335 comentarii la “Pensia de intretinere a copilului minor vs abandonul de familie

 1. @octav

  mersi pt apreciere. informatii generale pt cei care au nevoie.

  da, am schimbat fata blogului cu unul primavaratec. :)))

 2. in fapt a parasit domiciliu de doi ani acum a depus cerere de divort, sai ffie incredintat minorul sai platesc pensie alimentara copilului ce trebuie sa fac sa-mi arat adevarul si ce probe sa depun multumesc aticipat

 3. @ emil

  aici nu e un loc unde se dau consultatii juridice gratuite. pentru a afla raspunsurile la intrebarile tale este bine sa te adresezi unui avocat. mult succes.

 4. @ Nacu Valentin

  De acord cu obiectul petitiei, cu o completare: si atunci cand parintele obligat la pensie alimentara, invinuit de celalalt parinte pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie, procurorul sa-si faca treaba conform codului penal si sa nu mai acorde clementa in 99,9% din cazuri!!!

  Sunt parinti intretinatori de copii care nu primesc pensia de intretinere cu anii iar parchetele si politia dau NUP-uri pe banda in favoarea parintilor care-si incalca sistematic obligatia dispusa de instanta! De asemenea, sunt parinti care nu-si declara veniturile, care se sustrag din evidentele fiscului in scopul de a se stabili o pensie la salariul minim pe economie chiar daca situatia lor materiala si veniturile reale obtinute sunt de mii de lei pe luna!!!

  Anchetele sociale efectuate de Autoritatea tutelara sunt total lipsite de profesionalism, n-au nici o baza reala ci sunt pure constatari subiective, intarind in fapt solutia finala ce urmeaza a fi dispusa de instanta, solutie de cele mai multe ori ….predictibila!

 5. sora mea a divortat in martie 2006, tatal minorei rezultata in urma casatoriei fiind obligat la plata pensiei de intretinere . acesta nu a platit nici un ban, ba mai mult a ridicat si alocatia complementara (suplimentul) timp de 2 ani. in lipsa de bani pentru cresterea si intretinerea minorei a trebuit sa plec in spania. Paratul (fostul sot) a fost de acord sa iau si copilul cu mine semnand si un act notarial in acest sens. la inceputul lunii august am venit in tzara, acesta auzind a venit sa-si vada copilul fara sa-i de-a macar o bomboana. cum trebuie sa procedez pentru al obliga sa-mi plateasca retroactiv pensia de intretinere si alocatia suplimentara.

 6. @ claudiu

  speta ta este simpla: plangere penala formulata impotriva tatalui minorei care nu respecta obligatia de plata dispusa de instanta de judecata in sarcina sa (pensia de intretinere) pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie precum si incasarea fara drept a alocatiei minorei. plangerea se depune la circa de politie din raza in care locuieste minora sau tatal acesteia (ambele locatii sunt admise). la plangere se anexeaza in copii xerox hotararea definitiva si irevocabilla prin care instanta a stabilit cuantumul pensiei de intretinere in sarcina tatalui, ultimul cupon postal de plata (daca a existat vreunul), certificatul de nastere al copilului, adeverinta de la scoala (daca este eleva). plangerea o formuleaza mama copilului in numele minorei, aceasta avand calitate de reprezentat si parinte intretinator.

  suplimentar, va recomand sa deschideti un proces de majorare pensie de intretinere pentru minor, conf.art.86 si urm.Cod Familie. puteti face dovada ca tatalui i-au crescut veniturile de la data ultimei hotarari judecatoresti? in acest caz aveti dreptul de a solicita instantei trimiterea unei adrese catre firma unde lucreaza tatal pentru a fi comunicate ultimele modificari (se iau in calcul veniturile obtinute in ultimele 6 luni).

  in cazul in care tatal nu-si declara veniturile realizate, este obligat la plata a 1/4 din salariul minim pe economie (600 lei).

  actiunea astfel formulata se depune la Judecatoria de pe raza domiciliului minorei sau tatalui (admisibile ambele variante). este scutita de taxa de timbru si se poate judeca in lipsa reclamantilor/paratilor, daca se precizeaza in cuprinsul ei „solicit judecarea in lipsa conf.art.242 al.(2) Cod Procedura Civila)”. actiunea se formuleaza de mama, ca reprezentant al copilului minor. la cererea de chemare in judecata anexati ultima hotarare prin care instanta a stabilit cuantumul pensiei de intretinere, certificatul de nastere al minorei, c.i.mama (toate in copii xerox).

  daca mai aveti nelamuriri, ma puteti intreba.

 7. am avut o intelegere cu fosta sotie,sa renunt la am-i vedea copilul in schimbul pensiei alimentare.Dupa divort eu am plecat din acel domiciliu si am stat mai mult cu chirie,fara a avea un domiciliu nou,in b.i. figurind cu vechea adresa.Intre timp fosta sotie se duce la tribunal si cere marirea pensiei alimentare precum si plata din urma.Mentionez ca nu a mai stiut de noul meu domiciliu si mi-a trimis toate citatiile pe vechea adresa,unde eu nu mai aveam nici o tangenta.Acum 3 zile primesc o citatie de la politie venita pe numele si adresa mamei.In citatie scrieart.305 cod penal.Am citit acest articol si stiu despre ce este vorba,dar eu nu am stiut nimic pina acum 3 zile si sint de acord cu plata pensiei alimentare.Dar in acest art.spune de rea credinta,ceea ce la mine nu se pune problema.Se mai spune si de condamnare,daca eu nu am stiut,cu ce sint de vina?Mai ales ca am avut o intelegere cu ea.Este copilul meu si nu vreau vreo data sa spuna ceva despre mine ce nu este adevarat.Acum va intreb pe dv.CUM POT SA SOLUTIONEZ ACEASTA FAPTA FARA REPERCURSIUNI?CUM POT PLATI DIN URMA PENSIA ALIMENTARA?ESTE POSIBIL IN RATE?CU MULTE MULTUMIRI.

 8. @ nicolae

  intelegerea cu fosta sotie privitor la pensia de intretinere a copilului minor este lipsita de orice efecte juridice deoarece pensia de intretinere este un drept al copilului si nu un drept al parintelui care il creste!!! in consecinta, acest drept nu poate fi inclus in eventualele negocieri privind impartirea bunurilor comune rezultate din casatorie (partaj) sau in orice alte tipuri de intelegeri!

  cu privire la vizitarea copilului: parintii au dreptul de a pastra legaturile cu copii, de a contribui la cresterea si educatia acestora, de a petrece un timp cu ei (ore, zile, saptamani) prin urmare, acest drept poate fi negociat de parti!!! conditiile de vizitarea minorului, cu siguranta au fost stabilite de instanta de judecata! daca nu, trebuie deschis un nou proces cu acest obiect.

  neplata pensiei de intretinere cu rea-credintã, timp de 2 luni, stabilitã pe cale judecãtoreascã, echivaleaza cu savarsirea infractiunii de abandon de familie prev.in art.305 Cod Penal. solutie: mergi la politie, dai o declaratie prin care vei preciza o perioada de timp concreta in care iti vei achita restantele fata de copilul minor. achitarea in rate a sumei restante poate fi posibila doar daca fosta sotie este de acord cu aceasta modalitate de plata.

  in speta nu poate fi vorba de rea-credinta ci de o grava eroare, avand in vedere faptul ca tu ai crezut in acea negociere, nestiind ca ea nu poate fi operabila de drept. problema: nimeni nu poate invoca necunoasterea legii, de aceea este bine sa declari politistului de caz modul in care te-ai inteles cu sotia si de ce ai ajuns in situatia de a fi neplatitor de pensie de intretinere. nu te speria, lucrurile se vor solutiona cu usurinta. important este sa dai dovada de interes in a-ti respecta obligatiile dispuse de instanta de judecata in sarcina ta. este si mai bine daca vei plati o parte din restanta inainte de a te prezenta la politie!!! cu dovada platii (copie si original), demonstrezi politistului ca ai efectuat un inceput de plata!!!

  atentie! pensia de intretinere sa o platesti intotdeauna prin mandat postal sau prin orice alta forma de plata care poate emite un mandat, o chitanta/extras etc. – inscrisuri ce pot face oricand dovada indeplinirii obligatiilor tale fata de copilul minor! toate mandatele, chitantele, recipisele, extrasele primite cu aceasta ocazie sa le pastrezi cu sfintenie!

  succes!

 9. Va multumesc pt.raspunsul acordat si voi face intocmai cum m-ati invatat.Daca se poate sa-mi mai raspundeti la o intrebare.Va multumesc.Am avut un apartament proprietate personala.M-am casatorit si dupa o perioada de timp,eu si socri,am convenit sa ne vindem apartamentele si sa cumparam un teren in popesti leordeni,sa ne construim o vila.Socri au fost primii care au vindut,iar eu l-am vindut in 2 transe.Adoua transe viind achitata peste 5 luni si automat parasirea apartamentului.Am cumparat impreuna terenul,am inceput constructia vilei,sa impartit totul la jumatate.Dar mie nu mi-a facut acte de proprietate pt jumatatea mea.Totul sa facut pe numele soacrei ,iar mie doar mi-sa promis ca imi va face dupa ce terminam vila ca acum nu are timp,ca are atitea acte de facut si ca imi va face.Intre timp eu m-am despartit de sotie si de atunci nici nu vrea sa mai auda de mine.Mentionez ca nu am nici un act cu fosta soacra,dar pot dovedi cu facturi de constructie,martori,actele de vinzare ale apartamentului care l-am vindut.Dupa divort au inceput certuri,amenintari si practic am fost silit sa plec de acolo cu amenintari de tot felul,eu plecind cu chirie in bucuresti.apartamentul l-am vindut in 2000,iar eu am plecat de acolo in2003.In aceasta situatie,ce seanse am pt a-mi recupera din bani sau partea mea.Cu multe multumiri.

 10. @ nicolae

  noua problema e mai complicata de aceea te sfatuiesc sa consulti neaparat un avocat. avand in vedere faptul ca tu nu ai inscrisuri din care sa rezulte cele afirmate de tine, fiind vorba de sume mari de bani, este mai greu – daca nu imposibil – sa faci dovada celor sustinute numai cu ajutorul martorilor. in plus, a trecut si o perioada destul de mare de la data evenimentelor cu pricina.

 11. Multumesc respectuos ,pentruraspunsurile date,mi-au fost de mare ajutor si va port tot respectul.Daca aveti o persoana de contact pentru al 2-lea caz,v-asi fi recunoscator inzecit.Sa va dea DUMNEZEU sanatate ca tare mult m-ati ajutat.Deja cu primul caz sa rezolvat si datorita dumneavoastra.Va multumesc.NICOLAE.

 12. buna ziua , sunt divortata din 2008 decembrie dar actiunea este introdusa din aprilie 2008 , am castigat procesul de divort din culpa exclusiva a sotului cu incredintare minor de trei ani mie , acesta nu a dat un leu pana in luna iulie a acestui an dar in ultimele doua luni a pun cam un sfert din suma pe cardul meu de salariu , data la care a initiat actiune de legaturi personale cu minorul , mentionez ca minorul este nascut prematur si are unele nevoi mai speciale decat un copil nascut la termen , fostul sot mi-a motivat la telefon ca vrea vizita cu minorul pentru a-l vedea mama sa el nemanifestandu-si dorinta de a sta cu el in mod expres , am depus o cerere pentru nerespectarea hot. jud. la pensia de intretinere , credeti ca voi avea vreo sansa sa limitez vizita la 3 ore in orice zi va vrea acesta , tinand cont ca acest copil nu vrea sa auda de tatal sau sau de mama acestuia stiu ca e mic ca sa se i-a in considerare dorinta sa , mentionez ca bunica paterna nici macar nu a incercat sa i-a legatura cu noi vreodata

 13. @ ana-maria

  ambii parinti au dreptul sa pastreze legaturi personale cu copii rezultati din casatorie.

  Modalitati de exercitare a dreptului parintelui caruia nu i s-a incredintat copilul de a avea legaturi cu acesta:
  a) vizitarea copilului la locuinta parintelui caruia i-a fost incredintat;
  b) lasarea copilului in vizita la locuinta parintelui caruia nu i-a fost incredintat;
  c) vizitarea copilului la scoala, petrecerea vacantelor scolare etc.

  Programul de vizitare poate fi convenit intre parti (pe zile, ore, perioade) dar urmeaza a fi incuviintat de catre instanta.

  pentru neplata pensiei de intretinere trebuia sa inaintati o plangere penala la sectia de politie de pe raza domiciliului dvs.sau al tatalui minorului (art.305 Cod Penal – „Abandon de familie”). actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate (copilul minor – dvs. fiind reprezentantul acestuia). impacarea partilor inlatura raspunderea penala, iar daca partile nu s-au impacat, dar in cursul judecatii inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta, in cazul cand stabileste vinovatia, pronunta impotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei.

 14. buna ziua
  Am doi copii gemeni in varsta de 10 ani.Acum 9 ani am divortat de tatal lor care nu a mai venit sa-i vada desi avea acest drept.si-a facut aparitia la varsta de 10 ani ai copiilor.mentionez ca ,copii nu-l cunosc si nu vor sa mearga la el,dar fostul sot ii ameninta ca sunt obligati sa mearga la el ca el este tatal lor,a venit sa ia copii la programul de vizita dar copii au refuzat sa mearga si a inceput sa certe copii ca sunt obraznici si needucati.ce trebuie sa fac legal pentru ca la copii le este frica de el

 15. @ enache ana

  da, se intampla si asemenea situatii. copii nu sunt obligati sa mearga cu/la parintele celalalt daca nu doresc, chiar daca exista o hotarare judecatoreasca in acest sens. primordial este psihicul copiilor, dorinta acestora de a petrece sau nu un timp oarecare cu unul dintre parinti si va asigur ca nici un executor judecatoresc/politist nu poate obliga minorii sa-si insoteasca parintele la locuinta acestuia sau in alta parte. avand in vedere ca minorii au deja 10 ani, ei pot fi audiati in cazul in care veti deschide un nou proces pentru modificarea conditiilor de vizitare a acestora. totusi, tatalui nu i se poate interzice pastrarea legaturilor cu proprii copii, este un drept al fiecarui parinte.

 16. sunt divortata din 2006 iar fostul sot nu a platit nimic pt fiul lui si nici nu are de gind,in schimb are ap proprietate,pot cere in instanta sa-i vinda parte din proprietate fiului sau,avind in vedere datoria care o are fata de el?

 17. Buna ziua,as dori sa-mi raspundeti va rog si mie la urmatoarea intrebare:daca fostul sot are vreo 3 firme ,iar la judecatorie a adus adeverinta de venit ca angajat cu salariul minim pe economie,cum pot demonstra ca are venituri mai mari?Pt ca e sfidator ca el sa aiba bani dar sa nu doreasca sa plateasca pensie mai mare copilului.Mentionez ca am depus odata la judecatorie cerere de majorare pensie,dar a adus adeverinta de venit minim.
  Va multumesc.

 18. @ Delia

  stiu ca asta se intampla in general cu taticii bine pozitionati financiari. din pacate, legislatia noastra nu prevede sanctiuni in acest sens iar mamica intretinatoare de minori, in instanta, trebuie sa faca dovada veniturilor celuilalt parinte prin orice inscrisuri admise de lege. in speta ta, Registrul Comertului ar putea sa-ti elibereze la cerere un inscris din care sa rezulte firmele in care ex-sotul figureaza ca actionar unic, asociat, administrator precum si alte date (balanta contabila/ani). de asemenea, aceleasi venituri sunt declarate si la circa financiara aferenta fiecarei firme. daca din aceste inscrisuri rezulta alte venituri decat cele declarate pana acum de tatal copilului, instanta va recalcula pensia de intretinere functie de acestea.

 19. In 2005 am divortat si mi s-a incredintat copilul care atunci avea 10 ani.S-a hotarat la divort pensie de intretinere la copil dar de atunci mi-a trimis doar de 6 ori ultima data in mai 2008.Am facut reclamatie la politie, dosarul a ajuns la procuror dar procurorul mi-a zis ca daca nu pot dovedi ca fostul meu sot este angajat atunci nu-i poate face nimic,nu-l poate constrange sa plateasca pensia alimentara.Ce pot sa fac in continuare?

 20. @ cristi

  1. plangere la politie pentru neplata pensiei de intretinere conform hotararii judecatoresti pe care o ai – abandon familie; pensia de intretinere trebuie achitata (teoretic)din momentul in care a ramas hotararea definitiva si irevocabila pana la implinirea varstei de 18 ani a copilui sau chiar mai tarziu in anumite conditii! oricand poti inainta o plangere penala pentru a solicita plata tuturor sumelor restante, in calitate de reprezentant al minorului!
  2. procurorul, in 99,9% din cazuri, dispune NUP (neinceperea urmaririi penale) – asa e in Romania; nu conteaza ca exista legi, ca se savarsesc infractiuni si ca in speta e vorba chiar despre viata, educatia si sanatatea unui copil minor;
  3.se contesta NUP-ul la prim-procurorul de parchet, daca solutia ramane neschimbata, se contesta si in instanta in termen de 20 zile de la primirea comunicarii; aici poate exista o sansa minima de castig, tot pt ca asa e in Romania.

  parintele obligat la pensia de intretinere pentru copilul minor trebuie sa plateasca lunar suma stabilita de instanta prin hotararea judecatoreasca iar in cazul in care declara ca nu are venituri impozabile (poate insa lucra la „negru”), instanta stabileste o pensie la salariul minim pe economie. in mod legal (dar nu practic!!!) parintele neplatitor poate fi exonerat de raspundere penala NUMAI daca demonstreaza ca nu are nici un fel de venituri!!! ori, ma indoiesc sa existe multi parinti in asemenea situatie! in asemenea cazuri vorbim de ambitii si nimic altceva!

  daca stii unde lucreaza tatal copilului sau macar unde locuieste, poti obtine situatia veniturilor de la circa financiara.

 21. Buna!Citesc, ma mir, uneori ma minunez!Facem copii, pe care ii abandonam, ce mai conteaza daca au sau nu din ce trai, noua sa ne mearga bine!!!!!Cred ca asa gandeste si fostul meu sot!!!! Obligat de lege, la plata pensiei de intretinere pt cei 2 minori de 14 si respectiv 12 ani, nici nu se oboseste, ba chiar afirma arogant ca legile sunt facute pentru prosti, si ca nici o lege nu l va putea obliga sa plateasca!Conform sentintei judecatoresti din 15.06.09 este obligat sa plateasca incepind cu data de 7.04.09! Azi e 7.10.2009 si nu am vazut nici un ban!Pina in luna august a fost angajat , apoi si a dat demisia , motivand ca asa nu mi va putea plati nici un banut!
  Ce e de facut in acest caz? Unde trebuie sa depun plingerea penala? la Politie sau la Parchetul de pe linga Judecatorie????Si care sunt urmarile?
  In 05.10.2009 am avut prima infatisare pt divort-el lipsa, acum pe 16.11.2009 o avem pe a doua….ce se intimpla daca el nu se prezinta????
  Cu mii de multumiri !!!!!

 22. @ ioana

  A.
  cunosc f.bine situatia ta. te rog sa nu te consumi si sa nu te enervezi atata vreme cat in tara noastra legile nu protejeaza cu adevarat copiii si nici parintii intretinatori de copii (uniparentali). exista legi doar teoretic, practic nu se aplica decat in situatii extreme sau extraordinare, uneori chiar abuziv.

  pentru neplata pensiei de intretinere pe o perioada mai mare de 3 luni poti face plangere penala impotriva tatalui copilului la circa de politie de care apartii, in calitate de reprezentant al copilului a carui drepturi au fost incalcate. sansele de castigarea drepturilor sunt aproape nule. dar e bine sa faci acest pas. poate intri in vreo exceptie, cine stie?

  sotul care demisioneaza in timpul divortului pentru a i se pierde urma ca sa nu i se cunoasca veniturile si sa nu poata instanta stabili o pensie de intretinere pentru propriul sau copil e o tactica super-practicata in special de tatici! de regula acestia se angajeaza totusi in alta parte, daca sunt cu forme legale n-ai de unde sa stii pt ca instanta nu verifica la administratia financiara situatia partilor din proces, ci partea interesata trebuie sa faca dovada ca cealalta parte castiga venituri! in cazul in care se angajeaza fara forme legale, nu ai cum face dovada ca obtine venituri. totusi, indiferent de situatie, instanta stabileste o pensie de intretinere pentru copilul minor la venitul minim pe economie! partea proasta este ca in rare cazuri neplata acestei minime pensii nu duce nici la constrangerea celuilalt parinte la plata si nici la condamnarea acestuia pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie!! asta pentru ca exista o constanta in cercetare in care politia si parchetul dispun NUP in 99,9% din cazuri!!!

  B.
  a) daca tu ai calitate de reclamanta in procesul de divort si sotul are calitate de parat – daca el nu se prezinta la 2 termene, se va judeca in lipsa si se va admite actiunea ta in integralitatea sa, nefiind combatuta.

  b) daca sotul are calitatea de reclamant si nu se prezinta la 2 termente consecutive – cererea de divort va fi respinsa ca nesustinuta.

  De retinut: in procesul de divort partile nu pot fi reprezentate de avocati ci doar asistate. in cazul in care la termene se prezinta doar avocatul uneia dintre parti, se considera lipsa partii de la sedinta de judecata!!! reprezentarea de catre un avocat sau mandatar in procesul de divort se poate admite numai in anumite conditii exceptionale: partea locuieste in strainatate, se afla intr-o stare avansata de boala, netransportabila etc.

 23. Iti multumesc din suflet, pt timpul acordat!Dar nu inteleg ceva, imi este frica, mi se pare ceva normal, dar daca paratul nu se prezinta la nici unul din apelurile facute pt divort, ce se petrece?cat poate dura? Apoi cuvantul PARTAJ…..nu am bani sa platesc aceea taxa, care am inteles ca e destul de mare, dar nici Paratul nu introduce actiunea de partaj? Ce se intimpla/? cum pot in cazul acesta sa reinnoiesc contractele? sunt toate pe el!!!!
  O zi cu suflet de copil , iti doresc!

 24. @ ioana

  daca lipseste la 2 termene consecutiv se judeca prin neprezentare, asa cum ti-am explicat. nu se amana cauza la nesfarsit!

  partajul, daca il introduceai simultan cu actiunea de divort, era mai avantajos. ar trebui sa incerci si acum in caz ca esti la inceput! daca nu, poti sa-l introduci oricand, fiind un drept imprescriptibil. indiferent cine introduce actiunea de partaj, taxele se platesc 50% de catre fiecare parte. numai cel care pretinde mai mult de jumatate din bunuri plateste suplimentar diferenta peste 50%!

  nu stiu la ce contracte te referi! poate revii cu precizari.

 25. va rog sa imi spuneti si mie daca mama a plecat si alasat copilu si mai are unu cu ia cum pot sa iau celalalt copil acasa

 26. sotul meu a plecat din tara acum cateva luni dandu-si demisia de la locul de munca. El a platit pensie alimentara timp de 20 de ani pentru un copil rezultat dintr-o relatie pasagera ( mentionez ca nu au fost casatoriti niciodate). Acum am primit de la politie citatie prin care mi se arata ca i s-a facut o plangere sotului meu obligandul la plata pensiei pe minimul pe economie.
  Mi-au spus ca trebuie sa ii platesc eu ca altfel ii intocmeste dosar penal si il dau in urmarire generala. Mentionez ca nu stiu nimic de el . Nu stiu cum sa procedez , este legal ceeea ce fac cei de la politie sa ma oblige pe mine la plata pensie? ca doar nu l-am facut eu? Din cate stiu copilul pe perioada vacantei a lucrat in SUA . este legal sa primeasca pensie atata timp cat a realizat venituri?

 27. Sotul meu are un copil rezultat dintr-o relatie pasagera pe care a fost nevoit sa-l recunoasca. Timp de 20 de ani a platit pensie alimentarea dar acum cateva luni si-a dat demisia de unde lucra si a plecat din tara. Momentan nu stiu unde se afla. Soacra mea a primit o citatie de la politie prin care sa se prezinte prin care i se aducea la cunostinta ca sotul meu a fost reclamat ca nu a mai platit pensie de cateva luni si ca i se va intocmi dosar penal si va fi dat in urmarire generala daca nu va plati. Soacra a dat o declaratie prin care a specificat ca nu stie nimic de el si ca se obliga sa plateasca 1 milion de lei lunar pentru pensie. In calcul s-a luat salarul minim pe economie. Este legal ceea ce au facut cei de la politie? Aspus ca lunar ii pot da lor banii? Nu trebuia sa se faca pe cale judecatoreasca?

 28. @ andreea

  in baza carui temei legal, pentru savarsirea unei infractiuni, raspunde alta persoana decat autorul sau presupusul autor al acesteia? ceea ce v-au spus politistii este o prostie si un abuz! gresit a procedat soacra.

  de asemenea, numai instanta dispune cuantumul pensiei de intretinere (in cazul in care paratul n-are venituri declarate, se stabileste la venitul minim pe economie), nu intra in competenta politiei sau a altei institutii!

  in baza carei hotarari judecatoresti se plateste aceasta suma? chiar daca ar fi existat una data cu ani de zile in urma, cu siguranta nu stabilea o pensie atat de mare atunci iar pentru a fi modificat cuantumul, e nevoie de un nou proces de majorare pensie de intretinere! daca insa n-a fost niciodata vreun proces intre parti (tatal copilului si mama acestuia) atunci nimeni nu poate fi obligat sa plateasca ceva daca nu s-a hotarat de vreo instanta romana, definitiv si irevocabil!!!

  dvs.aveti dovada platilor efectuate de sot de-a lungul celor 20 de ani? copilul este student la zi? daca nu, nici nu are dreptul la pensie. daca lucreaza – la fel. daca nu-si continua studiile la o forma de invatamant zi – idem. daca realizeaza venituri – idem NU!

 29. copilul este student la invatament de zi la cu taxa, este in anul III de facultate termina in 2010 stiu ca in vara aceasta a lucrat in SUA la o pizzerie , nu pot demonstra asta am vazut doar poze, iar sotul a platit 16,5% din salar pana in luna martie cat a lucrat retinandui-se pe statul de plata. Iar acum domnul de la politie a spus ca fiindaca acesta nu mai are servici in urma demisiei sa plateasca soacra 100 RON care inseamna 16,5 % din salarul minim pe economie ca sa nu-l dea pe sotul meu in urmarire generala pentru sustragerea de la plata intretinerii.

 30. Buna ziua,
  as vrea sa aflu daca la recalcularea pensiei de intretinerea a unui minor aflat in ingrijire, pe care o cere o mama divortata, se iau in considerare drepturile de autor care nu sunt permanente si daca din veniturile totale se scad ratele bancare, chiria(in conditiile in care nu exista un contract legal, dar cel in cauza are serviciul in Bucuresti si domiciliu in alta localitate).
  Multumesc frumos!

 31. @ alina

  veniturile obtinute din drepturile de autor NU se includ in calcul deoarece sunt venituri temporare si nu permanente! veniturile care se iau in calcul la stabilirea pensiei de intretinere sunt cele obtinute cu REGULARITATE!

  Cu privire la existenta unor cheltuieli ce diminueaza venitul lunar:

  a) pensia de intretinere minor se retine/achita cu prioritate fata de orice alte datorii pe care le are debitorul;
  b) orice datorii antamate in interes personal (ex.credite) de parintele obligat, NU pot afecta dreptul copilului de a primi pensia cuvenita, aceasta stabilindu-se din cuantumul veniturilor nete! Rata bancara se plateste dupa achitarea pensiei minorului. Acestea sunt prioritatile!

 32. Buna ziua,

  Va adresez si eu o intrebare legata de drepturile de autor. La firma la care lucrez, pe langa cartea de munca, mai am si un un contract de drepturi de autor, care nu este insa pe perioada nedeterminata, ci se actualizeaza lunar. In aceste conditii si tinand cont ca in ultimele sase luni am beneficiat de venituri de pe urma dr de autor, acestea vor fi luate in calcul la stabilirea pensiei alimentare?

  Va multumesc.

 33. @iulian

  daca veniturile din drepturile de autor se obtin cu regularitate, atunci intra in calculul pensiei de intretinere, cu toate ca personal nu sunt de acord cu aceasta prevedere deoarece aceste venituri pot fi fluctuante sau valabile o perioada determinata de timp. in aceste cazuri, ori de cate ori se modifica cuantumul venitului, persoana interesata trebuie sa deschida o noua actiune pentru recalcularea pensiei de intretinere.

 34. am ofetita de 5 ani iar tatal acesteia se retrage de la marirea pensiei pt ca aduce o devrinta de 50ron venitul lui lunar dintr-un contract de munca pe 2 ore la acr dar in acelasi timp el are venituri mult mai mari cum procedez va multumesc

 35. salut. parintii mei sunt divortati de 10 ani, iar in aceasta perioada am tinut legatura cu tatal meu care mi-a dat unele sume de bani (intervale de timp neregulate, sume diferite), dar nu era ca si cum platea pensia alimentara propriu-zisa. banii mi i-a dat in mana, fara alti martori, nespecificand ca sunt pt a plati pensia alimentara. in ultimele 5 luni insa nu am mai luat nici un fel de contact cu el si nu am mai primit niciun ban. astfel, pot sa consider banii primiti pana acum drept pensie alimentara? poate face el dovada ca a platit acesti bani? exista formal o modalitate prin care se consemneaza aceste plati astfel incat sa se constituie dovada? pot sa-l actionez in instanta pt neplata in toti acesti 10 ani? sunt studenta la zi si nu am loc de munca. multumesc, as aprecia daca mi-ati putea raspunde.

