425 comentarii la “Contractul de întreţinere şi clauza de uzufruct viager

 1. Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare:daca mama incheie un contract de intretinere cu sora mea atunci toata averea mamei va trece in proprietetea surorii? celelalte 3 surori nu mai au nici un drept de mostenire dupa mama?.Inrebarea 2:cand se incheie acest contract intre mama si sora se cere si acordul celorlalte 3 surori.Va rog ,astept un raspuns promt.

 2. @ ionescu angela

  1. daca e contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere – trece doar imobilul;
  2. se cere acordul tuturor mostenitorilor de drept si se va dezbate doar partea de succesiune nevanduta.
  3. dupa decesul mamei, imobilul ramane sorei care devine proprietar de drept si de fapt conform contractului de vanzare-cumparare incheiat anterior cu respectarea tuturor conditiilor legale. se pot imparti doar bunurile mobile sau imobile diferite de cel de la pct.1.

 3. daca mama a avut contract de intretinere cu bunica,acum dupa moartea bunicii mama devine proprietara de drept si nu mai este cazul de a face succesiune????si ca sa devina proprietara cu acte in regula ce trebuie facut si cat costa??

 4. @ erzsebet

  n-am inteles afirmatia ta cu privire la ” mama a avut contract de intretinere cu bunica…” de ce vorbesti la trecut? contractul a fost reziliat?

  daca in timpul vietii, bunica nu a reziliat susnumitul contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere, mama ta este acum proprietara de drept si de fapt a imobilului! mama ta trebuie sa inscrie imobilul la Cartea funciara iar succesiunea se va dezbate pe celelalte bunuri ale bunicii (mobile sau imobile – daca exista).

 5. va salut cu respect,o intrebare am:sunt in posesia unui contract de vanzare cumpa-
  rare cu clauza de intretinere ce l-am incheiat acum11 ani cu unchiul si matusa mea.
  contractul este pe casa si terenul aferent.dupa 3ani drept multumire pt.cum sunt
  ingrijiti am fost la notar si mi-au facut un testament mie si sotiei prin care imi
  lasau si celelalte bunuri mobile si imobile.asa ne-a invatat notarul ca e mai bine
  fiindca nu cumva sa se rascoale nepotii dupa moartea vreunuia.nea zis ca acest testament esta ,,asa zisele legate;ei nu au copii.acum batranii au murit,inteleg ca
  contractul nu se mai poate combate.nepotii lor pot combate testamentul?multumesc

 6. @ matteo

  Au vocatie succesorala in linie dreapta descendenta: copii, nepoti, stranepoti fara limita de grad, acestia facand parte din clasa I de mostenitori.

  In principiu, orice persoana poate lasa prin testament mostenirea oricarei alte persoane doreste. Insa , in cazul in care exista mostenitori rezervatari adica descendentii de orice grad ai defunctului (copii, indiferent daca sunt din casatorie sau din afara casatoriei, nepoti, stranepoti, parinti, precum si sotul defunctului), acestia vor beneficia de o parte din mostenire chiar impotriva vointei defunctului.

 7. deci mostenitori in linie dreapta sunt atat nepotii din partea unchiului cat si cei
  din partea matusii si ar mai fi un frate de al lui si o sora si un frate de al matu
  sii.dar testamentul este facut si intre ei,in modul ca daca moare unul din ei,moste
  nitorii lui sa nu beneficieze pe urma cu specificatia ca ;pentru bune comportari,,
  atat el cat si ea imi lasa mie si sotiei si celelalte bunuri.
  oricum alte bunuri ramase nu sunt decat doua parcele de pamant extravilan.va multumesc

 8. am icheiat un cotract de vinzare cumparare uzufruct viager cu clauza de intretinere cu un unchi si o matusa
  le-am dat etajul casei mele in schimbul sumei de 30 mii euro, dar ei au vrut sa treaca in contract si clauza de intretinere pe tot restul vietii, ca o garantie sa nu ii dau afara din casa,ei fiind de acord sa isi plateasca toate utilitatile deoarece aveau bani pentru ca vindusera un apartament cu suma de 50 mii euro.
  am samnat contractul fara sa imi dau seama ca ar putea sa imi ceara intretinerea lor, ceea ce au facut acum nu mai vor sa isi plateasca utilitatile apa si curent electric.
  am deschis actiune judecatoreasca pentru anularea clauzei de intretinere deoarece nu era vorba de nici o intretinere pentru ca banii erau pentru locuinta adica etajul casei mele.ce sanse am ?multumesc anticipat.

 9. @ denis

  contractul de vanzare-cumparare cu uzufruct viager si clauza de intretinere exact asta inseamna: sa intretii vanzatorii care au calitate de creditori! clauza fiind inclusa, ea poate fi anulata doar prin rezolutiunea intregului contract de vanzare-cumparare.

  Intretinutul (creditorul vanzator – rudele) transmite intretinatorului (debitorului cumparator – dvs.) nuda proprietate asupra imobilului.

  Intretinutul isi rezerva dreptul de uzufruct viager asupra imobilului iar intretinatorul isi asuma obligatia de intretinere a intretinutului pe tot timpul vietii acestuia.

  Fiind un contract cu titlu oneros, adica in schimbul imobilului, dvs. v-ati obligat la anumite prestatii, nerespectarea acestora poate duce la rezolutiune pentru neindeplinire.

  In cazul in care in actiune ati invocat inducerea in eroare vis-a-vis de aceasta clauza, va fi foarte greu de demonstrat deoarece contractul de vanzare-cumparare (presupun) a fost autentificat la notariat, prezumandu-se ca v-ati dat consimtamantul neviciat.

  Daca contractul se va rezilia in totalitatea lui, dvs.trebuie sa restituiti rudelor pretul primit pe etaj, actualizat cu indicele de inflatie.

  Rudele, daca nu vor rezilierea contractului, pot renunta in fata instantei la dreptul lor la intretinere ce va incumba in calitate de debitor, ceea ce ma indoiesc.

  Totusi nu inteleg cum a ajuns clauza asta in contract cand vanzatorul erati dvs.? Sau dvs.ati cumparat anterior proprietatea lor si apoi le-ati oferit etajul din casa dvs? Ceva este neclar!

 10. casa este a mea nu am cumparat-o de la nimeni.eu am construit-o,dar a am avut incredere ca isi vor respecta cuvintul pe care mi l-au dat ca nu au nevoie de nimic si clauza pe care ei au pus-o,a fost trecuta in contract doar pentru siguranta lor,ca nu o sa ii dau afara din casa.la momentul respectiv ,cind am semnat contractul ,notara ne-a spus ca nu avem ce sa patim daca ne cer intretinerea pentru ca eu sunt unicul proprietar casei si ei sunt doar chiriasi cit sunt in viata,dupa aceea casa ramine doar a mea cum a fost de la inceput.

 11. @ denis

  inteleg ca dvs.le-ati vandut etajul pt suma de 30.000 euro. buun! atunci ce cauta clauzele alea in contract? notarul v-a facut praf contractul! ori dvs.le-ati vandut etajul cu intentia ca dupa moartea lor sa va recuperati partea? din punctul meu de vedere sunteti pacalit(a)!

  situatia prezentata NU se incadreaza in conditiile contractului de vanzare-cumparare cu uzufruct viager si clauza de intretinere deoarece cumparatorii sunt batranii!

  CLAUZA DE ÎNTREŢINERE

  Prin întreţinerea vânzătorului se înţelege asigurarea strictului necesar acestuia de către CUMPARATOR, pe cheltuiala cumpărătorului, si de asemenea suportarea cheltuielilor medicale de către acesta.

  După moartea vânzătorului, cumpărătorul se obliga sa se ocupe pe propria cheltuiala, de înmormântare.

  Plata telefonului, energiei electrice si a întreţinerii imobilului se va face de către cumpărător.

  Vânzătorul garantează cumpărătorului ca este unic proprietar al imobilului si ca nici o alta ruda ce are vocaţie succesorala nu poate ridica vreo pretenţie la acest imobil.

  Clauza de uzufruct viager presupune dreptul vanzatorului de a locui in imobil, dupa vanzare, pana la decesul sau sau pana la termenul stabilit pentru uzufruct. Acest drept de uzufruct nu inseamna si acordarea de intretinere in favoarea vanzatorului.

  Dupa cum observati, in speta dvs.s-au inversat partile: vanzatorul sunteti dvs. (presupun ca tanar/a) si cumparatorii sunt batranii! Ramane complet neclara situatia.

  Daca ei v-au cumparat etajul, de ce se temeau ca ii dati afara? De ce s-au inclus cele 2 clauze? Ei erau proprietari deja. Nu cumva rudele v-au revandut ulterior etajul cu pricina, conditionand vanzarea de cele 2 clauze? Atunci se schimba complet povestea!

 12. nu exista nici un contract de vinzare cumparare .
  decit cel de vinzare cumparare uzufruct viager.
  nu am vindut nimic nici o parte din casa decit uzufruct.

 13. daca sunteti din judetul constanta ma puteti ajuta (reprezenta)ca avocata noastra este cam delasatoare. nu prea se prezinta la procese.

 14. contract de vinzare-cumparare de uzufruct,cu clauza de intretinere asa scrie pe contract
  la decesul uzufructuarilor,uzufructul revine in patrimoniul sotilor sachir,care devin titularii intreguluidrept de proprietate asupra imobilului(deci este viager)
  dar eu am fost si sunt proprietarul imobilului .nu am vindut-o niciodata.

 15. @ denis

  deci ai contract de vanzare-cumparare doar a dreptului de uzufruct, care la randul lui trebuie sa indeplineasca anumite conditii, in sensul ca uzufructul se face pe pe tot restul vietii cumparatorului (sau pana la un anumit termen), perioada in care va administra si va dispune de venitul imobilului cum va crede de cuviinta.

  La incetarea din viata a cumparatorului (sau indeplinirii termenului), inceteaza de drept acest uzufruct si imobilul reintra in proprietatea vanzatorului, sau a mostenitorilor acestuia.

  Eventualele contracte de inchiriere facute de cumparator, vor inceta la cel mult un an de la data decesului cumparatorului.

  Intr-un asemenea contract nu se justifica clauza de intretinere pt ca dispare temerea cumparatorilor de a fi evacuati din imobil, asa cum ti s-a spus la notar, doar daca nu cumva mai e ceva la mijloc!

 16. Tatal meu a incheiat cu bunica(mama lui)un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere pana la moarte, insa intre timp a decedat tatal meu.
  Intrebarea mea este daca se stinge acea clauza odata cu moartea tatalui sau ne revine noua copiilor mostenitori si sotiei?

 17. @ alina telimbeci

  Prestarea întreţinerii, în sarcina debitorului (tatal tau), este obligaţia de a face, cu caracter strict personal care, în caz de neexecutare, determină rezoluţiunea contractului respectiv (art.1020 C. civ.). Odata cu decesul tatalui tau, contractul poate fi reziliat la cererea intretinutului (bunica) deoarece a intervenit un caz de forta majora (decesul debitorului) astfel incat conditiile care au stat la baza incheierii contractului nu mai exista. Daca bunica doreste continuarea prestatiei de voi, incheiati cel putin o conventie notariala. In mod legal, trebuie sa incheiati un alt contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere intre noile parti.

 18. @ ile dorina

  testamentul in general este esentialmente revocabil in timpul vietii testatorului. acesta dispune de o parte sau de totalitatea bunurilor sale pentru timpul cand va inceta din viata.

  Testamentul poate contine:

  legatesarcini impuse legatarului [articolului 830 Cod Civil], adica obligatii patrimoniale care absorb o parte din emolumentul liberalitatii testamentare, facand din legat un act juridic cu titlu oneros [in limita valorii sarcinii],
  dezmosteniri [exheredari], adica dispozitii prin care se inlatura de la mostenire unii dintre [sau toti] mostenitorii legali [articolului 841 Cod Civil],
  desemnarea [instituirea] unui executor testamentar [persoana] care sa aduca la indeplinire actele de ultima vointa ale testatorului [articolului 910 Cod Civil],
  revocarea unui testament anterior [articolului 920 Cod Civil],
  dispozitii privind funeraliile si inhumarea,
  recunoasterea unui copil din afara casatoriei [articolului 57 Codul Familiei]

 19. DOI BATRINI SOT SI SOTIE DAU TESTAMENT UNUI BAIAT DE 10 ANI IN CARE FIECARE AI LASA PARTEA LUI DE AVERE IMOBILA SI MOBILA CU DORINTA DE AI INTRETINE. DUPA O LUNA BATRANUL MOARE PARINTI BAIATULUI IN TIMPUL ACESTA DUCE DE LA BATRANI TRACTOR DISC COASA MECANICA IL INMORMANTEAZA PE BATRAN SOTIA LUI, CA BANI AVEAU DUPA CARE LA VREO 4LUNI II SPUNE LA BATRANA CA NU O MAI INGRIJESTE, FEMEIA DE 76 ANI ESTE TARATA PRIN TRIBUNAL SI VOR SAI IA DREPTUL DIN TITLU DE PROPRIETATE AJUTATI FIIND DE UN FOST JUDECATOR CARE ESTE SI EL TRECUT IN TESTAMENT FIIND RUDENIE CU FAMILIA BAIATULUI
  ACUMA FATA JDECATORULUI JUDECA CAZUL FIIND JUDECATOARE CA DOAR TRAIM IN ROMANIA. CU CE VA RAMANE BATRANA DIN TOATA MUNCA EI DE O VIATA? BATRANA A REVOCAT TESTAMENTUL DIN PARTEA EI DAR VREA SA STIE DACA II MAI RAMANE CEVA, SI CE TREBUIE SA FACA CA ACESTIA IA SPUS CA VA RAMANE PE DRUMURI. DE INGRIJIT NU O MAI INGRIJESTE NIMENI CA NU MAI ARE CE SA DEA.

 20. @ Ile Dorina

  Minorii au dreptul de a primi donatii, dar nu au exercitiul acestui drept. In principiu, averea trebuie acceptata prin reprezentantii sai legali sau cu incuviintarea prevazuta de lege.

  In cazul minorului cu capacitate de exercitiu restransa – daca donatia contine si element oneros (donatie/testament cu sarcini sau sub conditie – ingrijirea batranilor in speta), acceptarea constituie un act de dispozitie, ea trebuie sa fie, in toate cazurile, autorizata in prealabil de autoritatea tutelara !!!!

  testamentul se poate revoca in instanta. aceasta nu poate dispune impotriva testatorului (batranei) daca dumneaei nu mai doreste continuarea prestatiei. nimeni n-o poate obliga sa accepte ingrijirea de la o parte cu care se afla in conflict! se face dovada neingrijirii pe o perioada de timp, cu martori. asta in cazul in care exista JUSTITIE ADEVARATA! dar traim in Romania, unde justitia este o batjocura! in cazul dvs., avand in vedere ca sunt interesele unor magistrati (judecatori) in joc, ma indoiesc ca veti avea castig de cauza – cel putin in faza de judecatorie! totusi, va sugerez sa cereti recuzarea JUDECATOAREI exact din acest motiv – fiica unuia dintre beneficiarii testamentului fiind chiar judecator in dosar! este ILEGAL!

 21. Doi batrani sot si sotie au incheiat cu fiica lor un contract de intretinere.
  Unul dintre batrani a facut o cerere de curatela, omitand sa declare ca are semnat un contract de intretinere. Curatela a fost incredintata fiicei intretinator.
  Este legal sa fii intretinator si curator al aceleiasi persoane simultan?

 22. Pop Georgia :

  Doi batrani sot si sotie au incheiat cu fiica lor un contract de intretinere.
  Unul dintre batrani a facut o cerere de curatela, omitand sa declare ca are semnat un contract de intretinere. Curatela a fost incredintata fiicei intretinator.
  Este legal sa fii intretinator si curator al aceleiasi persoane simultan?

  Este ilegal!

 23. Bunicul meu a facut un testament si a dezmostenito pe mama mea conform art.841.din codul civil. Testamentul a fost facut in anul 2003. Ulterior bunicul meu a luat-o de sotie (in anul 2008)persoana respectiva.(Care mosteneste pe baza testamentului).
  Certificatul de casatorie anuleaza testamentul?

 24. @ Agnes

  În caz de moştenire testamentară, când testatorul (bunicul) a înţeles ca prin testamentul întocmit să cuprindă un legat universal, acesta îi conferă beneficiarului legatului – actuala sotie (legatar universal) vocaţia la întreaga universalitate a bunurilor testatorului, adică dreptul de a culege toate bunurile din patrimoniul defunctului. Pe cale de consecinţă, ascendenţii şi rudele colaterale ale defunctului, indiferent de clasa din care fac parte sau gradul de rudenie, conform legii nu beneficiază de rezerva succesorală. Căsătoria nu anulează testamentul.

 25. daca fac un contract de vanzare cump cu clauza de uzu fruct…se face succesiune dupa moartea bunicii?mai au si alti mostenitorii dreptul la casa?

  cum e mai bn cu clauza de intretinere sau uzu fruct?

 26. Am incheiat in 2003 un contract de intretinere cu bunicii mei. In contractul de intretinere se face mentiunea cu eu, intretinatorul, intru de fapt si de drept in stapanirea imobilului DUPA MOARTEA INTRETINUTILOR. Bunicul a decedat in anul 2009. Problema este cu cei de la Directia Publica de Venituri, intrucat bunicul a fost veteran de razboi si a fost scutit de impozit si implicit si bunica dupa moartea lui. D.P.V. mi-a trimis decizie de impunere sa platesc 50% din impozit pt imobilul respectiv dupa moartea lui. Mi se pare o aberatie intrucat din cate stiu obligatia de intretinere asumata de debitor(eu) are caracter de indivizibilitate cand este instituita in beneficiul mai multor creditori(bunicii mei).
  Bunica a facut o cerere la D.P.V.,iar in adresa primita jurista de acolo se leaga de faptul ca pe contractul de intretinere exista urmatorul paragraf: „Eu F.O., am dobandit de la F.I. si F.A. imobilele descrise mai sus si totodata ma oblig sa le asigur acestora …. „. Concluzia lor este ca se „creaza astfel o incertitudine in ceea ce priveste dreptul de proprietate” si adresa continua astfel: „In urma decesului sotului dvs nu deveniti proprietara exclusiva a imobilelor mentionate in contract deoarece exista un mostenitor in persoana numitului F.O.”.(adica eu).
  Ce fac ? Le platesc 50% din impozit?
  Multumesc !

 27. @ octavian

  Transmiterea dreptului de proprietate (in speta vinzarea-cumpararea cu clauza de intretinere) presupune implicit si plata integrala a impozitului pe proprietatea dobindita de catre noul proprietar de la data transmiterii dreptului – adica dvs. Observati ce scrie in adresa de la DPV? „“In urma decesului sotului dvs nu deveniti proprietara exclusiva a imobilelor mentionate in contract deoarece exista un mostenitor in persoana numitului F.O.” asta inseamna ca dvs.nu ati devenit inca titular de rol fiscal deoarece inca nu v-ati intabulat proprietatea pe numele dvs.

 28. mama doreste sa imi predea apartamentul,dar mai am o sora.mama vrea sa fiu eu singura propietara ce trebuie facut sa nu am probleme mai tirziu cu sora mea?

 29. @ vaduva

  mai intai trebuie sa faceti succesiunea apoi mama va poate vinde partea ei din proprietate in baza unui contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere.

 30. succesiunea dupa tata am facut,dar si dupa mama?mentionez ca mama traieste si ea este titulara pe apartament singura

 31. cum se redacteaza o cerere de chemare in instanta pentru rezilierea unui contract de intretinere cu clauze de uzufruct viager? MULTUMESC!

 32. as dori sa cumpar un apartament de la o persoana care la dobandit in urma cu 3 luni de la un batran prin contract de intretinere in care se specifica ca refuza asistenta (in contract este specificata aceasta problema) iar de la decesul batranului la 2 luni persoana care l-a primit il vinde. eu ca si cumparator as putea avea probleme mai tarziu? multumesc

 33. @ radu mariana

  presupun ca in acel contract se face referire si la o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care s-a constatat ca batranul a refuzat asistenta, altfel in baza carui act s-a stipulat acest aspect in contract? numai in acest caz n-ar exista probleme, altfel e discutabil.

 34. Intrebare: Sintem doi pensionari soti si sotie,v-as ruga daca se poate sa imi spuneti ce act notarial putem incheia intre noi pe timpul vietii,act ce nu poate fi atacat dupa decesul unuia dintre noi,(ma refer la un act cu bunurile mobile si imobile)lasind locul celuilalt sa faca ce doreste cu bunurile..Va multumesc.

 35. Am incheiat un contract de intretinere cu uzufruct viager cu unchii mei in anul 1997.In anul 2001 matusa a decedat.Am intretinut-o si ingropat dupa regulile crestine.Dupa decesul ei am numai probleme cu unchiul,consuma bauturi alcoolice si are prieteni foarte dubiosi.Iti este frica sa intri in casa de multe ori.Platesc toate cheltuielile la bloc,nu ma lasa sa aduc pe nimeni in casa sa fac curat si spune ca nu am nici un drept acolo.M-am saturat sa fiu bataia lor de joc.As vrea sa anulez contractul de intretinere.Ce se intampla cu jumatatea de imobil care a apartinut matusii,si acuma este intabulata pe numele meu?Care sant demersurile pe care trebuie sa le fac?Cum pot anula acset contract?Multumesc

 36. @ Murgoci Mihaiela

  trebuie sa va adresati instantei. consultati un avocat. dar, ar fi bine sa nu renuntati atat de usor la ceea ce v-ati inhamat. mai ganditi-va si cautati o solutie. daca ati gasit solutia, faceti un act aditional la contract cu unchiul dvs.

 37. Salutare tuturor! Doresc sa intretin o doamna in varsta pentru un apartament, insa as dori sa economisesc ceva banuti la taxele notariale. Ar fi posibil si valabil un act de donatie cu clauza de intretinere sau de renta viagera? daca da, care ar fi oare dezavantajele fata de contractul de vanzare cumparare cu clauza de renta viagera sau intretinere?
  multumesc anticipat

 38. Buna ziua! Am rugamintea sa ma sfatuiti si pe mine in urmatorul caz: am o matusa indepartata care doreste sa ne lase (mie si sotului meu) partea ei din locuinta sa (in urma mortii sotului ei s-a dezbatut succesiunea si ei i-au ramas 5/8 din imobil, iar nepoatelor sale primare 3/8), cu conditia sa avem grija de ea pana la sfarsitul vietii. As vrea sa stiu cum este cel mai bine de procedat din punct de vedere juridic. Mai exact ce tip de contract ar trebui incheiat la notariat astfel incat dupa decesul matusii mele, nepoatele sa nu poata ataca actul respectiv si sa ne ia cele 5 optimi.
  Va multumesc!

 39. @ Andrada

  intotdeauna voi sfatui incheierea unui act de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere si uzufruct viager.

 40. „Doi batrani sot si sotie au incheiat cu fiica lor un contract de intretinere.
  Unul dintre batrani a facut o cerere de curatela, omitand sa declare ca are semnat un contract de intretinere. Curatela a fost incredintata fiicei intretinator.
  Este legal sa fii intretinator si curator al aceleiasi persoane simultan?”

  „Este ilegal! ”

  Va rog daca puteti sa-mi spuneti unde scrie asa ceva? Este ceea ce m-au intrebat cei de la autoritatea tutelara care in urma sesizarii au refuzat sa ia orice masura.
  Dupa obtinerea curatelei , intretinatorul, l-a internat pe batran intr-un azil.
  Unde scrie ca nu poti sa fii si intretinator si curator al aceleiasi persoane simultan? Multumesc

 41. @ Pop Georgia

  Daca contractul despre care vorbiti este unul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, este ilegal din urmatoarele motive:

  CAPITOLUL 3 din Codul Familiei – Curatela

  Art. 152. – În afară de alte cazuri prevăzute de lege, autoritatea tutelară va putea institui curatela:
  a) dacă, din cauza bătrâneţii, a bolii sau a unei infirmităţi fizice, o persoană, deşi capabilă, nu poate, personal să-şi administreze bunurile sau să-şi apere interesele în condiţii mulţumitoare şi, din motive temeinice, nu-şi poate numi un reprezentant;
  b) dacă din cauza bolii sau din alte motive, o persoană, deşi capabilă, nu poate, nici personal, nici prin reprezentanţi, să ia măsurile necesare în cazuri a căror rezolvare nu suferă amânare;
  c) dacă, din cauza bolii sau din alte motive, părintele sau tutorele este împiedicat să îndeplinească un anumit act în numele persoanei ce reprezintă sau ale cărei acte le încuviinţează;
  d) dacă o persoană, fiind obligată să lipsească vreme îndelungată de la domiciliu, nu a lăsat un mandatar general;
  e) dacă o persoană a dispărut fără a se avea ştiri despre ea şi nu a lăsat un mandatar general.
  Art. 153. – În cazurile prevăzute în art. 152, instituirea curatelei nu aduce nici o atingere capacităţii celui pe care curatorul îl reprezintă.
  Art. 154. – Curatela se poate institui la cererea celui care urmează a fi reprezentat, a soţului sau, a rudelor, a celor arătaţi în art. 115, precum şi a tutorelui, în cazul prevăzut în art. 152 lit. c. Autoritatea tutelară poate institui curatela şi din oficiu.
  Curatela nu se poate institui decât cu consimţământul celui reprezentat, în afară de cazurile în care consimţământul nu poate fi dat.
  Art. 155. – În cazurile în care se instituie curatela se aplică regulile de la mandat.
  Autoritatea tutelară poate da instrucţiuni curatorului, în locul celui reprezentat, în toate cazurile în care acesta din urmă nu este în măsură să o facă.
  Art. 156. – Curatorul este în drept să ceară înlocuirea sa după trei ani de la numire.
  Art. 157. – Dacă au încetat cauzele care au provocat instituirea curatelei, aceasta va fi ridicată de autoritatea tutelară la cererea curatorului a celui reprezentat, a oricăruia dintre cei prevăzuţi în art. 115 ori din oficiu.

  Dupa cum puteti observa, in prevederile art.155 curatelei i se aplica regulile de la mandat. Conf.art. 1308 pct.2 din Codul Civil mandatarii, atat conventionali, cat si legali, imputerniciti a vinde un lucru nu pot sa-l cumpere intrucat – de regula nu se poate admite ca o persoana sa cumuleze si rolul de vanzator si cel de cumparator. Sanctiunea este nulitatea absoluta a contractului de vanzare-cumparare!

