2 comentarii la “Iletrismul academic in viziunea lui Vintila Mihailescu

  1. Snake! Pe langa iletrism mai exista un fenomen mult mai periculos si anume analfabetismul functional, foarte raspandit la noi. Dau doua exemple de iletrism : d-l Horia Roman Patapievici a tinut un discurs de 30 minute in sala mare a Palatului Baroc din Oradea, discurs din care nu a inteles nimeni nimic, sunt convins ca nici el insusi, totusi a coborat mai aproape de „prostime” cand s-a exprimat cum s-a exprimat la adresa Poporului Roman, totusi stie si „cuvinte vulgare”. Alt caz, zilele acestea la faimosul OTV a vorbit d-l general Chelaru, dansul are solutii viabile la toate problemele Romaniei si nu numai(cine le stie pe toate nu stie si nu poate face concret nimic), cand a venit vorba despre problema cu autonomia ungurilor din Ardeal a comis-o spunand ca Mihai Eminescu al nostru a dat mana cu Petofi Sandor al ungurilor, exemplu care ar trebui unmat si de contemporani. Totusi ca unul cu o cultura mai putin vasta decat a domnului general mentionez un lucru: Petofi Sandor s-a prapadit in 1849, Mihai Eminescu a trait intre anii 1850-1889.

  2. @ Ghita

    l-am inteles pe HRP cand a prezentat in SUA o expozitie intitulata (din cate stiu) „Libertate pentru lenesi” in care erau expuse zvastica si sexul in toate formele. Am interpretat mesajul concret: in Romania exact cele doua chestiuni ne caracterizeaza in geneal ca popor chiar daca sunt foarte, foarte putini care nu se inscriu in perceptia majoritara a strainilor. Si exemple avem destule, de ni se face greata. In rest, cred ca acesta e stilul lui HRP de a-si etala intelighentia. Pleaca de la premiza ca ceilalti sunt mult sub nivelul sau intelectual, drept urmare, nimeni nu-l intelege. Nu are importanta lipsa continutui palpabil/inteligibil al mesajului, imposibilitatea descifrarii acestuia de catre auditor (consecinta fiind insasi inutilitatea discursului), tinta sa este una directa, pragmatica, strict „profesionala” in sensul ca a mai marcat o bila (neagra de altfel) in agenda de lucru a ICR. Din punctul lui de vedere : mission accomplished :))

    Greseala generalului Chelaru nu e singulara. Personal am verificat afirmatiile specialistilor romani in … criminalistica si m-am crucit cat de eronate erau comparativ cu cea a specialistilor straini, incepand cu procedura identificarii ADN-ului in cazul Ceasestilor si mergand pana la cea mai banala crima!!! Toate sunt aberatii. Noroc de internetul asta ca ne mai deschide mintea. Unora. Noroc ca mai exista oameni care nu se lasa manipulati de autoritati si verifica informatiile din mai multe surse. Dar… specialistii sunt „valori” ilitriste in Romania si cum altfel s-ar putea intampla sa ai dreptate cand un imbecil iti reteaza afirmatia contrara pe principiul bisericesc: daca a zis „X” (adica celebritatea) cum iti permiti sa cercetezi daca are sau nu are dreptate? cine esti tu? :)) No comment!

Opinia ta

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s