 36. @ diana

  in primul rand n-ar strica sa fii politicoasa! aici nu vorbesti cu prietenii tai de la bloc sau cu colegele de scoala! te-ai adresat unei persoane necunoscute care incearca sa ajute GRATUIT alte persoane necunoscute aflate la nevoie! un minim respect pentru timpul rapit din activitatile mele nu strica!

  pensia de intretinere se plateste lunar conform hot.judecatoresti prin care instanta a dispus in sarcina celuilalt parinte aceasta obligatie! in caz de neplata pe o perioada mai mare de 2 luni, se inainteaza o plangere penala catre circa de politie de care apartii pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie. daca parintele obligat (tatal in speta) declara ca si-a indeplinit obligatia, trebuie sa depuna dovada scrisa! poti pretinde indeplinirea obligatiei inca din 2006, daca spui ca nu ai primit-o niciodata prin mandat postal sau alta forma scrisa.

 37. va multumesc foarte mult pentru raspunsul dat, cu siguranta imi va fi de ajutor. de asemenea vreau sa va asigur ca va respect si apreciez implicarea dvs si faptul ca ne ajutati. nu era intentia mea sa par impertinenta si imi cer scuze daca v-am ofensat, probabil prin formula de introducere, insa la ora la care v-am scris nu cred ca se potrivea sa zic „buna ziua” si nu doream nici un inceput ex abrupto. oricum, raman o cititoare fidela a blogului dvs. multumesc inca o data.

 38. @ diana

  m-a deranjat cuvantul „Salut”. de aceea ti-am facut observatie. nu astept plecaciuni sau nu stiu ce onoruri, dar pretind respect. consider ca nu cer prea mult.

  bafta!

 39. buna ziua,

  am un copilas de 2 ani si jumatate recunoscut de catre tatal sau dar care din pacate nu se implica in cresterea lui nici financiar nici moral, motivand ca are grija de mama lui(bunica fiului meu), As dori sa stiu daca il voi da in judecata pentru plata pensiei alimentare o voi putea obtine, daca el nu lucreaza si nu are nicio proprietate pe numele lui? Mentionez ca „ingrijirea mamei lui” nu este renumerata si nu pot dovedi ca ar avea vreun venit, va multumesc, o zi buna in continuare.

 40. @ justine

  da, poti sa-l dai in judecata si vei obtine o pensie de intretinere calculata la venitul minim pe economie. mai greu va fi cu prestatia. daca exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila nerespectata de tatal obligat, politia nu-i va putea face nimic ulterior deoarece demonstreaza ca n-are venituri, deci… nu e rea vointa! totusi, e bine sa ai o asemenea hotarare judecatoreasca ce ii confera drepturi copilului tau.

 41. buna seara! pt un copil se poate plati si mai putin de 1/4 din venituri? in ce conditii? multumesc!

 42. pana acum i/am platit fostei sotii cam 20%(3 milioane) dar am mai cheltuit vreo 5% cu copilul(are 16 ani)deoarece ne intalnim aproape zilnic(mai mananca la mine, ii mai dau un ban de buzunar, mergem la o pizza etc). acum fosta sotie ar vrea sa/i dau ei in mana 25% din venitul meu iar eu as dori sa ramana ca pana acum. cine ar avea castig de cauza daca m/ar actiona in judecata? multumesc si sarbatori fericite!

 43. @ mihai

  pensia de intretinere este un drept al copilului care nu poate fi negociat de parinti. numai instanta stabileste cuantumul. pentru 1 copil se dispune 1/4 din veniturile obtinute. sarbatori fericite!

 44. Ce fac in situatia in care ea ramane insarcinata cu mine, eu plec din tara in delegatie, revin inchiriez casa pe numele ei, o mobilez, ea naste ma da afara din casa , imi spune in fata ca vrea banii mei, imi sechestreaza bunurile in casa aia, cu chiu cu vai le recuperez. si plec . si acum salariul din cauza crizei imi scade. de la 2760 la 1748. mentionez ca venitul meu pe ultimile sase luni in tara e cam de 3200 net si este obtinut din ore suplimentare si sporuri. ca o paranteza imi doresc copilul si pe ea dar ea…. face ce vrea ma-sa..si vrea doar bani…. cum ma pot apara de ea? ce sa fac?

 45. @ justme

  din cele prezentate succint aici rezulta doar conflictul dintre parti nu situatia post divort ori a pensiei de intretinere. cu privire la pensia de intretinere, daca a fost stabilita de instanta de judecata, se poate recalcula ori de cate ori se modifica veniturile parintelui obligat la plata. modificarea se solicita numai in instanta, printr-o cerere de recalculare pensie de intretinere, la care se anexeaza dovada noilor venituri obtinute.

 46. Buna ziua,ma numesc Flori si as dori daca se poate sa ma indrumati,sfatuiti in problema care o am eu. Am trait in concubinaj cu un cetatean strain ,din relatia noastra dupa 2 ani a rezultat un copil, nu am fost casatoriti legal,fetita a fost recunoscuta de el. Ccand copilul avea 1 an noi ne-am despartit, minora ramanand la mine.Dupa 5 ani l-am dat in judecata pt.custodia copilului si sa-i plateasca pebnsie alimentara.Instanta a hotarat coantumul pensiei si progamul de vizitare,tatal fetitei,nu a contribuit cu nimic si nu a avut vro legatura cu minora pana la data procesul.DUPA ALTE 6 LUNI A INCEPUT SA-I PLATEASCA O DATA LA 3 LUNI PENSIA,DE MULTE ORI FIIND OBLIGATA SA-I FAC PLANGERE LA POLITIE PT NEPLATA PENSIEI,DAR ALTA LEGATURA TATA FIICA NU ARE NICI IN PREZENT.Problema mea este ca el a obtinut un act de sedere pe teritoriul tari noastre in baza certificatului de nastere al minorei,si eu nu sunt de acord cu asta.Vreau sa stiu daca il pot da in judecata ca se foloseste de copil in interes personal? Si daca pot sa-i fac plangere de abandon familiar ,pe baza faptului ca el avand o hotarare definitiva si putea sa i-a minora la domiciliu si in vacante nu are nici un fel de legatura cu minora,inafara acestei pensi care o plateste o data la 3 luni? Pot sa-l decat din drepturile parintesti? Va multumesc si astept un raspuns.Cu respect Flori!

 47. sotia a plecat in italia de 3 luni si ceva .nu mai da nici un semn de viata!!!am ramas cu 3 copii .ce pot sa fac in situatia asta? pot sa o dau la abandon de familie? daca da ce ma sfatuiti sa fac si cum pot sa o aduc acasa? va rog sami raspundeti urgent!!!!!!!!

 48. Buna seara! Va rog sa ma sfatuiti ce hotarare sa iau.Am divortat in iunie 2008,si instanta a hotarat plata pensiei pt baietelul meu de 6 ani in prezent in cuantum de 125 ron lunar,intrucat tatal lui a declarat ca nu are venituri,cu toate ca el are unele destul de mari,dar carora nu le pot face dovada scrisa(aduce masini din Germania si le vinde aici),insa nu a platit niciodata aceasta suma .Cu ocazia sarbatorilor si a zilei de nastere cand ia adus dulciuri si cate o suma ff mica de bani nu ia dat nimic.
  Ce sa fac ? Sa-l dau in judecata sau nu? Am vreo sansa de a primi ceva din dreptul copilului?Mentionez ca sunt somera si stau in chirie cu baietelul meu.Va multumesc anticipat.

 49. @ flori

  in cazul tau e bine sa faci o sesizare catre Serviciul local de Evidenta Straini – apartine de MAE (Ministerul Afacerilor Externe) prin care sa le aduci la cunostinta povestea cu fetita, care in speta a devenit un scop de prelungire a vizei de sedere si nu un suflet de copil care are nevoie de contact personal cu propriul tata. Strainii se supun unei anumite legi de sedere pe teritoriul Romaniei, problema e ca personalul de la serviciul mai sus enuntat NU FUNCTIONEAZA EFICIENT! sunt f.multi straini care n-au ce cauta pe teritoriul Romaniei insa problema se rezolva ca peste tot si anume cu … spaga! poate ar fi mai bine sa sesisezi direct la MAE, poate de sus in jos rezolvi ceva!

  nu poti solicita decaderea din drepturile parintesti, deoarece in acest caz se cer a fi indeplinite conditii referitoare la violente fizice si alte traume aplicate de parinte asupra propriului copil!

 50. @ benitez

  nu e nici un abandon de familie. a facut ce a facut si alta sotie de roman. probabil a plecat sa-si caute servici si inca n-a rezolvat nimic. criza este si in Italia, nu numai la noi. daca nu accepti situatia, poti sa deschizi actiune de divort.

  de adus acasa n-o vei aduce cu forta, asta este sigur!

 51. @ claudia

  daca nu poti face dovada veniturilor sale, n-ai nici o sansa la modificarea cuantumului pensiei de intretinere. asa fac majoritatea tatilor! lucreaza la negru tocmai pentru a nu-si plati obligatiile fata de proprii copii carora au stiut sa le dea viata!!!

 52. Va multumesc pt timpul acordat, am fost la evidenta pt straini,de unde i-a fost eliberat acel act,facand o declaratie specificand tot interesul lui,si precizand faptul ca nu sunt de acord cu acel act.M-au indrumat catre autoritatea tutela. Acum fac copii xerox ca sa ma duc la autoritatea tutelara,in speranta ca voi reusi sa-l decat din drepturi ,pe motiv ,ca se foloseste de copil in interes personal.Va multumesc si sper sa mai vb.O zi buna.

 53. @ flori

  nu mai vorbi despre decaderea din drepturile parintesti! simpla absenta a tatalui nu se incadreaza in conditiile cerute!

  In conf.cu art.109 Cod Familie, se poate solicita decaderea din drepturile parintesti :
  Dacă sănătatea sau dezvoltarea fizică a copilului este primejduită prin felul de exercitare a drepturilor părintesti, prin purtarea abuzivă sau prin neglijenta gravă în îndeplinirea îndatoririlor părintesti, ori dacă educarea este necorespunzatoare! Sa nu exagerezi unde nu e cazul! Sau, mai bine zis, tu vrei sa te razbuni! Atat! Adica pana la urma, copilul vostru a devenit un instrument de razbunare si dovada la autoritati pt ambii parinti! Iata cum nici tu nu esti mai presus decat el! Jenant!

 54. sotia mea a parasit domiciliul in luna August anul 2oo9,mi a lasat copilul minor de un an in grija si ea a plecat in Spania nu a mai dat nici un semn de viata pina acum,a spus la unii prieteni ca no intereseaza,am bagat actiune la procuror pentru abandon de familie cum vom formula plingerea si declaratia la politie pentru a fi cit mai concret.

 55. @ ahmedus

  exact cum s-a intamplat. sotia a parasit domiciulul si nu mai stiti nimic de ea din august. ca v-au spus unii prieteni comuni ca n-o mai intereseaza familia din tara nu prea are relevanta fiind informatie cunoscuta de la terti, insa daca acei prieteni pot da o declaratie in acest sens, are greutate. problema e ca sotia sa aiba venituri declarate in Spania, altfel ce pretindeti? trebuie sa se faca dovada relei vointe!

 56. da,va multumesc.am p[rieteni care merg si spun adevarul despre sotie,o descrie ca nu si a dorit acest copil,ca nu ia placut niciodata sa aiba grija de el etc.dar doresc sa ma puteti sfatui cum pot sa scriu in declaratia la politie anumite probleme din care sa rezulte dovada relei vointe.

 57. @ ahmedous

  reaua vointa rezulta din dovada existentei veniturilor declarate ale sotiei care nu participa la cresterea si educarea copilului. daca aceasta dovada nu exista, nu se poate demonstra reaua-vointa. de exemplu: daca ea totusi lucreaza, insa n-are contractul de munca inregistrat legal – adica la negrunu rezulta ca obtine venituri, deci nu e obligata la plata!

 58. va intreb deoarece nu o sa am bani de avocat va trebui sa ma apar singur si cu ajutorul prietinilor care sint aproape de mine si sper ca cu sfaturile unui avocat ca dvs.voi putea sa mi sustin cauza

 59. Am o intrebare de 10 puncte…. Cum se poate face dovada neplatii pensiei alimentare pt. minor? Cu multumiti

 60. @ Liliana

  perioada cuprinsa intre ultimul talon/chitanta prin care s-a efectuat plata pana in prezent, cu conditia sa fie minim 2 luni de neplata.

 61. cind vor fi chemati la politie prieteni mei pentru a da declaratie referitor la sotia mea ce trebuie sa declare pentru a fi configatori in cele spuse sa rezulte ca sotia si-a abandonat copilul si nu mai doreste sa stie de el.

 62. Buna ziua!
  Am divortat in data de 23 noiembrie 2009. In urma casatoriei a rezultat un copil. Copilul este in varsta de 21 de ani, dar isi continua studiile. pentru moment nu s-a facut partajul si copilul a ramas sa locuiasca in casa (bun comun) cu tata. La inceput am stabilit ca fiecare sa contribuim cu bani pentru intretinerea copilului. Eu am multe credite contractate in perioada casatoriei, mai stau si cu chirie, si de aceea nu am putut sa-i dau copilului 25% din salariu, asa cum ar prevede legea, plus ca eu i-am dat si bani fara dovada, am totusi dovezi ale platii pe card . Am fost data in judecata pentru plata panesiei de intretinere. V-as ruga daca puteti sa ma ajutati si sa mi spuneti. De cand se ia in calcul plata pensiei de intretinere> De la pronuntarea divortului sau de la Introducerea actiunii in instanta? Si daca se iau in calcul creditele si cheltuielile pe care le am eu ?
  Va multumesc!

 63. Buna ziua,ma numesc Mara si as avea nevoie de o lamurire. In urma unei relatii de 5 ani am nascut un copil care a fost recunoscut de catre tata de la nasterea acestuia. Intre timp relatia s-a deteriorat si in prezent suntem despartiti. Am cerut incredintarea copilului, acum in varsta de 1 an si pensie alimentara.Tatal copilului este de acord sa imi fie incredintat copilul, dar nu doreste sa plateasca pensia alimentara si incearca prin toate metodele sa amane hotararea judecatoreasca. As dori sa stiu in ce masura va putea obtine ceea ce urmareste sau in ce masura va obtine obligatia de a achita o suma simbolica, avand in vedere faptul ca mai are de intretinut 2 copii din 2 relatii si sustine ca are credite mari la banci.Venitul sau lunar este de aproximativ 7000 ron, iar ratele lunare ar reprezenta cam 1/3 din venitul lunar. Pe de alta parte venitul meu lunar este destul de mare, iar eu nu mai am alte persone in intretinere.El afirma ca eu am suficiente resurse pentru a-mi creste copilul si ca ar fi inechitabil fata de ceilalti copii sa imi plateasca aceeasi pensie alimentara, intrucat mamele celor 2 au venituri reduse. Eu consider ca este datoria sa si dreptul copilului de a obtine aceeasi suma ca ceilalti doi, indiferent de posibilitatile mele materiale. Va multumesc.

 64. @ mara

  pensia de intretinere se plateste de la data introducerii actiunii si nu se tine cont de ratele bancare ci de venitul net al parintelui obligat. pentru 3 copii cota este de 1/2 din venitul parintelui respectiv.

 65. @ Stanoiu

  pensia de intretinere se plateste de la data introducerii actiunii – asa cum scrie si in sentinta civila. nu se iau in calcul creditele ci doar venitul net!

 66. As mai avea o intrebare. In cazul in care o persoana este obligata sa plateasca sa plateasca pensie alimentara pt mai multi copii din relatii diferite, pensiile sunt egale sau difera in functie de varsta copiilor sau alte rationamente?

 67. @ mara

  in general pensiile de intretinere sunt egale, dar se mai poate tine cont si de veniturile parintelui caruia i s-a incredintat copilul. daca acesta are venituri mai mari, e posibil ca celalalt parinte sa fie obligat la o pensie mai mica.

 68. Buna ziua.In urma cu 6 ani am divortat si mi s-a calculat o pensie de 60 ron ptr ca fostul sot nu avea nici un venit.De atnci este placat in Italia si trimite copilului o suma de 100 euro(asa a dorit el)dar nici pe aceea lunar.Cum sa il oblig la plata lunara ,daca eu nu stiu nici adresa,nici locul de munca?

 69. @ blanaru

  inaintati o plangere penala in care specificati ultimul domiciliu cunoscut si eventual al parintilor lui. cunosc situatii in care tatal/mama plecat(a) in strainatate a fost obligat la plata prin intermediul unei rude sau chiar a fost dat in urmarire internationala. depinde de cei care se ocupa de caz.

 70. Buna ziua.In urma unei relatii am o fetita de 14 ani,a fost recunoscuta de tata dar acesta nu a contribuit cu nimik la cresterea copilului.Am o sentinta judecatoreasca din 2003 unde s-a stabilit o pensie alimentara in valoare de 60 lei si nici aceasta suma nu o plateste lunar.Am facut multe plangeri la politie,mereu imi vine acelasi rezultat ca nu-mi plateste cu rea credinta,am fost in audienta la prim-procuror…acelasi raspuns l-am primit.Va rog frumos sa-mi spuneti ce sa mai fac,am cheltuit foarte multi bani prin tribunal si niki macar cheltuielile de judecata nu m-i le-a platit.Din moment ce am acea sentinta judecatoreasca de ce nu e pusa in aplicare???pentru el nu este lege?tot timpul se invoka motivul:nu este cu rea-credinta.Ba tocmai…e rea-credinta din moment ce a stat ascuns pana in 2009 si nu plateste nimic,dar cum Dumnezeu sa dovedesc eu ca el lucreaza la negru pentru ca nimini nu vrea sa dea declaratie.Eu doar am grija de fetita,m-am cheltuit ft mult si el ma aplauda /:) imi rade in nas.Unde as mai putea sa fac o plangere?Va rog din suflet sfatuiti-ma ce sa mai fac!El chiar nu vrea sa lucreze cu forme legale doar sa nu plateasca pensia alimentara,ca si cum eu m-as folosi de banii lui,nu copilul.Astept un sfat,va multumesc mult

 71. @ lucy

  sunteti dovada concreta a functionalitatii sistemului juridic atunci cand e vorba de pensia de intretinere. am discutat fenomenul. stiu ca in 99,9% din cazuri asta este solutia data de procurori, singura posibilitate este sa contestati ordonanta de NUP (neinceperea urmaririi penale) la judecatoria de care apartineti, dar nici acolo nu sunt sanse de reusita! neexistand alte variante, ramaneti la fel ca toti ceilalti cu o hotarare judecatoreasca nerespectata de cel obligat de instanta. cam asta este valoarea sentintelor in Romania si mai ales cand sunt titluri executorii! nimeni nu raspunde cu nimic, nimeni nu ajuta partea vatamata-pagubita, chiar daca pe stampila respectiva (la titlul executoriu) scrie cu litere de-o schioapa: toate organele statului competente sunt obligate sa duca la indeplinire prezentul titlul.

  in speta, fiind vorba de un minor, cazul devine si mai grav, dar pe cine intereseaza? in aceeasi situatie se afla si mamici care au divortat de sotii lor super bogati care nu binevoiesc sa-si declara veniturile! nici ei nu demonstreaza reaua-vointa chiar daca stau in palate! minorii, in Romania, nu sunt deloc protejati de lege cand e vorba de drepturile lor banesti!

 72. Buna ziua. Va rog daca puteti sa ma ajutati cu o informatie. Am depus cerere pentru incredintare minor si dupa doua infatisari, dosarul a fost redirectionat catre o alta judecatorie. Redirectionarea s-a dispus cu mai mult de o luna in urma si pana in prezent nu am primit nici o citatie. Aveti idee cam care este termenul pana la care un dosar este inregistrat la noua judecatorie dupa ce a fost redirectionat de la o alta? Mentionez ca in fiecare zi am consultat site-ul judecatoriei respective si dosarul nu apare ca fiind inregistrat inca. Mi-e teama ca nu cumva tatal copilului sa nu fi intervenit astfel incat dosarul sa fie „ratacit”, intrucat obligatia platii pensiei alimentare curge de la momentul depunerii cererii de incredintare a minorului. Pe mine ma intereseaza sa obtin mai repede incredintarea. Ar fi mai bine sa depun o cerere noua la cea de-a doua judecatorie? Va multumesc.

 73. @ mara

  datorita grevei ilegale a magistratilor din vara lui 2009, toate termenele s-au dat peste cap, asa ca… sa nu te mire daca vei primi citatia dupa 2-3 luni! pe site dosarul apare abia dupa primul termen de judecata! daca nu primesti citatia in 2-3 luni, atunci este o problema si trebuie sa o solutionezi la noua instanta investita cu solutionarea dosarului. pentru acest lucru ai nevoie de incheierea de sedinta prin care s-a dispus trimiterea dosarului la o alta instanta (probabil pe motive de competenta teritoriala, materiala etc).

 74. Buna ziua!
  As avea o intrebare daca se poate in legatura cu plata taxei de intretinere a copilului. Am divortat acum cinci ani de fostul sot, am o fetita de 7 ani acum. La sentinta finala, i s-a administrat plata pensiei alimentare in suma de 400.000 lei ( 40 ron), incepand din ziua in care s-a nascut. Adica din anul 2002. Fostul sot nu mi-a platit nicsiodata aceasta suma, nicsi cheltuielile de judecata, nimic. Acum am vorbit cu unul din copii lui din prima lui casatorie si a zis ca tatal lui plateste lunar suma de bani intr-un cont la cec si ca doar ea poate sa ii scoata la varsta de 18 ani. Problema mea e ca acesti bani, nu de aceea trebuie sa mi-i plateasca mie? Eu nicsi nu am stiut de acest cont ( daca exista). Dati-mi va rog un sfat, ce ar trebui sa fac ca fetita mea sa isi primeasca ceea ce i se cuvine.

 75. @ Kontrak Andreea

  nu este legal ceea ce face fostul sot. pensia de intretinere se plateste lunar cu scopul de a participa la cresterea si educarea copilului! va sfatuiesc sa faceti o plangere penala la politie pentru abandon de familie. el este obligat sa va plateasca banii acum si nu intr-un cont de care ar beneficia copilul la 18 ani!

 76. Va multumesc mult pentru raspuns. M-ati ajutat enorm.
  Toate cele bune va doresc! Cu respect, Andreea Kontrák

 77. Buna ziua,
  As avea si eu o intrebare: In urma divortului legea mi-a incredintat mie minorul si pe fostul sot l-a obligat la o pensie min.pe economie de 1,5 mil.in urma cu un an, dar acesta nu trimite regulat acesti bani,iar pe ceasta perioada de timp are o restanta de apr.10 mil. Ce trebuie sa fac?(el nu lucreaza).Va multumesc.

 78. Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Am divortat de patru ani.Avem doi copii: un baiat de 25 ani si o fetita de 18 ani (clasa a 11-a).Pe atunci fiul nostru a fost major, fetita de 14 ani. Pensia de intretinere fiind 700 lei – fostul meu sot nu l-a platit niciodata , spunind ca ii da fiului nostru – atunci deja major si student. Dupa doi ani de la divort a cerut micsorarea sumei la 250 lei – a platit timp de vreo 4 luni, de atuncia nimic. Nu participa deloc la cresterea , educarea etc. a fetitei, spunind ca nu are loc de munca. Ce se poate face ? Pentru ca bani de masina noua are , sa intretina aceasta masina iarasi are bani , din vinzarea locuintei comune are jumatate din pret de vinzare .
  In acest caz ce este de facut? Cum se poate recupera acesti bani?Nu doresc nici un fel de razbunare , politie etc. ci bani doresc pentru fetita .Ce sa fac? Care este calea legala? Va multumesc foarte mult , cu stima : Ildiko Meszaros

 79. LEGEA E PROST FACUTA IN ROMANIA SI NU SE SCHIMBA NIMIC,EU AM DOVEDIT CA STIE DE PENSIE ALIMENTARA SI TOT NU SE FACE NIMIC SE DA MEREU NUP EU CE POT SA FAC?AM DOSARUL LA POLITIE DE 2 ANI DE ZILE,PRIM-PROCUROL LA FEL FACE,E DATA IN URMARIRE INTERNATIONALA SI NU O GASESTE ,CE POT SA FAC SI UNDE SA APELEZ ,LA CEDO SA IMI FACA DREPTATEMIE SI FETEI MELE PE CARE O CRESC DE 5 ANI DE ZILE SI SUNT BARBAT ,SA NU SE MAI ZICA CA BARBATII UITA DE COPIL,SI FEMEILE FAC DOVADA SUNT EU CA TRAG SI NU MI SE DA DREPTATE ?LEGEA E OARBA VA ROG SA IMI SPUNETI CE SA FAC
  VA MULTUMESC CRISTY

 80. @ Cristi

  Legea e corecta si foarte buna. Prost este aplicata. La noi in tara copilul, victima si hotararile judecatoresti n-au nici o valoare! Vinovati sunt magistratii nu legile! Astia sunt ori corupti ori puturosi! Oriunde te vei adresa in Romania, solutia va fi aceeasi: nimeni nu face nimic!

 81. @ Ildiko

  Aceasta este drama prin care trec aproape 80% dintre parintii intretinatori. De cele mai multe ori, parintele obligat la plata intretinerii are posibilitati financiare vadite, dar oficial apare ca n-are loc de munca sau are un salariu foarte mic. Atata vreme cat legea considera reaua-vointa numai atunci cand partea obligata castiga efectiv un venit legal, indiferent de luxul de care se inconjoara, nu se poate schimba nimic in interesul copilului. In cazul tau, daca tatal nu este angajat, nu exista rea-vointa, deci n-ai ce si cum recupera sumele restante. Oricate plangeri penale vei face la politie, de fiecare data vei primi NUP!

 82. Buna seara !Stimata doamna/domnul/Va rod sa-mi raspundeti pe uirmatoarea problema mea :am divortat ,in sentinta judecatoriei mi s-a stabilit suma de 450.000lei (45)ron ca pensie de inmtretinere ptr copil ,suma care am platit lunar normal,pana in momentul cind sotia -fara stirea mea a dus o pe fetita in Australia ,din acel moment n-am avut cui si unde plati.In continuare platesc pe carnetul de CEC ,cu gandul ca voi da suma acumulata in asa fel cand vine acasa in Romania ,dar nu accepta vrea sa-i trimit banii acolo-ce practic nu este posibil.Ma ameninta cu politia su judecatoria .Va rog sa-mi spunetiu dfaca am de ca sa fiu ingrijorat . Multumesc frumos.

 83. Va multumesc foarte mult , ptr. raspunsul rapid .Mai am o intrebare: care este situatia , daca este pensionar de boala ? Stiu ca nu DVS. faceti legile , dar nu este nici o speranta sa se schimbe legea in aceasta privinta? Adica nu se considera rea vointa daca nu are loc de munca si totusi traieste intr-un lux deosebit , dar de copilul lui nu are bani ? Cum se poate asa ceva?

  Multumesc frumos inca o data si va doresc o seara placuta, cu stima: Ildiko Meszaros

 84. @ Ildiko

  pensia este un venit ce poate fi supus popririi. in cazul in care exista asa ceva, poti merge direct la executorul judecatoresc solicitand poprirea pe pensia parintelui obligat la intretinerea minorului.

 85. @ Erdei

  daca ex-sotia are drept de scoatere in contul CEC pe care dvs.depuneti banii este absolut legal ceea ce faceti. nimeni nu va poate obliga sa trimiteti banii la nu stiu ce adrese din strainatate! in cazul in care dumneaei nu mai doreste sa-i faceti depunere in contul CEC este obligata sa va dea un alt cont in care sa-i depuneti banii in caz contrar nu poate invoca reaua-vointa din partea dvs. ci reaua intentie din partea ei!

 86. cum pot recupera pensia alimentara datorata de fostul sot ,daca el e plecat din tara si nu vrea sa plateasca,e rezident in belgia,am facut si plingere la politie fara rezultat

 87. MA NUMESC VASILE SUNT DIVORTAT DE OPT ANI TOT CE AM REALIZAT IN ACEII ANI AU RAMAS FOSTEI SOTI AM PLECAT CU MANA GOALA AM O FETITA DE 14 ANI TOT TIMPUL IAM TRIMIS BANI DE ZIUA EI SI DE CATE ORI AVEA NEVOIE SI MAI PLATEAM O PENSIE DE 40RONI CUM SA STABILIT ATUNCI ACUM SUNT CHEMAT IN ISTANTA PENTRU A PLATI MAI MULT SUNT DE ACORD LA SALARIU MINIM PE ECONOMIE DAR EA VREA BANI DIN STRAINATATE EU SUNT IN PORTUGALIA SI NU LUCREZ SUNT IN SOMAJ AS VREA SA STIU DACA SUNT OBLIGAT SA PLATESC DIN SOMAJ CA MAI AM CATEVA LUNI VA MULTUMESC

 88. @ vasile

  pensia de intretinere se stabileste numai functie de venitul declarat oficial conform unui contract de munca, somaj sau venitul minim pe economie!

 89. cum ma poate obliga sa platesc pensia de intretinere daca copilul are 18 ani si eu nu sunt de acord pentru asa ceva cum eu am alta familie

 90. Buna ziua.

  INTREBARE: eu si sotul meu avem domiciliul flotant la parintii mei in Ploiesti, iar domiciliul din cartile noastre din cartile de identitate cu adresa in Brasov.
  UNDE POT DESCHIDE PROCES DE DIVORT ?
  1) la Judecatoria Ploiesti unde s-a incheiat casatoria nostra si unde este ultimul nostru domiciliu comun, noi avand un copil minor ?
  2) la Judecatoria Brasov unde avem domiciliul trecut in cartile noastre
  de identitate ?