 42. Contractul nu este de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere. Situatia este cam asa:

  Batranii si-au vandut intreaga proprietate pentru suma de 500. 000 RON si au incheiat un contract de intretinere cu fiica lor. Contractul de intretinere s-a facut contra sumei de 300.000 RON. Tot din banii baranilor fiica lor a cumparat o casa unde acestia au uzufruct viager si unde au locuit impreuna aproape 2 ani. In timpul convietuirii impreuna fiica lor avea un comportament abuziv asupra acestora in sensul ca:ii lovea, ii injura, ii tinea inchisi in casa, nepermitand sa fie vizitati.
  Batrana a reusit sa fuga si acum locuieste la alta fiica.A fost dusa la medicul legist care i-a eliberat un certificat medico legal prin care dovedeste ca a fost batuta. Monentan are un proces cu intretinatorul pentru rezilierea contractului de intretinere si un proces penal pentru lovire si sechestrare.
  La cateva zile dupa fuga batranei fiica intretinator a obtinut curatela pentru tatal ei si l-a internat pe acesta intr-un azil. Curatela s-a acordat „la cererea” batranului conform art 152. lit.a si art 159 lit. c din Codul familiei, desi in ancheta sociala efectuata la azil la aproximativ trei saptamani de la intrenare se precizeaza ca batranul se afla intr-o avansata stare de degradare psihica si fizica, nu stia unde se afla , era confuz, dezorientat spatial si imobilizat la pat. Curatela s-a acordat fara a preciza autoritatii tutelare despre contractul de intretinere.
  Fiica intretinator se foloseste de curatela deschizand 4 procese in numele batrinului pentru a partaja cu sotia acestuia bunurile detinute de acestia inainte de incheierea contractului de intretinere si care au fost vandute. Batranul nestiind nimic despre aceste procese.
  Aceasta situatie s-a adus la cunostinta autoritatii tutelare , iar in urma refuzului acestora de a lua vreo masura, s-a facut o cerere catre tribunal pentru ridicarea curatelei si pentru a-i obliga pe cei de la autoritatea tutelara sa faca cel putin o ancheta conform Legii 17 din 2000. De aceea va intrebam unde scrie ca este ilegal sa fii si curator si intretinator simultan. Din extrasul de cont al batranei reiese ca intretinatorul a beneficiat si beneficiaza de banii acesteia, iar in casa cumparata din banii lor locuieste in prezent doar intretinatorul.

 43. @ Pop Georgia

  Deja subiectul este mult prea vast si prea complicat pentru a putea fi conseliat pe un blog. Raman insa la parerea mea initiala, dvs.credeti ce vreti. Anumite aspecte sunt de-a dreptul contradictorii. Va sugerez sa consultati un avocat.

 44. daca intretinatoarea a decedat inaintea intretinutei, cine devine proprietar ? intretinatoarea a dobandit bunul in urma unui contract de intretinere, o alta dilema o am daca outea vinde bunul cat uzufructuarul era in viata ?

 45. @ buzatu

  intretinuta redevine proprietara imobilului doar daca nu exista clauze contrare. conditia intretinerii nu mai poate fi indeplinita, intretinatorul decedand inaintea intretinutului!

 46. si daca intretinatoarea a vandut cat timp traia, pot ataca in instanta contractul de vanzare cumparare ?

 47. Buna ziua,
  As vrea sa imi explicati ce fel de contract e mai bun : cel cu clauza de intretinere sau cel de intretinere. Prin care tip de contract de cedeaza dr de proprietate ? As vrea sa stiu daca si de cine pot fi atacate(exista copii ai bunicului) dar mai ales daca sotul sau sotia beneficiarului unui contract de intretinere poata in cazul unui divort sa castige o parte din ceea ce putem numi „mostenire”?
  Va intreb ptr ca vreau sa fac contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere cu bunicul meu, dar problema este daca sotul meu va avea dreptul ,in cazul unui divort , la o parte din bunurile mostenite. Va multumesc Astept raspunsul dvs

 48. buna ziua am si eu o intrebare daca exista un contract de intretinere si persoana este internata intr-un azil acest contract devine nul?va multumesc.

 49. din cate stiu a fost internata de catre intretinatori, costurle spitalizarii erau platite din pensia intretinutei, vizitele am inteles ca erau rare, ea oricum nu mai era constienta din cate stiu…, mai stiu ca se reciitasera din cauza ca exista posibilitatea devina acel ctr nul din spusele lor…asta cand eram in relatii bune…roblemele sunt mai multe ca eu am intrat la masa succesorala dupa bunicul meu restul bunica a lasat unchiului care acum nu binevoieste sa imi dea partea cu toate ca bunica a decedat in urma cu 6 luni…

 50. am uitat sa precizez ca ea facea dializa la 6 ore si o data internata se facea 1 data pe sapptamana, nu a stat in azil mai mult de 4 luni, a decedat acolo

 51. @ gheorghe laura

  din punctul meu de vedere se poate ataca in instanta contractul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere prezentand toata situatia de drept si de fapt. nu conteaza daca unchiul nu va da parte din mostenire, dvs.aveti calitate de succesor legal, asa ca oricum aveti dreptul la partea ce vi se cuvine. trebuie doar sa va prezentati la dezbaterea succesiunii.

 52. @ Macovei

  nu exista contract de intretinere ci doar cu clauza de intretinere. in cazul unui divort, sotul are dreptul la 1/2 din proprietatea respectiva in cazul in care ati devenit proprietari de drept si de fapt (adica dupa decesul bunicului) iar in cazul in care divortul are loc in timpul vietii intretinutului, obligatia de intretinere revine ambilor: atat dvs.cat si fostului sot. contractul acesta poate fi anulat doar daca nu se respecta clauza de intretinere.

 53. deci se poate ataca si ctr?sau doar pot in instanta sa iau ceea ce mi se cuvine ca mostenitor?va multumesc

 54. Suntem doi frati. La decesul mamei noastre,am descoperit ca fratele meu detine un contract de intretinere din 2008.(nu detin mai multe informatii despre contract)Ce sanse am si ce trebuie sa fac pentru a-mi dobindi partea mea ca mostenitor. Mentionez ca mama venea din a doua casatorie,apartamentul fiind proprietate cu al doilea sot,care a decedat in 2000 si nu a fost facuta succesiune .Toate acestea puteau fi facute inlipsa mea? Multumesc pentru intelegere!

 55. Am un contract de intretinere cu bunica mea care m ea dat jumate de casa.Acum a murit si fica ei avenit si mia luat toti bani adica ultima pensie,ajutorul de inmormantare sustinand ca nu am nici un drept asupra banilor lu bunica.In contract nu scrie nimic de asa ceva.Ecorect ce a facut.Va rog sa dati un raspuns sa stiu si eu ce am de facut.Va multumesc.

 56. @ dana

  este hotie ce a facut fiica bunicii (matusa ta) iar tu ai fost extrem de naiva! ar fi bine sa te adresezi instantei de judecata! cred ca vor fi mari probleme cu acea proprietate!

 57. Doamna cu care doresc sa inchei un contract de intretinere cu uzo fructo viager un contract de intretinere are o pensie de 1000 RON si nu este bolnava. Isi poate plati datoriile la bloc si cumpara mancarea.E corect ca eu sa cheltuiesc totul ,sa fac menajul, etc iar dansa sa adune banii pt o ruda indepartata?
  Inteleg sa completez cu ce are nevoie pt a duce o viata decenta dar eu trebuie sa platesc totul?
  Ce ma sfatuiti??

 58. @ Mariana

  contractul de intretinere cu uzufruct viager este un contract de risc care se poate rezilia oricand daca clauzele sunt incalcate. se poate incheia si pentru o suma lunara cu titlu de prestatie caz in care persoana intretinuta poate cheltui cum doreste suma respectiva. nu stiu ce alte obligatii suplimentare v-ati asumat, dar sincer va spun ca de cele mai multe ori acest contract se reziliaza caz in care pagubitul ramane doar intretinatorul care nu va recupera (daca are de unde) decat suma platita pe imobilul respectiv! restul cheltuielilor se considera a fi obligatii contractuale!

  speta aici

 59. Buna ziua!
  Am incheiat, in urma cu cativa ani, un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager, cu parintii mei. In prezent, cei doi vor sa divorteze. Mentionez ca in prezent locuiesc in acel apartament. In ce fel ma poate afecta aceasta hotarare a lor?

 60. Părinții mei sunt divorțați. Tatăl meu mi-a facut un contract de intreținere cu uzufruct viager autentificat la notar acum 3 ani.
  1).Ce șanse sunt să fiu atacat după decesul său de unicul meu frate care nu are cunoștință de acest act?
  2).Dar de concubina tatălui? Menționez că aceasta nu locuiește impreună cu el.
  3).Era mai potrivit să incheiem un contract de vanzare-cumpărare? Notarul mi-a spus că acesta, intre descendenți poate fi interpretat ca o donație mascată.
  4).I-am dat tatălui o sumă consistentă de bani in contul intreținerii pe baza unui act neoficial, inchieiat intre părți sub semnătură. Nu am inclus suma de bani în contractul de întreținere întrucât i-am dat aceasta sumă de bani la 1 an după semnarea contractului. Am intenționat să am o dovadă în acest sens și de comun acord cu tatăl meu am redactat un act sub semnătură privată. Tot justificator, în acest sens este și faptul că tatăl meu a depus întreaga sumă a doua zi după semnarea actului într-un cont bancar și mi-a dat și mie o copie a chitanței ve virament bancar și deschide cont. Are acest act vreo valoare legală?

  Cu apreciere, vă mulțumesc

 61. Parintii mei au incheiat cu parintii mamei un contract de intretinere prin care ,ei doi isi luau obligatia de a-i intretine si de a realiza la moartea lor toate datinile crestinesti. Insa ,bunica mea a murit de-acum 18 ani si a mai ramas bunicul in viata , din 2005 parintii mei au divortat ,iar tata nu-si mai executa obligatia de -al intretine pe bunicul meu ,iar mama a plecat in strainatate la munca . In prezent eu sunt cea care are grija de bunicul meu , din toate punctele de vedere.Intrebarea mea este : Bunicul meu poate merge la un notariat cu mine pentru a-mi face mie un alt act in care sa se precizeze ca eu indeplinesc obligatiile pe care le-au parintii mei in acel act ,astfel incat sa -mi revina mie imobilul?
  Multumesc!

 62. @ Florentina

  Bunicul tau trebuie mai intai sa rezilieze contractul de intretinere cu parintii tai si ulterior sa incheie un contract similar cu tine.

 63. @ Goghi

  In primul rand nu stiu in ce mod ai incheiat cu tatal tau un contract de intretinere: in timp ce dumnealui era casatorit cu mama ta sau dupa divort? De asemenea nu cunosc daca intre parinti a existat un partaj.

  Ce pot sa-ti spun cu certitudine: concubina tatalui tau nu are nici un drept asupra bunurilor acestuia.

  Problema e destul de complexa motiv pentru care iti recomand sa consulti un avocat.

 64. @ Gina

  depinde de mai multi factori: unul ar fi partajul ce urmeaza a fi facut intre parinti, altul ar fi partile intretinute care nu vor mai fi impreuna. contractul de acest tip este considerat unul de risc. iata cum s-a intamplat neprevazutul.

 65. Contractul de intretinere l-am incheiat dupa divortul tatalui de mama. S-a facut si partajul atunci. Acest apartament nu intra in discutia partajului intrucat era al bunicilor paterni, ulterior partajului a devenit mostenirea tatului, fara drept ptr mama si la o luna dupa eliberarea certificatului de mostenitor, tata mi-a facut contractul de intretinere.

 66. am si eu o problema ! care ma poate ajuta ! acum 8 ani am incheiat un contract de intretinere cu uzufruct viager cu un unki deal doilea …. si sotia lui … in urma cu 3 ani sotia lui a decedat si am inmormantat-o crstineste pe cheltuiala mea urmand ca dupa 4 luni de zile sa ma dea in judecata pe motiv ca nu lam ingrijit … la tribunal am castigat dupa care am facut recurs si am castigat din nou …. procesele au durat cv timp+ ca el nu ma mai primea cu mancare cu absolut nik iar anul trecut in 21 decembrie ma sunat si mia spus ca vrea ingrijit din nou d noi …din nou mergeam la el cu mancare cu tot ce vroia …… si acum de curand mia spus sai dau baniii pe durata in care nu lam intretinut deoarece EL NU NE PRIMEA!!!! (inainte de proces in timpul procesului si inca cateva luni dupa proces) am zis ca o sai dau acesti bani ….. dar el nu se lasa si ne pune piedici cere tot mai mult tot mai mari sunt pretentiile si face tot posibilul sa renuntam la casa ne amentina are pe cineva in umbra cu o f mare influenta in oras …. iar acesta ne ameninta si el . intrebarea este am sanse sa pierd casa ? ce trebuie sa fac eu nu vreau sa renunt pt ca am muncit prea mult deoarece eu la ingrijit vreo 5 ani si inainte de contract doar pe promisiuni facute d el cami va da casa ….. cine ma poate ajuta il rog frumos sa nu ezite so faca …. ggeorge_89@yahoo.com

 67. Buna ziua. Am un caza care ma framanta.
  Sotia mea a fsot crescuta de bunicii ei, care au doar un baiat pe tatal ei.
  BUnicul a murit si deci bunica are 3 sferturi din casa si tatal ei un sfert.
  Cum ar putea sotia mea, pentru ca si bunica vrea sa ii lase casa pe numele sotiei, dar fara sa fei probleme cu tatal sotiei care sa isi ceara dreptul apoi ca mostenitor dupa moartea bunicii.
  Multumesc pentru sfat.

 68. @ goghi

  fratele tatalui tau are dreptul la 1/2 din patrimoniul ramas de pe urma parintilor sai, insa daca nu s-a dezbatut mostenirea si a trecut termenul de 6 luni iar tatal tau a efectuat diverse acte/fapte ca un adevarat proprietar, fratele acestuia devine renuntator!

 69. Buna ziua, bunicul meu mi-a cedat partea sa de apartament (5/8, 3/8 revenind tatalui meu dupa moartea bunicii) in baza unui contract de intretinere. Bunicul meu mai are 2 copii,tatal meu si o matusa mea, este posibil ca ei sa poata ataca acest contract?
  in ultimul timp bunicul meu nu se mai poate deplasa, fiind incadrat si cu handicap mediu, daca il internez intr-un azil,platit din pensia lui si il vizitam saptamanal, contractul de intretinere se anuleaza?
  Va multumesc frumos.

 70. @ Ana

  cum v-a vandut bunicul partea sa de apartament fara sa faca inainte succesiunea dupa sotie? toti mostenitorii trebuiau sa fie de acord cu vanzarea partilor lor.

 71. buna seara as dori un sfat cu privire la problema mea: in luna ianuarie am incheiat cu tata un contract de intretinere cu clauza de uzufruct viager, dupa citeva zile de la semnarea contractului tata a decedat. Mentionez faptul ca contractul a fost semnat in prezenta reprezentantului Autoritatii tutelare care bineinteles a constatat faptul ca tata a fost perfect lucid in momentul semnarii doc., fapt dovedit de altfel si de adeverinta medico legala elib. de medicul legist si psihiatru.
  Sora mea ( care nu locuieste in Romania)cere in instanta anularea acestui contract invocind faptul ca tata fiind internat a fost supus presiunii, sub influenta calmantelor, etc. nu era lucid si nu in indeplinatatea functiilor mintale . in cererea de anulare mai specifica faptul ca doctorii mau instintat de ,,viitoarea moarte,, si de aceea s-au facut presiuni asupra lui. Mentionez ca tatal meu nu era suferind de o boala grava sau in stare terminala, deci nu sa asteptat nimeni la decesul lui.Intrebarea mea este : poate cererea sorei mele de anulare a contracului fi aprobata de catre instanta ?

 72. @ maria

  cu tatal dvs.nu puteati incheia un contract de uzufruct viager decat pe partea lui de mostenire. in cazul in care sora dvs.nu si-a dat acordul si pentru partea ce i-ar fi revenit de drept, contractul se poate anula. surprinzator este ca la semnarea contractului – conform legii in acest caz – au participat si reprezentanti ai autoritatii tutelare. care a fost rolul lor acolo? au indeplinit doar procedura, n-au constatat deficientele incheierii acestui contract? dar notarul? cum de „n-a stiut” procedura in cauza? 🙂

 73. cred ca nu am fost eu destul de explicita: tatal meu a fost unicul mostenitor al casei mostenita de el de la bunici nostrii(el fiind unicul fiu).Noi, fetele suntem surori doar dupa el ,amindoua avind mame diferite, de care el a divortat.In urma cu 15 ani tatal meu a facut un contract de vinzare cumparare pe un alt imobil( apartament) cu sora mea (care la acea vreme plecind din tara avea nevoie sa dovedeasca ca este proprietara unui imobil).in concluzie sora mea este proprietara acelui apartament( iar din punct de vedere al tatalui meu el sia facut datoria fata de ea). In ultimi 2 ani starea sanatatii tatalui meu sa inrautatit, iar in ultima perioada spitalizat fiind avea nevoie ca cineva sa stea cu el permanent, iar eu am fost aceea care desi plecata si eu la rindul meu din tara am decis sa vin sa stau cu el atit cit este nevoie, practic la semnarea contractului de intretinere eu am luat decizia sa ramin definitiv in tara.
  nu inteleg unde este problema? el putea acest contract de intretinere cu uzufruct viager sa-l faca si cu o persoana straina (nu din familie)! din cite stiu eu…de ce trebuia sa faca prima data succesiunea?

 74. am omois sa mentionez ca la moartea buniciilor tatal meu unic fiu succesiunea a facut-o.

 75. Buna ziua! Am nevoie de un sfat din partea dvs. Am fost crescuta de bunici , bunicul a murit in urma cu 14 ani (in ’96) chiar din acel an au inceput certurile , eu am ramas alaturi de bunica mama fiind recasatorita la acea vreme si locuia in alta parte , in 2000 a vandut locuinta respectiva si din mai multe motive a ramas fara bani si a venit sa locuiasca alaturi de noi . in ’97 bunica a vrut sa-mi faca contract de vanzare cumparare cu clauze de intretinere pe 5/8 din suprafata plus o parte din imobil , dar din motive financiare a ramas semnat doar de mine si bunica. Acum urmeaza 3 aspecte: 1 ) succesiunea dupa bunicul nu a fost facuta 2) la momentul semnarii contractul aveam 17 ani .3)Mama nu a contribuit cu nimic la intretinerea bunicii Bunica a murit acum 3 saptamani si de atunci mama ( unicul copil) vrea cu orice pret sa ma goneasca , tot ea a luat ajutorul de inmormantare chiar daca am avut grija de bunica pana in ultima clipa si am toti vecinii martorii , imi spune ca nu am nici un drept la nimic.Intrebarea mea este : Este valabil contractul chiar daca nu este semnat in fata unui notar? Multumesc anticipat.Cu stima, Laura

 76. @ maria

  tatal dvs.putea incheia un contract de intretinere cu clauza de uzufruct viager pe intreg imobilul cu oricine, fiind unic mostenitor.afland mai multe detalii, va pot spune ca sora dvs.nu are dreptul la acest imobil!

 77. Am si eu o intrebare.Acum o jumatate de an bunica mea a facut un contract de intretinere cu unchiul meu,frate cu tatal meu pe un teren.Se poate ca bunica sa mai faca un alt contract de intretinere cu tatal meu pentru alte 2 terenuri?

 78. @ Adri

  nu. existand un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, nu se justifica incheierea unui alt contract cu acelasi obiect dat fiind ca intretinutul este o singura persoana!

 79. In cazul in care sora mea are grija de mama noastra, aceasta are gradul 1 de handicap, surorii ii merge cartea de munca si primeste si bani pentru lucrul asta. In momentul in care mama a decis cu sora mea acest lucru, mie nu mi s-a cerut nici un acord. Este posibil ca sora sa ramana cu toata averea sau cu imobilul in care locuiesc parintii ?

  Va multumesc!

 80. @ Alexandra

  Faptul ca sora ta are grija de mama, are carnet de munca si primeste oficial niste bani pentru prestatie, inseamna ca este insotitorul legal al unei persoane cu handicap si nu era nevoie sa-ti ceara nici o permisiune!

  Intamplator ma aflu in aceeasi situatie numai ca spre deosebire de tine, eu inteleg ce inseamna sa ingrijesti un bolnav cu asemenea probleme! Din acest motiv am hotarat ca sora mea – insotitoarea mamei – are cel putin dreptul moral de a ramane cu intreaga avere a parintilor (care nu este mica deloc)!!! Mama mea a devenit persoana cu handicap in urma cu 10 ani si inca o va duce multa vreme deoarece sora mea o ingrijeste exemplar! Daca tu ai pretentii la mostenire, te-ai gandit cumva sa o ingrijesti pe mama ta o vreme sau sa contribui cu niste bani? Rusinos sa aud copii care vorbesc astfel de parinti si totodata mai au si pretentii la mostenire! Dar… astia sunt oamenii!

 81. Buna seara!
  Am de gand sa cumpar un apartament prin programul prima casa dobandit in urma unui contract de renta viagera.
  Asociatia de binefacere, care este acum proprietara apartamentului a incheiat contractul cu un pensionar acum 5 ani de zile, acesta din urma decedand acum 3-4 luni.

  Din actele de proprietate ale batranului reiese ca acesta nu a fost casatorit.
  Ar trebui sa imi fac probleme? ar putea contesta vreo ruda.. contractul de renta?
  daca dosarul este aprobat de banca.. e un motiv in plus sa stau linistit?
  Multumesc!

 82. am si eu o intrebare.am o vecina de 86 de ani ,nu are nici copii nici nepoti de primul grad si mi-a propus sa ne faca noua (eu,sotul,copilul)un contract de intretinere,ca sa am grija de ea ,sa-i platim intretinerea,medicamente,etc,iar dupa moartea ei sa ramanem unici mostenitori.eu vreau sa stiu daca acest contract se poate ataca dupa moartea ei de rude mai indepartate si daca dupa moartea ei pot sa-mi fac act de propietate in buna regula.eu am si o situatie mai precara ,sora mea poate sa ma dea afara din casa oricand,casa fiind o mostenire primita,de aceea nu stiu ce sa fac odata ce am plecat nu mai am unde ma intoarce.astept raspunsuri si indrumari si va multumesc anticipat.

 83. @ ioana

  daca vecina dvs.este in deplinatatea facultatilor mintale (adica n-are vreun certificat medical care sa dovedeasca ca are vreo boala ce-i poate afecta vointa si actele de dispozitie) puteti incheia la notariat un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere. actul se poate ataca dupa moarte de catre potentialii mostenitori doar din motive de boala sau in timpul vietii, de vecina dvs., in cazul in care nu va respectati clauzele din contract.

 84. Buna ziua, Situatia mea este urmatoarea:
  Doresc sa cumpar un apartament de la o persoana vaduva, iar aceasta sa isi pastreze dreptul de uzufruct.

  Cu siguranta ma puteti asjuta, as avea cateva intrebari, si anume:
  1. Daca sotul defunct are o fiica dintr-o casatorie anterioara, care este procentul din avere ce ii revine?
  2. Care este valoarea dreptului de uzufruct, ma refer la procente din valoarea apartamentului, deoarece mi se pare absurd sa cumpar un bun acum, la pretul pietii stiind ca il voi folosi peste cine stie cati ani, sau sa presupunem ca valoarea bunului va scadea in timp(desi stiu ca in clauza de uzufruct, bunul trebuie predat in aceeasi stare), iar banii respectivi ar fi putut fi folositi pentru a cumpara un alt apartament care ulterior ar putea fi inchiriat astfel producand bani si nu pierzandu-si valoarea!

  Multumesc anticipat!

 85. @ Adrian

  Va recomand sa intrebati un notar. Acolo se va incheia si contractul. El va poate lamuri concret.

 86. Va multumesc pentru promptitudine, insa eu sunt plecat din tara iar mersul la notar va trebui sa mai astepte!…oricum, mai bine mai tarziu decat niciodata! 😀

 87. Solicit un raspuns la urmatoarea speta;Suntem patru frati, parintii mei au incheiat un contract de intretinere in anul 2003 cu fratele cel mic,cu care locuia in acelasi imobil,fara a ne aduce la cunostinta celorlalti.In anul 2009,mama a decedat.Deoarece ceilalti frati inclusiv cel mic auo situatie materiala precara,m-am ocupat si am platit tot ceea ce se cuvenea pentru o imormantare crestineasca.Am discutat apoi cu ceilalti frati cum ne vom ocupa de tatal nostru care este imobilizat la pat cu A.V.C. si am convenit sa avem grija pe rand cate o zi,totodata eu ocupandi-ma de intocmirea actelor pentru handicap,fiind incadrat cu handicap grav.Cei de la autoritatea tutelara au decis in urma anchetei sociale ca eu sa devin tutore pentru ai administra pensia si uma de bani primita ca urmare a handicapului de care sufera.La scurt timp,dupa aceasta facand ordine prin ctele parintilor am gasit un exemplar al contractului de intrtinere incheiat cu fratele cel mic.Discutand cu acesta nu a mai putut ascunde evidenta si atunci iam cerut sa respecte obligatiile din contractul,respectiv.La scurt timp am constat ca starea tatalui sa inrautatit si gasindul singur am apelat la salvare iar cu ocazia investigatiilor medicale a rezultat ca nu i se administase deloc medicamentatia prescrisa .Dupa ce a fost restabilit,ampurtat o discutie cu fratele si cumnata mea,ocazie cu care am aflat ca nu se mai pot ocupa de tatal nostru si ca acest lucru trebuie sa il fac eu in calitatec de tutela,eineavand bani sa achite utilitatile comune de intretinere a locuintei si nici pentru medicamente sau hrana tatalui.Nu am fost de acord cu acest lucru si am deschis un cont pentru pensia tatalui,asigurnd in acest fel suma de bani necesara cheltuelilor in situatia cand va deceda.In prezent am fost nevoit sa il internez dinou pe tata in spital deoarece starea lui de sanatate sa agravat si ca urmare afaptului ca a fost neglijat.Fratele cel mic nu a venit sa se intereseze macar de ce se afla de peste doua saptamani in spital.Am mers la notar cu solicitarea tatalui de a rezilia contractul cu fratele,insa mia cerut o expertiza a medicului legist din care sa rezulte ca tata este in toate facultatile mintale,lucru pe care nu cred ca il pot obtine deoarece,acesta sufera si de aizhamer,cu toate ca de cele mai multe ori este lucid.Am fost la doi avocati si miau explica fiecare ca nu am sorti de castig in cazul unui proces chiar daca am invocat faptul ca cele de mai sus le pot proba cu acte si martori,fratele cel mic neasigurand nimic din ceea ce sia asumat in contract,plataintretineii,medicamente,hrana,achitarea cheltuelilor de imormantare.Nu ma impac cu aceasta idee si deaceea solici si opinia altor persoane avizate.Cu multumiri,astept un sfat

 88. @ dan

  da, e destul de complicat pentru a demonstra toate sustinerile dvs. puteti solicita in instanta rezilierea contractului de intretinere din motivele susmentionate daca aveti posibilitatea reala si certa de a proba afirmatiile dvs. inclusiv inmormantarea mamei platita de dvs.este o proba care confirma cel putin una din obligatii neexecutate.

 89. MULTUMESC,pentru raspunsul prompt.Ceea ce cred eu ca nu sunt lamurit consta in faptul
  -daca are relevanta ca acel contract a fost incheiat fara ali se aduce la cunostinta celorlalti copii ?
  -daca calitatea cu care mau investit cei de la autoritatea tutelara,pentru ai gestiona pensia si ajutorul de somaj,implica raspunderea mea fata de intretinerea in totalitate a tatalui ?
  -daca acesta are in conditiile existentei contractului de intretinere obligatia de a particpa din pensie la lata cotei parti din sumele necesare pentru utilitati(gaze,apa,curent electric)asa cumpretinde fratele meu,care nici la masa cu toate cabucataria este comuna nu il invita,cerandu-i sasi faca s-au sasi cumpere de mancare.
  -daca motivatia invocata permanent de fratele meu, ca nu are posibilitati materiale si pentru faptul ca nui place sa munceasca,este in concordanta cu prevederea din contract ca obligatiile fata de parinti pot fi in masura posibilitatilor materiale,spunand mereu ca daca ar avea ar fi contribui si el la cheltuelile de imormantare a mamei sau la plata utilitatilor ?
  chiar sa nu mai existe justitie reparatorie sau de determinare a celui care a incheiat un contract sa si indeplineasca obligatiile asumate pentru un batran ajuns la 81 ani ?
  Sper sa mai pot afla si alte sugestii.

