13 comentarii la “CEDO a obligat statul roman sa rezolve in 18 luni problema proprietarilor care asteapta despagubiri de peste 18 ani. Pana atunci, toate procesele romanilor vor fi suspendate!

 1. Decizia este foarte buna. Ideea este ca:…nu va avea eficienta practica…la cate zeci de mii de dosare sunt va trebui TOT CU PILA sa poti intra printre primii sa iei despagubirea…ca fondulk e limitat..statul nu produce bani pentru sute de milioane de euro despagubiri pt. proprietati…sau miliarte de euro

  Apreciază

 2. @ popa adrian

  da, statul – prin politicieni si functionari – poate fura cu milioanele de euro insa nu poate plati despagubirile proprietarilor a caror imobile le-au furat de 2 ori! o data comunistii si a doua oara vanzandu-le chiriasilor! precizez ca in cazul chiriasilor, nu le gasesc vina acestora. hotul si banditul a fost statul care si-a permis sa vanda (incredibil) imobile in calitate de …administrator si NU de PROPRIETAR, incalcand astfel orice lege interna si internationala.

  tot statul isi permite sa plateasca angajatii fondului proprietatea cu salarii de … 20.000 euro/luna, in schimb, „saracu'” stat, nu are bani pentru despagubiri. statul are bani, dar e hot. statul NU vrea sa plateasca nimic sperand ca ori se vor satura proprietarii sa mai ceara drepturile ori vor muri multi dintre ei! statul e cel mai mare infractor din Romania. ne-au facut guvernantii de rusine in lume nu numai in Europa!

  Apreciază

 3. @ octav

  adevar graiesti, maica. da. Romania nu va plati pt ca-i convine asa. si nici ceea ce s-a castigat pana acum la CEDO nu s-a platit. ultimele plati au fost in dosare solutionate acum cativa ani! nesimtire mare. are dreptate Angela Merkel atunci cand afirma ca Romania este o tara neguvernata! doar barbarizata. se fura ca-n codru, nu se cladeste nimic.

  Apreciază

 4. Articol interesant

  Coruptie si Anticoruptie – Diagnoze sociale, terapii juridice si remedii politice

  Cuvântul „corupţie” provine din latinescul corrumpere care înseamnă a rupe, a distruge. Orice act de corupţie echivalează cu un act de distrugere/de încălcare a legii, a îndatoririlor, a normelor morale.

  În DEX, definiţia corupţiei are o dimensiune socio-morală, căci ea reprezintă „abatere de la moralitate, de la cinste, de la datorie; desfrânare, depravare”.

  (…) tipuri de corupţii: corupţie profesională, economică sau criminalitate economico-financiară sau de afaceri şi corupţia politica, ce include diferite activităţi cum ar fi finanţarea ilegala a campaniilor electorale, promovarea cu precădere în funcţii guvernamentale a unor persoane numai pe criterii politice.

  Totuşi, una din cele mai acceptate formule este cea folosită şi de Transparency International, iar potrivit acesteia corupţia este: „folosirea puterii încredinţate pentru câştig privat”.

  Corupţia este un simptom al proastei guvernări şi se regăseşte adesea în birocraţia din administraţie, în agenţiile şi autorităţile publice ineficiente, dar consumatoare de fonduri, în mita pe scară largă din domeniul achiziţiilor şi nu în ultimul rând în eşecul politicienilor de a le livra cetăţenilor serviciile aşteptate.

  Ecuaţia expertului în domeniul corupţiei Robert Klitgaard este una din variantele cele mai simple de identificare a raţiunilor care conduc apariţia corupţiei: C (Corupţia) = M (Monopol) + Pd (Putere discreţionară) – R (Responsabilitate)

  Apreciază

 5. SI EU AM DAT STATUL IN JUDECATA DIN TM AM CASTIGAT SI AM DAT PT EXECUTARE ACUM 6 LUNI,A TRECUT SI CELE 6 LUNI TREBUIE SA MAI DAU INCA O EXECUTARE TOT PRIN BUCURESTI SI AUD CA BOC NU MAI DA BANII CE NI SE CUVIN CA SA LE DAM DONATII,DAR IMPOZITE CER.CE POT FACE?

  Apreciază

 6. NU AM AJUNS LA CEDO,AM DAT STATUL IN JUDECATA IN TIMISOARA,DAR PROCEDURA ASA CEREA SA SE PUNA SECHESTRU-SOMATIE DE LA UN EXECUTOR DIN BUCURESTI,APOI SA TREACA CELE 6 LUNI SI SA PUN LA FEL PE CONTURI.MA VAD NEVOITA SA MERG LA CEDO ,CHIAR NU STIU CE PASI SA MAI URMEZI SAU CE LEGI MAI SUNT IN PICIOARE.ACUM CATIVA ANI TREBUIA SA PRIMESC BANII DIN BASARABIA,AM PRIMIT DOAR 40% SI AU TRECUT APOI NU DOI ANI CAT PREVEDEA IN CONTRACT CI MAI MULTI 5 ANI SI EI SPUNEAU CA E DOSARUL INCOMPLET CEEA CE NU AVEA CUM PRIMIND O PARTE DIN BANI SAU CA NU AU FONDURI CEEA CAND AM SUNAT AM AUZIT CA S-AU DAT FONDURI

  Apreciază

 7. Pana in prezent, in anul 2010, statul roman a fost obligat prin deciziile CEDO sa plateasca despagubiri catre cetatenii sai suma de 2,7 mili­oane euro comparativ cu 12 milioane cat a fost suma totala în 2009. Explicatia: cauzele au fost blocate temporar, urmând sa li se dea drumul „la pachet“ din 2011.