  PREFER BRASOVUL deoarece sotul meu are cunostinte prea multe si mari in Ploiesti (IN bRASOV NU ARE NICIO INFLUIENTA !).
  Multumesc pentru raspuns.

 91. daca tatal copilului locuieste in italia cu acte in regula si nu plateste pensie de intretinere din noiembrie 2009 unde pot face plangere pentru neplata?mentionez ca am o hotarare definitiva si irevocabila pentru plata pensiei de intretinere si incredintare minor,i s-a facut proprire pe salar la firma care lucreaza ,dar degeaba.ce trebuie sa fac?va multumesc.

 92. undeva dvs ati afirmat urmatoarele, citez: „in cazul in care tatal nu-si declara veniturile realizate, este obligat la plata a 1/4 din salariul minim pe economie (600 lei).”

  Codul familiei art.94 prevede ca „se stabileste pana la o patrime din castigul sau din munca pentru un copil,” deci D I S T I N G E clar ca este vorba NUMAI de „castigul din munca”. Nicaieri nu se face vorbire despre salariul minim pe economie. Atunci, intrebarea este: cate procente se va calcula pensia daca avem de-a face cu salariul minim pe economie, fiindca debitorul nu are „castig din munca”?… Aplic principiul: daca legiuitorul distinge si noi avem obligatia sa distingem, deci nu putem aplica metoda a pari pentru rezolvarea spetei.

 93. va rog un email la adresa mea cu raspunsul dvs, in cazul ca timpul va permite. Va multumesc. Cu stima, Valentina.

 94. @ valentina

  sunt mii de cazuri in care parintele neintretinator (debitorul) nu-si declara veniturile cu rea intentie sau accepta sa lucreze la negru. In cazul in care debitorul nu are nici un fel de venituri, instanta stabileste procentele de contributie raportate la salariul minim pe economie (art.94 Cod Familie). asta este jurisprudenta unitara! problemele apar atunci cand parintele debitor nu-si onoreaza obligatia fata de minori iar plangerea penala nu rezolva situatia deoarece nu se poate dovedi intentia sau reaua-vointa!

 95. Buna as dori sa va intreb ce pot face,in urma unui divort, deoarece platesc pensie de intretinere p-tru fetita mea denisa care este sub ingrijirea mamei pensie platesc din urma din anul2008,de cand a inaintat actiunea de divortde 1/4din veniturile nete lunare . Ce nu am inteles eu si nu inteleg de ce a facut aceasta diferenta p-tru ca eu mai am o fata din prima casatorie care deabia anul trecut a terminat liceul(12clase)si legea a fost nedreapta p-tru ca pensia trebuia impartita la 2 copii nu numai la unul singur facand aceasta dovada cu probe de la scoala.si nici nu-mi dfa voie sa vad fetita cea care platesc pensie zice ca nu am cerut in instanta.mai pot face cv va rog sa-mi spuneti p-tru ca hotararea este definitiva si irevocabila p-tru ca cv mi-a zis ca nu mai pot face nimic ,de ce nu inteleg p-tru ca nu e corect si sunt nemultumit de aceasta hotarare .ce doresc eu in final daca pot sa scot anul acela din 2008 pe cand fata mea cea mare era la liceu p-tru ca eu platesc niste bani in plus timp de un an si va mai rog sa-mi spuneti la doi copii cata pensie este fixata ma refer la maximul va multumes si astept raspunsul de la dv.

 96. @ sorin

  pensia de intretinere pentru doi copii se stabileste de instanta in cuantum de 1/3 din veniturile declarate. daca copilul din prima casatorie urmeaza cursurile la zi ale unei facultati, inca sunteti obligat la intretinerea lui.

  puteti formula o cerere pentru recalcularea pensiei de intretinere, daca aveti cum face dovada ca si primul copil este inca student! pentru cel de-al doilea copil puteti cere inclusiv stabilirea unui program de vizitare – stabilit precis, care va poate permite sa vedeti copilul incredintat mamei, sa aveti relatii personale cu el, sa va implicati activ in cresterea si educarea acestuia. Daca pensia de intretinere este un drept al copilului (si nu al parintelui care il creste, asa cum de multe ori se considera), dreptul de vizitare este un drept al parintelui.

  # Dreptul de vizitare poate presupune, in functie de caz:
  # deplasarea periodica a parintelui la domiciliul copilului si petrecerea unui interval bine determinat acolo, impreuna cu copilul
  # deplasarea copilului la domiciliul parintelui si petrecerea impreuna a unui interval bine determinat acolo. Poate fi stabilit si sub forma unui weekend periodic samd…
  # dreptul de a prelua copilul, de a merge cu el in vacante samd…
  # alte modalitati stabilite de instanta

  Stabilirea programului de vizitare

  Dreptul de vizitare se stabileste de catre instanta in ruma unui proces. Poate fi stabilit:
  # in urma procesului de divort
  # in urma unui proces distinct de stabilire, de extindere sau de restrangere a dreptului de vizitare

  In situatia in care cei doi parinti nu se inteleg cu privire la stabilirea programului de vizitare, instanta este cea care va decide, pe baza:
  # dovezilor aduse
  # propunerilor celor doi parinti
  # rezultatelor anchetelor sociale efectuate
  # altor dovezi

 97. va multumesc mult p-tru raspuns va mai rog cv pot sa cer program de vizita p-tru minora Denisa singur fara avocat ca la capitolul banii e greu,iar pe final spuneti-mi va rog ce v-am intrebat anterior, daca am sanse la anul cel din urma pe cand primul copil era elev?si nu i-sa facut si lui dreptul la pensie adica; din1/3 sa aiba si el dreptul la o parte,acum nu e student daca pe parcurs va merge la facultate ,o sa revin in instanta cu dovezi. Vreau sa stiu daca mai am sanse a cere reducerea acelui an la pensia alimentara ca dupa aceea sa revin normal la 25% din venitul net realizat . va cer scuze ca am venit cu cea de a doua intrebare . va multumesc si astept raspuns. daca cer singur vizita copilului fara avocat aveti idei cam costa baroul sau cum trebuie sa procedez

 98. @ sorin

  poti sa ceri program de vizitare si fara sa angajezi avocat. actiunea este scutita de taxa de timbru, ai nevoie doar de un timbru judiciar in valoare de 0,3 lei. nu trebuie sa platesti nimanui nimic! faci o simpla cerere in justitie in care scrii ceea ce doresti, precizand orele, zilele, timpul care consideri ca ti-e favorabil tie. instanta va decide.

  la intrebarea pusa anterior si repetata acum nu ti-am raspuns pt ca nu se mai poate face nimic. trebuia sa reactionezi atunci! acum e tardiv.

 99. va multumesc p-tru raspuns in legatura cu banii din urma am inteles,cand sa mai reactionez casa facut recurs ,atat de mine, cat si de fosta sotie iar la recursul meu am aratat ca mai am un copil in intretiere,ceea ce legea nu a tinut cont facandu-i dovada cu adeverinte scolare in fine ,asta e legea si totusi am inteles ca se mai poate face la curtea suprema. o ultima intrebare si nu va mai deranjez i-mi cer scuze in legatura cu vizita copilului,mi-ti zis in msj anterior ca pot cere vizita copilului si fara avocat cererea pe care o fac mai exact catre cine ma adresez unde trebuie sa o depun si cui si e nevoie de nr de la dosar din urma?
  va rog foarte frumos sa-mi spuneti, va multumesc din suflet va doresc un Paste fericit atat dv. cat si la intreaga familie, era nevoie si de un om ca dv p-tru relattii p-tru ca nu cereti banii ca altii aveti un suflet mare sanatate multa

 100. @ sorin

  cererea o adresezi judecatoriei de pe raza teriotoriala a domiciliului fostei sotii si o depui la registratura acesteia. judecatorul de serviciu iti va da un numar de dosar si eventual iti va comunica primul termen de judecata.

  sarbatori fericite! multumesc pentru urari.

 101. buna ziua.Am si eu o intrebare pe care va-si multumi din suflet,daca asi primi un raspuns.Sant divortata am 3 copii minori in ingrijire,de 4 luni fostul sot nu a mai platit pensia de intretinere a minorilor.El este plecat in Grecia din octombrie 2009 unde lucreaza fara contract de munca. Va rog ajutatima cu un raspuns cum sa procedez,Va multumesc

 102. Am si eu o intrebare si ti-as fi foarte recunoscatoare daca mi-ai raspunde.
  In urma cu doi ani am divortat si am plecat din orasul unde stateam in timpul casatoriei,Alba Iulia,m-am mutat la Iasi impreuna cu fetita mea care mi-a fost incredintata mie.Tatal ei a ramas la Alba Iulia.De cateva luni nu-i mai plateste pensie alimentara pe motiv ca nu mai munceste si nu are de unde.Daca fac o plangere pentru abandon de familie pot s-o depun la sediul Politiei din Iasi?(Asta e intrebarea)
  Si as mai avea o intrebare sti cumva temeiul de drept in care se spune clar ca daca nu munceste se calculeaza din venitul minim pe economie?
  Un exemplu de plangere m-ar ajuta mult.
  Multumesc mult anticipat

 103. Am uitat sa mentionez ca de doua luni munceste cu acte in regula.Dar bani din urma nu vrea sa-i dea.

 104. @ dea

  din pacate o plangere penala in acest caz nu te va ajuta cu nimic pt ca tatal copilului nu are venituri, deci lipseste INTENTIA si REAUA-VOINTA!

 105. As dori sa stiu -in cazul in care sotul meu(inca nu am terminat divortul) a trimis bani ocazional_ cand a vrut si cat a vrut el,_pentru copil (care se afla in intretinerea mea) pe motivul ca sunt pentru hainute, pentru gradinita, pentru faptul ca atunci cand a plecat a plecat cu salariul din casa si cu bani luati din casa fara stirea nimanui- daca acesti bani se pot considera pensie. Mie niciodata nu mi-a specificat faptul ca acei bani ar fi pentru pensie, ba din contra mi-a trimis mesaj de curand ca imi va trimite banii din urma, pe lunile trecute(adica 7 luni, asta este a 8-a), dar ca de fiecare data m-a mintit pentru ca mi-a spus ba ca este plecat din localitate, ba ca mai are putin si intra in localitate, ba ca nu gaseste nici o posta……..Hotararea judecatoreasca pentru pensie o am si este definitiva din data de 24.09.2009. Am fost la politie si am dat declaratie, l-au sunat si au vorbit la telefon cu el, el le-a spus ca imi va trimite macar o parte din suma datorata si apoi va merge la o sectie de politie din Bucuresti cu mandatul si sa dea o declaratie, eu fiind cu domiciliul in brasov. In afara de asta ne-a tot mintit ca el vrea sa fie cu noi(cu mine si cu copilul) , sa ne impacam dar toate astea au fost doar minciuni. In afara de asta l-a mintit de atatea ori si pe copil ca vine sa il vada, desi de 2 ani de zile de cand suntem despartiti nu a venit o data sa-l vada.
  V-as ruga foarte mult sa stiu ce se poate face in acest caz, deoarece el nu lucreaza cu carte de munca, tocmai ca sa nu plateasca pensie alimentara mai mare, deci aceasta este stabilita prin lege la 150 lei/luna, are mania jocurilor de noroc si nu il intereseaza de acest copil, nici macar de ziua lui nu i-a dat nici un telefon sau de sarbatori.Deci nici macar datoria morala pe care o are un parinte fata de copilul lui nu o face.
  Va multumesc!Astept raspunsul dumneavoastra.

 106. as dori sa va relatez pe scurt o situatie familiala greu de imaginat si totusi reala din pacate.este vorba de o familie cu 4 minori in care ultimul copil sufera de sindromul Down.sotul este angajat pentru ingrijirea micutului iar unica lor sursa de venit sunt acesti bani plus alocatia.in total 7-8 milioane.Saracia si conditiile igienico-sanitare sunt usor de imaginat.casa aproape ca se prabuseste pe ei.El a facut toate demersurile ca acesti bani sa vina pe numele lui iar drumul cel mai des strabatut de acest om este la birtul satului.Ea nu se poate misca de acasa din cauza copiilor pe care el nu-i poate ingriji daca ea ar gasi ceva de munca.situatia a degenerat in asa fel ca in urma cu 3 zile a fost batuta crunt de sot si de fiul cel mare de 14 ani care a amenintat-o chiar cu cutitul.sotul a sunat pe unchiul acestei femei ca sa vina sa o ia de la el.aceasta ruda a femeii are 70 ani .el nu o poate gazdui si intretine cu copiii.a plecat singura iar acum el o suna mereu ca ii aduce 2 copii .ea nu are nici macar posibilitatea intentarii procesului de divort.a scos certificat medico-legal pe care l-a platit.(nici ASTA) NU E GRATIS LA NOI. la politia din sat au zis ca sa-si rezolve singuri ca ei nu se baga in familie.la directia de protectie a copiilor au zis ca daca copiii au un acoperis deasupra capului ei nu pot sa-i ia de acolo.ea sufera dupa copii dar stie ca n-are unde sa se duca cu ei.intrebarea mea este: la ce sanctiuni se expune ea daca a parasit nucleul faamilial din cauza violentei lasand 4 minori acolo si daca copilul cu handicap fiind in ingrijirea tatalui poate fi luat de institutiile de stat daca tatal nu se ocupa de ingrijirea acestuia.

 107. Buna ziua.Daca se poate ,as dori sa ma sfatuiti si pe mine in situatia urmatoare.Sint divortata de aproape 5 ani si am o fetita de aproape 7 ani incredintata mie printr-o sentinta definitiva si irevocabila.Fostul sot pina in prezent nu a platit fetitei pensia alimentara la care era obligat la suma de 60 RON .In instanta nu a facut recurs in urma procesului de divort pentru a avea drept de vizita dar eu l-am lasat sa-si vada fetita de cite ori a vrut,spunindu-mi mereu ca va plati pensia la fetita.De 3 ani el locuieste in Spania si am pierdut legatura.Dupa 2 ani m-am decis sa plec in Spania cu fetita, i-am facut pasaport individual si nu am avut nici un fel de probleme la vama asa ca acum locuim in Spania.Cind am ajuns in Spania l-am anuntat pe fostul sot ca si noi am venit aici (in Spania)si a venit o data si a vazut-o dindu-mi 150 euro.Dupa multe promisiuni ca isi va face datoria de tata a inceput sa ma ameninte ca-mi va lua fetita ,ca am venit ilegal in Spania si ca-mi va face mult rau.Eu mi-am schimbat numarul de telefon de frica sa nu ma mai terorizeze si sa nu ma mai ameninte.Asa ca am rupt legatura cu el,de aproape 2 ani.Acum eu locuiesc cu fetita intr-un apart.inchiriat si sintem linistite.Fetita este la scoala,eu lucrez cu acte in regula si totul a fost bine pina acum citeva zile de cind fostul mi-a aflat numarul de telefon si ma suna intruna.Imi este frica sa raspund.Nu stiu cum ma pot apara de el sau la cine pot apele aici in Spania ca sa ma ajute .Nu am facut plingere pentrupensie sau abandon de familie pina acum la politie de frica lui,ca ar putea sa-mi faca rau si copilul ar suferi cel mai mult .Ma pot apara aici in Spania sau fostul sot ar putea sa-si ceara dreptul de vizita asupra copilului aici in Spania?Daca da ,atunci am putea sa ajungem la un acord amindoi in ce priveste copilul fara sa implicam autoritatile legale?Va rog sa ma sfatuiti ce credeti dvs.ca este mai bine pentru situatia data din punct de vedere legal.Multe multumiri.

 108. As dori sa stiu -in cazul in care sotul meu(inca nu am terminat divortul) a trimis bani ocazional_ cand a vrut si cat a vrut el,_pentru copil (care se afla in intretinerea mea) pe motivul ca sunt pentru hainute, pentru gradinita, pentru faptul ca atunci cand a plecat a plecat cu salariul din casa si cu bani luati din casa fara stirea nimanui- daca acesti bani se pot considera pensie. Mie niciodata nu mi-a specificat faptul ca acei bani ar fi pentru pensie, ba din contra mi-a trimis mesaj de curand ca imi va trimite banii din urma, pe lunile trecute(adica 7 luni, asta este a 8-a), dar ca de fiecare data m-a mintit pentru ca mi-a spus ba ca este plecat din localitate, ba ca mai are putin si intra in localitate, ba ca nu gaseste nici o posta……..Hotararea judecatoreasca pentru pensie o am si este definitiva din data de 24.09.2009. Am fost la politie si am dat declaratie, l-au sunat si au vorbit la telefon cu el, el le-a spus ca imi va trimite macar o parte din suma datorata si apoi va merge la o sectie de politie din Bucuresti cu mandatul si sa dea o declaratie, eu fiind cu domiciliul in brasov. In afara de asta ne-a tot mintit ca el vrea sa fie cu noi(cu mine si cu copilul) , sa ne impacam dar toate astea au fost doar minciuni. In afara de asta l-a mintit de atatea ori si pe copil ca vine sa il vada, desi de 2 ani de zile de cand suntem despartiti nu a venit o data sa-l vada.
  V-as ruga foarte mult sa stiu ce se poate face in acest caz, deoarece el nu lucreaza cu carte de munca, tocmai ca sa nu plateasca pensie alimentara mai mare, deci aceasta este stabilita prin lege la 150 lei/luna, are mania jocurilor de noroc si nu il intereseaza de acest copil, nici macar de ziua lui nu i-a dat nici un telefon sau de sarbatori.Deci nici macar datoria morala pe care o are un parinte fata de copilul lui nu o face.

 109. @ flore

  pentru ca plata pensiei de intretinere sa fie considerata efectiva trebuie sa fie facuta prin mandat postal sau transfer bancar! daca nu lucreaza cu carte de munca, din punct de vedere legal figureaza fara venituri! din acest motiv nu va raspunde penal deoarece nu se indeplineste conditia relei-vointe!

 110. @ Alina

  orice pretentie venita din partea celuilalt parinte se judeca pe teritoriul Romaniei de catre instanta competenta! daca aveti acte legale, puteti depune o plangere la politia spaniola pt hartuire solicitand si restrictionarea sa pe o raza de „n” metri de domiciliu! consultati un avocat din zona. daca in hotararea judecatoreasca nu exista cuprins si dreptul de vizitare al minorului, dvs.n-aveti nici o obligatie in acest sens!

 111. @ ungureanu corina

  ati relatat un caz social deosebit in care demonstrati concret neimplicarea autoritatilor indrituite in rezolvarea situatiei! ele prefera doar sa-si decline rand pe rand competentele. ce va pot spune mai mult? nimic! cu parere de rau, cunosc acest aspect de ani de zile. stiu ca autoritatile NU se implica in majoritatea cauzelor, ca statul de drept NU functioneaza si ca victimele raman intotdeauna victime!

  mama copiilor are motive temeinice sa-si paraseasca domiciliul – dovada fiind certificatul medico-legal si probabil marturiile celor care cunosc familia, prin urmare, nu poate fi sanctionata pentru ca a incercat sa se salveze! copiii insa, e posibil sa fie institutionalizati, dar… dupa cum observ ca se deruleaza problema, nici asta nu e sigur!

 112. Buna ziua,ma numesc Rad Cornel Dan si momentan locuiesc in Spania,Madrid,am o problema sau mai bine zis cateva intrebari.Eu am plecat din tara in urma cu 6 ani si am lasat in urma o fata,fosta mea prietena,am fost nevoit sa plec pe neasteptate din cauza unor probleme financiare ca a multor altii.Un an de zile m-am rugat de ea sa vina aici dupa ce m-am stabilizat financiar dar ea avand multe retineri si neincredere m-a parasit si s-a casatorit cu alt barbat din al carei relatie a rezultat nasterea unei fiinte dragalase care in cazul de fata a ramas fara tata dupa recentul divort dintre cei doi.Au divortat din n motive si ar vrea ea in urma celor intamplate si a marilor probleme financiare din tara sa imi ceara ajutorul si sa vina la mine si binenteles ca eu inca o iubesc si o accept ca ea sa vina cu tot cu copil.
  Intrebarea este ,in urma divortului in care ea a obtinut custodia copilului si in urma multelor nentelegeri dintre ea si fostul sot care nu vrea sa plateasca integral sau deloc alocatia copilului cu multe plangeri la politie din partea ei,ar avea nevoie ea de consimtamantul tatalui natural ca sa poata veni cu copilul la mine in Spania,normal ar fi corect sa fie intrebat,deci e necesar?Intreb deoarece ea a fost de acord sa vina la mine cu tot cu copil si sunt dispus din adancul sufletului sa o ajut si sa fac orice imi sta in putinta ca ea si acest copil sa duca o viata un pic mai buna decat ca si acasa.Va rog frumos daca imi puteti da (trimite) niste asa zise articole de lege in care se specifica drepturile tatalui si al mamei in care sa zicem ca rezulta ca mama poate si are dreptul sa decida ce e mai bun pentru puiutul ei!Multumesc frumos anticipat si astept nerabdator un raspuns de la dumneavoastra!
  P.S. Ea saracuta nu are bani momentan sa mearga la un avocat in tara pentru a fi mai bine invatata si indrumata ca sa poata face pasul asta,adica sa stie daca poate veni la mine!Dupa parerea ei el nu ar fi de acord sa plece cu copilul dar nici nu e dispus sa isi asume responsabilitatea si sa o ajute in viitorul apropiat!

 113. @ Rad Cornel

  Poate pleca cu fetita din tara daca o inscrie in pasaport si demonstreaza la aeroport prin hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila ca instanta i-a incredintat minora spre crestere si educare. trebuie sa aiba la ea 2 exemplare (original si copie xerox). la organele competente va lasa copia xerox, originalul se pastreaza! Nu are nevoie de acordul celuilalt parinte.

 114. Buna ziua,
  in urma casatoriei a rezultat o fata pe care o am in crestere.Primea pensie minor pana acum o jumatate de an cand fostul sot nu a mai avut servici (recalculandu-se pensia la 150 roni). Acum am aflat ca este in Franta si lucreaza cu contract de munca emis de francezi. Cum pot face dovada veniturilor sale, dat fiind ca nu stiu firma in care lucreaza.

  Va rog respectuos sa ma ajutati cu un sfat.

 115. @ adina

  din pacate, in Romania reclamantul trebuie sa faca dovada veniturilor obtinute de parat si NU paratul este obligat sa-si demonstreze veniturile! totusi, daca ati cunoaste numele firmei, s-ar putea solicita in instanta o adresa catre firma respectiva.

 116. Buna ziua.
  Parintii mei sunt divortati de 15 ani iar tata un fost cadru militar imi platea pensia alimentara stabilita de lege in fiecare luna.
  Eu anul trecut am terminat liceul si m-am inscris la facultate, insa a fost o optiune deplasa, am trecut de la filo la stiinte economice,nu mi-a placut deloc, nu m-am acomodat si dupa primul semestru am decis sa renunt urmand ca in toamna acestui an sa incep alta facultate.
  Am vorbit cu tatal meu care nu s-a deranjat niciodata sa ma caute i-am vvorbit despre situatia mea, la care imi zice sa nu-mi fac probleme ca o sa-mi plateasca in continuare pensia alimentara, tinand cont de faptul ca oricum in octombrie o sa incep alta.
  Insa mi s-au parit mie ca lucrurile sunt prea roz sa fie adevarate iar acum in cursul acestei luni am primit o citatie in care el solicita sa mi se retraga pensia alimentara si doreste sa-si recupereze banii care mi i-a dat in aceste 4 luni de cand mi-am retras dosarul, pe motive ca nu vreau sa mai urmez nicio facultate si ca refuz ajutorul lui economic ca nu vreau sa-l vas si multe minciuni.
  Ceea ce vreau eu sa stiu este ca din octobrie cand o sa incep alta facultate si il voi da eu in judecata atunci, o sa mai primesc pensia alimentara pana o sa termin facultatea, bineinteles nu dupa varsta de 25 de ani.
  Si mai am o nedumerire, am aflat ca el lucreaza cu carte de munca la o firma de paza si este si in pensie.
  Intrebarea ea este, daca e posibil sa- mi plateasca si din salar, adica veniturie sa-i fie calculate impreuna.Pentru ca ce mi-a facut a fost cea mai josnica fapta pe care mi-a facut-o dansul.
  Astept raspuns.
  Va multumesc!

 117. @ Cristina

  din toata povestea asta, inteleg ca tatal tau s-a suparat ca ti-a platit pensia de intretinere 4 luni in plus (adica perioada in care tu nu mai figurai studenta)! ok. ti-a deschis un proces in care te poti apara foarte bine cu noua admitere la o facultate (cursuri zi) si cu siguranta pana la primul termen poti depune adeverinta respectiva care-ti certifica calitatea de student. daca nu, ceri o amanare sau o depui la al 2-lea termen. pensia de intretinere se plateste pana la varsta de 26 ani si nu 25 cum ai inteles tu, cu conditia sa urmezi cursuri de zi!

  daca ai cum sa faci dovada ca el obtine venituri mai mari decat cele declarate in instanta – respectiv contract de munca + pensie – poti solicita instantei sa ceara firmei angajatoare veniturile tatalui tau pe ultimele 6 luni! calculul se va face la intregul venit obtinut de parintele obligat si nu numai a unei parti din acesta! mult succes!

 118. Daca persoana responsabila pentru plata pensiei alimentare,nu are serviciu,si nici alte venituri,dupa o casnicie de aproximativ 13 ani,in care a fost numai casnica,ce pateste daca nu poate plati pensia alimentara?Mentionez ca nu a putut lucra niciodata pentru ca a ingrijit minorii ,apoi a fost zgornita si cu relatiile fostului sot i s-au luat copiii,a ramas fara nimic si fara serviciu.Nu are scoli pentru a fi angajata si unde a fost primita pentru menaj a fost urmarita de ex-sot si batuta in strada.
  Multumim!

 119. Buna seara.

  Am si eu urmatoare problema. Parintii mei sunt divortati de dand aveam eu 1 an, momentan am 21 de ani si sunt la facultate la zi si nu am loc de munca. Tatal este plecat de 6 ani in SUA, prin loteria vizelor, angajat cu forme legale, iar pensia platita in acesti 6 ani s-a ridicat la 150lei/luna.Am discutat cu el personal si a declarat ca se afla pe teritoriul SUA si munceste cu forme legale.As dori sa-l dau in judecata pentru a obtine majorarea pensiei platite lunar.

  Intrebarile mele sunt :

  1. Pot sa recuperez si suma restanta (diferenta dintre cuantumul pensiei pe care ar trebui sa o plateasca minus suma care a platit-o lunar) din urma (cei 6 ani de cand este plecat) ?
  2. Va trebui sa intentez doar proces de majorare a pensiei alimentare ?
  3. Carei instante va trebui sa ma adresez ? Cea de pe raza domiciliului (locuiesc in prahova) sau o instanta superioara (din Bucuresti) ?
  4. Care sunt sansele de succes si cam in ce perioada de timp s-a putea rezolva o astfel de problema ? Mentionez ca tatal respinge orice fel de intelegere amiabila, cu toate ca i-am oferit si aceasta varianta.

  Va multumesc

 120. @ D.Ramona

  Din punct de vedere penal nu se poate intampla nimic deoarece parintele obligat nu are venituri, deci lipseste INTENTIA!

 121. @ nick

  este o procedura mai complexa si ai nevoie de un avocat – parintele parat avand resedinta in strainatate. nu poti recupera decat sumele neachitate in ultimii 3 ani!

 122. Buna ziua!
  Sunt tatal unui baietel de sapte ani, am divortat in 2006 si copilul a fost incredintat mamei. Am platit lunar pensie alimentara copilului din aprilie 2006 pana in ianuarie 2009, suma de 200 ron, si inafara acesteia i-am oferit suport material constand in diverse sume (pt organizarea zilei de nastere, imbracaminte, incaltaminte, jucarii, taxa pt gradinita, etc) pentru care nu am solicitat documente justificative intotdeana, le-am luat doar pe cele care mi-au fost oferite (ma refer la chitante sau bonuri fiscale). Din decembrie 2008 mi-am schimbat locul de munca, astfel veniturile sau marit de 4 ori si din ian 2009, s-a stabilit prin instanta o pensie de intretinere in suma de 885 ron. Mentionez ca si eu, ca fiecare roman, am credite bancare si din febr 2009 n-am mai acceptat cererile suplimentare ale fostei sotii, fapt care a suparat-o si se inversuneaza sa ma sicaneze cu diverse chestii, folosind copilul pe post de scut. Legal, dreptul de vizita al copilului a fost stabilit ca fiind un weekend la doua saptamani si jumatate din vacantele scolare, la domiciul meu, insa de nenumarate ori am luat baiatul inafara programului meu, fie la cerere (de ziua mea, drumetii la munte, etc) fie la solicitarea fostei sotii care ma ruga, ea fiind ocupata, fiind vorba de cele mai multe ori de perioade de la 3 zile pana la 7 zile, dar si 14 zile, 20 zile. N-am solicitat niciodata sume materiale sau diminuarea pensiei pe perioada cat a fost in intretinerea mea, atunci cand m-a rugat sa ma ocup eu de el. Ceea ce doresc sa va intreb, este, daca pe perioada vacantei (6 saptamani) cat sta la mine as putea solicita legal sa nu-i platesc pensia de intretinere, deoarece as vrea sa merg cu fiul meu in CO, plus ca imi este foarte greu sa ma descurc in doi cu cei 1200 ron care raman dupa plata pensiei, ratelor si cheltuielilor de intretinere. Va multumesc!