 90. @ dan

  orice contract poate fi reziliat, daca tatal tau nu mai este lucid, tu in calitate de tutore poti rezilia contractul. Cateva sfaturi pastraza toate chitantele, bonurile de la magazin sa justifici in instanta ca tu esti cel care il ingrijesti. Intr-adevar, tatal tau cand a facut acel contract de intretinere, nu a fost necesar instiintatrea celorlalti frati, proprietarul poate face ce vrea cu averea lui. contractul cu fratele tau va fi dizolvit de plin drept intrucat acesta e in incapacitate de a-i asigura intretinerea tatalui. Nu are rost sa apelezi la nici un avocat introdu actiune impotriva fratelui iar tu in calitate de tutore al tatalui tau, sunt sigura ca vei reusi. Dar un lucru te rog ajuta-ti parintii nu uita ca intr-o zi si tu o sa ajungi la fel si toate au un sfarsit.

 91. Multumesc frumos penrtru sfaturi si incurajare,( adriana 09.08.2010)nu se pune problema sa nu am grija de tata,imi reprosez ca nu am putut face acest lucru si in timpul cat traia mama,poate ca nu as fi schimbat nimic din soarta EI,insa ii puteam face viata mai usoara, daca aveam rabdare sa stam mai mult de vorba…acum voi incerca sa-l ajut cat mai mult…

 92. daca debitorul obligatiei de intretinere a decedat, creditorii pot cere rezilierea sau rezolutiunea contractului de intretinere
  bunul imobil a fost notat in CF cu mentiunea dept de intretinere pe numele debitorului obligatiei, si ulterior transmis mostenitorilor debitorului obligatiei

 93. imobilul a fost notat in cf pe numele debitorului obligatiei de intretinere fiind ulterior si radiata interdictia de instrainare in favoare creditorilor obligatiei de intretinrere
  intrebare?
  mai pot creditorii obligatiei solicita instantei desfiintarea contractului si readucerea in patrimoniul lor a bunului imobil ce a facut obiectul intretinerii, prin anularea certificatelor de mostenitor urmasilor defunctului – debitor al obligatiei de intretinere

  multumesc

 94. @ dann

  Contractul de întretinere este un contract cu titlu oneros, în temeiul caruia una din parti transmite celeilalte proprietatea unuia sau mai multe bunuri în schimbul obligatiei pe care aceasta si-o asuma de a-i presta, în natura, cele necesare traiului în tot timpul vietii, fiind, în acelasi timp, si un contract aleatoriu, pentru ca durata obligatiei debitorului de a presta întretinere este în functie de moartea creditorului, „eveniment necert” în ce priveste data survenirii lui (art. 1635 C.civ.).
  Prestarea întretinerii reprezinta, în sarcina debitorului, o obligatie de a face, cu caracter strict personal, care, în caz de neexecutare, determina rezolutiunea contractului respectiv, potrivit art. 1020 C.civ.

  Fiind, totodata, un contract „intuitu personae”NU poate fi atacat cu actiune în reziliere decât de CREDITORUL/CREDITORII întretinerii, NU si de succesorii acestuia, care pot doar sa continue procesul intentat de creditorul decedat.

  Dreptul de întretinere, indiferent de izvorul sau, legal sau contractual, este un drept personal si, ca atare, este netransmisibil prin succesiune, deoarece se stinge la moartea beneficiarului.

 95. buna ziua!bunica mea mi-a facut un contract de intretinere anul trecut,mi-a zis notara ca este cel mai bun,in contract scrie ca trb sa o intretin si sa-i cumpar cele necesare,eu acum o intretin si mi-am indeplinit sarcinile bunica e multumita,dar in contract s-a mentionat faptul ca trb sa o untretin si pe mama la fel ca pe ea.Dupa moartea bunicii poate cineva sa umble la act?bunica are 2 copii pe mama si un unchi,vreau sa stiu daca pate cineva sa ma lase pe drumuri multumesc

 96. În raport cu conţinutul contractului, obligaţia de întreţinere asumată de dvs.in calitate de debitor are un evident caracter de indivizibilitate, fiind instituită în beneficiul a doi creditori, nefiind vorba de două obligaţii disjuncte pentru fiecare creditor în funcţie de numărul şi/sau valoarea bunurilor obiect al contractului, după cum ele erau proprii ale fiecăruia dintre creditori sau comune.
  Dvs. nu v-ati obligat să prestati două întreţineri distincte, în contra a ceea ce ati primit de la fiecare din creditori, ci o singură obligaţie indivizibilă în beneficiul a doi creditori în schimbul averii acestora (imobilul bunicii la care si mama dvs.are calitatea de mostenitor!), indiferent de regimul juridic diferit al bunurilor care au compus-o.
  Prin modul în care părţile au convenit, obligaţia de întreţinere a fost asumată de dvs. în favoarea bunicii si a mamei, pluralitatea creditorilor neînsemnând, în mod neapărat, existenţa unei pluralităţi de raporturi obligaţionale.

 97. buna ziua ,
  mama mea care acum e imobilizata la pat mi-a dat apartamentul cu contract de intretinere si- scrie ca de drept sunt proprietara dar de facto voi fi dupa moartea mamei.problema mea este ca vreau sa-mi schimb cartea de identitate si functionarul de la evidenta populatiei imi spune ca nu sunt proprietara si sa vina mama sa semneze.nu stiu cum sa procedez avand in vedere ca eu mutatia am avut-o pe acest apartament de cand m-am nascut iar mama nu se poate deplasa avand diabet si dementa senila.

 98. @ carmen

  contractul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere este perfect legal. dvs.sunteti momentan proprietara de drept. in cazul in care va veti indeplini obligatiile asumate pana la decesul mamei, veti fi si proprietara de fapt ulterior.

  daca mama dvs.a fost diagnosticata cu dementa senila, nu are desemnat un tutore? avand acest diagnostic, orice act semnat de dumneaei este nul in cazul in care se gaseste cineva sa-l conteste. in asemenea situatie, tutorele trebuie sa semneze in locul mamei dvs. daca nu ar fi avut probleme psihice, se putea solicita prezenta unui notar la domiciliu.

 99. suntem 2 frati ,mama are un apartament ,cumparat dupa decesul tatalui nostru,pe care vrea sal primesc eu care ar fi solutia cea mai buna pentru a nu fi contestata in nici un fel

 100. suntem doi frati ,tata a facut un contract de uzufruct pt intretinere cu fratele meu,trecindui casa si pamintul pe numele lui si a cumnatei mele,eu nestiind nimic.Eu ce sanse am pt ca fratele meu nu se ocupa de tata si este in sarainatate cu familia ,si nu isi respecta contractul ,vreau sa stiu daca dupa decesul tatalui pot sa imi recuperez partea mea ce mi se cuvine de drept ,sau dindul in instanta demostrind ca el nu isi respecta contractul si nu se ocupa de tata am vreo sansa ,sami obtin dreptul meu MULTUMESC

 101. Buna ziua,
  Bunica sotului meu are contract de intretinere din anul 1996 cu parintii sotului, mentionesc ca bunica traieste. In 1986 sora socrului a renuntat la parte ei printr-un act semnat la notar si bunica a renuntat la parte ei in favoarea socrului( fiului ei). Bunicul sotului fiind mort din 1982. Casa nu este intabulata. Ar trebui sa se ingrijoreze ca dupa moartea bunicii, sora socrului sa-si ceara partea?

 102. @ angy

  numai tatal dvs.poate solicita rezilierea contractului. daca contractul a fost incheiat prin notariat, sansele dvs.de a-l anula pe cale judecatoreasca sunt extrem de mici.

 103. am contract de intretinere cu bunicii sotului pe casa lor dupa 2 ani in curte am construit o alta casa care intra in acelasi cf dar nu ne putem intelege si am vrea sa ne mutam as vrea sa stiu daca bunicii pot anula contractul daca ne mutam?

 104. contractul l-am incheiat in 2007 dar nu avem nici o chitanta ca le-am platit intretinerea pt ca contractul l-am facut doar ca sa putem construi casa noua pe terenul lor dar daca ei pot anula contractul atunci ne ia si casa noua?????????????

 105. va rog sa-mi spuneti daca eu impreuna cu sotul meu putem vinde un imobil vandut noua de unchii mei acestia avand drept de uzufruct in acel imobil pana la moarte.

 106. @ diana

  daca nu va respectati clauzele contractuale, da. in mod generic, respectarea clauzelor nu obliga intretinatorii sa locuiasca impreuna cu intretinutii decat daca acestia ar fi nedeplasabili. nu cunosc situatia in mod concret.

 107. IN IULIE 2009 O CUNOSTINTA , O BATRANA DE 80 DE ANI S-A DAT IN INTRETINERE UNEI FAMILII (EL AVOCAT) .IN MAI 2010 BATRANA A CAUTAT UN AVOCAT PENTRU A IINAINTA PROCES DE REZILIERE A CONTRACTULUI , SA SE REVINA LA FORMA ANTERIOARA DE PROPRIETATE . NU A FOST MULTUMITA DE COMPORTAMENTUL ACESTORA ,AU PROFITAT DE ARE BUNA EI CREDINTA PUNAND-O SA SEMNEZE UN ACT PRIN CARE ACESTIA AU SCOS DE LA CEC 60 MIL. VECHI AI BATRANEI , MANCAREA OFERITA O DATA PE ZI ERA SUB ORICE CRITICA ( EX. UN BOT DE VARZA MURATA DIN BUTOI SAU CONOPIDA FIARTA ) CURATENIE N-AU FACUT NICIODATA , I-AU LUAT TITLUL DE PROPRIETATE DE PE PAMANT , ACTELE SI CHEILE DE LA O DACIE SI EXEMPLE AR MAI FII.PUNCTUL CULMINANT A FOST AGRESIUNEA PRIN LOVIRE A BATRANEI DE CATRE INTRETINATOR .ARE ACT CONSTATATOR DE LA IML, MARTORI CU DECLARATII DATE LA POLITIE .INFATISAREA ARE LOC IN SEPTEMBRIE , EU AM PROCURA JUDICIARA DE A O REPREZENTA IN PROCES SI O AJUT IN TOT ACEST TIMP SI VA ROG SA -MI DATI O PARERE LA REZULTATUL ACESTUI CAZ ! VA MULTUMESC ! ASTEPT ! IOANINA

 108. @ ioanina

  din punct de vedere legal si contractual, ar trebui sa aveti reusita in cauza dar cu justitia din Romania nu pot face nici o predictie. totul tine de hazard, nu de lege si de aplicarea ei.

 109. SNAKE , ITI MULTUMESC !ASA ZIC SI EU ! AM SANSE MARI DAR SI EU MA TEM DE JUSTITIA DIN ROMANIA SI DE NEPOTISMELE SI ,, AJUTORUL ” CE SI-L DAU INTRE EI CEI DIN BREASLA AVOCATILOR ! GANDESTE-TE CA AM GASIT CU GREU UN AVOCAT CARE SA O REPREZINTE PE BATRANA STIIND CA PARTEA RECLAMATA E UN AVOCAT ! TE VOI TINE LA CURENT , TREBUIE SA REUSIM CHIAR DACA VA FII MAI GREU !

 110. DORESC SA VA RELATEZ UN CAZ SI M-AS BUCURA DACA MI-ATI PUTEA RASPUNDE : LOCUIESC IN VESTUL TARII SI CA MULTI ALTII DIN ZONA AM CATRANSPORTAT ILEGAL TIGARI IN UNGARIA . AM FOST PRINS PE TERITORIUL LOR , AU CONFISCAT MARFA , S-A DESCHIS ACTIUNE PENALA IMPOTRIVA MEA DAR AU RETINUT SI MASINA CU CARE AM SAVARSIT INFRACTIUNEA , FARA CA ACEASTA SA FIE PROPRIETATEA MEA , CI A FIICEI MELE ,EA NESTIIND CA AM FOLOSIT MASINA IN ACEST SCOP.PROCESUL S-A SI TERMINAT , MASINA A FOST SI EA CONFISCATA , ACESTA FIIND FAPTUL CARE MA NEMULTUMESTE, EU ASUMANDU-MI VINA SI ACCEPTAND TOATE MASURILE LUATE IMPOTRIVA MEA , DAR CONFISCAREA UNEI MASINI , AUNEI PERSOANE CARE NU A LUAT PARTE LA INFRACTIUNE , IN NICI UN FEL , MI SE PARE UN ABUZ ! AS DORI SA MA LAMURITI SAU SA MA SFATUITI DACA AS PUTEA SA MAI FAC CEVA ! PROCESUL A AVUT LOC IN UNGARIA . ASTA NU E O INCALCARE A DREPTURILOR OMULUI IN CE O PRIVESTE PE FIICA MEA ? VA MULTUMESC !

 111. @ nelutu

  confiscarea masinii e perfect legala. in cazul confiscarii speciale din penal (cazul in speta) legiuitorul nu face distinctie cu privire la apartenenta mijlocului de transport utilizat in savarsirea infractiunii. acesta poate fi sau nu al faptuitorului.

  confiscarea masinii este o masura de siguranta, prevazuta in cap. II, t. VI, art. 118, Codul penal roman, partea generala si consta in trecerea in patrimoniul statului a unor bunuri apartinand persoanei care a savarsit infractiunea, prevenindu-se astfel comiterea altei fapte penale.

  Legea stabileste ca sunt supuse confiscarii speciale:
  a) bunurile produse prin faptele prevazute de legea penala (ex. monede sau valori false);
  b) bunurile care au servit la savarsirea unei infractiuni (ex. masina cu care s-au transportat tigarile),
  c) bunurile care au fost date pentru a determina savarsirea unei infractiuni sau pentru a rasplati pe infractor;
  d) bunurile dobandite in mod vadit prin savarsirea infractiunii (daca sunt restituite persoanei vatamate);
  e) bunurile detinute contra dispozitiilor legale, primejdioase prin natura lor (explozivi, arme etc.).

  Masura nu se poate lua decat ca urmare a savarsirii unei infractiuni si se pronunta de instanta de judecata prin hotarare.Daca s-a dispus incetarea urmaririi penale, confiscarea se ia de organul de urmarire penala.Confiscarea administrativa, constand in confiscarea anumitor bunuri, este sanctiune administrativa luata in cazul savarsirii unor contraventii.Executarea confiscarii speciale se face in baza dispozitiilor C. proc. pen.

  Cu siguranta ca si in codul penal unguresc exista aceleasi prevederi legale.

 112. Am de la bunica mea contract vanzare- cumparare sub semnatura privata cu clauze de intretinere ce cuprinde partea de teren si imobil ce-i reveneau in urma decesului bunicului.Acum mama mea( unicul mostenitor ) a facut succesiunea si vrea ca eu sa parasesc locuinta. Actul , daca pot sa-l numesc act , este redactat de un avocat si se mentioneaza legea 319/1954 precum si articolele 669 si 1295.Ce pot face in aceasta situatie? Mama refuza impacare. Cum pot da o forma autentica acestei hartii mai ales ca nu detin actele imobilului sau alte acte, cum spuneam am doar aceasta foaie si vorbele martorilor .O pot legaliza la notar? pot evita judecata?Multumesc anticipat!

 113. In anul 1996 un notar a incheiat un contract de intretinere prin care ma obligam sa-i intretin pe parintii mei in schimbul casei. Tata a murit, doar mama mai traieste acum. Contractul este autentificat de notar dar acum am aflat ca nu s-a facut intabularea in cartea funciara. Am doua intrebari:
  1. Cine trebuia sa faca intabularea, eu sau notarul?
  2. Faptul ca tata a decedat si intabularea nu a fost facuta in favoarea mea afecteaza valabilitatea contractului?
  Multumesc, astept un raspuns.

 114. Va rog sa ma lamuriti in situatia data .
  Matusa mamei mele ne-a ales dintre nepoti ,sa o intretinem. In schimbul acestui serviciu ea vrea sa ne recompenseze cu unul din imobilele dumneaei.
  Mentionez ca are infiata o fata ,care are acum varsta de 12 ani. Batrana are 76 de ani si vrea ca dupa moartea ei ,daca moare inainte ca fata sa implineasca 18 ani ,sa devenim si tutorii fetei, deci sa ne ocupam si de ea.
  As vrea sa va intreb , ce act ar fi indicat sa facem avand in vedere ca are acest copil infiat,mostenitor direct?
  Multumesc

 115. Va rog sa ma lamuriti in situatia data .
  Matusa mamei mele ne-a ales dintre nepoti ,sa o intretinem. In schimbul
  acestui serviciu ea vrea sa ne recompenseze cu unul din imobilele
  dumneaei.
  Mentionez ca are infiata o fata ,care are acum varsta de 12 ani. Batrana
  are 76 de ani si vrea ca dupa moartea ei ,daca moare inainte ca fata sa
  implineasca 18 ani ,sa devenim si tutorii fetei, deci sa ne ocupam si
  de ea.
  As vrea sa va intreb , ce act ar fi indicat sa facem avand in vedere ca
  are acest copil infiat,mostenitor direct?
  Multumesc

 116. daca sotul a detinut un apartament cu contract de intretinere cu bunicii lui……..intre timp sotul a decedat.. ca sotie mostenitoare a sotului am dreptul la apartamentul detinut de sot , in cazul in care nu doresc continuarea intretinerii bunicilor….
  poate fi desfiintat contractul de intretinere….

 117. Multumesc pentru raspuns, problema este ca ma ameninta ca a pus casa in vanzare si ca ma va da afara cu politia. Am inteles ca un proces civil dureaza chiar si ani . Ce sa fac? Daca merg in instanta primesc un nr de dosar, sau ceva de gen pe care sa-l arat potentialilor cumparatori si sa le spun ca va exista un proces si casa nu se poate vinde? Este bine sa merg la politie sa spun ca face scandal si ma goneste? ce sa fac? sunt atat de confuza ca nu mai pot gandi limpede.Cineva imi spunea sa schimb titlul de rol la primarie si apoi sa cer inscrierea in CF pe baza actului sub semnatura privata pe care-l am.. Oare se poate asa?Multumesc mult pentru ajutor!

 118. buna ziua,
  am incheiat un contract de intretinere in anul 2008 cu matusa mea pentru un apartament.problema mea este ca am contractat mai multe credite de nevoi personale pe care in conditiile actuale nu mai reusesc sa le achit la zi. in caz de executare silita se pot indrepta impotriva acestui apartament deoarece alte bunuri proprietate personala nu am?

 119. Am omis sa spun ca in momentul in care am incheiat acel contract vanzare-cumparare succesiunea dupa bunicul nu era facuta dar el nu cuprinde si dreptul real al mamei. Se poate anula din start? Multumesc anticipat! Cu stima, Liliana

 120. costy spune:
  august 18, 2010 la 6:21 pm

  suntem 2 frati ,mama are un apartament ,cumparat dupa decesul tatalui nostru,pe care vrea sal primesc eu care ar fi solutia cea mai buna pentru a nu fi contestata in nici un fel imi da si mie cineva un raspuns

 121. Unic mostenitor. Dupa decesul mamei, tata declara in certificatul de mostenitor numai constructiile si-mi revin 3/8 din acestea. Restul – 5/8 sunt trecute pe tata.
  Ulterior tata vinde prin contract de vanzare cumparare cu intretinere si uzufruct viager (nereglementat legal = art. 845 din Codul Civil) cele 5/8 din constructii si cota 1/1 din teren constructii, inclusiv gradina 1/1 – teren intravilan.
  Dupa decesul tatalui, raman ca unic mostenitor numai cu 3/8 constructii si terenul extravilan nedeclarat la decesul mamei.
  Unde este slabiciunea hotararilor luate de tata?
  Raman cu 3/8 din constructii pe pamantul altuia (cumparatorul)?

 122. Art.972 – (1) Cota soţului supravieţuitor este de:
  a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;
  b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
  c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
  d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.
  (2) Cota soţului supravieţuitor în concurs cu moştenitori legali aparţinând unor clase diferite se stabileşte ca şi când acesta ar fi venit în concurs numai cu cea mai apropiată dintre ele.
  (3) Dacă, în urma căsătoriei putative, două sau mai multe persoane au situaţia unui soţ supravieţuitor, cota stabilită potrivit alin.(1) şi (2) se împarte în mod egal între acestea.

 123. as dori va rog sa ma ajutati intr-o problema mama mea unuc proprietar al unui imobil a facut in urma cu 10 ani un contract de intretinere cu o persoana .mama a decedat in urma cu 1 an noi nestiind de acest contract de intretinere.persoana intretinatoare nu a respectat nici un termen al comtractului nici cu cheltuieli lunare nici cu inmormantarea.cand noi am vrut sa vindem acest imobil am aflat de acest act de intretinete cu uzufruct viager.intrebarea mea este pot sa cer anularea acestui act?eu am toate chitantele de la patile lunare ptr ca noi am fost cei care am intretinut0o pe mama.va rog daca cineva are un raspuns

 124. mentionez ca persoana cu care s-a incheiat contractul de intretinere nu a venit nici pana acum dupa aproape 2 ani sa isi intre in drepturi .imobilul nu a fost inscris in cartea funciara pe numele ei deci tot noi platim impozit

 125. nu stiu daca a aparut mes anterior deci mama mea a incheiat in urma cu 10 ani un contract de intretinere cu uzufruct viager cu o persoana fara ca noi sa stim .intretinatoarea nu si-a indeplinit niciodata atributiile nici poe timplul vietii mamei si nici dupa moarte ma refer la inmormantare etc.mama a murit acum un an
  s-a realizat succesoratul imobilul si celelalte bunui trecand pe numele nostru insa in momentul in care am vrut sa vindem imobilul am aflat de acest contract de intretinere.intrebarea este.eu pot sa cer desfiintarea acestui act?

 126. as putea avea castig de cauza atata timp cat inm contracty spuna ca persoana respectiva intra de drept in posesia imobilului dupa moartea mamei mele.eu am consultat 2 avocatii si au avut poareri diferite.acum as vrea sa stiu poate a trecut cinreva prin acceasi situatie
  multumesc

 127. BUNA SEARA ! SANT IOANINA SI REVIN CU INFORMATII DESPRE CAZUL MEU , SI VA ROG SA-MI RASPUNDETI . MULTUMESC ! IN IULIE A.C. BATRANA MI-A FACUT UN TESTAMENT SI O PROCURA JUDICIARA SA O REPREZINT IN PROCESUL PRIVIND REZILIEREA CONTRACTULUI DE INTRETINERE DINTRE BATRANA SI FOSTA FAMILIE INTRETINATOARE , CARE AVEAU SI TESTAMENT FACUT IN IULE 2009 . DUPA INTENTAREA PROCESULUI BATRANA NU A MAI AVUT AJUTOR, NICI O ALTA LEGATURA CU ACEA FAMILIE , S-A SCHIMBAT SI YALA DE LA INTRARE. DE ATUNCI A FOST IN GRIJA MEA PERMANENT. CAND AU AFLAT DE EXISTENTA MEA AU INTRAT INTR-O ZI PESTE EA IN CASA SI AU BATUT-O. AVEM CERTIFICAT MEDICO-LEGAL SI AM INAINTAT PLANGERE PENALA . DE ATUNCI BATRANA S-A SIMTIT TOT MAI RAU. A PIERDUT MULT SANGE . LA SFARSITUL LUI SEPTEMBRIE A FOST NEVOIE SA O INTERNEZ IN SPITAL. DIAGNOSTIC: ANEMIE SEVERA , FARA HEMORAGIE INTERNA. BATRANA SE CERE ACASA PE SEMNATURA SI MOARE IN 5 OCT. AM INMORMANTAT-O CUM S-A CERUT IAR ACUM CATEVA ZILE MERG SA-MI FAC CERTIFICATUL DE CALITATE DE MOSTENITOR , SI , SURPRIZA: ERA DEJA FACUT PE NUMELE CELOR CU TESTAMENTUL ANTERIOR 2009 . NOTARUL LA CARE AU APELAT N-A VERIFICAT LA ARHIVA NATIONALA SITUATIA TESTAMENTULUI,NU LE-A CERUT ORIGINALUL CERTIFICATULUI DE DECES AL BATRANEI. TOT DE LA NOTAR AFLA DE TESTAMENTUL MEU SI SE DUC CU AVOCATUL LA NOTARUL UNDE AM FOST EU SI-I CERE ACT MEDICAL DECLARAND CA BATRANA ERA BOLNAVA SI NEBUNA . ( ERA NETRANSPORTABILA IAR NOTARUL S-A DEPLASAT ACASA PT. SEMNATURA SI REIESE SI DIN ACT ASTA ) AM MERS LA NOTARUL MEU SA VEDEM CE E DE FACUT SI-MI SPUNE CU NONSALANTA CA NU ARE ADEVERINTA DE LA DOCTOR CA E NETRANSPORTABILA , CA E VINA MEA SI SA MA ASTEPT CA PARTEA CEALALTA VA CERE ANULAREA TESTAMENTULUI MEU SI CA EL NU-MI FACE CERTIFICAT DE CALITATE DE MOSTENITOR . CE SA FAC ? AS DEPUNE PLANGERE SI IMPOTRIVA AMBILOR NOTARI. CONSIDER CA E O BATAIE DE JOC ! ASTEPT RASPUNS CU NERABDARE !

 128. AM UITAT SA PRECIZEZ CA DOAR EU AVEAM CHEIE DE LA CASA BATRANEI. DAR IERI CEALALTA FAMILIE AU SPART USA DE LA INTRARE, AU SCHIMBAT YALA MOTIVAND CA EI SANT PROPRIETARI . POLITIA A VENIT LA FATA LOCULUI, N-A CONFRUNTAT ACTE , N-A LUAT DECLARATII SUSTINAND CA E CORECTA MISCAREA FACUTA DE EI . MI-A REFUZAT CEREREA DE A FACE O PLANGERE IMPOTRIVA LOR, DAR TOTUSI AM FACUT-O ULTERIOR LA SECTIE. MULTUMESC !

 129. @ ioanina

  ceea ce s-a intamplat in cazul dvs. nu este ceva singular. asa se fura casele. cu ajutorul notarilor. evident ca puteti depune o plangere impotriva notarilor dar nu vad ce sanse veti avea. asta pentru ca eu nu mai cred deloc in justitie. nu pot sa va livrez sperante si nici nu mai pot face pronosticuri. de asemeni puteti inainta o actiune in instanta pentru anularea certificatului de mostenitor. greu de dovedit cele sustinute de dvs. daca deja s-a afirmat ca batrana respectiva nu se afla in deplinatatea facultatilor mintale.