  În iarna acestui an, Curtea de la Strasbourg anunta ca a decis sa introduca procedura hotarârilor-pilot în cazul României pentru cauzele privind restituirea proprietatilor nationalizate. Anterior, prin mai multe hotarâri, CEDO a ajuns la concluzia ca nu exista o practica unitara în ceea ce priveste retrocedarile si ca mecanismul de compensare în materie de imobile nationalizate nu este functional.

  Introducerea acestei proceduri presupune „înghetarea“ cazurilor similare pâna la solutionarea problemelor de catre stat, ceea ce înseamna ca anul viitor s-ar putea resimti o majorare considerabila a sumelor datorate de România ca urmare a „deblocarii“ tuturor cauzelor legate de casele nationalizate. Pentru astfel de spete, România are, de altfel, de platit cele mai mari sume cu titlu de despagubire.
  Saptamâna trecuta, Curtea s-a pronuntat în cazul primului proces inclus în aceasta procedura. Astfel, în urma deciziei în dosarul „Atanasiu si altii împotriva României“, masurile pe care va trebui sa le ia Guvernul de la Bucuresti vor fi atent monitorizate.

  Curtea a identificat încalcari în 150 de cazuri similare si alte câteva sute de spete asemanatoare, care au fost trimise din România spre judecare la Strasbourg. În hotarâre se spune ca Executivul de la Bucuresti nu a oferit niciun motiv care sa justifice de ce reclamantilor nu li s-a dat o compensatie justa.

  Pe de alta parte, judecatorii au constatat ca, din luna mai a acestui an, din cele 68.355 de dosare înregistrate la Autoritatea Nati­onala pentru Restituirea Proprietatilor, doar în cazul a 21.260 de dosare era emis titlul de plata, iar plata efectiva era facuta doar pentru 4.000 de dosare.

  Totodata, CEDO a constatat ca Fondul Proprietatea nu este înca functional.

  In 2010, la CEDO s-au inregistrat 2.000 de noi plângeri din România. Cele mai multe vizeaza încalcarea dreptului de proprietate.

  Apreciază

 8. Pingback: Schengen – inca nu. A doua parte – totui, am facut ceva pana acum? « JURIDICE.ro

 9. @ Shengen

  In parte sunt absolut de acord cu tot ce scrie in articol. Delimitarea apare acolo unde se vorbeste despre vamesi, subiecti ai infractiunilor de coruptie, care au fost arestati in masa, apoi eliberati rand pe rand de instantele de judecata, apoi au fost obligati de mai marii politicii actuale sa dea examene de verificare a profesionalismului. Cei care picau examenele respective, urmau sa intre in somaj. Nimic suspect pana aici din punct de vedere teoretic. Multi cunosc cum ajung unii vamesi, politisti sau ocupa orice alta functie in institutiile statului. Problema proasta este ca scopul instituirii acestui examen era obtinerea altor spagi ce aveau sa confirme brusc „profesionalismul” celor care ramaneau in sistem. Suma era de 5000 euro!!!! Acelasi lucru s-a intamplat si cu „verificarea” politistilor!!! Aceeasi spaga, alta institutie. Daca aceste mecanisme subterane care sustin si generalizeaza coruptia reprezinta lupta impotriva flagelului, atunci da-mi voie sa cred ca totul este un scenariu prost cu actori mizerabili! Nu asa se face curatenie. Nu ma satisface arestarea unui vames, politist, magistrat, avocat etc. doar pentru ca a fost prins in flagrant (sau nu) luand spaga o suma mai mare sau mai mica daca ulterior este eliberat/achitat din motive de incalcari procedurale intentionat omise de anchetatori. Asta nu inseamna justitie. E o parodie tampa organizata si aplicata exact de oamenii care ar trebui sa dea credibilitate Justitiei. Or, daca in posturile cele mai inalte intalnim cei mai mari corupti, daca angajarile se fac numai pe pile, relatii, grade de rudenie etc. cum putem afirma ca Romania este un stat de drept care se zbate din rasputeri sa elimine coruptia? Cine mai crede minciuna asta?

  In consecinta, lansez cateva intrebari:
  1. AVEM CE CAUTA IN UE?
  2. AVEM CE CAUTA IN SPATIUL SHENGEN?

  Parerea mea obiectiva este una clara si concisa: N U !!!!

  Apreciază

Opinia ta

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s