 123. @ Solomon Sandu

  nu. pensia de intretinere este un drept al copilului care nu poate fi suspendata din acest motiv. asta depinde doar de fosta sotie care va intelege situatia. ar fi bine ca suma cheltuita cu copilul in acea perioada sa o considerati drept pensie de intretinere si sa faceti o conventie scrisa cu mama copilului in acest sens.

 124. Buna seara!As avea si eu o intrebare la care nu gasesc singura un raspuns clar.In urma unei casatorii am ramas in intretinere cu o fetita,fostul sot urmind sa imi plateasca pensie alimentara.Cit timp a stat in Romania a platit suma de 17,5ron cit a stabilit legea in anul 2000,la momentul ala neavind nici un venit.De 8 ani munceste in Italia cu forme legale,obtinind niste venituri mai mari decit in tara.In 2008 am deschis proces pt marire,am cistigat procesul,pensia ajungind la 450 euro.Am cerut sa se calculeze de la data inceperii procesului si pina la finalizare pensia marita,lucru pe care am reusit sa il obtin.Intrebarea mea este daca se poate sa primesc suma stabilita prin lege,pe cele 27 luni restante,suma care el spune ca nu o poate plati deoarece nu detine acesti bani,acceptind sa plateasca lunar pensia alimentara.Poate legea sa il forteze in vreun fel,sa se achite de datoria care o are fata de noi?Va multumesc,si as fi foate multumita sa primesc un raspuns la intrebarea mea.

 125. puteti sa-mi spuneti in cate zile ar trebui sa imi intre pensia alimentara in cont, ziua de plata a salariului tatalui este in ultima zi a lunii si daca exista vreo lege care reglementeaza acest lucru

 126. Buna ziua,
  In anul 2007,de comun acord ,sotul meu a plecat sa munceasca in strainatate(Anglia).In tot acest timp,revenea din 3 in 3 luni.In anul 2008 am fost diagnosticata cu cancer la san,a trebuit sa urmez un intreg sir de tratamente(chimioterapie,operatie,radioterapie).In iarna acestui an am fost anuntata cum ca de cel putin un an locuieste cu doamna,fapt confirmat si de acesta.Dupa lungi si urate discutii,in luna aprilie,am luat decizia de a introduce actiune de divort.lucru de care a fost instiintat.Mentionez ca suntem casatoriti de 18 ani si avem impreuna o fetita de 14 ani.Intrebarea la cre mi-as dori sa-mi raspundeti este :daca nu lucreaza cu acte in regula, pot obtine plata pensiei alimentare?Nici adresa de domiciliu de acolo nu-mi este cunoscuta.Am consultat un avocat si raspunsul primit de la acesta a fost unul de genul:intr-un fel sau altul,se poate proba deoarece ,daca este in strainatate cu siguranta lucreaza si …NU STA ASCUNS !!!!Ultimii banuti trimisi sunt in val de 150 Ron,inaintea sarbatorilor de Paste,de doua luni n-a mai dat niciun semn de viata,nu stim nimic despre el…sigur nici la proces nu se va prezenta…Multumesc si va doresc liniste deplina !

 127. @ Stela

  procedura este mai complicata dar daca nu aveti cum face dovada veniturilor obtinute si declarate la fisc puteti obtine pensia de intretinere calculata doar la salariul minim pe economie.

 128. am divortat in anul 2006 am o fetita de 5ani si 8 luni am platit pensie alimentara pana in prezent dar fetita mea nu a beneficiat de pensiaalimentara deoarece in casa unde locuieste acesti bani sant sursa de venit .Locuieste cu persoane care nu lucreaza nicaieri .eu nu mai lucrez din 2007 .cum sa fac .sau ce acte imi trebe pentru reducerea pensiei alimentare .platesc o pensie de 163,33 lei am ore de vizitare la sfarsit de saptamana .dar mama fetitei nu a respectat programu .de fiecare data cand vream sa vad fata ,cauta motive .nu miam vazut fata de 8 luni .deci bani iitrebuie dar sami vad fata ia nu respecta programu de vizitare.va multumesc,.

 129. @ tanase mihai

  Puteti introduce in instanta actiune pentru micsorare pensiei de intretinere (temei legal: art. 44 alin.1 Cod Familie – instanta este abilitata sa reduca sau sa majoreze cuantumul obligatiei de întretinere sau chiar sa sisteze plata acesteia; art. 86 si 94 din acelasi Cod – referitor la obligatia de intretinere) si in subsidiar solicitati stabilirea unui program de vizitare minor (in cazul in care nu-l aveti deja dispus de instanta prin hotararea de divort). La actiunea formulata anexati inscrisurile justificative din care sa rezulte ca nu aveti venituri (adeverinta de la fisc si/sau primarie), declarati ca nu aveti servici din 2007, iar instanta va stabili o pensie de intretinere in sarcina dvs. la venitul minim pe economie sau o va sista dat fiind lipsa veniturilor – care este totusi discutabil!

 130. Buna seara,

  Imi puteti spune va rog ,cum pot demonstra ca timp de 10 ani de la hotararea judecatoreasca nu am primit niciodata pensia alimentara de la tatal meu?

  Multumesc
  Cristina

 131. @ Cristina

  chiar daca ai putea demonstra ca nu ti-a platit tatal tau pensia de intretinere timp de 10 ani tot este inutil. nu poti recupera (eventual) decat ultimii 3 ani de neplata.

 132. Buna ziua! Va prezint pe scurt o situatie in care o ruda (bunica, unchi)se ocupa de cresterea si ingrijirea unui copil, fiind in plasament la acesta. In situatia in care de ani de zile parintiii acestuia nu contribuie financiar la intretinerea lui sau nu il viziteaza, cum pot fi responsabilizati, in acest sens. De asemenea, in situatia in care trebuie actionat in instanta cine poate inainta acest demers si cum.

 133. Buna seara,
  Am divortat in anul 2007 si am o fetita de 14 ani in intretinere. De cate ori sotul meu o ia la el pe o perioada de 7-10 zile, in loc de suma de 200 lei cat a fost stabilit legal, imi plateste doar jumatate, motivand ca fetita sta la el pe perioada respectiva. As dori sa ma informati cat este de legal aceasta fapta al lui.
  Va multumesc.

 134. buna ziua.am si eu o intrebare sint divortata din 2008 la care am 2 copii minori tatalui nu i sa accordat niciun program de vedere copii dar eu ii dau voie sa vorbeasca cu ele.la ora actuala el este in italia iar eu cu copii in germania,el vrea sa aiba copii in italia pe o perioada de timp dar eu nu am incredere in el deoarece el a mai avut copii cu el si nu lea accordat atentia cuvenita in sensul ca acctuala femeie care este cu el le vorbea urat le mai dadea la fundulet la care fostul meu sot era de accord cu ea.cand lam tras la raspundere pentru faptele acestea mia zis ca are dreptul sa le dea la fund deoarece le ingrijeste in aceea perioada de timp.imi puteti da un sfat ce ar trebui sa fac deoarece fata ceea mare care are 8 ani vrea sa stea cu el dar fara actuala femeie care este cu el.va multumesc

 135. @ carmen

  din punct de vedere legal nu aveti nici o obligatie, dat fiind ca in hotararea de divort nu s-a stabilit programul de vizitare al copiilor minori.

 136. va multumesc.mai am o intrebare la dvs.fostul meu sot trebuie sa plateasca o anumita suma de bani fiind pensie alimentara dar el imi plateste doar o parte din accea suma cu scuza ca nu are cum sa si achite toata suma.nici aceea suma depusa nu este depusa pe numele lui e depusa de femeia care este cu el.ce ar trebuie sa fac?suma depusa pana acum este luata in considerare daca nu este depusa pe numele lui.

 137. @ carmen

  nu cunteaza cine depune suma ci scopul/destinatia pentru care a fost depusa. in cazul dvs., e o plata efectuata partial. diferenta de plata se poate calcula si se poate solicita pe cale legala prin instanta.

 138. AM FOST CASATORITA IN ROMANIA DIN CASATORIE A REZULTAT UN MINOR IN VARSTA DE 13 ANI AM DIVORTAT IN ANUL 2007 LA DIVORT SA HOTARAT COPILUL SA-MI FIE INCREDINTAT MIE EU MAM RECASATORIT CU UN BARBAT CARTE ARE SI EL O FATA IN VARSTA DE 10 ANI AM PLECAT AMANDOI IN BELGIA SA LOCUIM ACOLO IMPREUNA CU COPII FOSTUL MEU SOT NU MAI PLATESTE PENSIA ALIMENTARA DE CAND AM PLECAT DIN TARA IAR FOSTA NEVASTA A SOTULUI ACTUAL NU MAI PLATESTE NICI EA EA LOCUIND IN ITALIA VA ROG FRUMOS SA-MI SPUNETI CE AS PUTEA FACE AICI IN BELGIA PT PRIMIREA PENSIILOR ALIMENTARE LA AMBII COPII EU NU PREA CUNOSC LEGILE DE AICI DIN BELGIA VA MULTUMESC

 139. @ Cristina

  puteti inainta la politia competenta din Romania o plangere penala privind neplata pensiei de intretinere numai daca cunoasteti domiciliul exact al fostului sot si daca acesta este in Romania. totodata precizati perioada neexecutarii obligatiei de catre fostul sot, suma totala si contul in care s-ar putea achita datoria astfel incat sa nu-i ingreunati in mod exagerat sarcina platii. pentru fosta sotie a sotului dvs. – care in prezent are domiciliul in Italia, procedura este mai complicata. avand in vedere ca Italia este stat membru al Conventiei de la New York se poate obtine obligarea lui la plata pensie de intretinere, fiind gasit/identificat cu ajutorul Biroului National Interpol din cadrul Inspectoratului General de Politie Bucuresti. important este sa se cunoasca domiciliul exact al celui obligat la plata pensiei de intretinere.

  Tarile semnatare ale Conventiei de la New York sunt:

  Africa Centrală, Algeria, Argentina, Australia, Austria, Barbados, Belarus, Belgia Bolivia Bosnia-Herţegovina, Brazilia, Burkina Faso, Cambodgia, Cehia, Chile, China, Cipru, Columbia, Croatia, Cuba, Danemarca, Dominica, Ecuador, Estonia, Filipine, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Guatemala, Haiti, Insulele Capului Verde, Irlanda, Israel, Italia, Luxemburg, Macedonia, Maroc, Mexic, Monaco, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Niger, Norvegia, Noua Zeelandă, Olanda, Pakistan, Polonia, Portugalia, România, Salvador, Slovacia, Slovenia, Spania, Sri Lanka, Suedia, Surinam, Tunisia, Turcia, Ungaria, Uruguay, Vatican, fosta Yugoslavia.

 140. Buna seara.
  Am 29 de ani si am facut o greseala mam culcat de mai multe ori cu o femeie de 36 de ani ramanand insarcinata,mia spus cand era in prima luna am convenit cu ea sa mearga sa faca avortul,mia spus ca totul sa rezolvat apoi la trei saptamani ma sunat si mia spus ca e insarcinata in patru luni si nu mai poate da copilul afara si vrea sa ii dea numele meu.Eu nu vreau sal recunosc caci simt ca ea av vrut sa nu dea copilul afara nu stiu cu ce scop iar eu nu sunt pregatit pt asa ceva.ce pot face pt a nu recunoaste copilul?va multumesc si m-as bucura daca mi-ati da un raspuns la problema mea.o seara buna

 141. Buna ziua, am si eu o intrebare si asi fi recunoscator daca m-ati putea ajuta.Am divortat acum 14 ani si plateam o pensie alimentara de 600 ron pt un copil.Intre timp m-am recasatorit mai am inca un copil, am facut cerere de diminuare a pensiei alimentare pt primul si instanta a hotarat ca trebuie sa platesc doar 200 ron incepand cu data de 20 Mai.Mentionez ca procesul sa finalizat in luna iulie si sentinta este data retroactiv cum spuneam de la data de 20 mai se va lua in calcul plata celor 200 ron. Problema este ca pe luna iunie si iulie mi-au fost deja opriti pe stat 1200 ron contravaloarea vechii sentinte. Va rog frumos daca imi puteti spune cum recuperez banii deja trimisi de institutia la care lucrez pt ca ei au spus ca nu au cum sa ii trimita mai putin decat e stabilit acum iar eu am de recuperat vreo 1000 ron din calculele mele.Va multumesc

 142. @ viorel

  solicitand celor de la contabilitate sa nu mai opereze nici o retinere pana la acoperirea sumei platita deja in avans, conform noii hotarari judecatoresti ramasa definitiva si irevocabila.

 143. buna ziua va rog sa ma ajutati cu un raspuns
  am divortat iar instanta mi-a incredintat cei doi minori obligand pe tata sa plateasca 30%din veniturile nete … problema e ca dansul estre asociat unic si adriministrator realizand de 10 ani in mod constant fara exceptie anul cite 1 miliard dividende dar dansul si facut contract de munca pe 200 ron si oricum de 3 luni neachitand nimic … intrebarea e am sanse de a castiga in instanta dreptul de a calcula pensia la intretinere avand in vedere ca de 10 ani este constant profitul deci dupa parerea mea permanent ?? multumesc

 144. @ lorena

  La calculul mijloacelor materiale ale debitorului pensiei de întretinere trebuie incluse si eventualele dividende ce i s-ar fi cuvenit, ca asociat al unei societati, chiar daca acestea nu s-au platit efectiv, ci au fost reinvestite. adresati-va instantei de judecata pentru majorarea pensiei de intretinere.

 145. Buna ziua!

  Am si eu o problema!

  Am hotarare definitiva si irevocabila prin care fostul meu sot este obligat din aprilie 2008 sa imi plateasca pensie alimentara pentru minora rezultata din casatoria noastra , in valoare de 150 de lei, valoare stabilita la salariul minim pe economie, deoarece el a facut dovada faptului ca nu are venituri. Momentan este plecat in straintate de 1 an si ceva, mentionez ca nu mi-a platit niciun leu din pensia alimentara si ca nu ii stiu domiciliul exact. Ce pot face legal in acest sens. Va multumesc!

 146. Buna ziua!

  Va rog sa ma ajutati cu un raspuns!

  Am divortat iar instanta mi-a incredintat copilul , obligandu-l pe tata la plata unei pensii in val de 150 de lei pt ca nu realiza venituri. Nu mi-a dat niciun leu, desi au trecut aproape 2 ani. Momentan este plecat in strainatate si nu ii cunosc domiciliul. Ce pot sa fac din punct de vedere legal? Va multumesc!

 147. am si eu o antrebare daca se poate sa ma lamureasca cineva ?
  de un an si 8 luni nevasta mea ma parasit si a luat cu ea pe fetita noastra care avea doar un anisor si o luna si a plecat la mama ei la HATEG eu de atunci nu am fost lasat sami vad fetita ,dar ea antre timp a lasat pe fetita la mama ei la HATEG si a plecat an strainatate oare acest fapt cum este vazut de catre lege???????????????????

 148. poate ca legea sa ma puna la plata pensiei alimentare daca eu si nevasta mea nu santem divortati?????????
  asta chiar mi sa antamplat acum recent ,am primit o hotarare judecatoreasca de la judecatoria HATEG cum am de plata lunar suma de 100lei pentru cresterea si educarea minorei dar eu nu am mai fost lasat de aproape 2 ani sami vad fata si nevasta meaacum pe data de 28,07 2010 am avut proces de divort pe care nevasta mea la anaintat dar tot acum la si oprit si totusi legea ma obliga sa platesc pensie alimentara?????????????????

 149. Buna ziua! as dori si eu un raspuns de la dumneavoastra.Sunt divortata am 2 fete cea mare de 19 ani si cea mica de 12 ani. in 2008 s-a stabilit pensia alimentara pt. cea mica de 80 ron si cea mare de 100 ron sustinand ca fostul meu sot administator de altfel la o firma are venitul minim pe economie. Acum in luna august l-am dat in instanta pt. majorare pensie alimentara deoarece fata cea mare a terminat liceul a plecat in strainatate si am ramas cu cea mica, si am cerut recalcularea pensiei numai pentru fetita mica de 12 ani. El si-a depus la judecatorie ca nu este angajat la firma lui si nu are nici un fel de venit. Cat credeti ca poate sa -mi faca pensia alimentara in acest caz daca el mai are o fata de 5 ani din a doua casnicie si a depus copie dupa certificatul ei de nastere la judecatorie.

 150. Buna sunt Raluca din Hunedoara com Baia de Cris si eu sunt divortata de aproape4 ani am o fetita iar fostul meu sot nu ii da pensia alimentara ce asi putea face va rog ajutati-ma .Va multumesc mult

 151. Buna..o problema am si eu legata de pensia alimentara..Am 3 fetite..Acum 2 jumate ani m-am despartit de tatal lor si mi-a fost incredintata mie custodia lor iar el a fost obligat la plata unei pensii alimentare in procent de 45% din venitul net..Dupa ce mi-a platit 2 luni a renuntat la servici..dar lucra la negru.Au trecut 2 ani..eu m-am adresat politiei din orasul meu..a fost chemat la sectie..a declarat ca nu are servici si nu are de unde sa-mi plateasca..dar a semnat o hartie in care a declarat ca-mi va plati o suma lunara pana ce va achita restanta..Binenteles ca nu a respectat nici acest lucru..Acum dupa 5 luni de cand am depus plangerea la politie inca nu am rezolvat nimic..Agentul care se ocupa de caz mi-a spus ca el nu poate fi obligat sa plateasca daca nu are servici ptr ca ar putea recurge la alte infractiuni..(furturi,talharii..etc)..dar eu..la ce as putea recurge din disperarea ca nu am cu ce sa-mi cresc copii..?(sa ma prostituez)..?(sa-i omor)..la asta nu se gandeste nimeni?..Alt aspect..tot la politie mi sa spus ca nu poate fi tras la raspundere decat daca nu plateste cu rea vointa..ori fapul ca a lucrat 3 ani la acelasi loc de munca si dupa 2 luni de cand mi-a platit pensie a renuntat..ce dovedeste?Acum 2 luni s-a angajat din nou la fostul loc de munca si lam amenintat ca merg la Parchet si abia mi-a dat ceva luna trecuta..ca sa poata sa dovedeasca ca il intereseaza..dar luna asta a facut figuri ca-mi da cat poate el….Acum m-am adresat Parchetului..dar mi s-a spus ca plangerea va fi anexata tot la politie alaturi de cealalta..deci..nu stiu ce as putea sa rezolv..doresc sa-mi recuperez banii din urma..Va intreb..cum este posibil ca politia si toate autoritatile sa fie in favoarea unui om care nu pretuieste nimic..el nu este obligat..dar eu sunt..sa le ingrijesc zi si noapte..sa le pun pe masa..el nu are bani..nu plateste..dar eu trebuie sa le imbrac ..sa le port la scoala..cum poate fi legea atat de blanda..de ce nu-l obliga cu nimic..o mama care isi abandoneaza copilul la usa cuiva risca sa-i fie luate drepturile parintesti..pai asta si vrea..ce se intampla cu lumea asta?..poate fiecare sa faca copii si apoi sa-i abandoneze?..nimeni nu se gandeste la copiii aia..?..la sufletul lor?…Tot ce pot sa spun este ca eu as muri daca fetitele mele nu ar mai fi langa mine..si ca doar ptr ele traiesc..Va cer scuze ca am intrat si in alte discutii..dar ma revolt cand vad ce se intampla in tara asta..Vreau doar sa fie dreptate..ca nu am facut singura acesti copii..si asa cum eu am o obligatie fata de ele..sa aiba si el..Va multumesc si va rog sa-mi dati un raspuns..incotro sa merg sa cer dreptul copiilor..?..O zi buna va doresc..

 152. Am si eu un baietel de 3 ani si 2 luni,rezultat dintr-o relatie de concubinaj.copilul este poarta numele tatalui sau deci este recunoscut.Cu 4 luni in urma ne-am separat copilul raminind cu mine.Tatal refuza de atunci sa mai contribuie la iontretinerea minorului.Cum il pot obliga sa-i plateasca pensie alimentara?

 153. Buna ziua.
  Va rog sa-mi spuneti ce pot sa fac in urmatoarea situatie :
  platesc pensie alimentara din 2007;plata am facut-o in avans pe cate 2 luni;incepand cu luna martie a acestui an mi-a fost majorata contributia.As vrea sa stiu in ce conditii pot sa obtin o hotarare prin care sa-mi fie luat in calcul faptul ca sunt in avans cu 2 luni sau sa se compenseze cumva sumele platite cu noua valoare a pensiei care s-a triplat.Nu am fost anuntat de cererea de marire si ca atare mi-a fost doar comunicata decizia print-un sms.Plata am facut-o prin banca.
  Multumesc

 154. @ Cristi

  nu e nevoie de nici o hotarare judecatoreasca. pur si simplu faceti plata la zi conform noii hotarari prin compensare cu ceea ce ati platit in avans! simplu si logic!

 155. Buna ziua!in primul rand vreau sa mentionez ca sunt foarte entuziasmata de blogul dumneavoastra si sper sa gasesc si eu un raspuns la dilema mea.situazia mea e un pic mai dificila pt ca am domiciliul in anglia.acum o luna am descoperit de a fi insarcinata cu un cetatean italian dar care are si el domiciliul in anglia.anterior de a avea domiciliul in anglia am locuit in italia in timp de 12 ani dar nu am cerut cetatenia italiana.schimband domiciliul in anglia am pierdut domiciliul italian.ce ma sfatuiti sa fac?sa nasc copilul in anglia si in cazul acesta va avea oricum dubla cetatenie eu fiind romanca sau sa il nasc in romania?sau in italia unde locuieste inca mama mea?legea romaneasca ma poate ajuta mai mult in privinta pensiei alimentare sau e mult mai usor pt copil daca ar fi si cetaten britanic?stiti cumva daca legile angliei m-ar putea tutela mai mult in privinta platii pensiei alimentare a copilului?daca tatal copilului decide de a se intoarce in italia ar mai fi obligat la plata intretinerii copilului?daca el are un venit foarte mare cca 100000 de sterline pe an in ce baza se calculeaza pensia de mentinere a copilului?cum as putea demonstra venitul lui in anglia?stiu ca situatia mea e foarte complicata dar tatal copilului nu vrea sa stie nimic de el si ma amenintat ca nu va plati nimic pt ca nu suntem casatoriti si relatia nostra a fost de scurta durata.v-as fi foarte recunoscatoare daca m-ati putea ajuta cu un sfat si va multumesc anticipat pt rabdarea acordata.

 156. Sunt divortata din 2003, fostul nu a platit niciodata pensia copilului nostru minor. El a fost urmarit general timp de 5 ani si in prezent e inchis pt fapte penale la munca. Daca introduc acum actiunea de abandon de familie ce se intampla? e judecat ca recidivist si va fi condamnat , sau nu are nici o obligatie fata de copil ca nu are venituri?

 157. @ orhideea

  Abandonul de familie consta în:
  * părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunandu-l (pe cel pe care are obligaţi întreţină) la suferinţe fizice sau morale;
  * neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevazută de lege;
  * neplata cu rea-credinţa, timp de 2 luni, a pensiei de întreţinere stabilită pe cale judecătorească.

  In cazul tau cum poate fi admisa actiunea de abandon de familie daca tatal copilului executa o pedeapsa privativa de libertate? Unde este reaua-vointa? reaua-credinta?

 158. Deci acest tata nu are nici o obligatie de intretinere?????????? el s a sustras pedepsei 5 ani…perioada in care nu a platit pensia copilului ca nu era ……NU E REA CREDINTA??? ca niciodata nu a platit pensia copilului.NICIODATA. E inchis doar de 3 luni. Hotararile judecatoresti nu se respecta in cazul asta???

 159. Unde ai văzut scris aşa ceva în Codul Familiei??????????
  „Copilul devenit major aflat in continuarea studiilor (cursuri zi) in cadrul unei institutii de invatamant superior are dreptul la pensie de intretinere pana cel tarziu la varsta de 26 ani, cu conditia sa nu aiba simultan si calitatea de angajat (art.101 Cod Familie)”
  Codul Familiei,art.101,spune doar atât:
  „Art. 101
  Parintii sunt datori sa ingrijeasca de copil.
  Ei sunt obligati sa creasca copilul, ingrijind de sanatatea si dezvoltarea lui fizica, de educarea, invatatura si pregatirea profesionala a acestuia, potrivit cu insusirile lui, in conformitate cu telurile statului (formulare initiala: socialist), spre a-l face folositor colectivitatii.”
  Mai există şi un alt Cod al Familiei pe care îl ştii numai tu????
  Mulţumiri anticipate pentru lămurire!!!

 160. # Sorin

  ai lasat un comentariu doar asa… de dorul lelii sau lucrezi in domeniu si esti slab pregatit? mai studiaza. exista jurisprudenta, e vorba despre niste coroborari de articole si legi, deh! e nevoie de studiu. a jigni o persoana doar pe principiul propriei tale limitari in cunoastere este o atitudine specifica romanilor majoritari.

 161. Îmi cer mii de scuze pentru finalul care mi-a scăpat involuntar dar sunt foarte furios că nu pot să găsesc explicit răspunsul la această problemă şi să-mi ajut un prieten necăjit.Prietenul meu este divorţat şi are o fată studentă în anul 4 la o facultate privată,cursuri fără frecvenţă,care a depus la societatea unde lucrează prietenul meu o adeverinţă de studentă,în urma căreia societatea continuă să-i reţină pensia de întreţinere.Fata are 24 de ani.M-am repezit la Codul Familiei,art. 101 şi am găsit ce am postat mai sus.Am intrat pe http://www.dreptonline.ro şi acolo am găsit limita de 25 de ani şi acelaşi artoicol 101 din Cod Familie.Sper să mă înţelegi,să mă scuzi şi să mă ajuţi.Mulţumesc mult.

 162. # Sorin

  iti spun doar atat: este ilegal sa se plateasca pensie de intretinere pentru un student la … fara frecventa!!!!! prevederea este valabila doar pentru copiii/adolescentii/tinerii care urmeaza studiile la cursuri de ZI!!!!

 163. Buna seara,
  In cazul in care se face recurs la o sentinta civila (de micsorare pensie intretinere), e musai sa te prezinti in instanta? IAr baza de calcul se ia ca fiind venitul intimatului pe 6 luni, nu pe 3 luni (indifernt daca diminuarea veniturilor s-au facut in ultimele 3 luni)?

 164. revin cu inca o intrebare, daca vreau sa trimit Sentinta CIvila in vederea popririi pensiei de intretinere, la noul loc de munca al „debitorului” aceasta trebuie, in prealabil legalizata (autentificata) la judecatoria unde s-a pronuntat?

 165. @ maria

  nu e neaparat nevoie sa te prezinti in instanta daca nu te intereseaza recursul sau poti trimite prin posta o cerere prin care soliciti judecarea in lipsa. baza de calcul se ia ca fiind venitul pe ultimele 6 luni. pentru a opera poprirea pe salariul debitorului este absolut obligatorie legalizarea sentintei/deciziei date de instanta, ramasa definitiva.

 166. Va rog sa-mi spuneti si mie daca am vreo sansa sa recuperez pensia alimentara a copiilor mei..(3 copii..)timp de 2 ani fiindu-mi platit doar 2..3 luni pe an..as dori sa se faca un calcul si sa pot recupera restantele..credeti ca as putea asta in cazul in care acum mi se plateste pensie alimentara lunar dar o suma mai mica decat a fost stabilita legal ?..va multumesc.

 167. @ Carmen

  puteti recupera pensia de intretinere pe ultimii 3 ani inaintand o plangere la politie, asa cum scrie in articol.

 168. Snake..multumesc ptr raspuns..dar nu stiu daca ai citit mai sus celalalt comentariu al meu..e adevarat ca e cam mult scris dar trebuia sa detaliez toata situatia ptr a primi un raspuns..revin..am depus o plangere la politie anul acesta in februarie..si o alta la parchet in luna august..cea din urma a fost anexata la cealalta de la politie..mi sa spus ca nu pot face nimic decat sa astept..cat sa mai astept?..sa devina copiii majori si se rezolva cazul..?..vreau doar sa stiu daca in cazul in care il voi chema din nou in instanta pot rezolva ceva..ptr ca politia si parchetul sunt prea ocupati..cu ale lor..va multumesc..

 169. buna ziua am o intrebare ma numesc ionela am 27 ani si am 3 copii ,fostu sot a bagat divort si mi s au revenit copii si nu mi sa dat pensiia de anul trecut octombrie ce sa fac?????? nu stiu

 170. @ Carmen

  ce raspuns e asta „sa mai asteptati”? inteleg ca plangerile (care au fost conexate intre timp) stau in nelucrare! politistul de caz si procurorul trebuie sa solutioneze plangerile. nu aveti cum ajunge in instanta daca nu primiti o solutie pe dosarul aflat la politie (sau parchet). in instanta puteti solicita doar marire/micsorare pensie de intretinere. va recomand sa faceti o sesizare catre CSM si ministerul Public in care sa relatati despre inactiunea procurorului (nominalizat) precum si una la MAI (impotriva politistului) din acelasi motiv!

 171. buna seara ce ma fac am terminat divortul am obtinut 3 copii minori si el are de dat pensia din 01 10 2009 si azi suntem in 19 12 2010 nu am prmit nimik copii au ramas tot pe numele lui ,ce pot face cu pensia ca nu am otinut nici un leu de la el,si in al 2 rand eu pot scoate copii afara din tara?
  am de la tribunal definitiva si irevocabilla va rog frumos ajutati ma cum sa fac
  va multumesc mult mult de tot sarbatori fericite si multa sanatate

 172. @ ionela

  am mai raspuns la intrebarile astea. citeste raspunsurile mele. poti scoate copiii din tara fara acordul tatalui lor.