 130. Buna ziua! Va rog frumos sa imi dati si mie un raspuns in legatura cu plata impozitului pentru a doua casa cu mentiunea ca : a doua casa este dobandita cu un contract de vanzare cumparare de la parintii mei care au ramas in casa, beneficiind de uzufruct viager pe toata durata vietii lor. Daca parintii locuiesc in aceasta casa care este pe numele meu , SUNT EU OBLIGAT SA PLATESC IMPOZITUL SUPLIMENTAR PENTRU A DOUA CASA?
  Va multumesc!

 131. MULTUMESC CA MI-ATI RASPUNS ! BATRANA A FOST CONSTIENTA PANA IN ULTIMA CLIPA , NU A SUFERIT NICIODATA NICI MACAR DE PIERDERI USOARE DE MEMORIE, NU A FOST INTERNATA IN SPITAL PT. ACEST MOTIV . AVEM MARTORI PT. ASTA SI AM ALTII CARE SE OFERA , CUNOSCAND TOATA SITUATIA , SA DEPUNA MARTURIE ! DACA PARTEA ADVERSA AU INVENTAT ACEST LUCRU PT. A FACE SITUATIA FAVORABILA LOR ! ORICUM , VOI FACE TOT CE E NEVOIE PT. A SE FACE DREPTATE , MAI ALES PT. BATRANA CARE A FOST BATJOCORITA ATAT IN TIMPUL VIETII CAT SI ACUM DUPA , CAND AU PATRUNS IN CASA EI FARA SA ASTEPTE O HOTARARE JUDECATOREASCA ! DACA PUTETI SA-MI MAI SCRIETI , DACA NU , ORICUM VA VOI MAI DA DETALII . MULTUMESC INCA O DATA !IOANINA

 132. Pentru ca de 2 ani eu il intretin, (sora si fratele nici nu il cauta),tatal meu doreste sa-mi dea mie partea lui 5/8 casa si teren obtinuta prin succesiunea dupa mama care a decedat. Va rog sa-mi dati un sfat , care este cea mai buna forma legala, care sa nu fie atacata apoi de frati!

 133. va rog, puteti sa-mi dati si mie un raspuns la intrebarea din 16.10.2010, daca se poate bineinteles.
  va multumesc!

 134. un notar a intocmit certificat de calitate de legatar , in baza unui testament facut tot de acesta dar neinregistrat la evidenta testamentelor bucuresti si fara sa aibe certificatul de deces in original.acest lucru s-a facut in ziua inmormantarii iar noi am aflat ieri de toata situatia cand am facut declaratie de acceptare a mostenirii , avand testament cu data recenta, ultimul si singurul inregistrat . doresc sa se i-a masuri impotriva notarului ! ce ziceti ? ce se va intampla ? daca nimeni nu sesizeaza ei traiesc dupa legea lor ! pana cand ? va rog , raspuns !

 135. ce masuri se pot lua in situatia cand niste avocati participa si intra prin efractie intr-o locuinta care face obiectul unui proces civil de reziliere al contractului de intretinere ,iar parte parata sant cei cu care avocatii au facut fapta , ei avand nuda proprietate asupra locuintei ?am depus plangere la barou ! rog raspuns !

 136. @ george

  plangerea penala trebuia s-o depuneti la parchet, nu la barou. e fapta penala – dupa cate spuneti – asa ca, ce sa asteptati de la barou? cu siguranta ii va apara si asta numai in cazul in care plangerea dvs.va fi analizata!

 137. multumesc ! asta am si facut ! astept sa vad daca se vor lua masuri , sau fiecare face ce vrea in tara asta!?

 138. am facut plangere si la parchet si la barou ! sper sa se i-a masuri ! sunteti de mare ajutor cu informatiile pe care le dati ! sanatate !

 139. vecina mea a facut contract de intretinere cu o familie acum un an . a fost nemultumita si a deschis proces de reziliere a contractului . cand au aflat a batut-o . si-a scos certificat medico-legal si le-a facut plangere penala . intrebare : e suficient si important faptul ca a fost batuta , are si martori , pt. a se rezilia contractul si sa se scape de ei ? va multumesc din suflet !

 140. VA ROG SA-MI SPUNETI CUM SA FAC UN INVENTAR AL LUCRURULOR MOBILE AFLATE IN CASA INAINTE DE A DESCHIDE TESTAMENTUL SI CASA RAMANE INCHISA PANA ATUNCI . CATI MARTORI SA FIE PREZENTI ? MULTUMESC !TEO

 141. @ bita

  este o dovada ca relatiile dintre intretinuta si intretinatori sunt ireconciliabile, drept pentru care ar trebui sa se admita cererea de reziliere si rezolutiune a contractului de vanzare-cumparare.

 142. BUNA ZIUA!VREAU SA MA LAMURITI SI PE MINE CU O PROBLEMA.BUNICII MEI PLATEAU CHIRIE LA STAT PT APARTAMENTUL IN CARE LOCUIAU.DUPA MOARTEA BUNICULUI LA CATIVA ANI EA A CUMPARAT APARTAMENUTUL.BUNICA ARE 3 COPII,MAMA SI 2 FRATI.BUNICA A INCHEIAT UN CONTRACT DE INTRETINERE CU O VERISOARA DE A MEA,DAR PE MAMA NU AU INTREBATO NIMIC,SA VADA DACA ESTE DE ACORD SAU NU.SI INTREBAREA ESTE DACA MAMA POATE ATACA ASTA IN INSTANTA INAINTE SAU DUPA MOARTEA BUNICII,SI DACA AR PUTEA SA ISI IA PARTEA EI?ASTEPT UN RASPUNS.VA MULTUMESC

 143. multumesc de raspuns ! procesul e pe rol si asteptam finalul . va doresc succes in tot ceea ce faceti ! sanatate !

 144. O BATRANA ARE O CASA . FACE CU O FAMILIE CONTRACT DE INTRETINERE. DUPA 8 LUNI BATRANA DESCHIDE PROCES DE REZILIERE A CONTRACTULUI.APAR EU , O AJUT , IMI FACE TESTAMENT SI IMPUTERNICIRE PT. PROCES SI IN 2 LUNI MOARE. FAMILIA SPARGE CASA SI INTRA ZICAND CA-S PROPRIETARI DIN ZIUA DECESULUI BATRANEI . PUN STAPANIRE PE TOATE BUNURILE MOBILE CARE MI SE CUVIN MIE PRIN TESTAMENT SI INCEP SI VINDEREA SI INSTRAINAREA LOR. EU DETIN UN INVENTAR AL OBIECTELOR DE LA A LA Z FACUT CU DOI MARTORI SI EU. VA ROG SPUNETI-MI CE E DE FACUT ? DACA FAC PLANGERE , POLITIA STIE SA-SI FACA TREABA ? AM INDOIELI ! VREU UN SFAT IN AMANUNT CU CE TREBUIE FACUT SA-MI APAR MOTENIREA PRIVIND BUNURILE MOBILE , AVAND IN VEDERE CA PT. REZILIERE SI BUNUL IMOBIL E UN PROCES PE ROL ?! ASTEPT SI MULTUMESC

 145. mama a incheiat un contract cu uzufruct asupra apartamentului prin care le lasa pe fiicele mele (2) proprietare. Acum mama a murit, cum si prin ce metode se va imparti apartamentul acum.

 146. Buna ziua,
  Daca sunteti amabili, ma confrunt cu o situaie mai aparte si nu stiu ce sa fac. Acum 6 ani, parintii mei au luat in intretinere(cu uzufruct) pe parintii mamei. Mama mai are o soara dar care a fost scarbita de situatie si a pleacat la propriu in toilu noptii de acolo declarand ca nu mai vrea sa aiba de a face cu ei. Ai mei au avut grija in continuare, dar acum un an jumatate a decedat bunica, iar apoi, in iulie anul acesta si mama. A ramas tata cu bunicul(care e orb si are pensie de handicap pt asta), dar nu s-a mai facut nici o modificare, succesiuni sau modificari de acte. Ideea e ca cei doi nu se inteleg, iar de curand tata a cazut in depresie si necesita internare psihiatrica. In aceasta situatie ce se intampla? Putem interna bunicul intr-un azil? Trebuie sa dam noi, nepotii vreo declaratie? Fiica in viata a fost anuntata dar nu vrea sa vina, dar nici sa dea in scris acest lucru…ce putem face, pentru ca tata va fi internat, iar de bunic nu ne putem ingriji. Sora mamei mai are vreun drept? Sau poate ataca contractul alor mei dac ail internam pe bunicu?
  Va rog frumos daca imi puteti raspunde cat mai urgent, este o situatie limita si urgenta!
  Va multumesc anticipat

 147. bunicii vor sa-mi faca acte pe casa, astfel incat copii lor sa nu le poata ataca.
  1. contractul de intretinere garanteaza acest lucru? mentionez ca nu se da/primeste nicio suma de bani.
  2. dupa semnarea contractului, daca am probleme cu un credit pot fi executat atat timp cat bunicii sunt in viata?

 148. Bună ziua,
  Un prieten a divorțat. Pe timpul căsătoriei foștii socrii le-a înstrăinat( lui și fostei soții) prin încheierea unui contract de întreținere cu clauze de uz și abitație viageră, o casă cu teren. Acum prietenul meu dorește să renunțe de bună voie la dreptul său conferit de acest act și vrea ca această casă cu terenul aferent să-i rămână fostei soții. Ce demers trebuie să facă și unde?
  Mulțumesc anticipat !

 149. @ virgil

  la procesul ce are ca obiect partajul bunurilor comune, cedeaza partea de proprietate ce-i revine din cele doua imobile, gratuit sau contra unei sulte (sume de bani). bunurile respective sunt bunuri comune, fiecare sot detinand o cota indiviza prezumtiv egala cu a celuilalt.

 150. In urma decesului tatalui meu au ramas 2 contracte de intretinere,incheiate intre tatal meu si cumnata acestuia,cu 3 luni inainte de deces .Doresc sa stiu daca eu ca fica naturala din prima casatorie a tatalui meu pot sa contest in instanta acest act.Si ce drept am?

 151. sotul meu impreuna cu tatal lui, au cumparat in 2003 un apartament cu 4 camere in valoare de 11500$, la sfatul dnei notarite am facut contract de vanzare cumparare cu clauza de uzfruct viager sotul – nuda proprietate si socrul – dreptul de uzufruct viager ca dupa moartea socrului meu „sa nu cumva sa apara alti mostenitori siiii….” in martie 2010 socrul meu ne a dat afara din casa (eu, sotul, doi copii de 5 si 6 ani) spunandu ne ca nu avem dreptul sa locuim acolo, asta am aflat si noi dupa aceea, din martie pana in prezent nu si a platit intretinerea, administratia de locatari ne a dat in judecata iar socrul meu nu vrea sa plateasca deoarece sotul meu este proprietarul si „el ar trebuii sa plateasca”. ce e de facut in aceasta situatie? platim noi? exista vreo posibilitate ca noi sa putem locui in casa aceea?

 152. @ nicoleta

  sigur ca aveti dreptul sa locuiti in acel apartament deoarece sotul este proprietar. numai daca socrul va deschide un proces de reziliere/rezolutiune a contractului se schimba situatia in cazul in care castiga. totusi, nu inteleg de ce nu ati platit intretinerea? era (cred) obligatia dvs.

 153. nu avem nici o clauza de intretinere in contractul respectiv, de ce ar trebuii sa ii platim intretinerea socrului? noi 4 stam cu chirie intr o garsoniera iar dansul sta singur in 4 camere renovate de noi prin credite bancare in valoare de 15000 E la care platim si acum mi a distrus lucrurile din casa (tv, usi, mobila) in plus are o pensie bunicica si i am lasat si o masina dacia logan ca sa faca taxi cu ea sa se poata intretine. daca eu ii platesc intretinerea pot sa il dau in judecata sa imi recuperez banii si sa ii reziliez clauza de uzfruct fiindca mi a pus proprietatea in pericol??? uzufructuarul nu are aceleasi obligatii ca proprietarul?

 154. Buna seara. Ma intereseaza sfatul Dvs in urmatorul caz. As dori sa inchei un contract de renta viagera contra locuinta cu un domn, care detine 3/4 dintr-un apartament, restul de 1/4 fiind detinut de cele 4 fete ale acestui domn. Din pacate, cele patru fete traiesc in tari diferite si niciuna nu este interesata de tatal lor. Eu as dori sa cumpar sfertul detinut de cele patru fete, dar nu stiu daca este posibil: ce fac daca nu le gasesc, ce fac daca oricare dintre ele nu este de acord sa vanda? ce ma sfatuiti sa fac in acest caz?
  Multumesc, toata stima!

 155. @ nicoleta

  inteleg ca la dvs. exista doar un contract de uzufruct viager fara clauza de intretinere. conform prevederilor Codului civil, uzufructul viager este dreptul pe care il are o persoana, uzufructuarul, de a se folosi de un bun si de a-i culege fructele pe timpul vietii sale, dreptul de dispozitie asupra lucrului revenind nudului proprietar (adica dvs.). cel in favoarea caruia s-a constituit dreptul de uzufruct nu poate fi evacuat din imobil pe durata vietii sale.

  uzufructul are caracterul unui contract unilateral, nudul proprietar fiind obligat sa respecte, chiar in lipsa unor clauze exprese, drepturile uzufructuarului, prevazute de art. 521-539 Cod Civil, mai precis sa nu tulbure folosinta imobilului pina la data incetarii din viata a vinzatorului. deci nu va putea intra in folosinta imobilului decit dupa data decesului uzufructuarului.

  in timpul exercitarii dreptului de uzufruct, uzufructuarul are obligatia de a întretine lucrul în buna stare, efectuând eventuale reparatii de întretinere precum si obligatia de a plati intretinerea, taxele si impozitele etc. doar reparatiile majore raman în sarcina nudului proprietar. in practica, s-a decis ca în cazul în care uzufructuarul nu-si respecta obligatiile ce-i revin, nudul proprietar este îndreptatit sa îl actioneze în judecata pe uzufructuar chiar în timpul exercitiului dreptului de uzufruct, obligându-l sa readuca imobilul în situtia anterioara degradarii sau lipsit de datorii.

  dvs. puteti plati restantele la intretinere si ulterior puteti sa va intoarceti impotriva uzufructuarului pentru recuperarea debitelor. asociatia de locatari se poate intoarce numai impotriva bunurilor uzufructuarului nu si impotriva proprietatii deoarece aceasta nu-i mai apartine!!! astfel, asociatia nu poate pretinde executarea apartamentului deoarece acesta se afla in proprietatea familiei dvs!!!

 156. AN NOU FERICIT CU SANATATE ! AS DORI SA VA RELATEZ PROBLEMA MEA SI ASTEPT RASPUNS ! O FAMILIE , EL AVOCAT , I-AU IN INTRETINERE O BATRANA ( CAZ 1 ) , O TRATEAZA RAU , SANT VIOLENTI CU EA , BATRANA CERE REZILIEREA CONTRACTULUI , PROCESUL E PE ROL , APOI FAMILIA O BATE PE BATRANA , II DA CU CEVA IN CAP , O AMENINTA CU MOARTEA , SCOATE CERTIFICAT M.L. , IN OCTOMBRIE BATRANA MOARE , IAR NOI FAMILIA O REPREZENTAM IN PROCESELE DESCHISE . IN PARALEL , ACEEASI FAMILIE MAI INTRETIN O BATRANA , SI EA AGRESATA SI BATUTA CA CEALALTA , SI IN RELATII RELE CU INTRETINATORII, DAR ACESTEIA I SE PLATEA RENTA LUNARA . IN 2 IANUARIE A.C. INTRETINATORII O SUNA SI NU LI SE RASPUNDE . ACESTIA SUNA SI LA DOI VECINI SA MEARGA SA VADA DE EA , DAR REFUZA SI SUNT LUATI LA ROST DE CE NU VIN PANA LA EA CA E DISTANTA DE 20 MINUTE ?!AJUNG SPRE SEARA , USA ERA INCHISA , AVEAU CHEIE DAR NU INTRA SI CHEAMA DIRECT POLITIA SA INTRE EI PRIMII. BABA E GASITA IN BAIE CU LEMNELE IN BRATE , CU O LOVITURA PUTERNICA LA CAP, DAR SE PARE CA S-A DECLARAT CA E MOARTE NATURALA . N-AU ANUNTAT VECINII UNDE V-A FI INMORMANTATA SI CAND , NU S-A DAT ANUNT LA ZIAR , TOTUL FACANDU-SE PARCA IN PRIPA SI PE ASCUNS . POATE GRESIM , DAR NOI MULTI DIN CEI CARE-I CUNOASTEM SI STIM SITUATIA AVEM SEMNE DE INTREBARE SI DUBII . CE PARERE AVETI ? ANCHETATORII AR FI AJUTATI DACA NE-AM SPUNE SUSPICIUNILE ? POATE FI FACUT CEVA ? CONTEAZA CA AU PROCES PENAL PENTRU LOVITURA IN CAP LA CEALALTA BATRANA INTRETINUTA ? CONTEAZA CA PE AMANDOUA LE-A MAI BATUT SI LE-AU AMENINTAT CU MOARTEA ? SAU , DE FAPT , CUI II MAI PASA ? VA ROG , ASTEPT RASPUNS !

 157. Am un frate care a incheiat un act de vinzare-cumparare cu clauza de intretinere ,a casei sale din Brasov, cu fiul sau ,care la vremea respectiva locuia singur in acea casa.Fiul se obliga de a-i ingriji pe parinti si de a se ocupa de inmormintarea lor cind vor muri si de pomeni.Dupa incheierea actului ,mama s-a imblnavit si a luat-o la Brasov spre ingrijire,iar dupa aproximativ 7 luni a decedat.Dupa 6 luni de la moartea mamei sale,fiul se casatoreste,dar dupa 2ani si jumatate fiul decedeaza.Fratele meu,deci intretinutul nu a locuit cu fiul sau,el avind o alta casa in Vrancea,unde locuieste si se ingrijeste si intretine ,singur.Intrebarea mea este:poate acest tata[intretinutul]care este fratele meu cere rezilierea acelui act de vinzare-cumparare cu clauza de intretinere,unde si cum?
  E posibil ,ca sotia supravietuitoare a fiului decedat sa ceara succesiune pe acea casa,desi intretinatorul este decedat iar asa -zisul intretinut nu mai poate fi ingrijit de catre intrtinator? Va rog foarte mult ,daca poate cineva sa-mi dea un raspuns,ii multumesc ,cu tot respectul cuvenit.
  Stana Toader,Traverse City,Michigan,USA.

 158. @ ioanina

  eu nu mai cred deloc in justitie si nici in anchetele penale. puteti declara ca intr-o alta situatie s-a intamplat la fel dar nu cred ca e prea relevant. deocamdata nu aveti dovezi concrete ci doar suspiciuni.

 159. @ Stana Toader

  Deoarece s-a intamplat o situatie mai rar intalnita – a decedat intretinatorul inaintea intretinutului – contractul se poate rezilia exact pt acest motiv. Daca fiul avea calitatea de intretinator inainte de casatorie, sotia supravietuitoare nu are obligatia de intretinere a fratelui dvs. decat daca s-a modificat intre timp contractul pe ambii soti. Actiunea se deschide la judecatoria de pe raza teritoriala a imobilului respectiv.

 160. Vreau sa inchei cu parintii mei un contract de intretinere in schimbul imobilului in care locuiesc ei , dar ne-am pus de acord ca dupa aceea eu sa-l vind si sa locuim impreuna in alta locatie.In situatia data,in virtutea acestui contract obtin proprietatea deplina imediat dupa semnarea lui sau necesita clauze speciale ? CU RESPECT

 161. Revin cu precizarea ca ,fratele meu nu a modificat intre timp contractul pe ambii soti si va rog sa-mi daca sotia supravietuitoare a defunctului poate avea drept de succesiune asupra casei in cauza.
  Multimesc inca odata si apreciez in mod deosebit promptitudinea d-voastra.
  Stana Toader,Traverse City,Michigan,USA.

 162. Bine v-am gasit!Am si eu o problema si as dori un raspuns daca se poate!In 1997 am incheiat un contract de vanzare cumparare cu parintii mei adoptivi,in care exista si o clauza de intretinere pana la incetarea lor din viata.Jumatate din valoarea apartamentului sa convertit intro obligatie de intretinere.In anul 2004 mama a decedat si in tot acest timp eu am locuit cu tatal meu .Problema e ca de cand a murit mama tatal meu se poarta f urat cu mine,ma tot ameninta ca ma da afara din casa,ca nu am nici un drept in apartament….Precizez ca tot din 2004 el are un picior amputat ,si astfel eu m-am ocupat de el si de tot ce inseamna ingrijere,a lui si a locuintei.

 163. Bine v-am gasit!Am si eu o problema si as dori un raspuns daca se poate!In 1997 am incheiat un contract de vanzare cumparare cu parintii mei adoptivi,in care exista si o clauza de intretinere pana la incetarea lor din viata.Jumatate din valoarea apartamentului sa convertit intro obligatie de intretinere.In anul 2004 mama a decedat si din acel moment eu am locuit cu tatal meu .Problema e ca de cand a murit mama tatal meu se poarta foarte urat cu mine,ma tot ameninta ca ma da afara din casa,ca nu am nici un drept in apartament….Precizez ca tot din 2004 el are un picior amputat ,si astfel eu m-am ocupat de el si de tot ce inseamna ingrijere,a lui si a locuintei.Intrebarile mele sunt:Ce drepturi am eu in locuinta?Pot deschide proces pentru a anula clauza in ceea ce il priveste pe tatal meu si sa primesc partea mamei?

 164. @ Stana Toader

  Conform art.654, „Pentru a succede trebuie neaparat ca persoana ce succede sa existe in momentul deschiderii succesiunii.” (Copilul conceput este considerat că există. Copilul născut mort este considerat că nu există). Or in speta, sotul doamnei a murit inaintea parintilor sai. Daca din casatorie nu au rezultat copii, sotia supravietuitoare nu are calitate de mostenitor pe bunurile socrilor.

 165. Bine v-am gasit!Am si eu o problema si as dori un raspuns daca se poate!In 1997 am incheiat un contract de vanzare cumparare cu parintii mei adoptivi,in care exista si o clauza de intretinere pana la incetarea lor din viata.Jumatate din valoarea apartamentului sa convertit intro obligatie de intretinere.In anul 2004 mama a decedat si din acel moment eu am locuit cu tatal meu .Problema e ca de cand a murit mama tatal meu se poarta foarte urat cu mine,ma tot ameninta ca ma da afara din casa,ca nu am nici un drept in apartament….Precizez ca tot din 2004 el are un picior amputat ,si astfel eu m-am ocupat de el si de tot ce inseamna ingrijere,a lui si a locuintei.Intrebarile mele sunt:Ce drepturi am eu in locuinta?Pot deschide proces pentru a anula clauza in ceea ce il priveste pe tatal meu si sa primesc partea mamei?Va rog mult,astept un raspuns!!!!!!!!

 166. Buna ziua!bunica mea a murit acum 2 si de atunci exista un proces cu doua persoane,straine,fara vreo legatura cu familia noastra,care sustin ca au contract de intretinere.Specific ca eu sunt singura mostenitoare legala,singura ruda,si deasemenea ca bunica mea a murit la 9 zile de la semnarea contractului.In acelasi timp contractul a fost semnat in spital,ea fiind internata datorita leucemiei pe care o avea.Cei doi care sustin ca au contract de intretinere stiau de aceasta boala.As dori daca se poate sa imi mentionati ce pot face in acest caz,daca contractul este nul(si eu banuiesc ca este clar nul)si care articole din codul civil stabilesc acest lucru.Multumesc frumos!

 167. Buna ziua!
  Matusa mea vrea sa-i lase mostenire fiului meu minor, apartamentul in care locuieste in prezent. Mentionez ca sunt divortat si fiul meu este incredintat spre ingrijire fostei sotii. Este posibil ca eu sa fiu mostenitor temporar, pana la majoratul fiului meu? Ideea este ca fosta sotie sa nu aiba nici un drept asupra mostenirii cat are copilul in intretinere. Cum ar trebui procedat?
  Multumesc!

 168. Buna ziua!
  O intrebare oarecum conexa subiectului: care este taxa judiciara si cum se calculeaza in cazul actiunii in rezilierea unui contract de intretinere?
  Scurte lamuriri: la fond s-a pretins taxa de 20 lei. In recurs se pretinde taxarea la valoarea imobilului (plus plata diferentei pentru fond), cu argumentele ca se pune in discutie executarea contractului si ca … „asa este practica instantei noastre” !!! Art.21 lit. c) din Legea nr. 146/1997 spune ca actiunile privind obligatiile legale si contractuale de intretinere sunt scutite de taxa de timbru. Care este realitatea?!?

 169. Suntem doua surori. Mama mea a facut cu mine un contract de intretinere la notar in care imi atribuie drepturile pe 6 ha de pamant. Poate fi atacat de sora mea? Dar dupa decesul mamei poate fi atacat de sora mea? Precizez ca mama este sanatoasa a semnat in fata noratului nu a suferit in viata ei decat o operatie la ochi si ceva probleme cardiologice in rest nu are alte acte medicale.
  Multumesc anticipat !

 170. Buna ziua! Am si eu o intrebare,bunicii mei iau facut mamei mele contract de intrertinere cu uzufruct viager,intrebarea este daca dupa mortea bunicilor ceilanti frati ai mamei mele mai pot ataca actul de proprietate sau daca mai pot cere ceva din averea bunicilor.Va multumesc anticipat,si astept un raspuns va rog.

 171. buna ziua! parintii mei doresc sa imi lase tot ce au pe baza unui contract de vanzare-cumparare cu cluza de intretinere.in prezent mai am 2 frati. trebuie sa le dau acestora bani pentru partea de mostenire? pentru a nu avea probleme mai tarziu?
  Multumesc!

 172. Tatal meu a incheiat un contract de intretinere cu bunicul meu prin el cedeaza partea lui tatalui meu in schimbul intretinerii.Bunica era decedata de aprox 3 ani si dupa ea s-a facut succesiunea.Tatal meu mai are un frate.De un an si ceva a murit bunicul meu si nu demult am primit o somatie de chemare in instanta din partea fratelui tatalui meu pentru a rezolutiona contractul si apartamentul sa fi impartit 50%-50%.Precizez ca fratele tatalui detine o mica parte(nu stiu sigur cat) din apartament dupa ce s-a facut succesiunea dupa bunica.El insa cat timp a trait bunicul il vizita cam rar, parintii mei ocupandu-se de bunicul asigurandu-i hrana, imbracaminte, medicamente si chiar il spala tatal meu.La un moment dat am chemat un vecin care este asistent sef la un spital sa ii administreze glucoza si ceva vitamine, asta fiind in ultima perioada din viata.Inmormantarea a fost facuta pe cheltuiala parintilor mei si conform datinilor.
  Ce sanse are fratele tatalui meu sa rezolutioneze contractul si sa primeasca 50% din apartament?Am inteles ca doar creditorii/debitorii pot rezilia contractul.

 173. Am nevoie de ajutor! Situatia mea este urmatoarea. Am facut in1999 un contract de intretinere cu parintii mei, cu drept de habitatie viagera. Mama mea a decedat, mi am indeplinit toate obligatiile, totul ok. Dupa decesul mamei tata a propus sa prestez obligatiile doar la cererea lui. de cate ori a solicitat am facut tot ce trebuia necerand chitante sau neintocmind acte. De o luna spune ca s a razgandit si ca eu si asa n am martori si vrea sa schimbe beneficiarul contractului.Intrebarea este….Intrucat eu mi am indeplini obligatiile fata de creditori care este cota mea actuala de proprietate in eventualitatea ca tata nu vrea in ruptul capului nsa continuam? ce am de facut?

