuneti si voi sterge articolul. In rest, completarile solicitate vor ramane scrise chiar in comentariul dvs. Cu respect.

 10. Prea Onorate Domn,
  Nu ma deranjeaza ca ati publicat fragmentul respectiv. Textul a fost redactat in 1994 dar se pare ca inca e actual…deci lasati-l. Cu respect, P. M. birtz

 11. @ P.Mircea Birtz

  Regimurile s-au schimbat, motivele au rămas aceleaşi. Dar şi actorii! Şi încă destul de nostalgici… Faimoasa formulă carageliană rămâne, din păcate, nemuritoare: “Suntem cum am fost şi teamă mi-este că tot aşa vom rămâne”.

Opinia ta

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s