 173. buna seara,am si eu o intrebare la dumneavoastra si va rog mult sa ma aj daca puteti,sunt casatorita de 3 ani si am o fetita de 2 ani,niciunul din noi nu lucram si nici proprietate personala nu avem locuim la mama mea,de doua luni sotul pleaca si vine cand are el chef,acum e plecat de o luna de zile in prima saptamana ma suna si ma ameninta ca imi ia fetita,intrebarea mea este…e posibil ca dupa divort sa i se dea fetita lui?mama mea e cea care ma intretine pe mn si pe fetita,va rog sa imi rasp,multumesc frumos

 174. ma numesc carp corina si an34 de ani sunt casatorita legal din anul2001.am locuit cu sotul meu timp de 8 luni dupa care a plecat in italia in aceste 8 lunia m ramas isarcinata iar el cand aplecat stia f oarte bine ca sateptam un copil si era incantat.nu sa mai inors timp de 8 ani si am pirdut legatura nu acontribuit cu nimic la cresterea fetitei noastre si nici u mia trimis nici un ban desi acum 2 ani l-am dat in judecata pentru pensie alimentara.intrebarea mea este poate face inchisoare daca il dau in judecata ca nu a platit nimic si daca da cum vor face sal aduca acasa cat ma costa aceasta procedura va rog di suflet sami raspundeti va multumesc

 175. PRIN FOTARARE JUDECATOREASCA AM IN INTRETINERE UN MINOR DE 11 ANI SI MINORUL PRIMESTE LUNAR DE LA FOSTUL SOT O SUMA PE CARE VREA SA O TRIMITA EL, PENTRU CA E NAVIGATOR SI LUCREAZA IN CIPRU CU CONTRACT.CEI DIN CIPRU NU VOR SA RASPUNDA OFICIAL CE VENIT LUNAR ARE FOSTUL MEU SOT LA FIECARE CONTRACT.STIU CA ANII TRECUTI CASTIGA 3000 DE EURO.VA ROG,CE TREBUIE SA AFLU VENITUL LA FIECARE CONTRACT?MULTUMESC!

 176. am divortat in anul 2009 casatorie din care a rezultat un minor – am hotarare definitiva prin care mi s-a incredintat minorul – m-am recasatorit cu aceeasi persoana in 2010 si inca suntem casatoriti cu acte dar la cateva luni dupa recasatorie am fost nevoita sa ma mut cu copilul ( faptic caci buletinul este la aceeasi adresa) din acelasi motiv: stari de betie ale sotului care acum a ajuns la epilepsie alcoolica spuneti-mi daca el are din momentul recasatoriei cu el obligatii de plata a pensiei alimentare pentru minorul care mi-a fost incredintat in anterioara casatorie tot cu el

 177. buna ziua! am si eu o problema legata de pensia de intretinere minor al carui tata este navigator.pleaca in voiaje cu contracte semnate pe perioada determinata.instanta a stabilit ca el sa dea pensie in cuantum de 25% din venitul net lunar,iar acesta da la min pe economie.in urma discutiei cu a alta avocata am aflat ca va trebui sa cer lamurirea dispozitivului hotararii si ca se va instanta face o medie a veniturilor pe ultimele 6 luni,chiar daca aceste venituri nu sunt lunare.ce parere aveti de acest lucru si ce ma sfatuiti sa fac?va multumesc.

 178. Buna seara. Am si eu o intrebare legata de pensia de intretinere: Am divortat in 2009si, pentru ca nu am specificat in intimpinare data de la care sa se plateasca pensia celor 2 minori, instanta a hotarat data incheierii divortului (ianuarie 2009) si nu data introducerii actiunii de divort (iunie 2008).
  Va rog din suflet, sa ma sfatuiti ce sa fac si daca am sanse de castig. La acea data, pentru a-mi creste copii, am facut imprumuturi pe care nu le mai pot restitui. Asadar…??? Multumesc anticipat.

 179. am trait in concubinaj pentru o perioada de 11 ani din aceasta relatie am o fata care a implinit 14 ani in anul 2006 am plecat in italia si am luat copilul cu mine stiind ca tatal nu se ocupa bine de ea aici fata merge la scoala in acest timp tatal ei o chema doar sa o intrebe ce face dar pentru un ajutor din partea lui nu cum trebuie sa procedez pentru obtinerea unei pensii de intretinere si daca pot recupera din urma este nascuta pe 24 02 1997

 180. va multumim,va rog sa-mi spune-ti daca pot plati in avans toata pensia de intretinere cu carnet cec pe numele parintelui care intretine copilul sau pe numele copilului. va multumesc anticipat.

 181. am trait an concubinaj 2 ani de zile in acest timp sa nascut o fetita nu ne-am mai inteles si fiecare a luat drumul lui dupa 11 ani a facut plangere la politie sa-i platesc pensia de intretinere a copilului pana va implini copilul 18 ani si pe deasupra vrea toti banii din urma de acum 11 ani.eu sant plecat in strainatate si lucrez cand si cand. asi vrea sa stiu dak legea ma obliga sa platesc acesti bani din urma si dak da macar sai pot da in mai multe rate.va multumesc

 182. pentru un copil de 19 ani care la randul sau mai are un copil i urmeaza liceul seral trebuie platita pensie alimentara?

 183. Am sanse sa decad din drepturi pe tatal copilului meu pentru abandon de familie si neplata pensiei alimentare timp de 7 ani ?
  Multumesc!

 184. @ Ciurez

  Decaderea din drepturile parintesti nu opereaza in cazul neplatii pensiei alimentare decat daca acest fapt a condus la punerea in pericol a sanatatii si dezvoltarii normale ale minorului.

  In Romania, copilul este protejat prin lege impotriva oricaror forme de violenta, abuz, rele tratamente sau neglijenta. Pentru aceasta, copilul, sau orice persoana care are cunostinta de un act de violenta asupra unui copil, poate sesiza autoritatile abilitate prin lege (Politia, Serviciul de asistenta sociala din Primarie, Directia generala de asistenta sociala si protectia copilului etc) sa ia masurile corespunzatoare pentru protejarea lui.

  Violenta asupra copiilor cel mai frecvent intalnita in familie consta in: violenta fizica (pedeapsa corporala), neglijarea, violenta sexuala, practicile traditionale daunatoare (inclusiv casatoriile timpurii sau fortate), violenta psihologica (insulta, ignorare, respingere, amenintare, indiferenta emotionala).

  Pentru aceste motive, sanctiunea este: pierderea drepturilor parintesti, dispusa numai prin hotarare judecatoreasca. Instanta, la cererea autoritatii tutelare, va pronunta decaderea parintelui din drepturile parintesti. Citarea parintilor si a autoritatii tutelare este obligatorie.
  In acelasi timp, decaderea din drepturile parintesti nu il scuteste pe parinte de indatorirea de a oferi in continuare intretinere copilului.

 185. astept si eu un raspuns la intrebarea pe care v-am puso va rog frumos

 186. buna ziua ,am si eu o intrebare; sotul meu are o fica de 18 ani dintr-o alta casatorie care este la cursuri seral,mai este oblgat la pensia alimentara///////////multumesc.

 187. Buna ziua,
  Va rog sa imi spuneti, in ce fel se poate obtine poprirea pensiei de intretinere pe venitul parintelui obligat la plata ei, datorita faptului ca tatal minorului nu o achita decat din an in pasti, dupa ce instanta se pronunta in acest sens si il obliga la plata pensiei din urma. M-am saturat sa tot fac plangeri si…..ma gandeam ca firma la care lucreaza tatal minorului ii poate retine din salariu. Va multumesc!

 188. @ Alina

  Da, o data cu cererea de majorare a pensiei de intretinere puteti solicita instantei poprirea pe salariul parintelui debitor.

 189. An primul rand vreau sa va felicit pt amabilitatea dumneavoastra si ne puteti da un sfat un consiliu. Sa ma prezin sun mihaela am un baiat de 12 ani sunt divortata de can baiatul avea 4 ani hotararea judecatoreasca a hotarat ca baiatul sa ramina in intretinera mea si fostul sot sa imi plateasca o pensie alimentara de 50 ron care mia trimiso cu mare dificultae cand baiatul avea 6 ani lam dat din nou in judecata pentru abandon familial si marire pensiei care a facuto de 70 ron a platit un an si dupa aia a trimis bani doar de ziua baiatului stiu ca lucreaza ai este bine a venit anul tecut sa vada baiatul de ziua lui doar cu un cadou si sa se laude ce masina care sia cumparat eu lucrez in stainatate de 3 ani fiul meu este cu mama am plecat sa pot intetine baiatul sai ofer tot ce are nevoie am reusit sa cumpar si o casa de 15000E as vrea sa ma intorc acasa caci mama nu se simte bine este bolnasa ajutatima cum as putea sa procedez ca sa primesc pensia alimentara pentru baiat si daca se mai calculeza cea din urma ce nu a fost platita caci de la 7 ani pana la 12 a trimis doar de ziua baiatului bani cate 200ron in ficare an.Multumesc mult astept un raspuns.

 190. am baiatul de 19 ani e la liceu tatal lui nui ia mai platit pensia de intretinere de cind a implinit 18 ani am facut plingere la parchet a ajuns dosarul la politie de unde face parte iar politia mia spus ca nu poate sai bage mina in buzunar si nici de obligat nare cum tot odata mai are o restanta de 400 ron din anul 2003 care iam solicitat a mi se calcula dupa cresterea imflatiei am facut enumerate plingeri la parchet dar se perdeau prin politie va rog sfatuitima cee de facut se mai poate recupera aceei bani din urma si pensia de intretinere la zii

 191. Buna ziua.Am si eu o mica problema si v as ruga sa ma invatati ce sa fac. Sunt divortata cu doi copii minori,cu tatal bogat dar sa nu mi dea pensia cat trebuie si a trecut totul pe alte nume,si mai ales ferma .Am primit o hartie ca a vandut o cu o suma mare dar pensia ptr copii o da mereu cand vrea el ca nu are un salariu fix si o data fixa ,mereu da cate putin cand se fac 2 luni sa nu i pot face rau.Multumesc,astept raspuns

 192. din anul 2003 am facut nenumarate plingeri cu o restanta de bani pe care trebuia sa o recuperez acestea fiind o jumatate din banii care trebuia sa mii dea dar odata ce ajungea dosarul la politie faceau in asa fel sami retrag plingerea de nu mai puteam sa fac nimic pina nu reveneam iar prin parghet de 20 ani tot asa mi sa facut niciodata nu am primit banii la timp sint 7 plingeri la dosarele din parghet dar ceea cei de mirare domnul lucreaza in irlanda cu acte legale iar mie mi sa socotit dupa venitul din romania la minim pe economie .va rog foarte mult sfatuitima cum pot sa recuperez veniturile copilului ca numai dumnezeu stie cite am suferit pina a ajuns la virsta asta .

 193. Buna ziua.In 2008 urma sa ma casatoresc cu tatal fetitei mele si cu 3saptamani inainte de nunta si afacut bagajul si a plecat din locuinta ,ca la o luna saplece in Franta la munca.Eram insarcinata in5luni cand aplecat.L-am dat in judecata pentru stabilire paternitate,plata pensiei alimentare.S-a stabilit o pennsie in cuantum de 100ron,iar mai tarziu de150ron pe care trebuia sa-i plateasca din22.01.2009.cum pot recupera banii? va rog foarte mult sfatuiti-ma cum pot dovedii veniturile realizate.mentioez
  ca nu are legatura cufetita ,nicimacar nua vazut o niciodata.Amfost cu executorul judecatoresc la parintii sai careau refuzat orice cooperare si adresand unele injurii.AM facut plangeresi la procuratura,acestia trimitand dosarul la politia unde loicuiesc parintii acestuia ,iar d-l politist mi a spus canu poate solutiona dosarul pana nu vine el in tara sa i ia declaratie.Ce sa facmai departe?va multumesc

 194. buna ziua, am dvortat in urma divortului am ramas cu copii am o intrebare vreau sa plec in afara cu ei am serviciu afara si nu imi permit sa vin mereu in tara deeaceea va intreb daca pot scoate copiiii fara acordul fostului sot,am terminat divortul am definitiva si irevocabila

 195. Cu respect, daca ma puteti ajuta:
  -hotarare de divort ianuarie 2003, definitiva si irevocabila, ex-sotul este obligat la plata pensiei alimentare pentru fetita minora, 25% din venit net
  -din 2007 n-am mai primit nici un leu
  -in 2009 am depus plangere penala la procuratura , raspunsul a fost NUP
  -in martie 2011 revin cu alta plangere penala la procuratura, iar in asteptarea raspunsului pe care il cunosc deja, adica NUP am intrat in audienta la procurorul general, unde am primit acelasi raspuns
  -este invocat art. 305c-COD PENAL, LIPSESTE REAUA-CREDINTA
  -unde ma mai pot adresa, caror FORURI SUPERIOARE, PRESEDENTIE, DREPTURILE COPILULUI-HAGA
  Multumesc anticipat.

 196. tot Adela, specific nu pot sa pun in aplicare executarea silita deoarece nu are bunuri in proprietate si nu mai figureaza cu documente de obtinere de venituri
  -lucreaza la negru si nu pot demonstra
  -cum sa pot demonstra REAUA-CREDINTA?
  – UN OM CARE STA FARA VENITURI ATATA TIMP INSEAMNA CA ARE ALTE MIJLOACE DE INTRETINERE, DECI ASTA NU ESTE REA-CREDINTA?

 197. @ Adela

  nicaieri. asa functioneaza justitia in Romania, atat valoreaza viata unui copil! singura varianta posibila ar fi sa cunosti locul de munca al tatalui copilului si prin intermediul executorului judecatoresc sa-i pui poprire pe salariu. nu poti recupera (in cazul in care e viabila solutia) decat neplata pensiei de intretinere pe ultimii 3 ani.

 198. Buna ziua. Va rog respectuos sa ma sfatuiti ce ar trebui sa fac cu privire la urmatoarea problema. Sunt casatorita cu un cetatean sirian si avem doi copii (14 ani, respectiv 8 ani). Acum 5 ani sotul meu a plecat in Germania la fratii lui. In tot acest timp nu a contribuit cu nimic la cresterea copiilor. Intrebarea mea este: ce as putea face in situatia in care nu stiu decat orasul in care se afla, faptul ca este posibil sa-si fi schimbat prenumele si ca munceste acolo. Mentionez faptul ca nu am intentat actiunea de divort din cauza posibilitatilor materiale reduse.Va multumesc anticipat.

 199. buna ziua,
  am doi copii incredintati mie in urma divortului de fostul sot.dupa actiunea de marire a pensiei de intretinere din luna iunie a.c, acesta nu doreste sa plateasca noul cuantum , motivand ca nu are serviciu,desi si la vechiul serviciu era angajat tot cu salariul minim pe economie. el plateste in continuare 150 lei in loc de 192 lei .( 581*33 % ).ce tip de plangere pot sa fac , pentru ca nu-mi convine sa cresc doi copii cu aceasta suma infima si deja s-a strans pe 3 luni ( 42 *3 ) restanta . mentionez ca nu vrea sa respecte hot jud sub nici o forma . multumesc.

 200. Buna ziua,
  Am un copil dintr-o casatorie anterioara pentru care platesc pensie alimentara conform hotararii judecatoresti.Recent mi s-a nascut al doilea copil din actuala casatorie si as dori sa intru in concediu de parenitate.Va rog sa-mi spuneti cat mi se va retine din indemnizatia de paternitate si care este modalitatea de calcul.Va multumesc anticipat.

 201. buna ziua
  am si eu o intrebare……….pensia de intretinere se plateste din data cand vine hotararea de divort sau din data cand sa facut cererea de divort
  va multumesc.

 202. buna ziua,as dori si eu sa stiu cam ce acte imi trebuiesc pentru a da in judecata pe fostul meu sot pentru neplatirea pensiei alimentare de 6 ani….va multumesc!

 203. Buna ziua,
  Sunt divortata de 3 ani, iar in urma fostei casatorii a rezultat o fata. Instanta a stabilit ca sotul sa-i plateasca fetei pensie alimentara 400 de Ron. De 2 sotul locuieste si lucreaza in Irlanda avand salariu de aproximativ 1500 de Euro. Pe toata aceasta perioada a platit intre 200-300 Ron.Acum 1 luna a bagat actiune in instanta pentru micsorarea pensiei alimentare la 200 Ron pe motiv ca nu are niciun venit.
  Intrebarea este urmatoarea:
  Cum pot sa fac rost de adeverinta de salariat din Irlanda? Ma adresez eu firmei unde lucreaza in irlanda, ma adresez ambasadei Irlandei sau se adreseaza instanta?

 204. am trait in concubinaj 3ani jumate cu o fata.in urma acestei relatiia rezultat un baietel de 9 luni pe care la parasit lasandu-l la mine pt alt barbat.ce pot sa fac daca nu suntem cununati legal?
  la cresterea lui ma ajuta parintii.a parasit domiciliul si copilul fara nici o problema sau parere de rau.

 205. Bună ziua,
  Am o problemă referitoare la calculul pensiei de întreţinere către fiul meu minor.
  Menţionez că sunt divorţat de câteva luni de fosta soţie cu care am un minor în vărstă de 4 ani.
  De profesie sunt militar activ şi aş dori să stiu dacă procentul de 25% se aplică la venitul net salarial realizat (fără sporuri) sau total venit net (cu tot cu sporuri).
  Precizez faptul că în urma hotarârii instanţei de judecată a fost stabilită o pensie alimentară de 300 RON.
  Fosta mea soţie nu pare a fi mulţumită de această sumă. Poate fi mărită aceată sumă conform art. 94 C.F. în situaţia de faţă.

 206. Buna ziua,
  Locuiesc in strainatate impreuna cu fiica mea al carei tata se eschiveaza de trei ani de la plata pensiei alimentare. este cu atat mai jenant cu cat in conformitate cu hotararea de divort are de plata lunar suma simbolica de 200 ron pe care nu am mai actualizat-o.
  Intrucat posibilitatile mele de informare si reprezentare sunt limitate datorita distantei va rog sa imi spuneti ce posibilitati de recuperare a banilor am.
  Din cate am citit plangerea penala nu prea functioneaza pt ca politia nu isi face datoria. Banuiesc ca in cazul meu nici nu vor lua in considerare o plangere depusa pe net sau trimisa prin posta…
  Ce imi ramane de facut??
  Exista hotarare judecatoreasca de divort prin care este obligat la plata respectiva, in cazul acesta ma pot adresa direct unui executor? Cum pot dovedi „reaua credinta”, este o portita lasata de legiuitor pt a permite celor descurcareti sa se eschiveze de la plata???
  Cum se calculeaza actualizarea cu indicele de inflatie din iulie 2008 pana in prezent, va rog frumos explicati-mi cum actualizez suma respectiva, pt fiecare luna in parte? unde gasesc indicele respectiv??
  Daca depun o plangere la locul de munca in ce fel trebuie sa formulez cererea mea? Cum ar putea ei sa intervina? (institutie bugetara)

  Va multumesc anticipat pt raspuns.

 207. m-am ingrozit citind, nu stiu de ce se mai pune pensie alimentara ca oricum nu o plateste mai nimeni, e trist si dureros …..dar adevarat…dupa divort majritatea tatilor, uita de copiii….de parca saracii ar avea vre-o vina. E incredibil cum legea le da drepturi….de tata…..dar ei de fapt nu sunt tati…pai atunci la ce se mai dau drepturile astea, Am divortat recent iar fostul sot e crizat de-a dreptul si spune…cum adica sa platesc pensie alimentara?…..desi e obligat prin hotarare judecatoreasca…nu o va faceeeee…pentru la mintit si inselat este as…desi se spune ca e caz penal….se pare ca e o nimica toata sa nu plateasca pensie….atunci vine intrebarea fireasca….de ce se mai numenste tata….e incredibil cum legea ii pasteaza tati…..dar pe langa faptul ca pun in pericol sanatatea psihica a copilului…cu prosti de genu…vin sa te vad si nu ma apare….i se pare ca sunt nebuna cand spun ca se joaca cu creierii copilului, nu plateste pensie si nici nu va plati vreodata….doar politita ii protejeaza pe cei ca el….nu?….da se numeste tata…imi poate explica cineva cum????????

 208. Buna seara.Sunt divortata din 2007,cu doi copii minori 12 resp.14.ultima hotarire definitiva si irevocabila este din 2008-in ultimii doi ani nu plateste pensia hotarita prin lege ci cere ca jumatatea din suma cadourilor sa scad din suma pensiei.Un timp am scris pe hirtii ca mi-a dat suma cutare,reprezentind pensia dar acest lucru nu cred ca este corect.As cere un sfat daca acest lucru este legal?Tatal este sportiv profonist iar acum am intentat proces pentru marire de pensie unde trebuie sa mentionez salariul lui-de la clubul respectiv nu se trimite adeverinta de salariu-unde as putea sa ma adresez?Federatiei de hochei(deoarece este jucator de hochei-chiar capitan de echipa)si cu ce baza?Aparitiile pe internet ale echipei poate sa fie proba in proces?V-as multumi daca ati putea sa ma ajutati!Cu stima B.E.

 209. sunt mamica undei fete de 13 ani. nu am fost casatorita cu tatal si nici nu am trait in concubinaj. s-a stabilit o pensie alimentara de 25%di salariul minim pe economie prin hotarare judecatoreasca. in acesti ani ca majoritatea celor care au scris aici am primit si nu am prmit aceasta pensie. deci o data la 2 luni aveam intalnire la politie pt plangere. in urma cu 7 ani domnul s-a facut nevazut si nu am mai stiut nimic de el. atat doar ca era in spania si pe urma in germania. cat despre fata nu a vazut-o sau auzit-o la tel macar o data. in tot acest timp am depus plangeri si la tribunal au fost deschise 2 procese dintre care unul pt abandon de familie care au fost suspendate pe motiv ca” nu s-a prezentat nimeni in ultimul an sa isi sustinba cauza”. are si o condamanare cu suspendare de 2 ani si 6 luni. recent am aflat ca vrea sa vina in tara de sarbatori. am fost la politie sa intreb daca o sa fie arestat avand in vedere „actiunile” comise si mi s-a spus ca nu i se poate face nimic din moment ce nu are o condamanre cu executare… as dori sa stiu ce3 se poate face in cazuri ca acesta.. va multumesc anticipat ! pe curand..

 210. fostul sot nu imi plateste pensie pt fetita desi sentinta este definitiva l_am dat la politie dar degeaba a scos de la fisc ca nu a lucrat si ca nu lucreaza si nu au ce sai faca.trebuia de anul trecut sa imi plateasca din septembrie. mentionez ca lucreaza de 2 ani fara carte de munca la o firma de timplarie nu stiu ce sa mai fac ajutai_ma va rog

 211. @ iris

  nu am cum sa te ajut. el demonstreaza cu acte ca NU lucreaza oficial, prin urmare, instanta ii va stabili o pensie de intretinere calculata la venitul mediu pe economie iar daca nu plateste, se constata ca lipseste reaua-intentie!!! asa functioneaza protectia copilului in Romania.

 212. buna seara, ma numesc maria si am urmatoarea problema: am divortat in 2008, in urma divortului, mi s-a incredintat custodia fetitei care pe atunci avea 10 ani , nu am cerut pensie alimentara , deoarece tatal minorei nu muncea si stiam ca o voi cere degeaba… am plecat cu minora in spania, unde munceam si locuiam din anul 2000, dar fetita nu a reusit sa se acomodeze, nici la scoala nici cu noua situatie familiara, eu recasatorindu-ma.cand tatal ei a venit in spania , la sfarsitul lui2008, s-au intalnit, iar ea a insistat sa plece cu el, sustinanad ca nu reuseste sa se acomodeze in spania. am lasat-o sa plece- facand astfel CEA MAI MARE GRESEALA din viata mea, el ajungand in romania, a cerut custodia fetei, care i-a si fost incredintata, eu neputandu-ma prezenta la procese -pentru ca munceam.in 2010 intenteaza proces pentru a solicita pensie alimentara, si in final se stabileste in instanta suma de 400 de euro,suma pe care sunt in imposibilitatea de a o plati , datorita faptului ca am datorii acumulate din timpul mariajului cu fostul sot, pe care acesta le ignora si nu vrea sa stie nimic de ele.mentionez ca a deschis actiunea in septembrie 2010, iar instanta s-a pronuntat in aprilie 2011, in tot acest timp, el nu mi-a dat nici un nr. de cont unde sa virez banii.abia in octombrie 2011 mi-a trimis un nr de cont, unde a doua zi am virat 150 de euro, explicandu-i ca mi-e imposibil sa platesc 400 de euro.saptamana trecuta a sunat politia la mama mea acasa , spunand ca fostul sot m-a denuntat pentru plata din urma a pensieie alimentare.ce pot sa fac??eu am depus, incepand din octombrie 2011-de cand am primit nr. de cont suma de 150 de euro, in fiecare luna.intentionat nu mi-a dat un nr de cont inainte, pentru a se acumula o cantitate considerabila de bani si cere toata suma deodata….este rea credinta din partea mea, avand in vedere ca eu am trimis bani mamei mele in perioada in care el nu mi-a dat nr. de cont, fetita a fost in vacanta in spania, i-am cumparat haine, incaltaminte, deci nu am neglijat-o in nici un moment.va rog mult spune-ti-mi in ce situatie ma aflu pentru ca relmente nu pot plati mai mult, si va trebui sa renunt la locul actual de munca daca situatia continua asa, pentru ca ma ameninta intruna ca va face plangeri penale chiar si aici in spania. va rog respectuos sa-mi dati un sfat. va multumesc mult, toate cele bune!

 213. buna,am o prietena care e minora la ora actuala si a intretinut relatii sexuale cu un baiat de 22 de ani,a ramas insarcinata si a nascut o fetita.pe baiat nu l-a interesat…eii nu sunt casatoriti iar ea vrea sa ii plateasca pensia alimentara la fetita!cum poate proceda in cazul acesta?

 214. @ pentru mamica minora anonima

  mai intai se impune un proces pentru stabilirea paternitatii – in cazul in care fetita n-a fost recunoscuta la nastere apoi, daca acesta se confirma, se poate deschide procesul pentru pensia de intretinere. presupusul tata ar putea raspunde penal avand in vedere ca iubita devenita mama intre timp, este minora. puteti face si plangere la politie.

 215. buna ziua,am o fetita de 4 ani,fostul meu sot este fugit din tara,nu a contribuit cu nici un ban la intretinerea fetei,ne-am judecat pentru pensia alimentara si a primit 1 an cu suspendare si 3 de incercare.Cu toate acestea nu am rezolvat nimic,nimeni nu are ce sa-i faca pe motiv ca nu este in tara,iar pensia ce s-a strans mi s-a spus ca am pierdut-o pt ca a primit 1 an cu suspendare,nu stiu ce sa mai fac va rog sa ma ajutati,va multumesc

 216. Buna ziua,ma confrunt cu urmatoarea problema:am o fetita de 7 luni cu iun barbat casatorit.Acesta a recunoscut copilul(chestie de orgoliu!!),iar la momentul respectiv mi-a promis ca nu-mi va face probleme cu procura de iesire din tara(pentru vacante in mod special!).Ulterior am cazut de acord sa fac un proces de incredintare minor(autoritate parinteasca exclusiva) ,deoarece el are o stare de sanatate precara(2 infarct-uri)si m-am gandit ca daca se intampla ceva cu el si ramane la pat, eu ma vad in situatia de a merge la el acasa cu notar(familia lui nu stie de copil).Ne-am inteles sa fie citat la adresa unui alt apartament al meu tocmai pentru a nu avea probleme cu familia lui.Copilul, la data conceperii, l-am dorit amandoi(el spunand ca o sa-si rezolve situatia),apoi dupa 3 luni si jumatate mi-a spus sa renunt la copil.Atunci i-am promis ca nu voi avea nevoie de absolut nimic de la el ,dar eu nu renunt la copil!In urma acestei discutii a diparut din viata mea ,sarcina toata (analiza,vizite medicale etc) a fost sustinuta material de mine!Ulterior cu o luna si jumatate inainte de nastere a venit(de ziua mea) si am ramas prieteni. La nastere a venit cu mine (eu platind absoult totul:medici,spitalizare,celule stem) si apoi a recunoscut copilu.Ulterior nu a contribuit cu absolut nimic la cresterea copilului!Nici macar la botez nu a contribuit!Mai mult toata perioada de cand ne-am cunoscut eu am fost o sursa de venit pentru el(l-am ajutat financiar in problemele lui foarte mult).Pe 13 februarie aveam procesul ,iar pe 12 a inceput o mica discutie ca daca el vine maine si semneaza sa nu cred ca eu pot sa-mi refac viata si ca il voi obstructiona la vizitarea copilului.I-am explicat ca nu voi face asta,neavand nici un motiv.Ulterior discutia a degenerat ajungand la un vocabular greu de reprodus.Mi-a adus la cunostiinta printre tipete si injurii ca el nu o sa vina maine la proces si ca o sa vad eu cat o sa ma coste copilul asta! Nu stiu ce sa fac….as merge cu procesul in continuare ,asta presupune sa-l citez la adresa lui din buletin(care nu este aceeasi cu cea unde locuieste cu familia).Mentionez ca nu are nici o proprietate pe numele sau siare o pensie de boala de 7 mil. Credeti ca imi poate lua copilul sa-l creasca el?Va multumesc

 217. in 2006 fosta mea sotie ma chemat la politie si ma rugat sa renunt la numele copilului fara sa mai platesc pensie de intretinere,Mentionez ca declaratia a fosta data de fata cu organul de politie atit eu cit si ea .Intrebarea mea este de ce dupa atitia ani mia facut plingere ptr. abondon de familie daca ea a declarat ca nu mai are nici o pretentie daca renunt la numele fetei totul facinduse legal .pina acum cind am fost chemat la politie in calitate de faptuitor conform art.305 cp.