 174. Buna ziua as avea o intrebare bunica mea a facut contract de intretinere cu socru iar el a dece dat in urma cu doai insa a uitat sa mentioneze in contractul de intretinere un cec si un hectar de pamant.Bunica mea a ramas singura mostenitoare cum putem face ca sa trecem si cele doua lucruri sau daca are dreptu?

 175. un raspuns va rog frumos,noi suntem 4 frati, mama a decedat iar cat mai traieste tatal meu s-a gandit sa ne imparta pamantul ,respectiv casa si padurea ce o are in proprietate.El locuieste singur de 6 ani decind a murit mama dar noi il ajutam fiecare cu ce putem ca sa nu-i lipseasca nimic.cum ar trebui sa imparta bunurile in 5 parti egale?totusi daca se intampla sa cada la pat si sa necesite de ingrijire mai mare unul din copii il ingrijeste in shimbul partii lui?Lamuriti-ma va rog!

 176. BUNA SEARA ! REVIN CU PROBLEMA MEA !IN IULIE 2010 BATRANA DE CARE AVEAM GRIJA ,AVAND TESTAMENT , A FOST BATUTA DE FAMILIA INTRETINATOARE CU CARE ERA IN PROCES DE REZILIERE A CONTRACTULUI DE INTRETINERE. AM FACUT PLANGERE PENALA , AU DEPUS DECLARATII MARTORII , AM SCOS CERTIFICAT M. L . IN 5 OCTOMBRIE BATRANA MOARE , IAR IN 14 OCTOMBRIE S-A INAINTAT LA PARCHET DOSARUL . DE ATUNCI AM ASTEPTAT O REZOLVARE , AM MAI TRECUT PE LA POLITIE SA VAD CARE E SITUATIA. AZI CAND AM MERS LA POLITIE , MI S-A SPUS CA S-A DAT SOLUTIA , NU STIU EXACT CAND , DAR MI S-A SPUS CA INTRETINATORUL A DEPUS CERTIFICATUL DE DECES SI A RETRAS PLANGEREA BATRANEI CA DOAR AVEA CONTRACT DE INTRETINERE CU EA ! MI SE PARE ILOGIC ! PANA LUNI NU VOI STI EXACT CE SOLUTIE S-A DAT , DAR SANT DISPERATA !!! MAI POT FACE CEVA DACA NU SUN TMULTUMITA ? DE CE N-AM FOST SI EU ANUNTATA ? VREAU UN SFAT ! UN RASPUNS ! PRECIZEZ CA CEL CU CARE MA LUPT EAVOCAT , FOST PROCUROR ! IN ACEST MOMENT , SE DESCHIDE SUCCESIUNEA IN PROCES IAR UNICA MOSTENITOARE SUNT EU , IN BAZA TESTAMENTULUI UNIC, ULTIM SI NEREVOCAT !ASTEPT CU NERABDARE SA-MI SCRIETI ! IOANINA

 177. Buna ,sant un barbat la o varsta mijlocie 45ani ,divortat de mai bine de 3 ani ,fosta sotie a intentat partaj ,de aproape 3 ani ,de un an ma bate la cap sa dau casa la cele doua fete cu UZUFRUCT,adica partea mea ,este un bun cumparat inpreuna.Eu am gandit ca e bine sa beneficiexe ele de acest bun al meu ,doar sant fetele mele .Este oare bine sa fac asta?Ele inca nu sant maritate invata foarte bine,am numai cuvinte de lauda pana in prezent pt.ele.Itrebarea este daca se marita si pleaca introtara staina s-au pot fi si in aceeasi localitate , timpul si casatoria sa le faca sa se schime?.Acum nu amnevoie de intretinre inca k mai pot trai bine mersii inca 40 de ani linistit .Cu sanatatea stau bine zic eu acuma,am probleme la coloana de circa 2o de ani ,lucrez orsice ,am facut oradiografie la coloana ,doctorul a zis ca in orce zii pot avea neplaceri destul de mari ,daca se intampla ceva cu mine nu am 80 de ani ,e bine sa fac acest UZUFRUCT , pot oare sa-l contest dupa aceea daca persoanele cui le dau nu-isi indeplinesc atributiunile lor?sau daca eu nu pot sa intretin casa la data inceperi uzufructului ele pot sa ma scoata afara ,la un camin de batrani in cel mai frumos caz,in gilimele,va multumesc si astept lamuriri .

 178. Buna revin cu alta intrebare,in cazul k nu fac acel UZUFRUCT,justitia poate scoate casa la licitatie?eu nu am bani sa o despagubesc .Partea mea care inca nu a fost evaluata poate fi scoasa la vinzare de justitie,eu nu vreau sa o vand ,casa e destul de mare cu un teren de aproape 30 de arii cu tot cu casa,a fost evaluata total la circa 40 mi euro acum 2 ani.Fosta nu vrea sa o vindem noi numai daca e scoasa la licitatie ,s-au vreau eu UZUFRUCT.E posibil partea mea ce imi revine s-au toata casa sa se vanda fara aprobarea mea?va multumesc

 179. Multumesc pt prilejul de a solicita un sfat. Verisoara mea a incheiat un contract de v/c cu clauza de abitatie viagera si intretinere. Datorita faptului ca sotii cumparatori se poarta urat cu ea si o tin ca pe o sclava inchisa in camera si izolata si pentru atitudine dusmanoasa, lucruri greu de dovedit, ea doreste rezilierea contractului. Poate fi anulat contractul pe motiv ca s-a semnat in timp ce era internata in spital sub directa ingrijire a cumparatoarei care era asistenta la sectia unde era internata? A fost legal contractul dpdv al primitorului?

 180. Va multumesc, pt consiliere in privinta rezilierii contractului v/c cu clauza de intretinere si drept de abitatie viagera. Din pacate, instanta nu poate/nu vrea sa faca diferentierea intre indeplinirea obligatiei de a face si indeplinrea cu rea credinta, daca pot spune asa . Verisoara nu poate dovedi imposibilitatea locuirii impreuna cu familia cumparatoare a apart. deoarece nu este nimeni cu ei in apartament pt a vedea hartuirea la care e supusa. Faptul ca ii dau alimente, dar alimente care nu corespund starii ei de sanatate sau date in bataie de joc, etc, etc. De aceea, doreste rezilierea pe motiv ca asistenta care a cumparat imobilul este si persoana care a ingrijit-o in spitalul unde s-a facut tranzactia cand ea era f f bolnava si tranchilizata. Va multumesc .

 181. Buna , tata mea murit acum 2 saptamani , si nu am fost anuntata cand sa decedat , acum actele de deces sunt la unchiul meu ni nu vrea samil dea actele si vreau sa stiu ce masura se ia antunci daca numi da actele unchiul ,sa merg la politie sa fac o plangere ?

 182. as dori sa-mi spuneti daca bunicii mei au facut un contract de intretinere cu fratele meu in 2008 dar l-au facut prin judecatorie ,intre timp bunica mea s-a imbolnavit de alzeiheimer si fratele meu nu sta impreuna cu ei iar medicamentle i le da o vecina ,si au pensie si isi paltesc tot numai ei se poate contesta acest act mai ales ca odata a gasit-o politia pe bunica mea hoinarind in centru singura fara sa stie unde sta

 183. Buna ziua! Am si eu nevoie de un sfat!

  Eu si bunicii mei am facut un contract de intretinere cu drept viager in anul 2009.
  Acum o luna bunicul meu a decedat. Bunica este in continuare in grija mea.
  Ei au 3 copii care acum vor sa atace (deocamdata doar verbal…) mostenirea bunicului (de la un cont in banca care il au impreuna pana la sculele din atelierul bunicului… 🙂 )

  Ce trebuie sa fac in acest caz?
  Trebuie mers la notar cu certificatul de deces, se schimba ceva in actele facute in 2009 in urma decesului unuia dintre ei?
  Ce pot si trebuie facut acum in urma decesului?

  Va multumesc!

 184. Buna !Am o problema pe care nu stiu sa rezolv legal.Dupa ce a murit sotul meu si parintii (aveam 38 de ani)am cunoscut un domn mai in varsta,am devinit foarte buni prietenii,ma ajuta foarte mult mi-a fost si tata si socru si prieten,(are o locuinta cu sotia decedata de 7 ani)acum a mostenit o locuinta pe care vrea sa-lese mie.Optiunea lui ar fi sa ne casatorim ca_sa mostenesc pensia ,garsoniera.Eu mai mult as vrea sa incheie un act de vanzare cumparare cu uzufruct viager,avand el 75 ani ,eu 44 ,neavand relatii sexuale ,si mi-ar fii rusine la starea civila sa ma casatoresc cu un tata.Facem zi de zi promisiunii ca ne iubim(eu sincer),ca nu lasam unul pe altul,ne intelegem foarte bine stand atata timp impreuna nici in gand nu as putea sa schimb cu unul mai tanar,pt.ca ma ajuta f.mult!am si eu servicii)imi ridica moralul,am o viatii fara stres ce conteaza mai mult ca viata sexuala.El are probleme si cu inima si prostata,dar se pare ca e sanatos tun.
  As vrea sa-mi spuneti o varianta legala.
  La notar se poate casatorii?
  As mosteni eu din pensia?sau as avea sanse de a mosteni pensii de detinut politic?
  Cu respect :Maria

 185. @ Maria

  1. NU mostenesti nici o pensie in cazul in care moare sotul – fost detinut politic.
  2. Casatoria se oficializeaza NUMAI la starea civila, NU la notar!

 186. Multumesc,totusi am vrea sa-ne recomandati o cale legala de mostenire.
  cu stima:Maria

 187. buna va rog sami raspundeti si mie la o problema stau cu un barbat anpreuna de 13 ani si avem un copil si am vrea sa facem renta viagera cu parinti mei noi ne fiind casatoriti putem fi trecuti an contract amindoi? va multumesc alina

 188. salut ce act pot antocmi antre mine si mama mea pentru nu a avea surprize din partea celor 3 frati mama fiind singurul propietar de apartament

 189. Buna ziua,
  Am o mare nelamurire si as vrea cateva sfaturi daca se poate ca nu reusesc sa gasesc un raspuns concret undeva. Deci, am in intretinere de 2 ani o persoana cu handicap psihic grav, certificat de handicap gr 1 cu insotitor, nu e ruda, timp in care ma chinui sa intocmesc dosarul pentru acel contract de intretinere. Am facut punerea sub interdictie, tutela si tot ce mi s-a cerut de catre autoritatea tutelara acum urmand sa se incheie acel contract de intretinere dupa cum spun dansii cu toate ca am senzatia ca o cam lungesc intentionat. Intrebarea este cum trebuie gestionate veniturile lunare ale acesteia ca sa nu fie probleme, intrucat cei de la autoritate mi-au spus ca nu avem voie sa cheltuim nici un leu pt ea din veniturile ei, ci stranse intr-un cont nu stiu pt cine, intrucat singura ei ruda este o verisoara care nu vine absolut niciodata nici macar sa o vada. As vrea sa imi spuneti si mie care este legea care trebuie respectata pentru a fi ok totul. Mentionez ca nu am au tutela bolnavei ci o alta cunostinta a parintilor ei, persoana care incaseaza pensiile ei plus chiria pe un apartament mostenit de bolnava de la fratele tatalui ei. Va multumesc mult si sper ca dvs sa ma lamuriti in aceasta problema.

 190. @ Cristina

  Potrivit art. 142 din codul familiei punerea sub interdictie se poate solicita numai instantei de judecata si numai pentru persoana care nu are discernamint pentru a se ingriji de interesele sale, din cauza alienatiei mintale ori a debilitatii mintale. Interdictia poate fi ceruta instantei de catre autoritatea tutelara dar si de catre persoanele prevazute in art.115 Cod Familie (rudele, vecinii, orice alte organe de stat). Interdictia se pronunta de instanta judecatoreasca cu concluziile procurorului si isi produce efectele de la data cand hotararea a ramas definitiva. Hotararea de punere sub interdictie ramasa definitiva va fi comunicata de instanta judecatoreasca autoritatii tutelare, care va desemna un tutore. In caz de nevoie si pana la rezolvarea cererii de punere sub interdictie, autoritatea tutelara va putea numi un curator pentru ingrijirea persoanei si reprezentarea celui a carui interdictie a fost ceruta, precum si pentru administrarea bunurilor.Tutorele este dator sa ingrijeasca de persoana celui pus sub interdictie, spre a-i grabi vindecarea si a-i imbunatati conditiile de viata; in acest scop, se vor intrebuinta veniturile si, la nevoie, toate bunurile celui pus sub interdictie.

  Autoritatea tutelara, de acord cu serviciul sanitar competent si tinand seama de imprejurari, va hotara daca cel pus sub interdictie va fi ingrijit la locuinta lui ori intr-o institutie sanitara.

  Dupa ce autoritatea tutelara a numit un tutore, acesta va reprezenta interzisul in toate actele sale si va semna orice act in numele sau. De asemenea, el va fi obligat sa intocmeasca o dare de seama anuala catre autoritatea tutelara prin care sa justifice cheltuielile efectuate cu bolnavul iar autoritatea tutelara ii va da o descarcare de gestiune pentru modul in care administreaza bunurile interzisului! Inainte de a prelua tutela este indicat sa se intocmeasca un proces-verbal al tuturor bunurilor aflate in proprietatea/posesia interzisului.

 191. Buna ziua. Sunt in situatia de a incheia, impreuna cu sotul meu, un contract de intretinere cu o batrana de 76 ani. Sotul doamnei a decedat in urma cu 9 ani, doamna este unic proprietar al imobilului si terenulul aferent, nu au avut copii, sotul are dintr-o casatorie anterioara o fata, doamna are dupa sora dumneaei o nepoata care are la randul ei 2 baieti. Intrebarea mea este: in cazul incheierii contractului, rudele pot ataca contractul dupa decesul doamnei? In ce conditii poate fi atacat contractul pe perioada vietii dumneaei, de catre noi sau de catre ea? Am inteles ca numai cu martori se poate ataca contractul…este adevarat? Pt siguranta mea, o evidenta a tuturor intretinerilor(bonuri, facturi de curent, gaz etc) este eficienta?

 192. Matusa mea -sora mamei a facut un contract cu clauza de intretinere si uzufruct viageru ,in urma cu 10 ani,cu o alta sora,nu cu mama mea.Au locuit ampreuna 5 ani,timp in care de comun acord le-a dat lor si pensia.Din cauza ca se comportau urat cu ea,a refuzat sa le mai dea pensia.Din acel moment a inceput calvarul pentru ea.Au ajuns sa o si bata.I-a dat in judecata si i-a evacuat din locuinta.Ea a vrut sa rezilieze si contractul de intretinere,dar nu a reusit pe calea justitiei,ea fiind cu o semipareza si neavand martori.Ei asi respecta obligatiile aducandu-i hrana de la o cantina sociala si hrana rece pe o saptamana,platesc facturile,dar nu-i fac menaj si nu o duc la medic.Are si cancer la san,pentru care periodic are nevoie de consult de specialitate,medicatie,regim alimentar,etc.
  Matusa mea nu are copii si nu are alt sprijin in afara de 2 surori,dar mai in varsta decat ea.
  Dorinta ei e sa se duca la un azil (camin) de batrani dar nu stie cum sa procedeze,pentru ca la azil nu o primeste doar cu pensia(800)RON.Are nevoie de minim 1200 ron pe luna.
  Intretinatorii nu vor sa o duca la azil,nici nu renunta la intretinere.Locuieste singura, neajutorata si e disperata ca daca se imbolnaveste mai grav,va ajunge in strada.
  Va rog sa ne sfatuiti ce putem face sa-i alinam durerea si suferinta matusii noastre si cum sa procedam sa o ajutam.

 193. Buna ziua! Am facut un contract de intretinere cu uzufruct viager cu parintii mei, intre timp tatal meu a decedat. Fratele meu poate ataca acest contract atat timp cat mama mea este multumita de cum o intretin? Am facut si intabularea dreptului de proprietate. Vreau sa stiu cine este in momentul de fata proprietar de drept, eu sau mama mea? Multumesc!

 194. Buna ziua! Am si eu o intrebare: pe baza a ce se poate ataca un testament? Ma refer la urmatorul caz: strabunica are 10 nepoti, insa hotaraste ca dupa moartea sa toate bunurile mobile si imobile sa le lase doar la 2 nepoti, prin testament. Dupa 10 ani de la decesul ei, ceilalti 8 nepoti se hotarasc sa atace testamentul. Ce sanse au acesti 8 nepoti sa desfaca testamentul si pe baza a ce? (din moment ce niciunul dintre ei nu are niciun alt fel de act)

 195. Buna ziua! Situatia mea este urmatoarea: eu impreuna cu sotul meu am facut un contract de intretinere cu drept de uzufruct viager pentru parintii mei. Dupa 2 luni tatal meu a decedat. In prezent, eu si sotul meu discutam despre un posibil divort. Contributia sotului meu la intretinerea mamei mele nu s-a materializat, eu fiind singura care practic am sustinut aceasta sarcina. Intrebarea mea este daca in situatia in care sotul meu renunta la acest contract de intretinere in favoarea mea, fiind singura care imi voi asuma obligatia de intretinere, dupa un eventual divort peste cativa ani, el va avea vreun drept asupra apartamentului (considerand ca mama ar deceda in timpul casniciei noastre).

 196. Buna!
  Mama mea a trait in concubinaj alaturi de un domn aproape 15 ani.Cu 2 si 6 luni an urma mama mea a fost in vizita la mine in Anglia pt 3 luni de zile .IN prezent adica cu 3-4 luni an urma mama a aflat ca concubinul ei an timpul an care a fost la mine a semnat un contract de antretinere cu cineva o persoana strina de familie in mare secret,aceasta persoana nu sia indeplinit niciodata indatoririle ce revin unei asemenea persoane (poveste lunga)La aflarea vestii mama sa cosatorit legal cu acest domn alaturi de care a trait 15 ani din viata <au deschis un proces de anulare a contractului dar la care nu sa mai putut prezenta fiind intro stare avansata de boala care an doua saptamani a dus la decesul lui.
  La ora actuala acel domn care a facut acel contract este in posesia imobilului (???)
  Mama nu are nici copie dupa acel contract ,nici actele de la casa,acestea fiind an posesia aceluias domn.
  Va antreb daca mama sa casatorit legal cu acest domn cu doar 2 luni inainte de deces,mama nu are nici un drept la casa?
  Decedatul are si el doua fiice,care nu au stiut de acest act de antretinere,nici eu,nici mama,nici sora mea nici unul nu am stiut de acel act,mai mult de atat inainte de deces a fost internat in spital cu diagnostic de hepatita alcolica si dementa.
  Daca sa descoperit inainte de deces ca avea dementa se stie foarte clar ca dementa pana ce este stabilita sau descoperita ca diagnostic ai trebuiesc ani multi de evoluare,deci el cu 2 ani si jumatate an urma cant a intocmit acel act era cu siguranta sub influenta acelei boli apoi acel domn cumsecade cu un pahar de vorba a fost usor de lamurit sa semneze acel act de antretinere la care notara respectiva nu a cerut ca sa fie asistat de cei de la serviciile sociale,nici copii lui sa fie anuntati,sau mama ca ca si concubina a lui la acea vreme.Va mai aduc la cunostinta ca acest domn se cunostea cu mama si fostul ei sot,cu ani an urma el aprovizionand persoane varstnice (pensionari) cu carne de porc (la negru) pana la pensie etc si alte mici afaceri ale lui ajungans sa cunoasca persoane an varsta si vulnerabile.Ar fi multe de zis dar astept de la dvs sami dati un sfat c-am ce ar putea mama mea sa faca la ora actuala sa intre in posesia casei.
  Va multumesc!!!!!!

 197. casatorita de 2 ani,am o casa cumparata inainte de casatorie pe numele meu.Pot sa fac contract de intretinere cu uzufruct viager cu fiica mea de 32 ani? trebuie si acordul sotului? trebuie obligatoriu sa fie trecut si sotul ca intretinut? Multumesc !

 198. buna ziua, va rog un sfat :sunt despartita in fapt de sot in locu partajului am hotarat sa lasam apartamentul la care suntem impreuna proprietari in actu de vanzare/cump.fiului nostru prin donatie,eu nu am nici o pretentie asupra donatiei,sotu ar vrea uzufruct viager ( parca asta era termenul) pentru el .Dati-mi un sfat cum sa facem nu am bani pentru un partj si nu as vrea ca sa aiba obligatii copilu la el,mai ales ca el ne a parasit de ceva ani.
  multumesc anticipat,
  cu stima Vasilica

 199. buna seara lucrez la primarie compartimentul autoritate tutelara am asista la incheierea unui contract cu clauya de intretinere conform legii 17/2000 batrana vrea sa rezilieye contractul a depus actiunea contractul s-a semnat la locuinta cumparatoarei deoarece batrana este imobiliyata la pat,cumparatoarea nu are domiciliu pe raya teritoriului unde domiciliaya vanzatoarea.este vreo problema ca repreyentant al primariei ce trebuie sa fac

 200. BUNA ZIUA,am o mare rugaminte, suntem doua fete tata mi-a dat casa mie ,contract de vinzare cumparare cu clauza de intretinere, iar acum au inceput discutiile, refuza sa mai am grija de el, refuza mancarea,ce pot face? ,exista riscul sa se rezilieze contractul?

 201. Vreau sa fac mentiunea ca proprietatea este la 10 km de casa si eu seara de seara merg la batran ii fac curatenie, ii duc mancare ii spal , dar toate lucrurile acestea pe banii mei el avind pensia de 1200 ron, nu contribuie cu nimic la cheltuielile pe care eu le fac.

 202. Buna ziua,de curand am facut un contract de intretinere cu drept de uzufruct viager,am intrebat notarul de ce nu am facut vanzare cumparare cu drept de uzufruct viager iar el mi-a spus ca nu se mai face asa,este adevarat??o alta problema este ca in clauza de intretinere mai este trecuta si soacra mea,eu contractul l-am facut cu bunicul el fiind propietar dar a spus s-o trecem si pe ea in clauza de intretinere,va rog sa-mi spuneti dupa decesul bunicului ce rol are soacra mea in contractul asta?poate ataca contractul?va multumesc

 203. Buna ziua ,va rog daca puteti sa ma sfatuiti cum sa procedez .Am intretinut un batran cativa ani si inainte cu trei zile sa moara am facut la initiativa lui un contract de intretinere sub semnatura privata in care eu am scris ca i-l iau in intretinere si el a scris ca mi se da in intretinere si dupa moartea lui sa-mi revina locuinta.In urma cu doua luni sa moara a facut un testament olograf fiului unei femei care a cunoscuto din ziar . Am avut un proces in instanta impotriva posesorului de testament si statul Roman cerand sa anuleze testamentul si sa se dea o hotarare prin care contractul meu sa devina autentic judecatoarea a dispus ca nu au calitate procesuala ca eu sa-i dau in judecata. ce mai pot face acum?

 204. bunicii mei batrani. bunica are 76ani,iar bunicul 73ani.bunicul este luat in evidenta cu dementa mixta. ei au 2 fete, dintre care numai mama are grija de ei( le face mancare, ii spala(adica bunicul sta cu pampers si il ingrijeste ca si un bebelus), le face curat, merge cu ei la doctor, etc) in schimb sora ei nu a mai trecut de aproximativ 3luini, pe la ea desi sta la o scara de bloc diferenta de ei. ce ne sfatuiti sa faca mama pentru ca sora ei sa nu beneficieze de nimic in momentul cand buncii nu o sa mai fie.

 205. Am si eu o problema . Mama cu tata a facut un act de intretinere cu parintii mamei , bunicu a decedat si bunica inca traieste . intre timp parinti mei au renovat toata casa interior exterior mobila etc..totul nou.. Bunica de la o varsta cam aiureste poate rezilia contractul de intretinere , daca da se poate recupera investitia? Va multumesc!

 206. am dobandit acum 4 ani un apartament de la parintii mei printr-un contract de intretinere cu uzufruct. In prezent vrem sa vindem apartamentul (si eu si parintii pt ca plecam din tara), tb sa reziliem contractul de intretinere sau putem merge impreuna la notar sa vindem?

 207. Buna ziua,
  Eu am fost crescuta de bunici,ei acum vor sa imi faca CVC-uzufruct-intretinere, tatal meu este in viata si mai am si un frate.Toate partile stiu de acest act care vor bunicii sa il faca si nimeni nu e impotriva, bunicii au facut un act de mostenire,dar totusi s-au gandit sa faca CVC-uzufruct-intretinere,pt orice eventualitate.Intrebarea mea este:Dupa ce se face acel act mai poate cineva sa il atace in justitie?Actul de mostenire poate fi atacat?

 208. buna.se poate vinde un teren primit prin contract de intretinere,daca persoana intretinuta este inca in viata,si in contract nu sunt clauze care sa interzica acest lucru?

 209. 21.nov 2011 ….Viorel
  Parintii mei au facut un contract de intretinere cu uzufruct viager, cu fratele meu. Dupa autentificarea actului respectiv de catre notar , automat, imediat in cartea funciara se opereaza faptul ca el este noul proprietar al imobilului ????? … adica in ce moment el devine proprietarul imobilului????

