7 comentarii la “Proiect de lege privind combaterea violentei in familie adoptat de Senat: Agresorul ar putea fi evacuat din locuinta comuna

 1. Pingback: Trafic cu Hituri (runda 42) « Blogul lui Teo Negură

 2. Pingback: Iubire vs. Gelozie « Cristian Dima

 3. pai nu era nevoie de aceasta lege din moment ce actiunea in evacuare poate fi initiata de oricine.

 4. @ studenta

  Proiectul se refera si la interzicerea oricarui contact cu victima agresiunii, ceea ce nu era prevazut anterior in vreo lege din Romania. Ordinul de restrictie – fiind o masura de siguranta speciala – poate fi dispus doar de catre instanta de judecata. Se poate impune agresorului interzicerea oricarui contact telefonic, prin corespondenta sau in orice alt mod, cu victima. Agresorul poate fi obligat sa urmeze un program de consiliere psihologica si de reintegrare sociala, inclusiv prin centrele de asistenta a agresorilor familiali. suplimentar, proiectul mai prevede si dreptul instantei de a lua si alte masuri pentru inlaturarea oricarui pericol iminent.

  Masura ordinului de restrictie va putea fi luata la cererea victimei sau din oficiu, de catre instanta de judecata, daca exista date sau indicii ca agresorul poate savarsi o alta infractiune indreptata impotriva membrilor familiei si daca ramanarea acestuia in proximitatea victimei si a celorlalti membri ai familiei prezinta un pericol social. Instanta va solutiona cererile in 24 de ore.

  Victima va avea dreptul sa se adreseze instantei judecatoresti pentru a obtine un ordin de protectie cu caracter provizoriu. Instanta va putea decide evacuarea agresorului si luarea unor masuri temporare cu privire la incredintarea copiilor minori, la obligatia de intretinere si la prestatiile sociale.

  Cererile vor fi scutite de taxa de timbru, iar victima va beneficia de asistenta juridica gratuita. Acestea se vor judeca de urgenta, in camera de consiliu, cu citarea partilor. Instanta va fi obligata sa se pronunte in cel mult 3 zile de la primirea cererii.

  Ministerul Justitiei, solicitand punctul de vedere al CSM, a constatat ca in sfarsit cele doua institutii au opinii similare in sensul ca proiectul contine unele inadvertente privind tehnica legislativa iar prin emiterea ordinului de restrictie se incalca dreptul de proprietate (in cazul in care agresorul este si proprietar sau coproprietar al imobilului). Totodata, CSM arata ca procesele ce au acest obiect sunt de competenta sectiilor civile pentru minori si familie, ceea ce este impropriu deoarece la nivelul judecatoriilor nu exista inca peste tot asemenea sectii.

  CSM constata paralelismul dintre art. 118 ind.1 Cod Penal ce reglementeaza masura interdictiei de a reveni in locuinta familiei pe o perioada determinata si alte masuri de siguranta ce si-ar putea gasi aplicabilitatea in acest domeniu (obligarea la tratament medical prevazute de art. 113 Cod Penal, interzicerea de a se afla in anumite localitati prevazute de art. 116 Cod Penal), motiv pentru care avizul a fost NEGATIV.

  Spre deosebire de cele doua institutii susmentionate, personal consider ca este absolut necesara o astfel de lege, poate putin modificata astfel incat sa devina aplicabila si eficienta. Violenta in familie a devenit extrem de prezenta in Romania iar victimele nu au nici o parghie legala de aparare a propriilor drepturi (integritate fizica si morala). Se impune si o lege privind hartuirea morala, prin telefon si alte mijloace de comunicare dat fiind ca exista foarte multe persoane ce se confrunta cu asemenea situatii.

 5. @ octav

  deja CSM-ul a dat aviz negativ (nu stiu cat conteaza asta) dar ca idee, legea e necesara. poate trebuie schimbata pe ici, pe colo. avand in vedere violentele domestice cu care se confrunta in special sotiile, mi se pare o initiativa binevenita. motivatia CSM-ului cum ca evacuarea agresorului din locuinta privata ar contravine dreptului de proprietate mi se pare o aberatie. lucrul asta se practica oriunde in lumea civilizata si nu se mai impiedica nimeni de aceasta prevedere care in speta ar fi o exceptie!!!

 6. Pingback: Iubire vs. Gelozie | Cristian Dima

Opinia ta

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s