 218. buna ziua. am divortat acum 2,5 ani si nu am primit niciodata pensia alimentara hotarata de instanta. la ultima infatisare mi-aduc aminte ca judecatoarea m-a intrebat in ce fel doresc sa mi se achite pensia alimentara si a mentionat termenul „poprire din salariu” dar in hotararea judecatoreasca nu e mentionat nimic referitor la modalitatea de plata.
  as dori sa stiu daca pot trimite la firma unde lucreaza fostul meu sot o adresa prin care sa solicit retinerea din salariul lui a quantumului pensiei alimentare si virarea intr-un cont indicat de mine.
  (As dori sa incerc aceasta modalitate inainte de a face plangere penala.)
  Va multumesc anticipat pentru raspuns!

 219. am o fata de 14 ani pina la un an a locuit cu mine dar eu am implinit 18 ani si acesta ma venit si mea luato cu forta eu am mers la politie dar el a zis ca ia dato de pla primaria din sat lui ca eu nu am venit e adevarat nu aveam venit dar nici el pe la virsta de 3 ani fata a fost oparita atunci am mers din nou la protectia copilului din iasi dar si aici mam lovit de un refuz zicindumi ca nu am servici insa pe la 12 ani mam trzit cu fata la mine la servici spunindumi ca fugit de acasa eu am anuntat la politie dar dupa trei zile mam trezit cu el acasa la mine venind dupa ea insa ea nu a vrut eu am dato la scoala unde invata si celelalte fete a mele insa ea are un comportament rebel am cerut ajutoru protectiei copilului dar aceasta na stat decit un an si sa intors ear la el in luna ianuarie mam trezit cu o citatie ca mau dat in judecata pentru pensie de intretinere tatal ei find in italia buncul ei avind o procur ce pot sa facca nu asi vrea sai dau bani pentru cas betivi si pe asta se duc bani ei de asta nici tatal ei nu le trimete daca puteti sami raspundeti si sa ma indrumati ce trebue sa fac va multumesc mult.

 220. Buna ziua!Indraznesc sa va cer un ajutor.Tatal meu nu mi-a platit pensia alimentara in ultimii 3 ani.Eu l-am dat in judecata, anul trecut in august si am o sentinta in care se precizeaza sa-mi livreze banii incepand cu luna august 2011 pana la terminarea studiilor , nu precizeaza nimic despre suma retroactiva.Cea ce am facut eu,mi-am legalizat sentinta,am depus-o la dansul la servici,mi-am deschis un cont pentru a-l alimenta dansii de la el de la lucru .Sfatul pe care vi-l cer este:Cum imi pot recupera banii pe care nu m-i ia dat timp de 3 ani de zile?Va multumesc!

 221. buna ziua. Ma numesc mirela, sunt divortata de aproape 11 ani si am o fetita de 12 ani si jumatate. De la divort fostul sot mi-a platit pensia alimentara ptr fata doar cand isi amintea, la insistentele mele si in urma plangerilor la politie. Sunt aproape 3 ani de cand nu imi mai plateste nimic. Mentionez ca de 7 ani locuiesc in italia cu fata si fata are domiciliu numai in italia. Suna fata doar 2 ori pe an…la craciun si la ziua ei, niciodata un sfat sau un cuvant bun ptr fata. In timpul vacantelor de vara fata merge in romania la mama mea , dar tatal care sta la numai 16 km si are si masina nu se oboseste sa o vada. In 3 luni de vacanta a luat-o la el acasa o jumatate de zi. In fine, nu se intereseaza prea mult de ea. Am vorbit cu un avocat din romania si mi-a spus sa fac plangere penala, dar daca nu are contract de munca sau bunuri pe numele lui , nu vom reusi sa facem nmic ptr a recupera banii. Mentionez ca recent a cumparat un apartament si masina, are doua sali de sport si un chisc in centrul orasului, dar probabil sunt pe numele actualei sotii. Are rost sa fac plangere penala sau sa fac o procura unui familiar din tara si sa ma reprezinte la politie? As putea sa fac plangerea si la politia de aici, luand in consideratie ca fata are domiciliul doar aici. Va multumesc anticipat si sper ca ma puteti ajuta. Cu respect, Mirela

 222. Buna ziua,
  Va rog sa ma ajuti si pe mine sa scriu o plangere pentru neplata pensiei alimentare.Am nevoie de un model. Am cautat pe net dar n-am gasit ce-mi trebuia.
  Va multumesc !

 223. salut ma numesc ruslan;. am si eu o intrebare la care as vrea neaparat sa primesc un raspuns.;prin ce metode pot sa aflu daca sotia ma dat la alimente eu nu am primit nici o scrisoare cu hotarirea judecatoreasca ca trebue sa platesc alimente insa ea zice ca ma dat si trebue sa akit

 224. Buna ziua!Numele meu este Maria Am 40 de ani si doi copii in intretinere.Am hotarea de divort si respectiv pt pensie alimentara,de 180 pt ambii copii.Nu a platit pensia si am depus plangere iar raspunsul a fos:NU LUCREZA DECI NU ARE DE UNDE SA PLATEASC SI NU AVEM CE SA-I FACEM,DACA ERA ANGAJAT ERA ALTECEVA. Ce se poate face / Tin sa va spun ca el lucreza in constructii dar nu sta mai multe de cateva luni la niciun servici>

 225. Buna ziua,

  Exista o sentinta de divort definitiva-irevocabila din aprilie 2008, stabilirea pensiei de intretinere la 25% din venitul net, mama se afla cu copilul in Romania, tatal in germania.
  Tatal a platit jumatate din suma datorata cu titlu de intretinere minor, iar de luna aceasta refuza sa plateasca….care sunt modalitatile de recuperare a pensiei de intretinere?
  Se poate obtine recunoastere hotararii in Germania?
  Cum se poate proceda in acest caz?
  Multumesc

 226. buna am o problema daca sunt descazuta din dreptu parintesc si nu am niciun venit si nu am platit pensia pentru ca nu am servici ce se poate intimpla?
  am si un an suspendare

 227. daca esti decazuta din drepturi parintesti eu stiu ca nu platesti pensie, nu ai drepturi nici obligatii….dar intrebarea e esti decazuta din drepturi sau nu ai autoritate asupra copilului, sunt doua lucruri diferite. daca platesti pensie si nu ai venit se stabileste pensia de catre instanta

 228. @ Cristina

  Articolul 69 Cod Familie – Efectele decăderii din drepturile părinteşti
  (1) Copilul ai cărui părinţi (unul dintre ei) sînt decăzuţi din drepturile părinteşti păstrează dreptul de folosinţă asupra spaţiului locativ şi toate drepturile patrimoniale bazate pe rudenia cu părinţii şi rudele sale fireşti, inclusiv dreptul la succesiune.
  (2) Dacă copilul nu poate fi transmis celuilalt părinte sau dacă ambii părinţi sînt decăzuţi din drepturile părinteşti, copilul se pune la dispoziţia autorităţii tutelare.
  (3) Părinţii decăzuţi din drepturile părinteşti pot avea întrevederi cu copilul lor numai cu permisiunea autorităţii titelare. Întrevederile nu se acordă dacă contactul părinţilor cu copilul poate cauza daune dezvoltării lui fizice sau intelectuale, dacă este evident că părinţii nu sînt capabili de acest contact, dacă, din anumite motive, contactul contravine intereselor copilului sau dacă acesta, în timpul dezbaterilor judiciare, a avut obiecţii serioase privind contactul cu părinţii decăzuţi din drepturi.

  Parintele decazut din drepturile parintesti are obligatia de intretinere a copilului si poate sa pastreze, in conditiile legii, legaturi personale ci acesta din urma. Redarea exercitiului drepturilor parintesti este tot de competenta instantelor judecatoresti si se dispune atunci cand au incetat imprejurarile care au dus la sanctiunea decaderii.

 229. Parintii au divortat iar eu si sora mea am fost incredintati tatalui. Cat am fost minori mama nu a platit nici macar 1 leu pensie alimentara desi exista o hotarare judecatoreasca pentru plata pensiei alimentare. Acum noi suntem majori si intrebarea e daca putem cere ca aceasta sa plateasca din urma si cum sa procedam daca raspunsul e afirmativ? Niciodata in copilarie nu ne-a oferit macar o bomboana si nici nu s-a interesat de noi. Multumesc anticipat.

 230. Buna,eu am 17 ani momentan.tata nu mi`o platit niciodata pensia alimentara desi mama acum multi ani lo dat in judecata si era obligat sa o plateasca,atat mie cat si ssurorii mele.Mama nu vrea sa il dea in judecata,pot sa o fac eu?si daca da ce trebuie sa fac,unde sa merg..?

  Astept raspuns,multumesc!

 231. Buna ziua!Am un baiat de 17 ani iar fostul sot nu a mai trmimis pensia alimentara din septembrie 2011.Ce pot sa fac?Este vreo sansa sa recuperez banii din urma?Astept raspuns,multumesc!

 232. Buna! am doi copii minori iar fostul sot nu le-a platit pensia alimentara de 1 an, spunand ca nu are loc de munca, insa recent am aflat ca lucreaza de la inceputul anului, pana atunci lucrand fara carte de munca, adica la negru, doar ca sa scape de pensia alimentara. Este scutit de plata pensiei alimentare daca el sustine ca nu lucreaza, desi acest lucru nu este adevarat? Ce pot sa fac pentru a le plati pensia alimentara copiilor? Astept raspuns, multumesc!

 233. chiar daca sotul tau nu are venituri trebuie sa plateasca copilului o pensie alimentara calculata din salariul minim p[e economie

 234. buna!am doi copii minori care mi-au fost incredintati in urma divortului din 2008.incepand cu luna aprilie 2012 nu am mai primit pensia alimentara deloc.Am otinut o hot judecatoreasca pt majorarea cesteia in concordanta cu noile venituri ale fostului sot care s-a comunicat de doua satamani. Am aflat intre timp ca acesta se afla in concediu medical si ca ar fi vorba de o depresie sau alta boala psihica. Nu vreau sa fiu insensibila ….As vrea sa stiu doar daka i se mai face retinerea pe statul de plata in acest caz ,si ce am de facut in continuare deoarece traim dintr-un salariu de bugetar toti trei.Nu reusesc sa iau legatura cu acesta ,iar persoana care il ingrijeste nu-i permite fiului meu mai mare sa il vada,mai concret nu ii deschide usa pur si simplu.Cum se procedeaza in cazul in care se dovedeste ca el nu mai poate fi apt de munca?

 235. DUPA UN AN DE LA DIVORT FOSTUL SOT MA DA IN JUDECATA PT.ABANDON DE FAMILIE SI PT.PLATA PENSIEI DE INTRETINERE,IN HOTARIRE NU SUNT OBLIGATA SA O PLATESC,CUM SE PROCEDEAZA?VA ROG UN RASP

 236. buna ziua din nou,mai am o intrebare,de cind o sa trebuiasca saplatesc pensia alimentara daca fostul sot ma dat in judecata pe 9 august 2012,iar primul termen il am pe data de 22 octombrie,este obligatoriu sa ma prezint?eu locuiesc la Roman iar procesul e in Mangalia.va multumesc

 237. Buna Ziua! Sunt in aceeasi situatie,de 6 ani nu am primit pensia alimentara stabilita prin hotarare judecatoreasca ,iar cand am facut plangere la politie a durat 1 an de zile ca mai apoi parchetul sa-mi raspunda la recomandarea politiei :”se sugereaza neinceperea urmaririi penale deoarece paratul ar fi participat la cresterea copiluilui” desi nu l-a vazut in tot acest interval niciodata,,si nici nu l-a ajutat in vreun fel,desi lucreaza si are venituri decente….Deci fara ca tatal copilului sa aduca vreun fel de dovada care sa intareasca cele spuse de el,procuratura si politistul care a recomandat procuraturii NUP il cred pe cuvant.Cui oare sa ma mai adresez? si ce oare sa mai fac in situatia asta??

 238. buna.am depus 4 plangeri la politie pentru ne plata pensiei alimentare si de fiecare data mia venit neinceperea urmariri penale pentru ca fostul sot nu are venitmi mi se spunea sa aduc dovezi ca lucreaza dar nimeni nu ia in considerare ca in acesti 8 ani cu ce sa intretinut el si noua familie (sotia si copilul din a doua casatorie)nu stiu sa zica decat ca nu este rea vointa,dar nu vede nimeni ca de fapt este ca el lucreaza la negru ..nu inteleg de ce eu trebuie sa dovedesc si la toti le este mila de el ca nu lucreaza dar eu ca am un copil in evidenta la NPI de la varsta de trei ani nu ii intereseaza pe nimeni.dupa ultime hot.de neincepere a urmariri penale am atacat hot.procurorului care binenteles mia fost respinsa apoi am dat in judecata unde a recunoscut in fata judecatorului ca lucreaza de azi pe maine sau cu ziua dar are o promisiune de angajare si imi va plati din urma dar asta nu se va intampla . si din nou mi sa respins,iar acum pregatesc dosarul pentru CEDO ultima mea sansa de a mi se face dreptate.vreau sa stiu daca am vreo sansa sa castig si cat timp dureaza,iar daca pierd si aici ce mai pot face.deja sunt disperata cand vad ca imi rad in fata si mi sa spus din fam.fostului sot ca pot face orice ca nu voi castiga niciodata.va multumesc!

 239. Buna ziua.sincer nici eu nu stiu ce sa mai fac,aici in tara nu avem nici o sansa ca asa este la noi se protejeaza infractorii,dar cine protejeaza drepturile copiilor?tot ce pot sa te sfatuiesc e sa iti iei un avocat fffff bun care sa stie cum sa vb intro sala de judecata si sa il dai in tribunal,greseala mea a fost ca am ales un avocat care nu este bun si cand am ajuns in judecata ma lasat singura el nu sa prezentat ca sa casatorit si sa mutat in bucuresti.Acuma stau pe ganduri am gasit un avocat f bun si nu stiu ce sa fac sa duc dosarul la cedo sau sa mai incerc inca odata cu un alt avocat ca pot sa reiau procesul din nou.,

 240. Buna ziua.Am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta,am un baiat de 20 de ani ,nu a luat bacalaureatul si acuma face un curs de 2 ore pe zi timp de 3 ani (asa imi zice cel putin ).Vreau sa va intreb daca mai trebuie sa platesc pensie alimentara. Va multumesc din suflet.

 241. @ Anca

  Nu. Obligatia de intretinere se plateste pana la 18 ani, daca beneficiarul nu urmeaza studii superioare. Daca urmeaza studii superioare, la cererea copilului, se plateste pana la terminarea acestora, dar nu mai mult de varsta de 26 ani, conform noului Cod civil.

  Cursurile de specializare nu sunt asimilate studiilor superioare.

 242. Buna ziua,
  Sunt tatal unui baietel de 6 ani. Sunt divortat de mama acestuia de 4 ani, in acest timp am platit partial pensia alimentara din lipsa banilor, insa am contribuit atat financiar( fara dovezi scriptice insa) cat si afectiv la cresterea copilului . Problema mea este alta insa. Mama acestuia m-a dat acum in judecata pentru abandon de familie si mi-a comunicat prin sms ca pana la finalizarea procesului nu mai imi da voie sa vad copilul sau sa il iau acasa la mine. Are acest drept? Mentionez ca in 2009 instanta mi-a dat dreptul la vizita. Toate aceste lucruri mama sa le face cu rautate si din razbunare fatza de mine, cum pot dovedi eu relele sale intentii mai ales ca puteam si eu si familia mea sa o dam in judecata pentru datoriile cu care ne-a lasat, cam 10 mii euro, din care pot dovedi cu acte cam 4 mii, dar nu am facut acest lucru gandindu-ne la copil si sa foloseasca acesti bani in cresterea lui. Va multumesc anticipat!

 243. @ Adrian

  Nimeni nu poate interzice dreptul de vizitare al copiilor, nici macar atunci cand instanta a dispus decaderea din drepturile parintesti!!!! Instanta are intotdeauna in vedere prioritatile copiilor si doar in cazuri exceptionale poate interzice intreruperea oricaror legaturi cu parintele decazut: NUMAI daca acesta pericliteaza dezvoltarea fizica, morala sau sociala a copiilor!!!

  Atata vreme cat parintele obligat la pensie de intretinere demonstreaza ca plata partiala NU ascunde vreo rea-intentie ci doar imposibilitatea financiara de a suporta integral plata, NU se poate constata abandonul de familie. Daca Dvs. v-a scazut venitul fata de perioada in care ati fost obligat la un anumit cuantum, puteti introduce o actiune de miscorare a pensiei de intretinere, anexand la cerere dovada noilor venituri.

  Abandonul de familie este prevazuta ca infractiune in Codul Penal, astfel ca faza de cercetare penala incepe la sectia de politie corespunzatoare domiciliului copilului. Sunt slabe sanse (daca nu chiar NULE) ca dosarul Dvs. sa ajunga pe rolul instantei intrucat in speta nu se poate discuta despre reaua-intentie ci despre imposibilitatea financiara (temporara, cel putin)!!!

 244. sunt obligat la plata pensiei alimentare cand concubina e fost plecata la munca in italia si mama ei ,mia luat fetita ca stateam la ei si ma dat afara din casa,si fast nu imi raspunde la tel o singura data am vb cu ea la tel aici in italia si ma amenintat ca ma da in judecata pt pensi la fetita,cui sa trimit bani daca nu pot lua legatura cu ea sa si schimbat nr de tel,eu sunt stabilit in italia,daca vin in tara ce pot pati daca ea a facut plangere penala pt pensie,multumesc

 245. Bună ma numesc Lucia sunt divorţată de aproximativ 3 ani în urma căsătoriei sunt 2 copii minori tatăl fiind obligata la plata pensiei alimentare dânsul nu a platit niciodată pensia alimentară nici nu vizitează copii menţionez eu sunt stabilă în Londra cu copiii de cateva luni dânsul are nr meu de telefon dar el refuză categoric sa plătească pt copii .Vă rog să-mi daţi un răspuns cum să procedez pt plan.gere penală unde trebuie să mă adresez va mulţumesc mult

 246. Cum trebuie sa procedez. am avut o relatie anterioara nu am fost casatoriti sa antamplat sa avem un copil. are 3 ani pana acum a fost an angrijirea mamei. Timp de 1 an nu am tinut legatura cu ei si acum ma dat an judecata pentru ca sa plates pensie alimentara dar eu nu lucrez am fost angajat 3 luni dar numa sunt. an cazul asta care ar fi suma de pensie lunara. va multumesc.

 247. Buna sunt Elena, sotul meu are o fetita din prima casatorie, in urma cu o luna fata a implinit 18 ani, pana la data respectiva sotul meu si-a respectat toate datoriile de tata care i se cuveneau asta insemnand ca in ultimii 9 ani de la divort a platit pensia de drept plus cadourile si atentiile in plus facute la zile de nastere si onomastici, problema este ca noi ne aflam in strainatate si toti banii respectivi au fost trimsi prin western uninon el neavand in momentul de fata pastrata nici o chitanta care sa justifice cele mentionate mai sus considerand ca nu va fi nevoie de procese cu propia fiica si bazandu-se pe relatia tata-fiica !Spre surprinderea noastra aceasta dupa implinirea varstei de 18 ani e foarte revoltata sustinand ca are nevoie de mai mult ajutor din partea lui ceea ce a determinat-o sa intenteze un proces in care cere marirea pensiei! Intrebarea noastra este daca el lucreaza in strainatate cum se va calcula rata pensiei de acum inainte vazand ca mai are un an de liceu si foarte probabil va urma cursuri de studii superioare, in functie de ce criterii, exista posibilitatea ca noi sa platim dupa minimul de economie din Romania? Suntem intr-o situatie foarte delicata pentru ca veniturile de aici sunt mici si cheltuielile mari, iar o pensie de 200-300 de euro pe luna ar fi ruinarea noastra, exista posibilitatea de a se verifica locul si salarul lui chiar daca nu este pe teritoriul Roman ,ce posibilitati exista ca el sa plateasca rata pensiei care era pana in prezent, va multumesc?!

 248. Buna seara! Am avut o relatie de concubinaj de 4 ani din care a rezultat un minor. Am obtinut custodia totala si s-a calculat si pensia alimentara la minim pe economie intrucat tatal nu realizeaza venituri cu carte de munca ci numai din contracte de colaborare cu diferite firme tip Hollow men, Provident, etc. I s-a comunicat hotararea din 20 DECEMBRIE 2012 insa cu obligatia de plata din luna Octombrie 2012…nici pana in ziua de azi. 28 februarie 2013 nu a dat niciun semn ca ar intentiona sa-si achite datoria fata de copil,, ba mai mult…ameninta ca paraseste tara si nici pe aceia nu o sa-i mai vad. Ce se intampla daca paraseste tara, cum il voi putea sili sa-si achite pensia alimentara tinand cont ca minorul nu are decat 1,5 ani si deci foarte multi ani de acum incolo sa plateasca? La cat timp de la comunicarea hotararii judecatoresti pot sa fac plangere de neplata a pensiei si unde se face,,,politie sau procuratura? Multumesc!

 249. Buna seara, as dori sa-mi raspunda cineva daca se poate, la situatia urmatoare: in aprilie, luna viitoare fac 5 ani de casatorie si in acelasi timp. fiul meu implineste 5 ani. Tatal sau aplecat de acasa, fara nici un motiv aparent la 7 august 2009. Nu am divorat, n am primit nici un leu pt intretinerea copilului, nu a vazut 1 an si jumatate copilul, in conditiile in care a strans bani si a construit o casa (pe terenul lui). Intrebarea mea este, daca nu hotaraste ca vom fi o familie in continuare( pt ca am continuat sa avem o relatie, sa ne vorbim frumos, sa petrecem timp impreuna, etc) cu siguranta vom ajunge la divort si as dori sa stiu daca pot cere retroactiv plata cheltuielilor pt intretinerea minorului de la data parasirii domiciliului si drepturi asupra casei construite in timpul casatoriei? Multumesc

 250. buna am fost casatorit 7 ani avem un baiat acum face 6 ani acum 2 ani jumate am divortat motiv ca ma anselat m urmarito si am prinso si am bagat divort de ea la divort ea a renuntat la copil si instanta mi la ancredintat mie a trecut 2 ani si 2 luni de cand anea parasit a venit de 7 ori sal viziteze pe baiat si instanta ia dat de 2 ori pe luna dar ea nu a venit la luat an vacanta de iarna si de vara la ea baiatu a spus la antoarcere ca lau certat ,lau batut mai mult barbatul ei baiatu ia mancat lu barbatuso o banana si un iaurt ca mancarea nu ia placut la batut la dus an curte laluat pe baiat cu picioarele an sus si cu capu an jos deasupra la fantana amenintandul ca daca nu mananca ai da drumu an fantana si alte antamplari sau antamplat dar nu pot sa le scriu pe toate de 7 luni nu a mai platit pensia alimentara pentru copil acum ea a nascut cu actualu sot al ei adica unu din amanti ei acum ma dat an judecata ca nu mai are nici un venit si nu are bani sa plateasca pensia alimentara ce pateste aceasta mama care nu plateste si sa parasit familia si copilu la varsta de 3 ani jumate

 251. buna ziua ,
  am trait intr-o relatie de concubinaj 8 ani, din care a rezultat fetita mea acum in varsta de 6 ani. tatal ei fiind cetatean italian cu domiciliul acasa la mine.
  In urma infidelitatilor acestuia , ne-am despartit , fiica mea fiind de mai multe ori supusa abuzului emotional , abuz psihologic din partea acestuia care prin nenumarate excese de violenta avand un comportament coleric ,aducandu-mi grave acuzatii, fiind amenintata cu moartea, in prezenta minorilor, ea de 6 ani si un baiat de 16 ani ,dintr-o casnicie anterioara a mea.
  a parasit domiciliul conjugal, plecand cu iubita lui , acasa la un amic in comun (care va fi viitor martor la proces, )destainuinduse acestuia ca are aceasta femeie de 1 an de zile.
  In cele din urma plecat din raza domiciliului unde i si are minorul domiciliul la o distanta de 500 km.
  am intentat proces de exercitarea autoritatii parintesti de catre mine , stabilirea domiciliului minorului la mine , si plata pensiei alimentare.
  intrucat nu se afla in apropierea minorului, nefiind de ajutor la cresterea si educare lui, neacordandu mi niciun sprijin , va rog sa mi spuneti daca am sanse sa obin exercitarea autoritatii parintesti de catre mine.
  El pribegeste prin tara, neavand un serviciu stabil, un domiciliu stabil credeti ca ma pot adresa instantei din italia pentru contributia lui la alimentele copilului.
  mentionez ca mai are un copil de 11 ani , dintr-o relatie anterioara de concubinaj,
  mi s-a facut ancheta de la autoritatea tutelara , iar concluzzile sunt pozitive si recomandarea lor este ca fetiza sa stea cu mama
  credeti ca as avea vreo sansa sa pot obtine exercitarea autoritatii tutelare exclusive de catre mama ?

 252. Buna, sunt divortata de 2 ani . Am in intretinere doua fetite de 5 respectiv 7 ani. Tatal din septembrie 2012, nu plateste nimic. A fost data afara de la servici, dupa discutii, am hotarat ca pe moment sa il inteleg si sa astept ca in urmatoarele 2-3 luni sa ofere drepturile banesti ale fetelor.
  In acest timp i-am permis sa fructifice programul de vizita desi de cele mai multe ori se iscau certuri, pentru ca imi manipula fetele cu tot felul de neadevaruri. Ba mai mult ma ameninta si imi venea la domiciliu cu martori pentru a demonstra instantei ca ii refuz vizita.
  Acum numai sunt dispusa sa il astept pentru ca dreptul este al fetelor si nu al meu, iar eu nu il pot negocia. Vazand ca el are o noua partenera cu un copil si isi permite intretinerea lor, vreau sa plateasca si dreptul fiicelor sale naturale.
  El imi rade in fata spunandu-mi ca nu munceste dar de fapt munceste la negru, imi cere dreptul de vizita dar el nu ofera nimic copiilor, cheltuielile sunt mari iar eu numai fac fata.
  Neintelegerile noaste sunt mult mai complexe dar nu are rost sa le insir. Pozitia mea fata de el este:ori plateste dreptul fetitelor altfel vreau sa-i elimin drepturile parintesti.
  Este posibil ce ma sfatuiesti?

 253. Buna ziua, am intentat divort in anul 2004 timp in care fostul sot si.a dat demisia de la locul de munca, pt a nu mai plati pensie alimentara..Am castigat divortul in urma caruia am ramas cu doua fete minunate care mi.au fost incredintate spre crestere si educare…am plecat din provincie in bucuresti pt o educatie mai buna a fetelor, timp in care am locuit cu chirie dintr.un venit ff mic…Am incercat sa obtin o alocatie monoparentala dar nu am reusit pt ca nu aveam casa…Vreau sa va intreb cu tot respectul cum e posibil, ca dupa ce ca nu ai o locuinta sa nu ti se dea nici dreptul copiilor pt binele lor pt o viata mai usoara?…dupa divort, a ramas ca tatal sa plateasca o pensie de 95 de lei dupa cativa ani l.am dat in judecata pt neplata a pensie si marire de pensie, in cazul in care el muncea la o moara in comuna dar fara carte de munca….In urma sentintei sa marit la 180 lei si a achitat si datoria din urma….de obicei ne pune bani intr.un cont dar nu stiu sa verific pt ca mai pun si alte venituri si nu.mi dau seama daca ii mai pune s.au de cand nu ia mai pus Multumesc anticipat…scz pt greseli

 254. Buna ziua! Am depus cererea de divort in 10.01.2013 si s-a finalizat in data de 11.03.2013. in sentinta judecatoreasca, fostul sot este obligat la plata pensiei de intretinere incepand cu data introducerii acestei actiuni, adica din 10.01.2013. Acesta refuza sa plateasca, mentionez ca de cateva zile l-au dat afara de la serviciu. Ce este de facut? Cum pot recupera banii pe care ii datoreaza minorului in varsta de 7 ani? Multumesc!