 210. EU ÎNCERC SĂ EXPLIC UN CAZ CARE CRED CA ESTE MAI RAR ÎNTÂLNIT ŞI ANUME LA CARE VĂ ROG FRUMOS SĂ-MI RĂSPUNDE-ŢI: Suntem două surori şi în urmă cu aproximativ 20 de ani,părinţii noştri au hotărât să împartă în mod egal o parte din averea lor care consta din aproximativ 4000 mp intravilan, locuinţa principală şi corpul secundar de locuinţă împreună cu anexele gospodăreşti, toate acestea fiind împărţite prin tragere la sorţi, la propunerea surorii mele. Mie revenindu-mi corpul principal de locuinţă împreună cu o suprafaţa de teren de 1800 mp, iar ei corpul secundar de locuinţă, anexele gospodăreşti şi 2000 mp conform C.F. care a fost întocmită în acest an. Această împărţire s-a datorat stării de sănătate a părinţilor mei. Precizez că atât eu cât şi sora mea locuiam fiecare împreună cu familia în oraş. De reţinut este faptul că nu au fost întocmite acte, considerându-se ca fiind o cheltuială inutilă, fiecare intrând în drepturi abia după decesul părinţilor. Noi am efectuat pe cheltuiala noastră reparaţia capitală a corpul principal al locuinţei care prezenta multe crăpături şi fisuri datorate seismelor prin care trecuse,precum şi o nouă compartimentare a cesteea (casa fiind vagon), dar în acelaşi timp efectuam diverse reparaţii şi extinderea corpului secundar de clădire, la solicitarea părinţilor şi a surorii mele, deoarece soţul acesteea nu se pricepea. Pentru corpul secundar al clădirii noi am contribuit numai cu manopera, considerând că aşa era necesar, întrucât părinţii locuiau în el. Precizez că corpul principal era folosit atât de mine cât şi de sora mea. În toată această perioadă părinţii au fost îngrijiţi de cele două familii, ba chiar pot spune că noi ne-am implicat mai mult, deoarece în urmă cu opt ani, sora mea a fost diagnosticată cu tumoare malignă la ambii sâni, eu luând asupra mea întreaga responsabilitate, ascunzându-le părinţilor adevărul crud. Între timp sora mea s-a vindecat şi şi-a reluat treptat o parte din îndatoriri, eu ducând în continuare greul, deoarece între timp starea mamei de sănătate s-a agravat. Din iarna acestui an, am observat că se întâmplă ceva în familie, deoarece simţeam o răceală. La insistenţe mele, în primăvară, sora mea mi-a spus că ea a cerut să i se facă acte pe partea ei, iar tata a hotărât să ne facă la amândouă surorile. În tot acest timp, sora mea se văita părinţilor că nu are servici şi trăieşte din pensia soţului (pensionar militar cu o pensie de 2700 lei). Pentru perfectarea actelor s-a ocupat cumnatul meu, iar în luna iulie a acestui an tatăl meu ia făcut act surorii mele pe partea ei. Deşi eu aveam grijă de mama mea 4-5 zile pe săptămână, iar sora mea diferenţa, am aflat abia peste două săptămâni, când la plecare, tatăl meu m-a anunţat că ia făcut act surorii mele pe partea ei, spunându-mi că el nu ştie nimic, dar îndemnându-mă ca pentru orice întrebare să mă adresez cumnatului meu care s-a ocupat de tot. La întrebarea mea firească, de ce nu mi-a făcut şi mie acte, tata mi-a spus că trebuie să mai aştept puţin, deoarece pe partea mea ,,ar fi ceva probleme la C.F”. Ştiam că C.F. fusese întocmită iniţial pe întreaga suprafaţă, acum făcându-se dezmembrămintele. Recunosc că nu mi-a picat bine răspunsul lui, iar din orgoliu, i-am spus că el este tatăl meu şi lui mă adresez.. Obişnuiam să vorbesc zilnic pe telefonul fix cu părinţii, dar în următoarele zile, când trebuia să merg să am grijă de mama, tata m-a anunţat ca nu este nevoie să mai merg, deoarece sora mea rămâne în continuare la ei. Din acel moment, cumnatul meu a tras gard în lipsa noastră între proprietatea lui şi diferenţa de proprietate a tatălui meu (adică partea noastră fără acte) şi s-a mutat la ţară. Din acel moment a început să ne şicaneze, a desfiinţat telefonul fix al părinţilor, mi-a interzis să intru în acea curte dacă nu aveam acordul lui, mi-a luat găleata de la fântâna din curtea casei etc. Toate aceste lucruri au fost făcute cu sprijinul tatălui meu. Precizez că de la întocmirea primului act şi până în prezent, tatăl meu m-a îndemnat ,,să mă apuc să construiesc pe partea mea şi să mă gospodăresc, că nu mă va deranja nimeni, nici pe mine nici pe copii noştri ” lucru confirmat verbal atât de el cât şi de sora mea în faţa rudelor şi vecinilor. Fiind de bună credinţă şi în acelaşi timp naivi, ne-am apucat serios de treabă, până când în urmă cu câteva zile, tata ne-a înmânat câteva hârtii scrise de mâna mamii prin care ne anunţa că ,,a vândut şi partea nostră de casă”.
  Atunci am simţit că se prăbuşeşte cerul asupra mea. Nu-mi venea să cred că părinţii mei pe care i-am îngrijit până în iulie şi i-am divinizat, (după acea dată ei nemaiprimindu-mă), au fost capabili să-mi facă atâta rău… Ba mai mult… tata mă anunţa în acele hârtii că-mi dă termen 30 de zile pentru a elibera casa şi că nu-mi plăteşte nimic din ce am investit în cele două locuinţe, deoarece am locuit acolo şi nu mi-a luat chirie, iar pentru că am lucrat pământul, m-am bucurat de roadele acestea şi să nu m-ai construim nimic din acel moment. Abia acum am început să fac cercetări, să văd ce fel de acte şi cui a făcut tatăl meu. Am mers la primăria din localitate şi am aflat că părinţii i-au făcut pe 1 iulie un contract de vânzare-cumpărare cu clauză de întreţinere surorii mele fiind asistaţi de reprezentanta autorităţii tutelare, iar pe 27 octombrie i-au întocmit tot surorii si cumnatului meu un act de întreţinere pe partea mea, fiind asistaţi şi de această dată de reprezentanta autorităţii tutelare. Deasemeni, tata mi-a atras atenţia ,,să-mi iau toate lucrurile, să eliberez locuinţa până pe 17 decembrie ora 16, să nu stric nimic, să las totul aşa cum este şi să nu fac gălăgie, să nu ştie nimeni ce se întâmplă”. Nu a fost suficient,… cumnatul meu a mai făcut un pas în avans,… am primit un telefon pe mobil meu de la poliţistul din sat, prin care eram anunţată că în ziua în care fusesem înştiinţată de tatăl meu că mi-a fost înstrăinată şi partea mea, cumnatul meu fusese la poliţia din sat
  să-i atenţionaze să împiedice un eventual incident pe care l-am fi putut produce noi.
  Din acest moment, am realizat că am fost lucrată pe la spate, toate cele patru părţi fiind complice între ele.
  Ştiu că aproape nu m-ai am nici o speranţă, dar am mai multe dileme…
  INTREBAREA NR.1: Ştiu că actele făcute de tatăl meu nu pot fi atacate de mine, dar, întreb… Dacă la un moment dat, una din cele două părţi, respectiv, debitorul sau creditorul îşi dă seama că a făcut o mare nedreptate, semnând acel ,,act de întreţinere” pe partea mea şi se hotărăşte să îndrepte greşeala făcută, care ar fi cea mai simplă soluţie? Acţiune în instanţă?
  ÎNTREBAREA NR.2: Cui trebuie să solicit despăgubiri pentru ce am investit în cele două locuinţe (bani şi manoperă, excluzând îngrijirea părinţilor care era o datorie morala a mea)? De la părinţi, sau de la sora mea care este acum proprietara întregii averi? Dacă nu se poate amiabil, mă adresez instanţei de judecată?
  ÎNTREBAREA NR.3: Presupunând că ar trebui să cer despăgubiri părinţilor, ce se întâmplă întâmplă în cazul în care unul dintre aceştia decedează?… Cine mă mai despăgubeşte?
  În încheiere, vă mulţumesc foarte mult că aţi avut răbdare să citiţi cea ce am încercat să explic şi aştept un răspuns corect pentru îndreptare şirezolvarea acestei situaţii

 211. tata e decedat de curand si noi toate surorile vrem sa lasam casa fratelui nostru dar cu clauza de a avea grija de mama noastra. si ni s-a spus ca nu se mai acorda .

 212. ALIDA daca doamna la care faci referire este unic proprieter pe imobil , poate sa incheie cu tine un contract de intretinere fara sa ceara parerea descendentilor de orice grad cu ea , fiind libera sa faca ce vrea cu toate bunurile mobile si imobile pe care le detine.Rezilierea contractului putandu-se face doar de creditoare nu si de succesorii acesteia.Dupa incheierea contractului este obligatoriu si tot odata in folosul dv. sa pastrati orice dovada ce var putea folosi la un eventual proces.Da la proces trebuie martori si dovezi zdrobitoare pe care sa le aduca dobanditorii cat si creditorii.DECI atat contractul de intrtinere cat si vanzarea-cumpararea cu drept de uzufruct si habitatie se pot rezilia . Este un risc pe care trbuie sa vil asumati

 213. RAMONA daca povestea este spusa corect matusa ta trebuie sa rezilieze contractul cu martori si dovezi zdrobitoare, totodata trebuie sa sustina acuzatiile aduse cu certificate medico-legale. Nu poate ajunge in strada contractul pe care il are nu le permite dobanditoriilor sa o faca.

 214. IOAN CLAUDYU fratele dvs nu poate ataca contractul de intretinere deci dvs sunteti proprietar de drept iar mama dvs. are doar drept de uzufruct si habitatie.

 215. CRISTINA in principiu orice persoana poate lasa prin testament mostenirea oricarei altei persoane doreste, insa, in cazul in care exista mostenitori rezervatori adica descendenti de orice grad al defunctului (copiii, indifernet daca sunt din casatorie sau din afara casatoriei, nepoti, stranepoti, parinti, precum si sotul defunctului) , acestia vor beneficia de o parte din mostenire chiar impotriva vointei defunctului

 216. IOAN la intrebarea daca mama dvs. are vreun drept la casa, raspunsul este NU, intrucat imobilul nu se afla in patrimoniul defunctului la momentul decesului, fiind instrainat prin contract de intretinere, de asemenea rezolutiunea contractului de intretinere putea fi facuta numai de o persoana care era creditoarea obligatiei de intretinere ( in speta de fata de sotul defunct). Deci mama dvs. nu are calitate procesuala activa intr-o eventuala actiune in instanta.
  Mai trebuie sa stiti ca la incheierea unui contract de intretinere cu drept de uzufruct si habitatie creditorul ( sotul decedat) NU cere parerea descendentiilor de orice grad cu el , daca acesta este unic proprietar pe imobil

 217. DINCA refuzul de a primi intretinerea curenta, fara un motiv temeinic, constituie un abuz a creditorului acesta neputand obtine rezilierea contractului, prelevandu-se pe propria-i culpa

 218. ADY se face contract de vanzare- cumparare cu drept de uzufruct si habitatie, dar la fel ca si cel de intretinere se poate rezilia numai de creditor la cererea acestuia.
  Dupa moartea bunicului dvs. continuati sa va indepliniti toate clauzele contractuale si fata de soacra dvs.
  DA, bunica poate ataca contractul dar intr-un eventual proces ii trebuie dovezi zdrobitoare.

 219. MANOLACHI IRINA NICOLETA sa cheme acasa un notar, in cazul in care bunicul nu este deplasabil si sa se intocmeasca un contract de intretinere cu drept de uzufruct si habitatie.

 220. NICOLAE bunica dvs. poate oricand rezilia contractul de intretinere dar intr-un eventual proces ii trebuiesc dovezi zdrobitoare care sa-i demonstreze acuzatiile.

 221. @ Radu Elena

  Situatia ta se poate solutiona numai in instanta. Puteti pretinde despagubiri pentru spor de valoare adus imobilului dar aveti nevoie de dovezi solide apte sa demonstreze investitiile. Actiunea se deschide impotriva parintilor. Avand in vedere ca parintii sunt in viata, nu se poate discuta despre partea ta de mostenire, neexistand (inca) nici un defunct. Daca unul dintre parinti decedeaza in timpul procesului, parintele supravietuitor va fi obligat la despagubiri in cazul in care instanta va admite actiunea.

  Daca debitorul nu-si respecta obligatiile asumate prin contract – in cazul in care s-a incheiat un contract de intretinere – parintii pot solicita in instanta rezolutiunea acestuia, anexand la cerere inscrisuri si orice alte probe pertinente in vederea solutionarii cauzei.

  Rezoluţiunea produce efecte specifice: dreptul de proprietate asupra bunului strămutat de beneficiarul întreţinerii va fi redobândit de către acesta, pe când valoarea întreţinerii prestate, din cauza caracterului aleatoriu al contractului, nu se restituie, fiind reţinută de către întreţinut cu titlu de contraechivalent al folosirii bunului de către întreţinător.

  PS: Personal apreciez ca intre parti s-au incheiat contracte de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager!!! Atentie!

 222. @ Viorel

  Fratele tau devine proprietar de drept al imobilului in momentul in care partile semneaza contractul. Atata vreme cat parintii vostri traiesc, el va poseda nuda proprietate. Dupa decesul acestora va deveni pe deplin proprietar.

 223. Buna seara
  Am cateva nelamurIri daca ma puteti ajuta va rog cu niste sfaturi.Am inceput demersurile pentru un contract de intretinere cu o matusa care nu are pe nimeni.In dosarul intocmit pentru autoritatea tutelara mi s-a cerut printre altele un extras de carte funciara.in acest extras scrie in felul urmator:nu sint sarcini,matusa este proprietara prin mostenire a casei de la parinti dansei ,si ca ar fi interzisa instrainarea si negrevarea in favoarea bancii de investitii de stat pana la restituirea imprumutului.Ce stiu este ca aceasta casa a fost construita in 1955 cu un imprumut de la stat pe vremea comunismului ,imprumut cu legea HCM 4015/1953.Casa este platita . Am gasit doar ultimele trei chitante de rata care sint din 1982.Cand a facut succesiunea dupa parintii dinsei in 1995 a primit de la finante o hartie cum ca nu figureaza cu datorii la stat.Deci eu cum pot sa rezolv sa radiez acest inscris din extras ,avind in vedere ca matusa este imobilizata la pat,si acea banca nu mai exista sa primesc de la dinsii hartie ca nu mai sint rate .Cei de la autoritate au zis ca nefiind sarcini este in regula.Ei au venit acasa la ea ,am semnat toti si urmeaza sa primesc de la ei hartia oficiala.asta este prima mea intrebare.a doua :cand ma duc cu hartia la notariat pentru donatie cu uzufruct viager in favoarea dansei cat trebuie sa platesc?notara a apreciat suma in jur 8000 de lei.este normal pentru o donatie?nu-i contract de vanzare-cumparare.iar a treia intrebare : dansa are verisori ,ei pot ataca aceasta donatie dupa decesul dansei? o ajut cu drag , nimeni nu-i calca pragul dar sa si dau atatia bani sa si raman fara casa nu mi se pare corect . sper ca am fost destul de clara in expunerea problemei mele.multumesc anticipat pentru raspuns.

 224. Buna seara,va rog sa ma lamuriti daca,,Contractul de intretinere cu uzufruct viager” poate fi atacat de fratii mei dupa moartea mamei.Contractul a fost incheiat la notariat in urmatoarele conditii:la dosar a fost depusa o adeverinta medicala de la medicul pshiatru si certificat medical de la medicul legist cu avizul final (poate semna acte de dispozitie) Mentionez c a mama a participat la consult si acesta a avut loc in decurs de 24 de ore.si avizele au fost favorabile.Aceste adeverinte au fost prezentate la dosarul intocmit de Autoritatea tutelara,autoritate care a participat si la semnarea contractului la Notariat.Mentionez ca eu o intretin pe mama de ani de zile si frati mei nu au mai dat cu lunile pe la ea. va multumesc.

 225. Va rog sa ma ajutati cu un sfat!
  Ce fel de contract pot incheia cu proprietarul unui imobil in care locuiesc, fara chirie si care este de acord sa stau si sa beneficiez de el, pe timpul vietii mele fara sa fiu deranjata de rudele lui.

  Va multumesc mult!

 226. buna seara,ajutati-ma va rog…viitorul meu sot are contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viajer facut acum 7 ani..batranul are 81 ani iar batrana 73..amandoi sunt bolnavi,dar batrana pe langa ca are tot felul de medicamente pentru cap, mai si bea alcool si delireaza cum ca ii dispar tot felul de lucruri din casa..noi facem toate platiile si nu luam bani de la ei… batrana spune ca are pe cineva care vrea sa o ia in intretinere si ca vrea sa desfaca contractul…batranul vrea sa ramana cu noi… noi am investit fff mult in casa aia..daca ar vrea amandoi sa desfaca acel contract de vanzare-cumparare,ce sanse ar avea?? va multumesc

 227. Am incheiat prin notariat un contract de vanzare – cumparare a unui imobil cu teren cu bunicii mei. Are clauza de intretinere cu uzufruct viager, clauza destul de ambiguu formulata ( nu sunt detaliate sarcinile si obligatiile mele ca intretinator ). Bunica a decedat acum 6 ani. Bunicul este in varsta de 86 de ani si se tine bine , atat fizic cat si psihic. Problema o reprezinta faptul ca de cateva luni de zile sora tatalui meu ameninta ca ataca contractul in instanta simtindu-se nedreptatita/dezmostenita. Deoarece eu locuiesc intr-o alta localitate Ingrijirea faptica o face familia tatalui meu ( cumparaturi, curatenie, hrana, medicamente ). O parte din drumurile la medicii specialisti le fac totusi eu deoarece am masini si pot asigura deplasarea pe distante lungi. Bineinteles ca pana acum nu m-am gandit sa pastrez/colectez dovezi ale modului in care au fost asigurate conditiile de intretinere. Marea parte a contractelor de utilitat sunt pe numele meu , le-am achitat dar nu pre am pastra chitantele s.a. In conditiile aratate poate matuza mea sa atace contractul? Cat mai traieste bunicul sau dupa decesul acestuia ? Ar fi util sa ii cer bunicului o declaratie …eventual cu martori din care sa rezulte modul de indeplinire a obligatiilor? Ce altceva mai pot face in caz de „atac” ??

 228. Buna ziua.Am o problema mai delicata si as dori sa ma ajutati daca puteti cu un sfat.Eu muncesc in afara 6 luni pe an pentru a reusi sa-mi fac si eu ceva in viata.Mama are apartament cu 2 camere si una este inchiriata unui baiat.M-am intors in tara acum 2 luni si cu o saptamana in urma mama a suferit un atac cerebral si a fost dusa la spital.A ramas paralizata pe jumatatea stanga a corpului.Am fost zilnic la ea cate 8-10 ore,i-am luat de toate,am vorbit cu toti medicii.i-am cerut cheile de la casa pt a merge sa-i mai iau cele de trebuinta de acasa si a refuzat vehement spunand ca baiatul cu chirie e acasa si sa ma duc cand e el doar ca ea nu-mi da cheile.Are banii de chirie in casa si euam zis sa ma duc sa-i iau sa-i platesc intretinerea si totusi sa verific casa ca nu pot lasa chiriasul de capul lui.Din nou a refuzat.Tin sa mentionez ca sufera si de scleroza desi nu are certificat dar are tot felul de scenarii de vre-o 3 ani,vedenii,comploturi nefondate de la oameni de pe strada etc.Colegele ei de salon m-au avertizat ca le povesteste ca vrea sa-i lasa apartamentul chiriasului.Noi suntem 3 frati si o ajutam toti si mi-e frica ca va face acest lucru si apoi acel om o va da in strada.Noi nu avem bani in caz ca ea face acest lucru pentru a o intretine avand in vedere ca ea are pensie foarte mica.Noi asa am ajutat-o mereu cu bani dar nu ne permitem sa stam in tara cu chirie,sa avem grija de ea,sa ii platim tratament la privat de recuperare mai ales ca este foarte dificila si spitalul a zis ca daca va continua sa se comporte asa o vor muta la 9 deoarece deranjeaza toata lumea.Intrebarea mea este daca poate sa ii faca vre-un astfel de act acelui baiat,si cum putem preveni acest lucru?Ar fi bine sa ii fac certificat ca nu este in deplinatatea facultatilor mentale?Cum pot sa fac acest lucru?Noi vrem sa o ajutam si sa o stim in siguranta nu ca ajunge in strada si un pusti da baierame in casa ei.Va multumesc anticipat.

 229. va rog sa imi dati si mie o parere in 2008 am avut un accident din accident a rezultat ca sint vinovat si mi sa stabilit o prestatie lunara de 249000 lei acum ma dat in judecata si sa stabilit 229 lei noi mentionez ca sint casatorit un copil stau la tarasi nu lucreaza nimeni din familie ce sanse am la recurs va multumesc

 230. @ Coman

  Pentru a fi parte în procesul civil, reclamantul, ca şi pârâtul, trebuie să aibă, printre altele, calitate procesuală activă sau, după caz, pasivă, lipsa acestuia conducând la respingerea acţiunii.

  Contractul de întreţinere
  , fiind un contract „intuitu personae„, nu poate fi atacat cu acţiune în reziliere decât de creditorul întreţinerii, iar nu si de succesorii acestuia, ei putând numai să continue procesul intentat de creditorul decedat.

  Întrucât creditorul întreţinerii (respectiv bunicul dvs.) nu a introdus – încă – o astfel de acţiune, moştenitorii săi nu pot avea calitatea de reclamanţi şi nu pot susţine acţiunea în rezilierea contractului de întreţinere decât după moartea acestuia în cazul în care bunicul dvs.a demarat în timpul vieţii sale un asemenea proces.

  Pe viitor vă recomand să păstraţi toate chitanţele, facturile aferente imobilului respectiv, ele făcând dovada plăţilor efectuate de dvs. (pentru orice eventualitate)!

 231. Suntem doua surori, iar in urma cu aproape 20 de ani parintii nostri ne-au impartit verbal cele doua corpuri de cladire situate in aceeasi curte si terenul aferent acestora, cu rugamintea de a le intretine, iar atunci cand va fi cazul (decesul lor), fiecare dintre noi sa stapaneasca ceea ce intretine.
  In tot acest timp, parintii au fost intretinuti de noi surorile (de mine mai mult, deoarece intre tip sora mea s-a inbolnavit de cancer la san).
  Cele doua cladiri fiind vechi, aveau nevoie de reparatii.
  In cladirea care urma sa fie a surorii mele, locuiau parintii mei. Deoarece cumnatul meu spunea ca nu se pricepe la constructii, sotul meu a trebuit sa repare si sa construiasca diferite anexe gospodaresti necesare in jurul cladirii surorii mele, la rugamintea parintilor si surorii mele. Pentru aceasta, materialele au fost puse la dispozitie de tatal meu.
  Pentru cladirea care urma sa fie a mea, eu si sotul meu am reparat-o pe banii si manopera noastra, apoi fara a fi ajutati de altcineva am transformat-o dintr-o casa tip vagon, intr-o locuinta decomandata, avand promisiunea parintilor ca ceea ce facem, facem pentru noi si copii nostri.
  Precizez ca atat eu cat si sora mea avem alte domicilii, deci nu locuim cu parintii.
  Incepand cu luna aprilie a acestui an, am simtit ca se intampla ceva, desi toti ne intelegeam foarte bine iar cumnatii erau dati ca exemplu de catre vecinii din sat de cat de bine se intelegeau si se ajutau reciproc.
  Incepand cu aceasta perioada, sora mea a insistat ca parintii mei sa-i faca act pe partea ei. Trebuie sa precizez ca mama noastra se simtea foarte rau si avea nevoie de ingrijirea noastra permanenta. Eu eram cea care statea majoritatea timpului cu ea, deoarece sora mea se scuza si spunea ca este bolnava (fusese dianosticata in urma cu aproape 7 ani cu cancer la san).
  Din momentul in care sora mea a obtinut primul act, comportamentul ei si al cumnatului meu fata de mine s-au schimbat radical, in sensul ca aceasta mi-a cerut sa intru pe proprietatea ei doar cu acordul ei, iar daca doresc sa-mi vad parintii o pot face doar in prezenta ei.
  Apoi, parintii mei au refuzat categoric orice forma de intretinere care venea din partea mea, fara nici un fel de explicatie, iar frumoasa noastra relatie a disparut. Tata evita sa mai vorbesca cu mine, nu-mi mai raspundea la salut si treptat s-a asezat astfel un zid intre noi.
  De cate ori ma ofeream sa-i ajut, tata imi repeta mereu aceleasi cuvinte,,ca nu au nevoie de nimic, au tot ce le trebuie si ca sunt ingrijiti de sora mea,,.
  Abia, dupa incheierea celui de al doilea act, aveam sa-mi dau seama de unde provenea aceasta raceala brusca a surorii mele catre mine si a intersului spontan al acesteea fata de parinti.
  Daca parintii si sora ar fi avut ganduri curate fata de mine, atunci ar fi acceptat in continuare sa fie ingrijiti de mine asa cum fusesera si pana la intocmirea primului act, perioada in care sora mea era absenta, scuzanduse mereu ca este bolnava, dar insanatosindu-se brusc odata cu semnarea primului act. Aveam sa aflu abia dupa ce a fost intocmit al doilea act (pentru ca nici pana in prezent parintii mei nu mi-au aratat cele doua acte intocmite) ca, clauza prevazuta in primul act o obliga sa-i intretina singura, scopul ei fiind acela ca, cu putin efort sa ma poata desparti de parinti si sa puna mana pe toata averea lor.
  Acest lucru nu a fost greu de realizat pentru ei, deoarece din acel moment au inceput sa teasa cu vorbe imbracate frumos o puternica vrajba in familie si dupa cum se stie, batranii pot fi uneori usor de manevrat prin viclenie si dibacie.
  Deasemeni, tata ne-a indemnat continuu sa construim pe partea noastra tot ceea ce ne este necesar, urmand sa ne faca si noua act, spunandu-ne ca nu a putut odata cu sora mea, deoarece pe partea mea s-a ivit o problema la cartea funciara si cum se rezolva aceasta, imi va intocmi si mie act si indemnandu-ne in acelasi timp sa ne facem gospodaria noastra separata de a suroroii mele careia ii reveneau toate bunurile gospodariei si ca nu vom fi deranjati nici noi si nici copii nostri. Acest lucru fiind stabilit de parinti.
  Dar, surpriza… Dupa trei luni, tata ne anunta ca ne-a vandut ,,casa si terenul,, si avem termen o luna pentru a ne lua toate lucrurile si a-i elibera gospodaria. Deasemeni, precizeaza ca el nu este dator cu nimic la noi pentru tot ceea ce noi am investit de-a lungul timpului, deoarece spune el, nu ne-a cerut chirie, nu am platit impozit si nici energie electrica pentru ca timp de 30 de ani am folosit cladirea lui (atatia ani sunt de cand sunt casatorita cu sotul meu si l-am ajutat pe tatal meu in gospodarie si mi-am ingrijit parintii, fara a cere nimic in schimb), ca nu-mi m-ai este tata, nu m-ai sunt fiica lui, ca m-a desfiat, etc., fara a-mi aduce nici un fel de motivare la decizia pe care a luat-o si fara a-mi reprosa absolut nimic. Fara a fi avertizata in nici un fel, tatal meu se comporta acum ca un strain, fara a avea nici un fel de remuscare pentru ceea ce imi cerea si cum se comporta fata de mine, uitand dintr-o data toata perioada de dinaintea semnarii primului act cand eram cu adevarat o familie fericita care se ajuta neconditionat si la bine si la rau.
  Subliniez, erau doua corpuri de cladire in aceeasi curte. Intr- unul din corpuri locuiau parintii, iar in celalalt corp stateam eu si sora mea atunci cand mergeam la parinti, ii ingrijeam si efectuam diverse treburi in gospodaria acestora.
  Din acel moment m-am speriat, credeam ca nu poate fi adevarat ceea ce tocmai aflasem si am incercat sa aflu daca este adevarat ceea ce imi inmanase in scris pe cateva pagini de caiet tatal meu, fara a-mi da nici un fel de explicatie.
  Dar, inainte de a ma instiinta de existenta celui de al doilea act, cumnatul meu a fost foarte ,,grijuliu,, si a mers la postul de politie din sat pentru ,,a-i instiinta preventiv,,…, ca daca lor li s-ar intampla ceva rau, sa stie ca principalii suspecti suntem noi si deasemeni sa le ceara sa ne scoata afara din noua lor proprietate. Acest lucru s-a repetat timp de 3 zile la rand si atunci cand a fost intrebat de adresa noastra, el a spus ca nu o cunoaste…. S-a facut de rusine, pentru ca a incercat sa-i mita si pe politisti, deoarece el stia foarte bine unde locuim noi, dar incerca sa se ascunda. Am aflat acest lucru de la politistul din sat, care fiind agasat de insistenta cumnatului, s-a vazut obligat prin natura serviciului sa ma atentioneze telefonic, ca in cazul in care s-ar produce vreun incident intre noi, v-a fi obligat sa ia masuri.
  Deoarece nu stiam absolut nimic despre cele doua acte, am inceput abia acum investigatiile si am aflat de la primaria din localitate, ca in luna iulie tatal meu ia facut act de vanzare cumparare surorii si cumnatului meu,rezervandu-si uzufructul viager, cu clauza de intretine pe partea ei, iar in octombrie i-a facut act de intretinere pe partea mea, tot surorii si cumnatullui meu, rezervandu-si si de aceasta data uzufructul viager, iar sora si cumnatul meu se obligau ca in schimbul nudei proprietati, sa le asigure intretinere, iar in anumite conditii, in cazul decesului lor inaintea beneficiarilor, mostenitorii lor sa preia aceste obligatii Deasemeni se precizeaza ca in anumite conditii este posibila inlocuirea intretinerii prin renta, aceasta putand fi efectuata fie prin buna-invoiala, fie prin hotarare judecatoreasca.
  Deasemeni, tot in aceasta perioada tatal meu a mai incheiat inca o promisiune de vanzare a unui teren arabil in suprafata de 3 ha, tot catre sora si cumnatul meu.
  La semnarea acestor acte a asistat si reprezentantul autoritatii tutelare.
  Precizez ca desi in actele notariale se precizeaza conform obiceiului, ca cheltuielile ocazitionate de acestea, sunt suportate de catre cumparatori, in realitate a fost invers. Tatal meu imi precizeaza in acele pagini semnate de el si mama prin care ma anuntau ca mi-au vandut casa si terenul (probabil fara sa-si dea seama), ca toate aceste taxe au fost platite de el, iar cumnatul meu s-a ocupat de intocmirea actelor.
  Astfel pe parcursul a trei luni, au fost intocmite trei acte, iar din ,,averea parintilor mei,, a mai ramas de instrainat doar un teren pe care a fost o faneata si pe care in urma cu aproape 20 de ani sotul si cumnatul meu au pus o livadaprecum si locurile de veci din cimitirul satului, care dupa cum de repede evolueaza lucrurile, probabil urmeaza a fi si acestea instrainte in cel mai scurt timp totcatre sora si cumnatul meu.
  Nu pot sa-mi explic ce promisiuni au fost facute tatalui meu, promisiuni care au facut ca atat cat ai clipi, o familie care era data in sat ca exemplu pozitiv, sa devina dintr-o data o familie de aratat cu degetul.
  Precizez ca tatal meu are certificat de handicap, desi vede si a semnat toate aceste acte, fiind asistat de autoritatea tutelara.
  INTREBARILE MELE SUNT URMATOARELE:
  1. Actele semnate de tatal meu sunt viciate, daca acesta le-a semnat, desi vedea, dar figura ca orb, avand certificat de handicap?
  2. Sora si cumnatul meu, pot fi considerati cumparatori de buna credinta, desi stiau ca la semnarea acelor aveau sa dobandeasca atat case cat si teren carora li s-a sporit valoarea prin contributia noastra, fara a avea nici un fel de remuscare si fara a da vreun semn ca intentioneaza sa ne despagubeasca in vreun fel si anume, corpul ei de cladire a fost reparat de noi (manopera, materialul fiind pus la dispozitie de tatal nostrui), iar pentru corpul nostru de cladire noi am folosit atat manopera cat si materialele proprii, deci contributia nu era in totalitate a parintilor.
  Cea de a doua cladire impreuna cu terenul aferent acesteea imi fusese promisa cu multi ani in urma, asa dupa ii fusese promisa si ei cladirea in care locuiau parintii nostri.
  Subliniez ca pana la semnarea primului act, eu si sotul meu ne-am indeplinit cu prisosinta datoria mea fata de parinti, iar dupa semnarea acestuia, parintii mei au refuzat orice ajutor care venea din partea mea.
  3. Nu putem sa nu ne punem intrebarea, de ce atata graba pentru semnarea atator acte intr-un timp relativ scurt, fiind cunoscut faptul ca in aprilie 2012 tatal nostru urmeaza sa implineasca 90 de ani. Poate fi evidentiat interesul si dragostea aparute spontat din partea sorei mele, odata cu agravarea sanatatii mamei, tinand cont ca pana atunci eu si sotul meu eram sprijinul familiei, iar eu nu mi-am abandonat niciodata parintii, ba dimpotriva, pentru mine ei fiind intotdeauna considerati ,, niste sfinti,, care trebuiau pretuiti.
  4.Pot sa-mi recuperez in instanta investitiile aduse celor doua imobile de-a lungul celor 30 de ani, pentru ca pe cale amiabila tatal meu nu doreste acest lucru? Este corect sa-i platesc impozit, chirie si consum de energie electrica, desi pana in septembrie 2011 cladirea care urma sa fie a mea a fost folosita de-a valma, desi in realitate era intretinuta de 30 de ani numai de noi?
  5. Trebuie sa eliberez imobilul care urma sa fie al meu, dar pe care acum sora mea are act, in termenul solicitat de tatal meu (30 zile), desi ei stiu ce mi-au promis si ca nu am unde sa le duc toate bunurile achizitionate in timp, deoarece sunt lucruri necesare unei gospodarii la tara si nu pot fi depozitate intr-un apartament. Imi pot sparge yala si mi le pot da in strada fara o hotarare judecatoreasca?
  6. Daca reusesc sa gasesc unde sa depozitez aceste bunuri, mai pot sa-mi recuperez investitia facuta in cele doua cladiri si terenuri, nemaipermitandu-mi-se accesul in acea curte, sau este mai bine sa astept asa cum este acum situatia, solutia instantei?
  Va rog sa ma iertati pentru ca v-am rapit asa de mult timp cu necazul meu, dar nu stiu incotro sa o iau si ce trebuie facut intr-o astfel de situatie.
  Am incercat sa consult un avocat, dar mai tare m-am incurcat. Poate nu am fost suficient de explicita.
  Va multumesc anticipat pentru toate sfaturile pe care mi le veti da si pe care cu siguranta le voi urma.

 232. Buna ziua,doresc sa cumpar o garsoniera si am o mica nentelegere.Garsoniera este proprietatea biserici adventiste,care a cumparat-o in anul 1999 cu suma de 84.000.000 leide la o batrana,aceasta beneficiind pana la deces in anul 2000,de uzufruct viager.Din contractul de vanzare-cumparare rezulta ca aceasta nu era cosatorita,dar nu sunt mentionate datele de stare civila si daca are mostenitori.Intrebarea mea este daca dupa 12 ani ar aparea un mostenitor,ar putea ataca contractul de vanzare-cumparare pe care l-as incheia eu cu BISERICA ADVENTISTA.Astept cat se poate de repede un raspuns,multumesc anticipat.

 233. Buna ziua,
  Am incheiat un „Contract de intretinere cu drept de uzufruct”.Este echivalent cu un „Contract de vanzare-cumparare cu uzufruct”?
  Acest „Contract de intretinere” poate fi contesta si de alte persoane in afara transmitatorilor?
  Ma gandesc, daca transmitatorii sunt influentati de catre alte persoane din exterior…
  Va multumesc anticipat pentru raspuns.

 234. va rog frumos un raspuns pertinent : cunosc doi batrani care au facut un contract de intretinere cu un tanar cu uzul fruct viager cit traiesc ,dar tinarul nu si-a respectat clauzele contractuale de cind au inceiat actul si a trecut cam trei ani de atunci . mai mult, el a intabulat imobilul.Batrinii sint disperati si neajutorati iar el are si un comportament sicanator. Ei saracii ar vrea sa rezilieze contractul,pot sa o faca, daca imobilul este intabulat de el? care este procedura legala,ajutati-i va rog cu o sugestie.

 235. @ balulescu vasile

  Batranii intretinuti au dreptul la actiunea de rezolutiune a contractului de intretinere. Nu conteaza ca imobilul a fost intabulat pe numele intretinatorului – aceasta fiind procedura legala.

 236. Bunicii mei ,de pe mama ,au facut un act de intretinere cu clauza de uzufuct viager lui nepotul lor,fiul lui matusa mea (eu fiind tot nepotul lor) in anul 2005 .Noi(eu si cu mama) nu am stiut de acest act pana ce nu am cerut un extras de carte funciara in care este trecut acest act pe numele lui varul meu(nepotul bunicilor)Practic ei nu au tinut cont ca mama este mostenitoare de gradul 1 si prin acest act ei vor sa o dezmosteneasca.Bunicii mei nu inteleg ca au 2 copii (pe mama si matusa) si ca normal ar trebui sa lase mostenire atat lu matusa mea cat si lu mama.ARE SANSE MAMA SA-SI OBTINA DREPTUL DE MOSTENITOR SI DACA DA CUM AR TREBUI SA PROCEDEZE ??? avand in vedere ca exista acel act de intrtinere(asa scrie in extrasul de carte funciara).Mentionel faptu ca matusa mea a murit anul trecut si bunicii mei sunt inca in viata. MULTUMESC.

 237. sunt casatorita de 10 ani am o fetita de 7 ani si locuiesc cu socrii mei.eu am renovat locuinta si ei vor sa treaca totul pe mine .SE POATE DOAR PE MINE?daca da ce trebuie sa fac?multumesc

 238. bunaziua , am si eu o antrebare suntem 4 frati parintii nostrii au murit cu trei ani an urma eu am facut succesiunea dupa mama sau prezentat cei 3 frati ai mei la notar impreuna cu mine ei au dat semnatura de buna voie si ne siliti de nimeni sami dea jumatatea din apartament din partea mamei si e a mea am 75 la suta din apartament si vreau sa vind apartamentul succesiunea din partea lui tata am facuto tot eu dar problema e ca surorile mele doua da semnatura dar fratele meu nu vrea sa se prezinte la notar va rog sa mi spuneti ce pot sa fac an acest caz va multumesc mult

 239. Buna ziua! Parintii mei au incheiat un contract de intretinere cu niste batrani, acum aproximativ 2-3 ani. De cand mama s-a angajat (acum 1 an de zile), ei tot ameninta ca strica contractul. Motivul lor este ca pe viitor, nu in prezent, ce se va intampla daca vor avea nevoie de mama mai mult timp decat acum. Specific ca mama merge de 3 ori pe saptamana la dansii pentru a le face curatenie, a-i ajuta cu mancarea, le plateste intretinerea, toate utilitatile, medicamentele, ii duce la cumparaturi, la medic, adica isi respecta toate obligatiile. Acum au cazut de acord sa incheie contractul. Intrebarea este urmatoarea: Cum isi poate recupera banii pe care i-a cheltuit cu intretinerea batranilor? Specific ca intretinerea este trecuta pe numele mamei, a pastrat facturile de la intretinere, utilitati si medicamente? Va multumesc anticipat

 240. Bună ziua! Vă rog frumos să mă ajutaţi să iau o decizie corecta şi anume: Părinţii mei au întocmit pe numele surorii mele mai întâi un Contract ve vănzare cu clauză de intreţinere pe o anexă şi un teren, iar după 3 luni au intocmit un contract de intreţinere – nuda proprietate pe locuinţă şi teren, în ambele acte rezervându-şi uzufruct viager. Pentru bunurile instrăinate în cel de al doilea act,acum am un proces pe rol îndreptat împotriva celor patru, deoarece toţi cunoşteau istoricul bunurilor înstrăinate, proces prin care am cerut să fiu despăgubită pentru investiţiile făcute timp de două decenii, investiţii făcute la îndemnul părinţilor. Între timp mama a decedat.
  Întrebarea mea este următoarea: Acum că mama a decedat, pot invoca printr-o altă acţiune să se stabilească că asigurarea întreţinerii şi uzufruct viager fuseseră stipulate deja în primul act şi nu mai era necesară întocmirea celui de al doilea act, astfel putând intra şi eu la succesiune? Pot invoca şi faptul că la semnarea celor două acte, tatăl meu a semnat, deşi el beneficiază de indemnizaţie de handicap grav-orb- actul putând fi lovit de nulitate?
  Vă mulţumesc frumos pentru amabilitate şi înţelegere!

 241. buna ziua , doresc o informatie – fratele meu cu probleme psihice a facut un contract de vanzare -cumpare cu drept de coproprietate cu mine , poate renunta la dreptul de coproprietate .el este de acord si nu mai locuieste acolo are domiciliul in alta parte .

 242. Buna ziua,

  Printr-o cunostiinta am aflat ca un batran vrea sa incheie un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager si intretinere. Batranul sustine ca nu mai are pe nimeni si doreste ca noi sa-i platim o suma lunar, pe langa intretinerea lui, plata utilitatilor etc. Cum ne sfatuiti sa procedam?

  Multumesc!

 243. BUNA ZIUA…ASA AVEA SI EU O INTREBARE ….EU AM FOST INFIATA DE CATRE MATUSA MEA (FARA PRETENTII DE LA PARINTII NATURALI) ,PARINTII MEI ADOPTATORI SE DESPART..LA SCURT TIMP TATAL MOARE (AM MOSTENIT TATAL ) ,MAMA CUMPARA APARTAMENTUL DAT DE CATRE STAT , IAR ACUM VINDE APARTAMENTUL LA VARSTA DE 79 ANI SI CUMPARA ALTUL CU CLAUZA VIAGERA UNUI NEPOT . INTREBARE AVEA DREPTUL SA VANDA AVAND IN VEDERE VARSTA INAINTATA SI SA FACA TRANZACTIA FARA CONSIMTAMANTUL MEU LEGAL ??

 244. Bun gasit, Snake,
  O doamna din familie, fara mostenitori, a facut contract de vc cu intretinere si drept de abitatie viagera si le-a permis cumparatorilor sa locuiasca cu ea, acestia facandu-şi mutatie definitiva in apartament (buletin). Nu s-au mai inteles si batrana a facut proces de reziliere si concomitent proces de evacuare in baza dreptului ei de abitatie. Judecatoarea a respins evacuarea pe motiv ca motivul vanzarii a fost intretinerea si ingrijirea ei si ea nu mai poate invoca dreptul de abitatie. Instanta a mai retinut ca cumparatorii ar fi locuit impreuna in acel apartament inainte de vanzare , desi ei s+au cunoscut in timpul spitalizarii vanzatoarei, i-a dat cheile asistentei sa vada apartamentul, vanzarea s-a comis inainte de a iesi ea din spital, iar ei s-au mutat cu ea dupa iesirea ei din spital, deci dupa vanzare. Faptul ca au discutat vanzarea ap. in timpul spitalizarii nu cred ca constituie „conlocuire”. Facem apel miercuri (azi e duminica) si , desi am baleiat tot internetul, nu suntem siguri ca putem invoca in continuare dreptul de abitatie viagera si faptul ca ei sunt nuzi proprietari. De asemenea, ei s+au purtat urat cu vanzatoarea, dar nu avem martori pt ca nu lasa pe cunoscutii ei sa intre in casa si vecinilor din bloc le este frica de dl. politist sa se bage. Intrebarea e, cum ii putem evacua daca ei au buletin acolo, au dovedit ca ea era bolnava si s+au mutat cu ea pt a o ingriji. Contractul de vc a fost rezolutionat pe fond (definitiv , investit cu titlu executor), dar urmeaza recursul. Multumesc anticipat pt raspun. Ar fi grozav daca ati putea raspunde luni. Oricum ceea ce faceti este nemaiintalnit. Va doresc sanatate, succese si mult curaj in continuare in lupta cu societatea. Felicitari pt articolul despre procurorul Panait !

 245. @ Florentina

  Detaliile oferite sunt infime. Nu ai precizat daca ai fost infiata cu drepturi depline sau cu drepturi restranse, daca esti sau nu minora etc. In principiu, mama are dreptul sa vanda apartamentul in cazul in care este unic proprietar.

 246. buna seara! impreuna cu sotul meu am primit 1/2 a parte din imobilul socrilor compus din teren intravilan de 1000 mp. cu casa de locuit si anexe gospodaresti cu mentinerea dreptului de uzufruct viager in favoarea lor. socrul meu a murit la scurt timp dupa semnarea contractului acuma am ramas doar noi 3 (eu sotul si soacramea),ideea a fost ca noi prin acest contract sa avem parte la etaj- dar in contract nu este specificat care parte doar jumatate. am investit in partea de sus avem toate conditile la fel si soacra mea jos. intrebarile ar fi mai multe: 1- dupa moarte socrului ,avem jumatate din jumatatea imobilului, al nostru? si pt cealalta jumatate trebuie sa ne facem obligatia de intretinatori?2- din cealata jumatate mai avem dreptul? 3- in caz de divort,eu o sa fiu despagubita pt cheltuielie de renovare a casei ,care le-am facut din munca mea din strainatate?4-ceilati frati poate sa atace acest contract? va multumesc si sper ca m-am facut inteleasa

 247. buna ziua !dc se poate sa ma lamuriti si pe mine intr o problema : daca doua surori cu ambii parinti decedati ,una dintre ele a cedat celeilalte cu act de cedare partea de mostenire cuvenita de la mama si partea de la tata ,aceasta din urma ar mai putea avea drepturi la o casa ce intra in mostenirea de la mama? (adik casa bunicii )sper ca am fost destul de explicita ,multumesc si astept raspuns !

 248. sotul meu are un contract de intretinere facut de bunicul lui acum 10 ani iar acesta a decedat poate sa surpe cineva acest contract batrinul avind doi copii si alti nepotii el putind sa faca acest act ca il avea mostenire de la parinti lui si pe perioada vieti lui nu a construit nimic cu sotia lui drept pentru care nu a avut nevoie de nici o semnatura

 249. sotul meu are de la bunicul lui un contract de intrtinere si vreau sa stiu daca poate sa il surpe cineva bunicul avind 2 copii sin erea vaduv cind a facut contractul neavind nevoie de semnatura copiilor lui pentru ca bunicul avea mostenirea de la parintii lui si pe timpul casatorii cu sotia lui nu a mai construit nimic poate sa il surpe cineva daca bunicu a murit sau sotul e proprietar

 250. @ Ameizing

  Da. Cedarea s-a facut cu prilejul altei succesiuni. Acum inteleg ca este o succesiune deschisa pentru bunica.

 251. @ Ioana Pop

  Cum a primit sotul 1/2 din imobilul socrilor compus din casa si teren? Prin act de vanzare-cumparare sau verbal?

 252. Buna ziua, am si eu o intrebare… Socrii mei au incheiat un contract de intretinere cu parintii lor, dar ei ar dori sa vanda casa, este posibila vanzarea casei daca sunt de acord si persoanele intretinute, sau trebuie sa astepti pana cand acestea decedeaza? Multumesc.

 253. BUNA ZIUA! Am rugamintea sa-mi acordati un raspuns la o intrebare ce nu-mi da pace, sotul meu a decedat iar eu am primit un act de mostenire de la mama soacra, ea nu mai are alti copii , casa era pe numele dansei, intrebarea ar fi daca nepotii dansei, au drept sa atace actul de mostenire? Va multumesc!

 254. Nu am precizat ca locuim impreuna de 17 ani,( nu stiu daca are vreo relevanta) sotul meu a decedat in2007 iar actele au fost incheiate dupa un an, nici noi nu am avut copii in timpul casniciei. MULTUMESC!

 255. Buna ziua. Doresc sa ingrijesc o batrana si sa primesc in schimb dreptul de a locui in casa dumneai atata timp cat traieste iar dupa ce va deceda imobilul sa imi ramana mie. Va rog sa imi spuneti ce fel de contract trebuie sa fac cu batrana pentru ca dupa moartea acesteia fiul dumneaei sa nu imi dea batai de cap ca vrea locuinta. Va multumesc

 256. buna seara.mama mea a cumparat casa de la tatal ei in numele si pentru mine,contractul fiind :contract de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager si intretinere si s-a incheiat dupa ce mama mea a platit o suma de bani sorei ei pentru parte care i se cuvinea.din pacate mama a murit inainte de a indeplini varsta de 18 ani..dupa putin timp si bunicul meu,pe care il intretinusem asa cum am putut(fiind minora am impartit cheltuielile casei,eu participand cu bursa de studii si pensia de urmas la cheltuielile casei)si,mai apoi, l-am innmormantat pe cheltuiala mea…acum au trecut cativa ani de cand am devenit majora,ar trebui sa radiez clauza?exista limite de timp pentra a o face?sori inca o intrebare:…din pacate,pentru bani lumea vinde si sufletul deci am auzit ca cineva ar fi vorbit cu un avocat,crezand ca are sanse sa mosteneasca ceva…dupa parerea dvs,pot sa strice contractul?(p.s:omar akram-are melodii foarte frumoase)

 257. imi place este frumos sa constati ca exista asa ceva eu am ft mari probleme stiu ca se vor rezolva intr un mod sau altul dar imi place totusi sa stiu la ceea ce sa ma astept deci consultand cautand am dat peste ceea ce am dat mulzumesc frumos

 258. EU SI SOTIA AM INCHEIAT UN CONTRACT DE INTRETINERE CU MAMA EI (SOACRA MEA) INTRE TIMP SOTIA A PLECAT IN GERMANIA SA MUNCEASCA,ACOLO S-A CUPLAT CU UN OM,AM DIVORTAT ,IA NU MAI VINE IN TARA DAR NICI NU PARTICIPA CU BANI LA INTRETINEREA LUI MAICASA. ASA CA DE 5 ANI INTRETIN PE SOACRAMEA CU DE TOATE,ARE 77 DE ANI IO AM 62 DE ANI.CUM O POT OBLIGA SA TRIMITA 50% DIN VALOAREA CHELTUITA LUNAR CU INTRETINEREA MAMEI EI.O POT SCOATE DIN CONTRACT?CA DE MIINE MOARE MASA PARCA O VAD CUM CERE PARTE 50% DI CE RAMIINE DUPA DECESUL ,MAMEI EI.CE POT FACE? VA MULTUMESC.

 259. buna ziua,
  strabunica mea a facut contract de intretinere cu parintii mei, prima trecuta in contracta fost mama, iaral doilea tata mentionez ca mama mea a murit acum 2 ani si fetele strabunicii vor sasparga actul, strabunica are momente in care nu mai gandeste limpede dar ele vor sa o oblige sasemneze actul pentru a-l sparge. tin sa va spun ca fetele ei sunt toata ziua in casa peste noi, vor cheie de la apartament vor sa schimbe iala de la usa au cumva acest drept?
  noi am angajat o femeie care sta cu strabunica cat timp noi suntem la servici dar fetele ei vin zilnic si fac scandal
  va multumesc

 260. am uitat sa mentionez ca pensia strabunicii o ridica fetele ei sub pretxtul ca ii cumpara mancare de bani va rog spuneti-mi cum putem rezolva aceasta problema sa nu mai vina taota ziua in casa peste noi si sa nu mai ridice ele pensia?ar putea cumva sa sparga actul?

 261. am un contract de intretinere cu uzufruct viager. stiu ca trebuie sa-i asiguram intretinutului hrana, medicamente, caldura, imbracaminte etc. intrebarea mea este: la cheltuielile casei (asociatie, energie electrica, gaz, impozit + necesare intretinerii locuintei+ mancare), doar eu am obligatia de a contribui, nu si intretinutul ? la notar am pus aceeasi intrebare inainte de a semna si mi-a spus ca trebuie sa participe intr-o oarecare masura si intretinutul, doar ca trebuie sa facem o intelegere intre noi. va multumesc !

 262. Buna ziua,
  Parintii mei au semnat un act de intretinere pentru mine si fratele meu. Din pacate, tatal meu a decedat, dar mama e bine, multumim lui Dumnezeu.
  Asta inseamna ca noi putem deveni proprietari odata cu intabularea proprietatii pe numele nostru? Ma intereseaza pentru ca as dori sa obtin un credit de prima casa si conform cerintelor obligatorii nu am voie sa detin nici o proprietate… Imobilul are mai mult de 50mp.
  Multumesc pentru timpul acordat!

 263. buna ziua.in anul 1998 am incheiat un contract de vanzare cumparare cu socrii mei in care se specifica urmatoarele,,sotii nicolae si valerica vand sotilor ticu si elena imobilul care ne apartine cu suma de 4 mil lei,aceasta se converteste in obligatii de intretinere ce consta in alimente incalzit ,iluminat,medic si medicamente.in functie de nevoile noastre si de posibilitatile cumparatorilor.incepand de astazi data atentificarii cumparatorii intra in stapanire de drept iar de fapt vor intra dupa incetarea noastra din viata fiind obligati sa ne respecte dreptul de uzufruct viager asupra intregului imobil ,cu o specificatiie din partea mea,,eu cu sotul meu inainte de a ne da ei casa cu acte am construit un imobil in curtea socrilor mei cu acordul acestora,,in anul 2011 socrul meu a decedat ,eu impreuna cu sotul meu suportand toate cheltuielile, cu spitalizari,imormantare ,pomeni,acum soacra mea ne vorbeste foarte ,foarte urat si ne ameninta ca reziliaza contractul si ca ne da afara din casa,mentionez ca de cand sau autentificat actele in registrul agricol de la primarie este trecut sotul meu,si de atunci toate darile ,lumina ,telefon,impozitul la casa toate cheltuielile aferente leam suportat eu impreuna cu sotul meu,de asemene mentionez ca atunci in 1998 casa era o daramatura care valora 4 mil lei ,iar acum dupa 14 ani o am asigurata la o firma de asigurari valoreaza 120000 mii de ron.ce sanse are soacra mea sa ne dea afara din casa.si ce trebuie sa facem noi cumparatorii.va multumesc si astept raspuns urgent

 264. Buna ziua……Am si eu o problema delicata. Acum 2luni am incheiat un contract de intretinere cu o persoana pe care am cunoscut-o prin cineva.Mentionez ca am locuit impreuna cu acea pers.timp de un an si ceva si tocmai dupa aceea am decis impreuna sa facem actele.Doamna a parasit domiciliul si refuza intretinerea. Ne-a chemat in instanta sa parasim domiciliul dinsei,noi am fost total de acord,desi la inceputul cunoasterii cu doamna ,aceasta a fost prima ei dorinta:sa locuim cu ea sa-i alungam singuratatea.Noi si inainte de a face actele cu ea ,am intretinut-o,am platit utilitatile casei,mancare,prin concedii am luat-o cu noi,etc. Sincer,noi nu stim motivul schimbarii ei.Vecinilor nu le vine sa creada de schimbarea ei.Noi banuim ca este influentata. Ce sanse are sa desfaca contractul? Noi vrem sa o intretinem in continuare insa ea refuza

 265. In anul 2007 parintii mei au incheiat un contract de intretinere cu uzufruct cu mine, fratele meu nu a fost niciodata de acord cu acest lucru, dupa moartea parintilor, ca mostenitor rezervatar poate anula acest contract, multumesc

 266. Buna!Am incheiat un contract de intretinere cu uzufruct viajer cu doi batrani.La incheierea contractului batranii au fost asistati de referendumul social al primarie din localitatea respectiva impreuna cu notarul public si secretarul notarului.La 3 zile dupa semnarea actelor batranul a decedat.Mentionez ca l-am imormantat crestineste dupa obiceiul locului,cu toata cheltuiala mea si in continuare am intretinut sotia decedatului cu cele necesare mentionate in contract ajutand atat la munciile gospodaresti cat si a traiului de zi cu zi.Relatia a fost buna timp de doi ani de zile, dupa care un frate deal batranei a influentato negativ impotriva mea ajunganduse pana la refuzul din partea dansei de a o ingriji.Am incercat de mai multe ori pentru o colaborare in continuare refuzand lucrul acesta si totodata amenintanduma ca nu am nici un drept, totodata deschizand actiune in istanta impotriva mea.Doresc sa stiu daca cineva ma poate ajuta sa imi raspunda , daca am vreu drept pe partea batranului.La incheierea contractului batranul mi-a lasat si un testament tot autentificat de notar in care imi testeaza toata averea lui mobila si imobila.Doresc sa aflu daca imi revine partea batranului din contractul mai sus mentionat pentru ca batrana doreste rezilierea contractului.Astept raspunsuri.Multumesc!