 255. Buna ziua, am divortat de fosta mea sotia acum 7 ani… instanta a hotarit plata sumei de 130 ron pt cei 2 minori care au ramas in grija mama lor , stiind ca eu cumpar tot timpul tot ce au nevoie copii si cheltuiesc mult mai mult pt ei fosta mea sotia nu a comentat nimic si nu a cerut niciodata nici un ban pana cand a ajuns unul dintre copii la varsta de 19 ani si celalat la 17 … sa dus la politie initial si a facut o plangere …m-am trezit cu citatie am fost acolo si mi a spus agentul ca fosta sotiei a facut plangere ca de acum 6 ani nu ati platit nimic …am spus normal pt ca de cand sunt nascuti copii pana acum numai eu fac cumaparaturi pt ei dar intre timp unul dintre ei a ajuns la varsta de 19 ani …nu e cam tarziu plangerea asta? in fine am chemat pe amandoi si au facut o declaratie ca noi facem cumparaturile impreuna si pe langa asta ei primesc bani si pt alte lucruri care au nevoie (abonament,tel,rechizitii etc) si la o valoare mult mai mult decat cea stabilita … la politie dosarul sa inchis . apoi m-am trezit din nou cu citatie de data asta a fost plangere la parchet , m-am dus cu fata mea care are 17 ani si am facut din nou inca niste declaratii si sa dat si de la parchet un NUP. motiviind ca ea cam tarziu a actionat stiind inculpatul de la bun inceput avea timp 2 luni ,nu 6 ani.bine m-am gandit ca domnul procuror putea sa spune asta ei si de la inceput ca dc e doar asa legea nu stiu de ce trebuia sa fim si noi ascultati. in fine acum 2 luni sa dus la tribunal si a facut acolo palngere(civil) judecatorul a anulat cererea ei cu drept de apel . a facut binentels si asta … si acum m-am trezit cu o scrisoare din partea jud. ca sa i comunic adresa desi stia deja si daca am ceva de spus referitor la plangerea ei . Ea calculand o suma de la data pron. divortului pana acum si cere si majorarea pensiei de intr. pt cea mica . Eu urmeaza sa scriu ce stiu si ce este de fapt plus o declaratie a fetei mele anexata . nu stiu ce urmeaza va rog cine are rabdare sa citeasca tot ce am scris sa ma indrume . multumesc anticipat

 256. @ david

  In primul rand ceea ce s-a intamplat la politie, parchet si instanta tine de procedura judiciara.
  Dupa cum observi, nu s-a intamplat nimic rau.
  In al doilea rand, orice suma de bani datorata unui tert si ramasa neachitata, poate fi pretinsa numai in termen de 3 ani de la data scadentei!!!

  Prin urmare, in proces, instanta nu poate dispune plata retroactiva a pensiei de intretinere decat cel mult pe ultimii 3 ani, dar asa cum ai precizat, ai anexat la dosar declaratia fiicei tale care confirma platile efectuate de tine in bunuri si alte cheltuieli specifice copiilor.

  Daca instanta va lua act de declaratia fiicei tale coroborata cu declaratia ta si cu alte dovezi care ai putea sa le depui la dosar, este posibil ca aceasta sa respinga cererea fostei sotii ca nefondata!

  Drepturile procedurale trebuies exercitate cu buna-credinta. Partea care foloseste acest drept in chip abuziv va raspunde pentru pagubele pricinuite celeilalte parti. Astfel, partea care a suferit un prejudiciu patrimonial sau moral ca urmare a unei cereri abuzive, poate cere de la partea adeversa dreptul de a fi despagubit. Despagubirile se acorda numai la cerere, instanta nestabilindu-le din oficiu!

  Poti solicita o suma oarecare, functie de cat consideri tu ca ai fost prejudiciat moral si patrimonial!

 257. Buna ziua. Am citit intrebarile si raspunsurile cititorilor de pe blogul dumneavoastra si sunt cazuri din care ai multe de invatat. Va apreciez mult franchetea si de aceea indraznesc sa pun si eu o intrebare, daca se poate. Oricum, va multumesc anticipat. In urma unei relatii extraconjugale de mai multi ani a sotului meu, am hotarat sa divortez. S-a incheiat la primul termen pe data de 18.01.2012.
  Cei 2 copii mi-au fost cedati spre crestere si educare, prin act notarial de catre fostul sot. Aveau atunci 13 respectiv 7 ani. Li s-a stabilit o pensie de intretinere de 650 lei pentru ambii minori. Am facut greseala si l-am primit inapoi. A venit cu un scop (in intelegere cu concubina si parintii sai) sa vanda ce se mai poate de prin casa si eu credula am acceptat (masina, aur, tablouri, etc). Explicatia lui a fost ca sa-si plateasca datoriile fata de concubina ca sa poata incheia relatia. Cand m-am trezit la realitate, pe data de 12.07.2012 i-am spus sa plece, dupa ce si-a luat tot ce a vrut din casa. De atunci nu si-a vazut copiii chiar daca stam in acelasi oras. Anul acesta l-am dat de marire de pensie de intretinere pe data de 07.02.2013. Am castigat in data de 11.04.2013 – in ciuda eforturilor lui, intampinari, memorii, amenintari la servici, a pozitiei si influentei sale(militian) etc. – respectiv 1200 lei/luna ambii copii si incepand cu data depunerii actelor de procedura 07.02.2012. Acum a facut recurs, de fapt el spune apel(gresit), in care cere sa plateasca in natura, sau pe perioada vacantei copiilor sa fie exonerat de plata pensiei, ca nu mai mult decat minimul pe economie, ca are credit la banca, cheltuieli cu naveta, 3 telefoane, ca plateste facturile la concubina in contul chiriei, ingrijirea personala la curatatorii si spalatorii, sincer justificari penibile si jenante la aroganta lui afisata public. Intrebarea mea este, ce sanse am ca hotararea sa ramana definitiva si irevocabila. Imi recomandati sa imi caut un avocat care sa ma reprezinte? Se pot lua in calcul creditul lui facut in timpul casatoriei dar care a fost facut pentru achizitionarea unei masini vanduta si iar cumparate altele, dar care a luat-o el? Sigur prind vacanta judecatoreasca…… Va raman recunoscatoare daca m-ati indruma cum sa fac sa fie mai bine pentru copiii mei. Cum sa trimit si la locul lui de munca intampinarile si recursul lui? El a vrut sa-i fie comunicate la adresa concubinei ,ca sa nu afle lumea ce caracter are? Eu din domnie am platit prea mult. Daca nu i-a iesit jocul (sa trec casa pe numele lui – era mostenirea mea de la parinti) acum imi face sicane, si m-am cam saturat.Va multumesc inca o data.

 258. @ cerasela

  Pensia de intretinere se stabileste – de regula – functie de veniturile nete ale parintelui ce urmeaza a fi obligat, pe ultimele 6 luni. Daca acestea cresc, puteti oricand deschide o actiune de majorare pensie. Conform art.530 din Noul cod civil, parintele poate fi obligat la pensie de intretinere platibila in natura – situatie agreata de instantele romanesti, apreciindu-se ca astfel copiii beneficiaza de tot ceea ce trimite parintele sau si totodata acesta poate lua decizii privitoare la cresterea si educatia lor impreuna cu parintele intretinator.

  Daca nu cunoasteti adresa actuala a fostului sot (domiciliu concret la care figureaza in acte ca locatar/chirias), puteti trimite actiunea la locul sau de munca.

 259. Am castigat procesul dar a facut apel. El nu este multumit de suma fixata (e prea mare), si cere sa i se ia in calcul si alte cheltuieli lunare, rate, etc. Si nu vrea sa dea diferenta de la data depunerii actelor de procedura (5 luni in urma). Este posibil sa castige? Are influenta si relatii. Sa-mi caut un avocat? Va multumesc inca o data.

 260. @ cerasela

  fostul sot poate sa ceara ce doreste, asta nu inseamna ca si obtine. obligatia platii pensiei de intretinere incepe sa curga din ziua in care cealalta parte a introdus actiunea, astfel ca aceasta data nu este una oarecare si incerta lasata la latitudinea paratului obligat!
  nu pot estima un rezultat intrucat justitia romana nu are o jurisprudenta constanta, asa ca… fiecare cu norocul sau.
  pentru un proces atat de minor, nu vad de ce ar trebui sa-ti angajezi avocat. multa bafta!

 261. as dori sami se explice si mie daca nu lucrez si nu am nici un venit pot fi dat an judecata?si care ar fi urmarea.multumesc

 262. buna ziua! in urma divortului fostul sot a platit pensie doar jumatate de an apoi si-a dat demisia si de cateva luni tot fac plangeri penale pentru a reusi sa il fac sa plateasca. cu greu am primit banii fiind pusi de parintii lui,constransi de lege. ideea e ca el nu da nici un interes fata da fetita si face orice sa fuga de plata pensiei,pune motiv ca nu lucreaza. cum sa o scot la capat,pana la urma?va multumesc

 263. In unele cazuri prostii de barbati sa plateasca ca aia a fugit cu altul, sau …. dar aai lasat un bebelus nevinovat, atunci ma intreb , de ce proasta nu si-a pus intrbarea inainte, oare o sa pot scoate pensia de intrtinere de la el?Ti-a placut bicicleta acum pedaleaza.

 264. Buna ziua,
  ma aflu in urma unui proces de divort in urma caruia mi-au fost incredintati doi minori, fostul sot avand obligatia de a plati pensia alimentara aferenta. Incepand cu luna iulie anul curent, fostul sot a „hotarat” injumatatirea pensiei alimentare, aceasta nefiind judecata in instanta (asa s-a gandit el ca este corect). Precizez ca numai unul din minori este nascut in timpul casatoriei, celalalt este copilul meu dintr-o alta relatie dinaintea casatoriei, dar care a fost recunoscut de fostul meu sot ca fiind al lui, printr-o declaratie pe propria raspundere , la starea civila. Deci pe certificatul de nastere al copilului apare numele fostului sot, copilul stie ca el este tatal lui, pana acum neexistand o problema. Insa acum nu mai vrea sa plateasca pensie alimentara pentru unul din minori pe motiv ca nu este al sau si chiar doreste sa mearga in instanta pentru tagada paternitatii.
  Intentionez sa actionez prin executorul judecatoresc pentru poprire pe cont, pentru a primi in continuare suma stabilita in hotararea judecatoreasca, pana la urma el ar trebui sa ma actioneze in instanta pt diminuarea pensiei alimentare…imi doresc ca totul sa fie clar si legal. Insa vreau sa ma asigur ca daca el contesta paternitatea copilului, eu nu voi fi apoi obligata sa-i restitui pensia pentru minorul pe care el nu-l mai doreste. Si ca o intrebare suplimentara, am vre-o sansa sa-l actionez in instanta pentru drepturile morale ale copilului meu? Este normal sa ne jucam cu psihicul unui copil de nici noua ani…acum il vrem, acum nu?
  In speranta ca am reusit sa fiu coerenta, m-ar ajuta foarte mult un raspuns din partea dvs.
  Va multumesc anticipat!

 265. @ Cristina

  Conform dispozitiilor art. 430 din Noul cod civil, actiunea in tagada paternitatii se poate introduce de catre sotul mamei (in speta ex-sotul) in termen de 3 (trei) ani de la data la care sotul a cunoscut ca este prezumat tatal copilului, fie de la o data ulterioara cand a aflat ca prezumtia nu corespunde realitatii.

  Din descrierea ta, inteleg ca tatal cunostea de la inceput ca NU este tatal copilului dar si-a asumat aceasta calitate prin declaratia data in fata ofiterului de stare civila. Orice schimbare ulterioara a calitatii asumate personal si in cunostinta de cauza devine necredibila, imbracand forma unei razbunari ori sicane ceea ce aduce atingere interesului superior al copilului care il recunoaste de tata de atatia ani. In plus, opereaza exceptia prescriptiei extinctive – neexecutarea dreptului material la actiune in termen legal de 3 ani de catre tatal care-si contesta paternitatea fata de unul dintre copii, asa cum am aratat mai sus.

  Poti demara executarea hotararii judecatoresti prin care s-a dispus plata pensiei de intretinere.

 266. nu am fost casatorita niciodata cu acest barbat care era deja casatorit de altfel si care in urma cu 14 ani mi-a daruit o fetita pe care repede a si recunoscut-o.
  trecand anii eu locuind de 10 ani in italia ….faceam foarte mari eforturi la iesirea din tara cu acest copil.el neffiind de gasit nicaieri am hotarat de acord cu sotul meu sa cer custodia copilului….zis si facut.in urma cu un an am inceput procesul impotriva lui….dar dupa a 2 infatisare sau a 3 la care nu a iesit la iveala…..a aparut un recurs pe numele lui…..ce pot face….precizez ca in 14 ani nu am primit de la el nici 5 bani……acm in al 12 ceas il pot da in judecata ptr abandon de familie ?
  sunt disperata…..VA MULTUMESC ANTICIPAT…..

 267. @ loredana

  1.N-ai precizat care a fost solutia data la prima instanta – din moment ce vorbesti despre un recurs!
  2. Care au fost motivele invocate de recurent?

  Daca n-am un rezumat succint asupra problemei, nu pot lansa variante de raspuns.

 268. Buna ziua,
  Tatal copilului a fost subofiter MApN si-a luat CIC(mama nu avea dreptul) si la varsta de 4 luni a copilului, a plecat in strainatate, in timp ce in tara primea indemnizatia de CIC. Pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului, venea in vizita de cate ori voia, pana a agresat si familia mamei, in propria casa, asa ca vizitele au fost in locuri publice.(Anterior, o sugrumase pe mama lauza)
  Chiar atunci, a luat un duplicat de pe certificatul de nastere al copilului, fara stiinta mamei, declarand originalul pierdut si, cu ocazia fiecarei veniri in tara, era tot mai agresiv, am fost vizitati de autoritati in urma reclamatiilor lui-am aflat ulterior ca LA FIECARE venire in tara, a depus cate o reclamatie, si-a adus martor la intalnire, etc. La telefon, suna si noaptea si de mai multe ori pe zi, etc.
  In fine, am cerut incredintarea copilului(domnul mai venea si cu TIR-ul in tara)si am primit autoritate unica, din pacate pe art.507 NCC, iar pentru programul de vizita ne-am judecat 1 an.
  In acest rastimp, domnul a introdus 4 ordonante presedintiale pentru program vizita, din nefericire la al doilea, un judecator nu stiu cum sa-l numesc, i-a dat program de vacanta zilnic de la 14-18 si weekend de la 10-20 la o adresa data fara ancheta psihosociala, cu derptul mamei de a insoti copilul, etc S-a lasat cu executare silita si in total 14 dosare intr-un an si 4 luni
  Problema este ca, cu toate dovezile depuse, instanta de apel i-a dat program cu ridicarea minorului peste noate, „la locatia din Romania aleasa” de catre el, fara ca ancheta psihosociala sa fie facuta cum trebuie-noi am contestat-o, iar instanta de recurs nici nu a lasat avocatii sa deschida gura, a mentinut hotararea.
  Copilul nu pleaca de acasa nici cu bunicii, cu care locuieste de la nastere.
  El vine in tara de 2-3 ori/an. Programul aprobat e bilunar. Anul trecut, cu executarea silita, cu prezenta politiei in mod repetat, cu mama lipsa dimineata, fiindca era la Judecatorie, copilul a fost grav traumatizat, demonstrat prin acte medicale si rapoarte psihologice.
  Copilul refuza sa plece cu el. Mama i-a deschis poarta, a indemnat copilul sa plece, copilul a plans, a intrat in criza. Totusi, mama a mers in ziua de luni in parc, pentru ca totusi, tatal sa relationeze cu copilul, fiindca in prezenta mamei, se simte in siguranta.
  Avem azi citatie la Politie, domnul a depus „petitie” ca mama nu i-a pus copilul in brate si invitatie la Consiliere la DGASPC, fiindca mama nu si-a facut datoria de a convinge copilul sa plece cu tata.
  Ce ne sfatuiti?
  Multumesc.

 269. @ Martonze

  Cumplit caz ati expus.
  Copilul NU poate fi obligat sa plece cu tatal daca el NU vrea!
  Nici o instanta si nici un executor judecatoresc nu poate lua copilul cu forta si sa-l dea tatalui.
  Copilul NU este un obiect ci un suflet care poate fi traumatizat pe viata!
  Culmea ironiei, noile prevederi legale afirma in nenumarate articole despre „interesul major al copilului”!!!!
  In cazul dvs.acesta este interesul major? Ce-as mai putea adauga?

  Cele relatate de dvs. sunt evidente si in mod legal – daca am avea justitie in Romania – autoritatea parinteasca NU putea fi acordata ambilor parinti ci exclusiv mamei! Dar… cum in tara asta se poate intampla orice dar mai putin justitie, nu ma mira.

 270. Buna ziua,
  Multumesc pentru raspuns. mama are autoritate parinteasca unica, insa judecatoarea nu a scris art. 398, ci art. 507, care se refera la parinti disparuti, morti… Acesta e foarte viu si specializat pe reclamatii la autoritati.
  Eu va intrebam ce sa fac, fiindca sunt chemata la Politie sa dau declaratie ca urmare a „petitiei” tatalui, remarcati, nu plangere, deocamdata.
  Simt ca in intelegere cu agentul de Politie, cauta sa obtina ceva incriminator la adresa mamei.
  Sunt obligata oare ca la fiecare ‘petitie” a tatalui sa dau declaratii?
  Multumesc.

 271. @ Martonze

  Am crezut ca am fost destul de explicita in raspunsul acordat la intrebarea pusa astfel incat nu inteleg de ce ati revenit.
  Cat priveste atentionarea fata de art.507 Cod Civil, va rog sa cititi dvs. mai bine despre ce e vorba si nu sa-mi faceti mie observatie. De asemeni si cu evidentierea „petitiei” si nu a plangerii 🙂

  Eu nu dau raspunsurile pe care partile doresc sa le auda pentru ca asa le convine ci recomand ceea ce pot face din punct de vedere legal.

 272. Stimata doamna, eu nu inteleg care e diferenta intre plangere si petitie , adresata Politiei.
  Agentul de proximitate care a venit sa lase citatia a spus ca trebuie data declaratie, dar ca nu e plangere, ci petitie.
  In asta consta marea mea nelamurire.
  Anul trecut, tot in august, acelasi agent a primit plangerea tatalui copilului dupa prima zi de nerespectare a hotararii judecatoresti, fiindca copilul dormea. Plangerea a fost depusa a doua zi. Nu a fost nerespectare repetata. Acest agent a instrumentat dosarul. Totusi, a inceput urmarirea penala, am primit SUP tocmai fiindca nu s-a indeplinit conditia repetitivitatii. dar am dat cu subsemnatul la sectia Criminalistica a Politiei.
  Acum, dupa 6 luni de absenta, tatal a venit sa ia copilul si peste noapte, il ademenea cu patutul lui din camera lui, ceea ce traumatiza mai mult copilul, normal ca a plans.
  Ce poate el reclama la Politie? Eu sunt „parte reclamata” iar el este autorul petitiei.
  Multumesc.

 273. Buna ziua ! Sunt in divort cu sotul din 2012 acum fiind pe rol la Curtea de Apel, divortul l-a depus el, iar eu am facut cerere reconventionala. Am 4 copiii dintre care unul minor, majorii sunt la studii nefiind casatoriti, eu am solicitat pastrarea numelui pentru copii, ceea ce el nu si-a dat acordul. La prima instanta s-a admis desfacerea casatoriei din vina exclusiva a reclamantului parat, acesta recurgand la actiuni violente asupra sotiei si copiilor in urma relatiei extaconjugale cu o alta femeie. El nu contribuie la cresterea si educarea copiilor doar prin pensia de intretinere a minorei in cuantum de 25%, iar pentru majorii studenti nu plateste nimic. Doresc sa stiu daca pot renunta la divort sau sa suspend dosarul pana la majoratul minorei ? Imi puteti oferi alte sfaturi ? Va multumesc !

 274. @ Iuliana

  Daca copii studenti frecventeaza cursurile la zi ale unei facultati si au sub 26 ani, sotul este obligat sa le plateasca pensie de intretinere daca au solicitat personal acest lucru. In cazul in care n-au depus cererea, o pot face si acum.
  Va ofer un exemplu de cerere:

  Domnule Presedinte,

  Subsemnatii …………………………… domiciliat/ambii domiciliati in ………………………., str…………. nr……., in calitate de fiu/fiica major(a) ai paratului………………………, domiciliat in………………….., str……………………. nr……………… solicitam chemarea in judecata si personal la interogatoriu a acestuia pentru obligarea la plata unei

  PENSII DE INTRETINERE,

  in favoarea noastra, in cuantum de 1/4 din veniturile realizate de aceasta.

  In fapt:

  Suntem fiul/fiica paratului ……………
  In prezent suntem studenti in anul al………lea , la Universtitatea ……../ Facultatea…………. si ne continuam studiile, conform adeverintei nr. ………………., emisa la data de …………….., de Facultate si a adeverintei nr….., emisa la data de ….., de Facultatea…….

  Solicitam sa cereti pe cale oficiala veniturile realizate de tatal nostru pe ultimele sase luni, de la …………., cu sediul in …………., str……………, si sa-l obligati pe acesta la pensia aferenta nevoilor noastre.

  In drept:
  Imi intemeiez actiunea conform 499, 527, 528, 529 si 530 din Noul Cod Civil.

  Atasez urmatoarele acte:
  1. certificat de nastere ….;
  2. adeverinta de studii nr………………..emisa de…………;
  3. certificat de nastere…..;
  4. adeverinta de studii nr………………..emisa de…………;

  Semnaturile, Data,

  Domnului Presedinte al Judecatoriei…………

  Puteti renunta la divort formuland o cerere in acest sens, dar daca sotul dvs. doreste sa divorteze, nimeni nu-l poate impiedica.

  Instanta poate stabili pastrarea numelui de familie al sotului dvs. (chiar daca sotul se opune) numai daca apreciaza ca exista motive intemeiate, de exemplu notorietatea acestuia (nume de artist, avocat, notar etc.).

 275. Copiii sunt sub varsta de 26 ani, anul III, respectiv II de studiu, iar in 19 martie 2013, cei trei majori studenti l-au chemat in judecata pentru a le plati, la prima instanta li s-a acordat 12,5% pentru fiecare din salariul lui, insa el a atacat cu apel si in 5 februarie 2014 li s-a redus la 8,33% de la data introducerii actiunii. Desi hotararea este definitivata nu putem recupera banii din urma pana in prezent. Am putea depune plangere penala ?

  Din august 2011 el nu a mai contribuit la cheltuielile cu educarea celor 4 copii(1 minor, 3 majori). In iunie 2012 el a introdus actiune de divort, iar in 4 septembrie 2012 a plecat de acasa, la concubina, a plecat si cu o suma de bani cu care si-a construit o vila din martie 2013 pana in iunie, dar nu este pe numele lui, este pe al fostului proprietar al vechiului imobil. Casa este construita cu banii dobanditi in timpul casniciei, impunandu-ne mie si copiilor criza,luandu-le alocatiile, bursele de merit si cele medicale copiilor, necontribuind in niciun fel la cresterea si educarea copiilor, iar odata finalizat divortul, ar putea face acte pe concubina.Locuieste cu concubina, desi are si casa, si-a dat adresa de domiciliu la institutia unde lucreaza(un centru de recuperare pentru persoanele cu handicap), astfel fiind favorizat in toate dosarele (penale, divort si pensie intretinere majori), chiar fiind scutit de taxe(el nu are handicap).
  La instanta de apel eu am achitat o taxa de timbru de 1600 ron si onorariul la avocat, fiind obligat sa-mi plateasaca cheltuieli de judecata, numai jumatate din onorariu, iar privind taxa de 1600 ron, instanta a omis-o( nu a vazut chitanta), drept pentru care am formulat recurs si pentru pastrarea numelui, dar a depus si el recurs ca sa nu fie obligat sa-mi achite cheltuieli de judecata 1/2 din onorariu, fiind scutit si de taxe judiciare.
  Eu as dori suspendarea dosarului, daca se poate,pana la majoratul minorei(2016) si pentru ca sunt asistent maternal, iar in 2016 am comisie pentru reatestare si pentru schimbarea numelui ar trebui sa fac demersurile si sa trec prin comisie inainte de mai 2016, procedura greoaie pentru D.G.A.S.P.C si foarte costisitoare pentru mine, avand in vedere ca am 5 copii de purtat in scoala( 3 facultate, 1liceu, 1 gimnaziu), mai am in ingrijire 3 batrani (mama si socrii) care sunt foarte bolnavi si cu care nu se raspunde. Cale de impacare nu exista, iar pentru aceste motive as solicita suspendarea dosarului.
  Va multumesc pentru sfaturi !

 276. @ Iuliana

  Problema dvs. este destul de incalcita dar rezolvabila.
  Daca n-aveti dovezi la cele sustinute, nu va ajuta cu nimic situatia faptica.
  Instanta nu recunoaste cheltuieli de judecata in lipsa anexarii chitantelor de plata.
  Intr-un proces de divort, partile – in principiu – sunt obligate sa plateasca fiecare jumatate din cheltuielile de judecata cumulate.
  Puteti depune o plangere penala pentru abandon de familie in cazul neplatii pensiilor de intretinere, dar numai daca aveti hotararea definitiva!
  Pentru cheltuielile admise de instanta, cand veti intra in posesia hotararii definitive, puteti sa va adresati unui executor judecatoresc.
  Mult succes.

 277. Chitanta era anexata, dar faptul ca nu au vazut-o era doar un pretext pentru a-l scuti pe el de a plati, fiind sustinut chiar din unitatea in care lucreaza. Imi puteti spune, mai exact, la ce mi-ar mai trebui dovezi ca sa ma descurc ?
  Plangerea penala pentru abandon am depus-o, iar dupa o zi de la depunere am primit banii, taxa postala fiind achitata din suma cuvenita copiilor.
  Multumesc !

 278. @ Iuliana

  Asta este „justitia” in Romania.
  Bine ca v-a trimis banii dupa ce ati facut demersul penal.
  Existau si aici sanse de … scapare.

 279. buna seara.
  cazul meu, prin sute de altele, divortata din oct 2010 definitiv si irevocabil, 2 minori care mi-au fost incredintati spre crestere si „instructie” cum a expus fostul sot in acordul sau din cadrul intampinarii de la divort, acesta locuind din iunie 2010 in Lecce-Italia, pensia stabilita atunci de comun acord la 200Ron pe luna pt fiecare minor. Fiind primul caz judecat dupa noul cod, nu s-a discutat despre program sau custodie comuna vreodata.
  In primele luni doar partial si-a platit datoria fata de copii, iar din 2011 pana azi are un total acumulat de 9200 lei. am facut o plangere penala, pe care am depus-o la Parchet, aceasta a fost trimisa la Politia din satul unde locuim, si desii am pus copie de la intampinarea depusa de el la divort(trimisa de el din Italia) unde preciza ca domiciliul este inca la adresa mea dar el locuieste acolo si a precizat adresa, politia a facut demersuri doar pe teritoriul Romaniei. Bineinteles ca nu au gasit nici o informatie despre acesta si s-a facut un referat de catre politist, apoi de Procurori cum ca nu au pt ce sa il acuze acesta nerealizand nici venituri, somaj, serviciu sau altele neaparand in nici o baza de evidenta a vreunei institutii contactate de acestia. A venit comunicarea dar nu mi-a permis starea de sanatate sa merg mai departe cu o contestatie si am pierdut termenul.
  Nu si-a vazut copii de 4 ani, nu l-a oprit nimeni, de nenumarate ori i-am spus ca trebuie sa-si pastreze relatia cu copii, sa incerce sa le fie prieten macar.In martie 2013 au primit copii cadouri de la fratele acestuia din Finlanda, a aflat si a trimis si el 100 euro,a sunat si i-a vazut pe web, de atunci nimic. A sunat in ianuarie, eu eram in spital mi-a vorbit urat si acum in aprilie a sunat sa-mi ceara scuze pt cum mi-a vorbit si sa le promita copiilor ca incepand de atunci si pana in septembrie o sa le trimita banii pt 2014 caci ce-i din urma nu ii va putea da pt ca nu are posibilitati, are un contract la un restaurant unde este ospatar si „sigur” le trimite bani si nu asa 100 euro lunar ci cate 300-500 euro, isi va tine cuvantul de data asta sa se achite pt tot anul…promisiuni doar, omenia este doar din partea noastra,atat.,
  Mentionez faptul ca din noiembrie 2012 am o relatie stabila cu un alt barbat, si acesta divortat ca si mine, cu o fetita pt care plateste pensie si pt care ne ingrijim impreuna chiar daca nu este in cadrul familiei noastre sa nu ii lipseasca cele necesare, asa cum si celor doi minori m-am zbatut mereu si acum si impreuna cu actualul sa nu le lipseasca nimic din cele necesare, dar este din ce in ce mai greu de suportat faptul de a avea nevoie mereu pt ei de la creioane pt scoala,la psiholog-50 ron sedinta/2 /sapt, la haine, excursii, meditatii etc si sa nu reusesti mereu sa ai,cat sa tragi de 1100ron salariu lunar ca mama sa acoperi tot, mi-e din ce in ce mai imposibil, iar cei 400 ron ar fi importanti lunar sa ii primeasca, Sa nu pot face acest om sa inteleaga ca desii a pierdut actul de proprietate numit Certificat de Casatorie asupra mea, cel mai important act, acela de nastere al fiecarui copil, nu este respectat nici de catre autoritati….sunt foarte dezamagita si sincer nu ma mai intereseaza uman, ca trebuie sa-si plateasca chiria, ca nu are bani sa se intretina caci acestea sunt scuzele sale semestriale, ci va cer un sfat tuturor, cum pot reusii ca copii mei sa isi obtina dreptul legal?? exista in italia un asa zis ? Inspectorat de Munca unde se pot cere informatii, el pe pagina de facebook are si numele restaurantului respectiv unde lucreaza, nu stiu cum sa procedez, sa deschid alta plangere penala? cum pot oamenii astia sa-si inchipuie ca in alta tara poti trai fara sa ai bani, sa platesti chirie, utilitati, dar pensia de intretinere poate intarzia consecutiv si 16 luni, nuu?!? doar este roman”domnul”si isi permite luxul de a nu mai fi roman la creier….in familiile noatre generatiile de pioneri, am fost invatati despre institutia Familia, unii am bagat la cap, altii se pare ca au furat catalogul…..va rog din suflet sa ma ajutati, sfaturile de la cei ce au trecut prin astfel de incercari sau macar s-au mai intalni cu spete similare, si poate stiu o cale de a rezolva astfel de probleme. Viorela

 280. @ Viorela

  Daca aveti cum face dovada ca fostul sot lucreaza la un restaurant din Italia, printati pagina respectiva si anexati-o la noua plangere penala pe care o veti inainta politiei. Precizati faptul ca el nu mai locuieste cu dvs. in acelasi imobil de „x” ani si ca are resedinta in Lecce – Italia. Sansele de reusita ale acestei proceduri sunt aproape nule. Politia, doar in mod exceptional cerceteaza cauza si solutioneaza favorabil plangerea penala. Cred ca suntem printre putinele tari din lume in care politia NU-SI face deloc datoria in asemenea situatii desi victime sunt copiii!!!

  Nu inteleg de ce dumnealui inca figureaza cu domiciliul la dvs? Are vreun drept de proprietate? N-ati facut partajul? Daca el nu are nici un drept in imobilul dvs., puteti merge la politie sa-l scoateti din spatiu ca urmare a hotararii de divort. Daca are drepturi asupra imobilului, puteti face partajul prin mediere inainte de a va adresa instantei pentru ca procedura v-ar scuti de o suma importanta de bani.

  O alta varianta ar fi sa deschideti un nou proces de majorare a pensiei de intretinere si sa solicitati poprire pe veniturile sale obtinute la acel restaurant, cu conditia sa anexati la cerere dovada acestui loc de munca (printarea paginii web in care ii apare numele, eventual si alte date de identificare) si tot la restaurant sa declarati adresa de citare a paratului intrucat alta locatie nu cunoasteti.

 281. buna seara am o prietena care are un baietel de 7 anisori ea nu este casatorita cu tatal copilului, nu a primit pensia alimentara nicodata. Este posibil ca legea sa il puna sa plateasca alocata chiar daca tatal minorului nu lucreaza legal? si ce se intampla daca nu plateste alocatia minorului?

 282. @ Mari

  Pentru a pretinde pensie de intretinere, mama trebuie sa dovedeasca faptul ca barbatul respectiv este tatal copilului sau (in cazul in care acesta nu figureaza deja pe certificatul de nastere al minorului).
  Dovada se face prin solicitarea unui test de paternitate – clik aici pentru preturi.

  Abia dupa aceasta procedura, daca se confirma ca acel barbat este tatal copilului, se poate adresa instantei pentru a solicita pensia de intretinere. Testul de paternitate se poate solicita ca proba si in interiorul unui proces. Cererea de chemare in judecata trebuie introdusa in numele copilului ca singur titular al dreptului la actiunea in stabilirea paternitatii. Atunci cand copilul este minor, ea poate fi introdusa de mama, iar in lipsa mamei, de reprezentantul legal. Mostenitorii copilului nu pot introduce actiunea, datorita caracterului ei strict personal.

  Instanta poate stabili o pensie de intretinere raportata la venitul minim pe economie chiar daca parintele debitor nu lucreaza sau nu este angajat cu forme legale. In cazul in care acesta nu-si respecta obligatiile, sansele de recuperare a pensiei devin aproape nule intrucat statul, prin organele sale, nu protejeaza absolut deloc minorii!!!

 283. Buna seara,
  Fiul meu (6 ani) a avut pensie de intretinere de la tatal lui platita prin poprire pe salariu de la un spital din Bucuresti. In feb. 2014 pensia a fost majorata prin sentinta judecatoreasca (dupa un proces ce a durat 1.5 ani), dar aceasta sentinta am inteles ca nu mai poate fi pusa in executare decat de un executor. Avocata lui a sistat vechea poprire (a zis ca nu mai era legala, conform noului cod de procedura civila). Tatal copilului mi-a trimis niste bani cu titlu de “plata in avans”, in conditiile in care mai are de platit bani din urma (pensia trebuia majorata din 2012 si s-au strans multe diferente). Eu nu sunt de acord cu modalitatea lui de plata “in avans” (mai are echivalentul a 3 luni de plata din urma), nu am incredere in el (nu-si cunoaste copilul) si vreau poprire pe salariu in continuare. Pot apela la un executor, chiar daca el mi-a trimis niste bani (pe care-i recunosc ca fiind restante, nici vorba de bani in avans)? Va multumesc!

 284. Buna ziua. Ma numesc Mihai si am o mare problema. In urma divortului din 2012 am de platit pensie alimentara pentru cei doi copii ai mei. (500 ron pt fiecare copil) Eu nu am nici un fel de venit legal dar in fiecare luna i-am dat bani fostei sotii pt copilasi. In ficare zi vine copilul mai mare si ii dau bani de buzunar .In fiecare saptamana le cumpar mancare.Ii platesc caminul la copilul mai mic si ore de meditatie la copilul mai mare.Toate facturile de utilitati de la domiciliul respective le-am platit eu. Tot ce inseamna haine si alte nevoi pt copilasi au fost platite de mine. Acum doua luni am fost chemat la politie ca nu am platit pensia alimentara. Nu am nici o dovada precum eu sunt cel care a intretinut familia pana in momentul asta.Fosta sotie nu a nu a muncit niciodata…..Parca ma lovit un fulger cand mi-am dat seama ce prost am fost ca am avut incredere in ea. Politistul a constatat ca pe hotatarea judecatoreasca era o eroare . (in loc sa scrie ca eu trebuie sa platesc pensie alimentara , scria ca ea trebuie sa imi plateasca ) Asa ca a mai trecut doua luni pana a indrepta ea eroarea. In acest timp eu am insistat sa isi deschida un cont in banca si am virat acolo bani , dar doar pt lunile astea doua. Azi am primit instiintare ca sa indreptat eroarea din hotarare. Ma astept ca iar voi fi chemat la politie. Imi puteti raspunde daca voi fi obligat sa platesc de cand sa pronuntat prima hotarare sau se ia in considerare de acum de cand a indreptat eroarea. Va rog sa imi dati un sfat cum sa procedez.

 285. @ Mihai

  Daca n-ai dovada platii, cum demonstrezi? Ai nevoie de declaratia unor martori sau recunoasterea copiilor.
  Nu inteleg insa de ce trebuie sa platesti o suma atat de mare daca nu obtii venituri legal declarate?
  Trebuie sa deschizi un proces pentru micsorarea pensiei de intretinere care, in speta, se va calcula la venitul minim pe economie.

  Fapta penala NU exista daca lipseste intentia ori, in cazul tau, platile au fost efectuate in natura si cash. Chiar daca nu s-ar putea demonstra platile, lipsa veniturilor te exonereaza de raspunderea penala.

 286. buna ziua,am si eu o problema am divortat de fostul sot si instanta a incredintat copilul sotului,¨am pierdut custodia din cauza ca nu am adus destule dovezi,mi se cere pensie alimentara minimul pe economie da nu vreau sa dau bani pentru ca el este dependet de jocurile de noroc,vreau sa cumpar la copil tot ce trebuie da nu vreau sa-i ofer bani.multumesc pentru raspuns

 287. Buna seara, fostul sot a fost concediat si nu a mai platit pensia de intretinere. Desi a beneficiat de un salariu substantial compensatoriu de disponibilizare, el nu a mai platit nimic. Poate fi considerat abandon de familie cu rea-credinta, conform Art 305 lit b,c? Va multumesc anticipat.

 288. Buna ziua, m-am constituit parte civila intr-un dosar penal de abandon de familie. Fostul sot nu a mai platit pensia de intretinere pe motiv ca nu mai lucreaza. El a fost intr-adevar concediat, dar a beneficiat de un salariu substantial compensatoriu de disponibilizare, de care eu nu am avut cunostinta. Este o dovada de rea-credinta? De un an apare incadrat in munca si realizeaza scriptic un venit foarte mic, sub nivelul salariului minim pe economie. Poate fi considerata si aceasta o dovada de rea-credinta? In fapt, munca la negru este greu de dovedit. Va multumesc anticipat.

 289. Nic

  Nu pot estima daca altcineva apreciaza sau nu reaua-vointa. E ca la loterie. Daca aveti dovezi, depuneti-le la dosar.

 290. Buna ziua,

  Imi cer scuze pentru acest mesaj lung, sper insa sa clarifice o situatie cu care ne confundam la acest moment.
  Va rog sa imi spuneti daca neplata pensiei alimentare timp de 7 ani este un motiv de incepere a urmaririi penale pentru „abandon de familie”, dat fiind faptul ca sotul meu NU a avut cunostinta in tot acest rastimp nici de locul aflarii copiilor sai, nici o adresa postala cunoscuta si nici o informatie din partea mamei copiilor privind locul aflarii sau informatii despre copii, poze etc (desi cunostea adresa domiciliului din Romania, care este si adresa la care locuiesc parintii sotului meu, care la moment locuieste legal in alta tara, fiind in toti acesti ani o persoana cunoscuta in comunitatea de aici, avand si un „prieten” comun cu fosta sotie, care oricand ar fi putut afla adresa noastra din tara respectiva, iar numarul sau de telefon a fost intotdeauna public.
  Precizez ca la momentul divortului fosta sotie, cetatean al Republicii Moldova, detinea titlul de sedere ca cetatean strain casatorit cu un cetatean roman.
  Sotul meu dupa ce a constatat disparitia de la domiciliul cunosut al fostei sotii si a celor 2 minori, a depus diverse cereri atat la protectia Copilului cat si la Serviciul de Migratie si Azil pentru a se putea gasi locul aflarii copiilor, raspunsurile primite pe parcursul anilor 2008-2009 au fost foarte vagi si ca nefiind abilitate sa dea un raspuns clar … Deasemenea in perioada evenimentelor tragice de la Chisinau din aprilie 2009 sotul meu avand frica de faptul ca fosta sotie ar putea pleca sau este deja in Republica Moldova de unde ar putea pleca in Rusia unde muncise anterior mai multi ani, inainte de a se cunoaste, a deschis un proces de reincredintare a minorelor la Judecatoria dela locul sau de resedinta in Romania, raspunsul fiind suspendarea procesului pana la aflarea adresei de domiciliu al mamei copiilor…
  Locul aflarii lor pe teritoriul Romaniei la aflat recent, in luna martie fiind chemat in judecata (citatia fiind trimisa pe adresa de resedinta pe care a avut-o neintrerupt in Romania adica la parintii sai) pentru decaderea drepturilor de parinte pe motiv ca in acesti ani NU sa interesat de copii si nu a platit pensia alimentara niciodata, evident ca a fost respinsa drept nefondata in cadrul sedintei din luna mai! Si a doua cerinta este achitarea datoriei de intretinere pentru ultimii 3 ani si majorarea sumei lunare. Urmatoarea infatisare find stabilita pentru luna septembrie. In acest rastimp a fost depusa si o plangere penala pentru abandon de familie. Cu acest prilej sotul meu sa deplasat in Romania unde a insistat imediat atat la politie care la pus in contact cu avocatul fostei sotii, cu care au stabilit intrevedere cu copii care a fost acceptata de mama lor, astfel dupa 7 ani sotul meu si-a strans copii in brate au plans toti 3 … Si si-au promis ca nu se vor mai desparti, copii avand acum 9 si respectiv 11 ani! Mama copiilor a fost deacord ca tatal sa sune zilnic, sa fie in contact permanent avand atatea de recuperat, cu acest prilej a lasat atat nr sau de telefon cat si adresa noastra postala din tara in care locuim…Din pacate la reintoarcerea lui din Romania, la inceputul lunii iunie, a reusit sa vorbeasca 1 singura data a doua zi deja i-a fost conditionat ca poate suna doar sambata la ora 9 seara, in restul zilelor seara nu mai raspunde la telefon; iar de cateva ori sambata copii la ora data erau inca afara si respectiv nu pot discuta. la cererea sotului meu de a vorbi a doua zi, duminica raspunsul fiind negativ cu precizarea ca „ea decide cand sa vorbeasca si ca ea este LEGEA”
  Simtim ambii ca vom avea parte de multe sicane pe viitor, si ca fosta sotie nu va accepta foarte usor faptul ca sotul meu doreste nu doar sa achite pensia de intretinere ci si sa se investeasca cat mai mult in viata copiilor! Reusind deja sa vizitez si scoala in care sunt scolarizati, sa discute cu directorul scolii, psihologul, dar si cu dirignitele unuia dintre copii. Ea provine dintr-o familie destramata, in care si-a revazut tatal doar la varsta de 18 ani, si atunci doar pentru a obtine banii pentru serata de absolvire, dupa care pana in prezent nu mai sunt in contact mama ei fiind cea care si pana acum ii achita chiria si pentru care lucreaza in Romania, acelas lucru si-l doreste si pentru copii, sa fie unica care ii creste pentru ca acesta este tiparul pe care il cunoaste…

  Precizez ca imediat dupa divort sotul meu a trimis diverse sume de bani drept pensie alimentara prin mandat postal pe adresa fostei sale sotii, dar care nu au fost nicodata ridicate pe motiv ca asa persoana „nu mai locuieste la adresa indicata” si o scrisoare recomandata adresata presedintelui asociatiei de locatari a confirmat ca fosta lui sotie impreuna cu cele 2 minore a parasit domiciliul fara a lasa o alta adresa.

  La momentul actual, din casatoria noastra avem 2 copii minori de 5 si 2 ani iar sotul este unicul care munceste. Deci atat plata datoriei cat si eventula marire a sumei lunare, avand in vedere ca sotul meu a depus dovada veniturilor sale pentru ultimile 6 luni vor fi o sarcina destul de dificila pentru noi pe parcurs, dat fiind cheltuielile mari ce tin de chirie, hrana, servicii in tara in care locuim…
  Ma intreb daca tainuirea locului aflarii copiilor, si nedorinta vizibila de a comunica in acesti 7 ani poate fi o dovada de rea-credinta din partea fostei sotii? Din aceasta cauza sotul meu a pierdut atatea momente importante din viata copiilor, neavand posibilitatea nici sa le ofere sprijin, nici sa le viziteze, nici macar sa le trimita cadouri cu diversele ocazii din viata unui copil…dar ei au fost intotdeauna prezenti, in discutiile noastre in toti acesti ani, copiii nostri mai mici stiu ca mai au 2 surori si asteapta cu nerabdare sa le cunoasca, au si vorbit la telefon o data…Regretul sotului meu este ca nu a ajuns pana a le da in cautare prin INTERPOL, am fost increzatori ca la momentul in care mama lor va avea nevoie de bani va aparea, lucru care sa si intamplat.

  Noi dorim sa avem posibilitatea sa petrecem cat mai mult timp posibil cu copii pentru a stabili relatii civilizate de familie, ca cei 4 copii ai nostri sa poata profita cat mai mult de acesti ani cand se vor pune bazele unei relatii fratesti pentru toata viata lor, fara a face diferenta intre ei!
  Credeti ca este posibil in Romania sa fie acceptata custodia comuna a parintilor prin care copii sa fie jumatate de an cu mama lor si jumatate de an la noi in familie? Evident ca vor fi scolarizati si aici, sansa noastra fiind faptul ca copii sunt scolarizati in Romania intr-o scoala privata care are filiale in multe tari europene inclusiv in orasul in care locuim si noi.

  Sau credeti ca doar vacantele vor fi acceptate?
  Aceste cereri de stabilire a perioadelor de sedere si de vizita pot fi solicitate in procesul care este deja pe rol sau sotul meu trebuie sa depuna o cerere aparte intr-un alt proces?

  Va multumesc pentru atentia acordata si va doresc mult succes in activitatea dumneavoastra de alfabetizare a parintilor aflati in dificultate!
  Cu respect

 291. Vio

  Tatal copiilor poate solicita in instanta un program de vizitare minori iar instanta va stabili legal drepturile acestuia. Faptul ca tatal copiilor, timp de 7 ani, nu si-a putut indeplini obligatia impusa de instanta privind plata intretinerii minorilor din motive independente de vointa sa – respectiv necunoasterea domiciliului minorilor – nu-l face raspunzator de neefectuarea acesteia, mai ales ca la inceput a intentionat sa-si indeplineasca obligatia ce-i incumba – dovada fiind mandatele postale care i-au fost returnate din motivul ca mama nu mai locuia la domiciliul cunoscut de acesta.

 292. Buna.sunt casatorita cu sotul meu 7luni.avem un bebe de 3 luni.dar sotul meu are un copil de 9 ani cu o femeie cu care nu a fost insurat.fiind dat in judecata entru pensie inca din primavara dar nu a platito pentru ca a dato si el pentru partajarea garsonierei ca au avut 10 ani impreuna dar necasatoriti.tot asa a trecut cu tribunalu si doar acuna a inceput sa dea prin posta pensia dar retroactiv chiar nu avem de unde sa platim…avand si un bebe la care trebuie multe.stand in chire etc..dansa nu vrea sa isi retraga plangerea chiar daca sotu a inceput sa plateasca,va putea face puscarie sotupentru ca nu puten plati retro? Va rog sa imi raspundeti sunt disperata.va multumesc

 293. @ Gabriela

  Nu. Să păstreze dovada plăţilor!
  Soţul dvs. poate să deschidă un proces pentru reducerea pensiei de întreţinere având în vedere că mai are un copil în întreţinere din căsătoria cu dvs.

 294. Buna.Am fost dat in judecata de fosta sotie pentru majorare pensie alimentara, si in urma unei hotarari judecatoresti mi s-a fixat suma de 195 lei pe luna.Intrebarea mea este daca eu nu am nici un venit si nici bunuri pe numele meu, dar totusi trimit in fiecare luna suma de 100 lei ( bani din salariul actualei soti) se considera rea-credinţă si pot fi pasibil de dosar penal?

 295. Nicusor Eftinca

  Daca nu aveti venituri, nu puteti fi obligat la plata unei pensii de intretinere mai mare de 1/3 din salariul minim pe economie (1.200 lei de la 1 ianuarie 2016) iar daca sunteti in imposibilitatea de a va indeplini obligatia, nu se poate vorbi despre rea-credinta!

 296. Buna ziua! Observ cu satisfactie ca d.tra raspundeti cu mult profesionalism tuturor intrebarilor si mai ales cu promtitudine! Fiti binecuvantati!!! Problema mea este urmatoarea: am fost casatorit pe teritoriul Spaniei timp de !0 ani.Avem 2 copii minunati,dar sotia a depus divort pt. a se putea recasatori cu un cetatean spaniol.Am fost de acord,ca oricum viata mea era un calvar.In 2003 ,ianuarie s-a pronuntat divortul,copii iau fost incredintati fostei…Avand serviciul stabil acolo,am incercat sa raman,stand cu chirie(mentionez ca-mi cumparasem casa,pe care am facut-o ,,bibelou,,)In casa mea locuiesc copii,fosta si actualul sot. Nu am mai rezistat si am demisionat intorcandu-ma in Romania (am 2 ani).imediat am deschis proces pentru stabilirea pensiei de intretinere pt. copii.Am fost asigurat de avocat ca intr-un termen se va finaliza.Da,de unde? Acusi se fac 2 ani,iar verdictul este: Respingerea cererii pentru necompetenta instantei romane.Recurs in 30 de zile,dar avocata ma trimite sa deschid proces in Spania.IMPOSIBI!!! Si financiar si cum vreti s-o luati…nu pot. Sunt de buna credinta,dar nu stiu cu cine sa stau de vorba. Dumnezeu mi-a deschis ochii pe d.tra.Ma puteti ajuta!!! Cu mii de multumiri,anticipate,,Gelu (va pot lasa si-un nr.de telefon 0751073633…dar sa n-o luati ca o obraznicie) Multumesc din inima!

 297. Domnule Gelu, imi pare rau ca si eu trebuie sa va dau o veste proasta. Deoarece casatoria s-a incheiat pe teritoriul Spaniei, numai instantele de acolo au competenta in solutionarea cauzei in ceea ce priveste pensia de intretinere.

  Autoritatea nationala care va poate ajuta sa inaintati o cerere catre instanta competenta dintr-o tara UE este:
  Ministerul Justiţiei prin serviciul „Direcţia Drept Internaţional şi Cooperare Judiciară”, str. Apolodor nr. 17, Sector 5, Bucureşti,cod 050741,
  tel. 0040372041077
  fax 0040372041079
  email: ddit@just.ro sau dreptinternational@just.ro

  Succes!

 298. Buna siara o asa intrebare,eu sunt divortat cu sotia deja patru ani ,am fost obligat sa platesc pensia alimentara,nu lucrez nucaeri,nam venituri,am alta familie si un copil,nam cu ce sai acit pensia,am acetat un am,iar cei lalti nam de unde?trebue sa platesc 875 de lei,pot face ceva ca sami micsoreze taxsa? si inca o intrebare daca ma decide de drepturi parintesti sunt obligat sa platesc pensia alimentara?

 299. Buna ziua! Am cateva nelamuriri si m-as bucura nespus daca mi-ati raspunde. In urma instantei de judecata in cazul unui divort cu minor si alti trei studenti, tatalui i s-a stabilit cuantumul de plata a pensiei de intretinere in procent de 25% pentru minor si 25% pentru ceilalti trei studenti. Acum el a deschis un proces in care cere micsorarea cuantumului intrucat doi studenti s-au casatorit. Nu ar putea ramane cuantumul total de 50% din salariu pentru masterand si minorul devenit major intrucat nevoile sunt mari? Insa pe langa salariul sau, el mai obtine si alte venituri neinregistrate. Ce am putea face?
  Totodata, in urma instantei de la Curtea de Apel in ceea ce priveste divortul, un punct elemantar al cererii aplelante era nentinerea numelui din urma casatoriei, insa acest lucru a fost respins. Mentionez ca a trecut un an jumatate de la instanta, iar parata nu a primit hotararea definitiva. Trebuie ridicata de la Curtea de Aplel sau este trimisa prin posta? Acum, asupra faptului ca parata nu si-a schimbat numele, reclamantul o preseaza cu politia si alte acte, insa nu exista niciun document pe baza caruia aceasta sa isi schimbe numele. Ce s-ar putea face? Va multumesc anticipat si respectuos!

 300. Ela, numai instanţa este în măsură să decidă mărirea, micşorarea sau menţinerea cuantumului pensiei de întreţinere. Părţile au dreptul să pretindă orice şi să conteste ceea ce nu le convine dar hotărîrea o ia numai instanţa. Veniturile nefiscalizate nu se contabilizează de instanţă decît în măsura în care puteţi face o asemenea dovadă.

  Mi-e greu să cred că după un an şi jumătate nu aţi primit încă hotărârea judecătorească. Aceasta este trimisă prin poştă. Totuşi, dacă s-a întîmplat să se rătăcească pe undeva, dvs. puteţi merge la Curtea de Apel unde depuneţi o cerere la registratură prin care solicitaţi eliberarea hotărîrii dispuse în dosarul nr… şi legalizarea acesteia. Cu siguranţă fostul soţ are o asemenea hotărîre şi în baza ei vă solicită schimbarea numelui altfel nu ar fi apelat la poliţie.

  Ce trebuie să faceţi pentru legalizarea unei copii de pe hotararea judecatorească:

  1. plătiţi o taxă de 2 lei/exemplar la primaria competentă sau în cazul oraşului Bucureşti la CEC, posta sau prin ordin de plata, in functie de sectorul in care se afla domiciliul celui ce solicita legalizarea;
  2. timbru judiciar de 0,15 lei/exemplar;
  3. cerere adresata Presedintelui instantei care a pronuntat hotararea judecatoreasca;
  4. viza judecatorului de serviciu, pe cerere – optional in functie de instanta;
  5. solicitarea dosarului de la arhiva in vederea legalizarii copiei;
  6. prezentarea la registratura instantei a cererii vizate, copiei, dovezii taxei judiciare de timbru si timbrului judiciar.

  Recomandare: solicitaţi 2-3 copii legalizate pentru că veţi avea nevoie în viitor.

 301. Buna ziua , unde trebuie sesizat faptul ca de aproape 5 luni fostul meu sot ( tatal copiilor mei ) nu le plateste pensia de intretinere care a fost stabilita in instanta ?

 302. Buna ziua!
  As avea nevoie de o lamurire. Fiica mea a primit pensie de intretinere de la tata pana la 18 ani, impliniti anul acesta in februarie, fiind inca eleva in clasa a XI-a, acum trecand in clasa a XII-a.
  Pentru inscrierea la academia de politie, ea poate beneficia de un loc rezervat deoarece tatal fiind cadru MAI a fost ranit in timpul serviciului, ramanad ulterior pensionat cu gradul I. In Ordinul Mai 108/2014 unde este prevazut acest drept se spune despre copiii aflati in intretinerea tatalui care a suferit accidentul de munca. Daca fata este majora si desi isi continua studiile nu a inaintat actiune in instanta pentru plata pensiei pentru ca tatal o acorda la intelegere cu fata, periodic, cand fata merge la el, trebuie vreo dovada ca o intretine? Care ar fi aceasta dovada? Se cere depunerea unei adeverinte de continuare a studiilor pe care, cred, o va elibera liceul la care invata?
  Va multumesc anticipat!

 303. Georgiana Alexa, actele doveditoare sunt: hotararea prin care instanta a stabilit pensia de intretinere in sarcina tatalui (indiferent de anul in care a fost data aceasta hotarare!), adeverinta de la scoala pe care o frecventeaza la cursurile de zi si copie dupa actul de pensionare al tatalui prin care face dovada ca a fost angajat MAI.
  Mult succes.

 304. Va multumesc din suflet pentru raspuns si urari! Multa sanatate va doresc!

 305. Georgiana Alexa, revin cu câteva completări din actul normativ menţionat de dvs.:

  Art. 28
  (1) Copiii personalului militar ranit ori decedat pot fi inmatriculati intr-o institutie de invatamant a MAI, la cererea acestora, adresata ministrului afacerilor interne.
  (2) Inmatricularea se realizeaza in anul I de studii/studii universitare de licenta, la data inceperii anului scolar/universitar, cu respectarea cifrei de scolarizare.
  (3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), pot fi transferati in institutiile de invatamant ale MAI si, ulterior, inmatriculati, pe parcursul anului scolar/universitar si/sau in alti ani de studii, cu respectarea reglementarilor in domeniu, exclusiv elevii/studentii institutiilor de invatamant cu profil/specializari similare celor in care se transfera.

  Art. 29
  (1) Inmatricularea intr-o institutie de invatamant a MAI se realizeaza in situatia in care, cumulativ, copilul personalului militar:
  a) indeplineste conditiile generale si criteriile specifice pentru admiterea intr-o institutie de invatamant a MAI, conform reglementarilor legale in vigoare;
  b) promoveaza probele eliminatorii organizate la unitatile teritoriale: examinarea medicala si evaluarea psihologica;
  c) promoveaza probele eliminatorii la concursul de admitere: contravizita medicala si verificarea aptitudinilor fizice.
  (2) Pentru definitivarea transferului prevazut la art. 28 alin. (3), copilul personalului militar trebuie sa promoveze si examenele de diferenta, daca este cazul.
  (3) Indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1) se verifica potrivit calendarului si procedurii de recrutare si selectie pentru admiterea in institutia de invatamant a MAI, similar celorlalti candidati.

  Art. 30
  Dosarul de recrutare contine, pe langa documentele prevazute de actele normative in vigoare pentru admiterea in institutiile de invatamant ale MAI, si urmatoarele documente, depuse in fotocopie:
  a) formularul pentru inregistrarea accidentelor de munca (FIAM) sau, dupa caz, procesul-verbal de cercetare a evenimentului;
  b) decizia medicala avizata sau certificatul-decizie medicala, emis(a) pe numele personalului militar ranit sau personalului militar decedat;
  c) certificatul de deces al personalului militar decedat, daca este cazul.

  Art. 31
  Copiii personalului militar sunt scutiti de la plata taxelor prevazute pentru inscrierea, admiterea, inmatricularea in institutiile de invatamant ale MAI.

  Art. 32
  Directia generala management resurse umane monitorizeaza modul de aplicare a prevederilor prezentului capitol si, dupa caz, rezerva cifrele de scolarizare pentru copiii personalului militar.

 306. Am luat la cunostinta prevederile legale, amintite si de dv mai sus, insa am inteles ca pentru a figura in intretinerea tatalui va trebui sa deschidem proces prin care fata sa primeasca pensie de intretinere pe perioada continuarii studiilor.
  O alta problema avem cu procesul verbal de cercetare la fata locului, noi nu l-am primit la momentul respectiv iar acum nu stim exact de unde sa-l solicitam: de la Politie ne trimit la Judecatorie spunand ca la ei nu se afla decat un proces verbal de constatare a incapacitatii temporare de munca.

 307. Georgiana Alexa, inteleg ca dvs. nu aveti nicio hotarare judecatoreasca de stabilire a pensiei de intretinere in sarcina tatalui?
  Daca nu aveti, atunci da, trebuie sa va adresati instantei de judecata pentru a obtine una.

  PV incheiat la fata locului este documentul constatator al accidentului in baza caruia fostul dvs. sot a fost pensionat pe caz de boala. El trebuie sa aiba acest document intrucat insoteste decizia de pensionare.

 308. Am avut hotarare judecatoreasca pentru pensia de intretinere pana la 18 ani, dupa care aseasta a fost sistata. Acum am depus acte pentru a deschide din nou proces de acordare a pensiei.
  Daca acest proces verbal nu se afla in posesia sotului meu, am putea sa cerem o copie de la casa pensiei de la Bucuresti? Banuiesc ca acolo ar fi la dosar acest proces verbal.

 309. Georgiana Alexa, cu siguranta veti putea cere o copie dupa PV de la Casa de Pensii.
  Acest document exista la dosarul de pensie al fostului dvs. sot.

 310. Ce faci daca tatal isi modifica programul de lucru la maxim doua ore pe zi tocmai ca sa nu plateasca nimic….doar sa faca in ciuda mamei?????

Opinia ta

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s