 267. o batrana doreste sa-i lase fiului meu apartamentul ei iar eu sa ma am grija de ea pana si dupa ce moare am dori sa stim ce trebuie sa facem pentru ca fratele ei sa nu aiba pretentii la aceasta locuinta.multumesc

 268. Buna seara!
  Bunicii mei au o casa care e data cu cvc cu clauza de intretinre tatalui meu si mamei. Acestia(mama si tata) nu vin sa aiba grija de ei ,decat uneori tata. Eu locuiesc cu sotul meu in aceeasi curte cu bunicii si avem noi grija de ei. Bunicii vor sa strice vechiul act si sa ne faca noua (mie si sotului) cvc cu clauza de intretinere. Avem sanse de castig? Pentru proces este necesar un avocat? (mentionez ca tata nu are nimic impotriva, mama s-ar putea sa fie impotriva stricarii actului, cu toate ca nu vine niciodata pe la ei)

 269. Buna ziua,
  Parintii mei au incheiat un contract de vanzare cumparare cu uzufruct cu bunicii (parintii tatalui meu, tatal sau biologic si a doua sotie a acestuia, mama vitrega). Dupa cateva luni, bunica a parasit locuinta, a vrut sa locuiasca cu copiii dansei, le-a semnat un document in fata a doi martori cum ca paraseste locuinta, inclusiv pe sotul ei, bolnav de Alzheimer. Ulterior, bunicul a decedat. Acum, parintii mei vor sa vanda casa. Pot sa o faca, fara a avea acordul bunicii? Mentionez ca tata are 2 surori si bunica are proprii copii carora le-a donat doua propritati ale sale(o casa dobandita din prima sa casatorie si inca o casa construita impreuna cu bunicul meu).
  Pot acestia sa atace contractul? Va multumesc

 270. Am un contract de întreținere cu drept de uzufruct cu doi soti.Batranul a decedat acum 6 ani ,imobilul fiind bun propriu al sau.Sotia sa a obținut anul acesta in instanța plata unei sume lunare de 700 de lei iar imobilul a fost evaluat de avocatul bătrânei in proces la 8000 lei (nici nu face mai mult).Asta ar însemna ca după un an valoarea intretinerii sa depaseasca pe cea a imobilului.Eu nu ii ingradesc in nici un fel dreptul de uzufruct ,cu toate ca in contract nu este specificata obligația asigurarii unei locuințe .Pot sa pierd dreptul de proprietate dacă nu plătesc suma lunară ?Pot cere micsorarea sumei?Ce poate obține batrana in cazul neplatii? Multumesc.

 271. buna ziua.as dori si eu un sfat.bunicii din partea sotului vor sa ne lase noua casa cu jumatate din curte(pentru ca avem grija de ei),iar cealalta jumatate din curte unui alt nepot.bunicii au 2 copii-soacra mea si un baiat,care a decedat,si a ramas nepotul caruia vrea sa-i lase jumatate de curte.ce se poate face,testament sau contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere,ca sa nu poata fi atacat de soacra mea?mentionez ca bunicii vor sa o dezmosteneasca.va multumesc.

 272. buna seara. am si eu o intrebare. …….. mama mea vrea sa imi faca mie act de intretinere cu uzul fruct viager in care sa specifice ca eu sa o intretin pana la deces …………..problema este ca mai am trei frati iar ei nu vor sa imi dea partea lor de mostenire si au spus ca dupa moartea mamei scoate certificat precum ca ea nu a avut discernamant cand mi-a facut actele si nu ma vor lasa sa traiesc in casa. ce ma sfatuiti sa fac in acest caz ? este bine sa fac acest act? pot fratii mei sa mi-l rastoarne ? cand fac acest act , este nevoie si de semnatura lor sau pot face fara ca ei sa stie? multumesc.

 273. buna am si eu o intrebare. Tata a decedat si era cirias pe ap.. eu am propietate cumparata de la o persoana juridica, asi putea sa preau contractul de inchiriere a lui Tata

 274. Parinti mei au facut cu mine un Contract De Intretinere cu uzfruct viager la Notar,
  Intrebarile care le am sunt…
  Se poate sparge actul de catre sora mea mai mare dupa decesul parintilor?
  Sau poate si in timpul vieti uneia dintre parinti chear daca nu ar fi de acord ?Ce ma sfatuiti sa fac ei sunt inca in viata si vor sa imi lase mie apartamentul.Va multumesc!

 275. contractul de intretinere poate fi atacat de frate daca mama a decedat iar tata are1\1 si este unic mostenitor al parintilor sai

 276. Buna ziua va rog sa ne ajutati: am facut un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere acum 2 ani . Dupa 2 luni de la infaptuirea actului am fost dati in judecata de propria mama pe motiv ca nu ii sunt satisfacute cerintele(ceea ce nu este adevarat), aceasta fapta fiind influentata de ceilalti 2 frati ai mei. Mai nou ne face viata imposibila in aceasta casa obligandu ne sa semnam, ambii parinti fiind bolnavi unul paralizat la pat si mama bolnava psihic, nu stim ce sa facem, avem si un copil lmic si nu putem face fata tuturor scandalurilor din casa. Daca plecam din aceasta casa fara sa dam actele inapoi e trecut la abandon? Ce se poate intampla? Se pedepseste cu inchisoare? Va rog sa mi raspundeti suntem intr o situatie din care nu stim cum sa iesim. Ce ne sfatuiti suntem tineri si speriati. Multumim frumos anticipat!!!

 277. Am oproblema mai dificila adica. in 2003 parintii mei au incheiat un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere pe imobilul in care acestia locuiau, in 2004 tatal a murit iar in 2006 mama a fost tintuita de boala la pat si avea nevoie de ingrijiri permanente deoarege nu se putea misca da totusi in 2007 mama a murit intr un incendiu aceasta fiind singura in casa. Pot ataca acest contract pe motiv ca sora mea nu a indeplinit clauza de intretinere mai ales ca daca mama era tintuita la pat trebuia supravegheata permanent aceasta a murit intrun incendiu (in raportul pompierilor reiese ca incendiul a fost provocat de o lumanare in pahar de plastic lasata pe masa. in momentul cand s a facut contractul mai sus mentionat eu nu am fost intrebat si nici nu am dat vreo semnatura ca as renunta la partea care mi se cuvenea de drept prin succesiune. va rog din suflet sa ma ajutati deoarece in aceasta situatie consider ca am fost nedreptatit. se mai poate ataca sau este prea tarziu

 278. Buna. Am o intrebare, matusa mea a decedat de putin timp din pacate..,si nu avea copii,sot,etc.decat o singura sora,pe mama mea. Mentionez ca noi nu locuim in tara,dar tot timpul am avut contact cu ea prin telefon,vizite,daca era nevoie de ceva,bani sau diferite lucruri,noi am fost tot timpul langa ea. Iar acum aflu ca ea s-a dat spre intretinere unei prietene din copilarie care o mai cauta dar mai des,matusa mea era bolnava de cancer,si avea nevoie de ingrijire permanenta si platea o alta femeie lunar,ca sa o grijeasca,si cerea bani de la noi ca sa poata platii femeia care o grija zi de zi. Acum daca ea a facut asta,vreau sa stiu daca mama mea mai poate face ceva pentru a anula asa zis-ul contrat de intretinere,pe motivul ca matusa mea era bolnava grav,si acea prietena a ei,care mosteneste totul,nu s-a ocupat indeajuns de matusa mea. Va multumesc.

 279. 1995 septembrie incheierea c. de intretinere cu uzufruct viager devin proprietar de drept de la data incheierii legale a contractului (c. legal incheiat intre mine si parinzii mei proprietari de drept si unici ai bunului imobil casa si teren ) trec aproape 18 ani parinzii mei decedeaza ( tati 14 07 2012 si mami 27 07 2012 – dupa 13 zile !!!!!! ) frazii mei ( 2 la nr ) introduc actiune in rezolutiune a contractului pe data de 30 07 2012 cand mama mea se afla inca pe catafalc…..precizez ca in toti acesti ani nu am intabulat dr de prop din respect fata de d lor(parinzii mei )…. precum si pt faptul ca erau mandatarii mei directi am avut o relazie extraordinara ceea ce nu pot spune despre cei doi frazi huligani care ne au snopit in bataie mereu am dovezi si i au usurat de bani in fine intrebarea este :-au calitate procesuala acesti doi indivizi ? pt ca instantele din romania….. am invocat aceasta exceptie la instanta a fost unita cu fondul……mulzumesc astept cu nerabdare daca se poate temei legal ??!!!

 280. am o matusa care nu are nici sot nici copii nici frati.cele mai apropiate rude sunt verisoarele primare.intrebarea mea este dak facem un contract de vanzare cumparare cu uz fruct e nevoie sa locuim in aceeasi casa?ea e cam dificila si nu stiu dak o sa putem locui impreuna

 281. Buna ziua, as avea si eu o nelamurire privind contractu de intretinere… Ce se poate face pt desfacerea actului in situatia in care sotul a decedat si a ramas in viata doar sotia… In momentul in care s-a facut actul catre unul dintre copii erau amandoi in viata. Contractul a fost facut cu clauza de intretinere dar la ceva timp (cam 3 ani) dupa moartea sotului baiatul batranei nu si-a mai respectat clauza impusa in contract. Batrana vrea sa lase mostenirea altui copil care are grija de ea.
  Si as mai vrea sa stiu in cazul in care ea nu prea se mai poate deplasa…ce se poate face ca fata ei sa poata face pasii necesari pt rezilierea contractului?

 282. Am uitat sa precizez ca locuinta a fost imbunatatita de catre fiul acesteia la putin timp dupa ce au facut contractul…si as vrea sa stiu daca are dreptul sa ceara despagubiri.

 283. buna ziua …am si eu un contract cu clauza(uzufruct)..cu parinti mei facut acum 4 ani ..problema e ca eu am investit peste 600 mil de lei vechi …tata de peste 1 am a inceput sa faca scandal cu mama sa se certe ,mama mai pleaca de acasa cand la mine cand la fratele meu ..avand in vedere ca eu am muncit in italia 10 ani am investit acolo dar de cand tata se ciarta cu mama (nu cu mine)eu nu am mai trecut pe acolo avand in vedere ca am copil si el vorbeste ff utat cu mama cand bea asta find aproape in fiecare zi .nu vreau ca ,copilul meu sa faca o trauma prin gesturile lui am decis sa nu mai stau acolo ..acum tata zice ca de ce nu am mai trecut pe acolo si ca vrea sa desfaca contractul insa mama nu dar poate fi influientata ..intrebarea este ca ..mai pot obtine despagubiri de acolo avand si f multi vecini martori ca am investit in casa aceia …pe tata inpreuna cu fratele meu si fratele lui tata lam internat la spitalul de pshiatrie unde a stat 4 zile cerand sa i se dea drumul acasa pe semnatura ..toti vecini stiu sa el (tata)sta beat si face scandal .tata avand o pensie de 500 lei noi si mama de 350lei..as vrea un raspuns ms

 284. buna ziua. am si eu o problema asemanatoare un contract v-c cu uzufruct viager. ma intereseaza ce martori pot folosi????? daca sunt rude conteaza????

 285. buna ziua. va rog sa ma ajutati intr.o problema… Mama mea are un apartament proprietatea ei dobandit tot prin intretinere , eu mai am o sora , ea vrea sa mi,l lase mie …cum ar fi mai bine sa.l obtin , fara ca sora mea sa aiba dreptul , surori mele i.ar ramane alta proprietate … daca mi.ar face contract de intretinere ea ar mai avea dreptul si la apartament,sora mea trebe sa fie de acord cu acest contract de intretinere ?spuneti.mi cum e mai bn sa fac…. va multumesc

 286. buna ziua.va rog sa ma ajutati dak se poate,am facut un contract cu clauza cu tatal meu sunt intretinatorul lui,el nu locuieste in casa unde stau ci locuieste cu mama mea in alta casa,tot timpul vine si imi face scandal fiind sub influenta alcolului mereu,imi ia scule de acasa si tot ce apuca,ma cert cu el si imi reproseaza k el e stapan si ma ameninta k ma da afara oricand doreste,am investit foarte multi bani in aceasta casa,dati-mi va rog un sfat macar.va multumesc

 287. @ Tony Constandache

  Daca tatal dvs. va dori intr-o zi sa rezilieze contractul, va trebui sa se adreseze instantei si sa prezinte probe concludente in acest sens.
  Orice investitie facuta de dvs. in acel imobil se afla sub riscul pierderii ei intrucat nu a fost cuprinsa in contract iar in cazul rezilierii contractului aveti toate sansele sa nu va mai recuperati banii (in tot sau in parte!).

  O varianta ar fi sa aplanati conflictul, sa-l intrebati pe tatal dvs. ce anume il deranjeaza, ce va reproseaza personal, ce ar dori concret sa faceti dvs. intrucat e posibil ca in spatele comportamentului sau oarecum stanjenitor sa se dezvolte intentia declansarii unui proces si in acest scop are nevoie de probe, de aceea va sicaneaza mereu!!! Ar fi indicat ca discutia respectiva sa o purtati cu martori, preferabil vecini. Personal va recomand abordarea acestei cai.

  A doua varianta ar fi legata de adunarea probelor in eventualitatea unui proces de reziliere. Va atrag atentia ca filamarile video si inregistrarile audio nu mai pot fi considerate probe admisibile decat daca prin continutul lor favorizeaza … invinuitul, suspectul! Pentru a avea valoare juridica, trebuiesc obtinute NUMAI cu acordul instantei de judecata, la cererea procurorului!

 288. Buna ziua. In 1998 mi-a facut bunica act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere si uzufruct viager. In decembrie 2013 a decedat. Ce demersuri trebuie sa fac pentru ca nimeni sa nu-mi atace actul? Mentionez ca are doi baieti .

 289. @ Roxana

  Daca bunica era unica proprietara a imobilului, dvs. deveniti proprietar de drept si de fapt asupra imobilului de la momentul decesului uzufructuarei (bunica intretinuta). Contractul de vanzare-cumparare se inscrie la Cartea Funciara.
  Daca bunica era coproprietara respectivului imobil (ex: celalalt coproprietar era bunicul), stapaniti doar partea de proprietate a bunicii, cealalta parte revenind mostenitorilor celuilalt coproprietar.
  Daca bunicii erau coproprietari si contractul a fost incheiat cu ambii (in timpul vietii lor), dvs dobanditi dreptul de proprietate la decesul ultimului uzufructuar (intretinut).

 290. buna ziua.ma numesc sabo arpaad si in 2013 luna octombrie mama soacra a incheiat cu mine si sotia mea (fiica ei)szabo alexandrina un contract de intretinere pastrand si uzufructul viager,mentionez ca la domiciliul mamei soacre mai locuieste baiatul dansei care nu a ingrijit-o sa poata fi el mostenitor.mentionez ca nu lucreaza nicaieri nu este nici somer nici nu are nici osursa de venit,doar mama soacra il mai intretine cu mancare tigari si bautura (este recunoscut de toti vecinii si neamurile.eu si sotia am fost de acord sa venim acasa dar,nu puteam sa il intretinem si pe cumnatul mama soacra a spus ca dansa nu are pretentia nici sa intretinem nici pe ea fiidca are pensie destil de buna si ei se ajung cu asta(1100ron)am trecut de pe tata socru (fiind decedat in anul 1999 toate bunurile pe mama soacra),iar mama soacra ne-a cedat partea dansei 16/32 parti +4/32 parti din cealalalta jumatate,4/32 parti la szabo alexandrina (fiica ei),4/32 luiurzica constantin,iar ceaialalta4/32 parti revenind-ui nepotuluidefunctuluifrate urzica alexandru junior .pana aici toate bune.eu cu setia am renovat casa in interior am izolat pe exterior cu plistiren am introdus apa potabila am facut si baia zugraveli cu lavabil centrala termica,am turnat beton+sapa ptr. parchet.a intervenit neintelegerea intre noi,in sensul ca energia electrica am zis sa o impartm intrei parti,eu +sotia si fratele constantin care locuieste tot aici si ocupa impreuna cu mama 40 mp locuinta incazita iar noi ocupan20 mplocuinta incazita tot asa sa se imparta si lemnele de la incalzirea centrala,fara ca mamasoacra sa participe cu nimic .mama soacra nu mai este de acord si a inaintat demersurile ptr.a anula contractul de intretinere.eu si sotia am fi de acord cu toate ca surorile mamei soacre spun sa nu plecam nicaieri ca baitul dansei nu poate sa o ingrijeasca .am ramas si fara bani fiindca am investit cca 19000-20000euro sotia a renuntat la servici si momentan este somera iar eu am 70 pensie.va rugam sa ne ajutati in aceasta problema. va multumim!

 291. Buna seara..am si eu o intrebare…Am facut un contract de genul co matusa mamei mele..mentionez ca nu are copii sau sot…Iar intre timp ea a facut o dementa senila progresiva..daca ar incerca ea sau cineva sa il anuleze(are momente in care nu ma recunoaste)..ar pute face ceva in acest sens..si daca tot am contractul asta facut si vazand cazul de fata,este adevarat ca eu raspund pentru ea..adica un fel de tutore?multumesc pentru raspuns anticipat

 292. @ Daniela

  Daca incheierea contractului a avut loc inainte de a se imbolnavi matusa dvs., atunci nu poate fi anulat sau atacat in instanta. Daca insa a fost incheiat in timpul bolii (fie si in faza incipienta), existand dovezi in acest sens (internare, diagnostic etc), atunci contractul poate fi anulabil iar actiunea se va deschide de catre tutorele acesteia sau de orice alta persoana interesata, pentru motive intemeiate.

  Incapacitatea juridica a unei persoane bolnave psihic si desemnarea tutorelui acesteia se stabilesc NUMAI DE CATRE INSTANTA DE JUDECATA! Medicul persoanei bolnave stabileste diagnosticul si recomanda instituirea tutelei.

 293. Buna ziua. As vrea sa aflu si io raspunsul la problema pe care o am. In anul 2012 mama mea mia facut mie si sotiei mele un CONTRACT DE VANZARE CUMPARARE -cu clauzade intretinere si uzufruct viager- in acel contract am specificat si o sumade bani ,din care o parte am achitato in fata notarului inainte de semnarea contractului iar cealalta parte reprezentind contra valoarea intretineri ma mai mele pe tot restul vietii.Din pacate mama mea a decedat anul trecut in luna DECEMBRIE,am uitat sa mentionez ca eu mai am 2 frati,acum sora mea a descgis un proces prin care sustine ca acel act este o donatie nici decum un contract de vinzare cumparare cu uzufruct viager.Ma puteti lamuri daca io am martori si documente prin care rese ca io am itetinuto pe mama ce consecinte se pot ivi si ce este de facut. Eu daca vind acest imobil nu cred ca mai poate exista nici o problema. ASTEPT DACA ESTE POSIBIL UN RASPUNS. Va multumesc

 294. Buna, am si eu niste nelamuriri , daca se poate sa mi se dea prompt raspunsul, ca nu stiu ce sa fac.

  Bunica mea mi-a facut mie si sotului meu contract de intretinere cu uzufruct viager pe o cota parte cat i-a mai ramas dupa mostenirea bunicului.
  Dupa moartea bunicului s-a facut succesiune si jumatate din toata averea s-a impartit cu ea si 4 copii.
  2 dintre copii, mama mea si un unchi ne-au facut amandoi un singur contract de vanzare – cumparare pe cota ce le-a revenit dupa succesiune, unde s-a trecut o suma de bani, care nu s-a platit.
  O matusa nu a fost de acord de decizia bunici si a intors-o impotriva noastra fara nici un motiv.
  Acum bunica ne-a dat in judecata pentru contractul de vanzare dintre unchiu si noi, deoarece ea a fost mandatar si sustine ca nu a primit bani, dar intelegerea era sa prestam alte servici care le-am prestat (intelegerea a fost facuta cu unchiu).
  Ce sanse sunt de rezilierea contractului de vanzare, mentionez ca pe procura lui unchiu scrie de contractul de vanzare, numai ca acum unchiu sustine ca el nu a stiut ca se face contract de vanzare pe cota lui, si ca nu i-ar trebui bani scrisi pe contract.
  Din cate am inteles bunica a dat in judecata si pentru contractul de intretinere, ajutata de matusa, ea sustine ca nu a semnat contractul de vanzare cumparare si ca a fost facut fara acordul ei. Contractul e semnat de ea.
  Ce sanse sunt ca sa se rezilieze contractul de intretinere, mentionez ca noi o perioada am stat la bunica, apoi am plecat cu intelegere ca ii trimitem prin posta o suma de bani ca sa se intretina, intelegerea e facuta numai verbal nu la notar, dar avem dovada ca e facuta deoarece ea a ridicat suma trimisa prima luna, apoi a trimis-o inapoi dupa ce a intervenit matusa. Noi in fiecare luna platim apa, curent si salubritate si i-am trimis bani asa cum am stabilit, numai ca ea refuza sa ii i-a.

  Va rog un raspuns cat de prompt posibil.

  Va multumesc!

 295. Parintii tatalui meu au facut act de intretinere unchiului meu. Acesta dupa 2 ani a surpat casa bunicilor mei si au construit o alta casa. Poti construi o casa avand doar act de intretinere cu uzufruct? In act este mentionat uzufructul viager, iar intretinerea bunicilor se face din pensiile lor. Multumesc!

 296. Buna ziua.Va rog sa ma lamuriti intr-o problema .Eu sunt un copil infiat de o matusa (sora buna a mamei mele) de la 4 ani .In prezent am varsta de 40 ani ,sunt casatorita si am 2 copii.Au aparut niste neintelegeri intre mine si mama mea , iar timp de 8 ani de zile nu a mai vrut sa mai vorbeasca cu mine .In acest timp ,in anul 2009 au facut ,la notar un contract de intretinere cu o verisoara de a mea buna ,de sange ,in schimbul apartamentului pe care il detin;lucru care l-am aflat de curand.
  Respectiva verisoara este mai in varsta decit mine si munceste de cativa ani in Italia.
  Vreau sa intreb daca este corect si legal acest contract si ce sanse am sa nu pierd aceasta mostenire care legal si moral ar trebui sa revina copiilor mei ,respectiv nepotilor lor.
  Multumesc anticipat pt. raspuns

 297. @ Voicu M.

  Inteleg ca intre parti s-a incheiat un contract de intretinere, prin care o parte (proprietarul) a instrainat imobilul iar cealalta parte se obliga sa-i asigure intretinerea in natura (hrana, ingrijire medicala etc.) pe timpul vietii, iar dupa moarte s-o inmormanteze. Acest contrat necesita parcurgerea anumitor etape printre care una este si obtinerea certificatului medico-legal psihiatric, intocmit la cerere, in vederea incheierii unui act de dispozitie ( contract de vanzare-cumparare, donatie, testament etc). Certificatul se obtine de la Medicina Legala, contra cost, in termen de zece zile de la examinare.

 298. In urma cu 10 ani am incheiat cu parintii un Contract de Vanzare Cumparare cu Clauza de Intretinere. In contract este trecuta suma de 10000 Euro primita de parinti de la mine. Clauze: habitatie viagera, in caz de nevoie hrana, in caz de nevoie medicamente, in caz de nevoie spitalizare , si imormantare. Intre timp eu m-am imbolnavit in urma cu 4 ani si cu toate ca m-am pensionat pe caz de boala am reusit si am respectat clauzele. Acum dupa 10 ani si sanatatea parintilor s-a subrezit (mama imobilizata la pat si este in spital ); (tata dependent de tubul de oxigen internat tot in spital). Intrebare: Daca mama si tata au certificate de handicap si asa cum am aratat mama este imobilizata la pat pot s-o internez intr-un camin pentru o ingrijire si o supraveghere mai buna decat i-as asigura eu, fara sa platesc eu camin, medicamente??? Sau Contractul de vanzare Cumparare cu clauza de intretinere nu imi da voie sa hotarasc pentru mama????

 299. Sigur ca puteti atata vreme cat dvs. faceti toate diligentele necesare in vederea respectarii clauzelor contractuale avand in vedere ca si dvs. aveti acum probleme de sanatate si nu va mai permiteti sa va ocupati personal.

 300. Buna ziua ! Bunicii mei au lasat un imobil stranepotului lor minor printr-un contract de intretinere incheiat cu parintii acestuia, dar la randul lor, parintii minorului au dat incuvintarea tutelara bunicii acestuia, aceasta din urma fiind curatoarea.
  Ma intereseaza in ce conditii poate fi atacat de catre urmasii bunicilor, ma refer la copii (4 la numar) sau in ce conditii poate fi anulat ( de comun acord / instanta de judecata).
  Mentionez faptul ca bunicii si-au rezervat dreptul de uzufruct viager, precum si de faptul ca neexecutarea in parte sau total a intretinerii, contractul de intretinere se supune rezilierii.

 301. @ Clau

  Parintii minorului sunt raspunzatori in contract.
  Contractul poate fi atacat in instanta de orice persoana interesata sau reziliat de bunici pentru neexecutarea in tot sau in parte a clauzelor sale.

 302. @ snake

  dar daca sunt multumiti pana la moarte de ajutorul primit, dupa moartea lor, contractul poate fi atacat de urmasii lor in linie dreapta ?
  ma refer la reintregirea mostenirii… ceva de gen
  multumesc !

 303. @ clau

  Nu. Rezoluţiunea/ rezilierea contractului de întreţinere se poate dispune numai dacă, din culpa debitorului, creditorul nu a primit întreţinerea cuvenită, nu şi în cazul în care obligaţia nu s-a executat, în tot sau în parte, din culpa beneficiarului întreţinerii, care solicită desfiinţarea convenţiei.

  Contractul de întreținere este convenția sinalagmatică prin care creditorul întreținerii se obligă către debitorul acesteia să asigure prestația în natură la care s-a obligat potrivit clauzelor contractuale, fiind în același timp un contract aleatoriu, pentru că durata obligației debitorului este în funcție de durata vieții creditorului – eveniment incert.Prestarea întreținerii, în sarcina debitorului, este obligația de a face, cu caracter strict personal, care, în caz de neexecutare, determină rezoluțiunea contractului respectiv. Convenția legal făcută are putere de lege între părțile contractante. Pentru a interveni rezoluțiunea contractului este necesar ca neexecutarea să fi fost imputabilă părții care nu și-a îndeplinit obligația.

  Acţiunea în rezilierea contractului de întreţinere poate fi introdusă numai de partea care şi-a executat obligaţiile contractuale ori este gata să şi le execute, in cazuri exceptionale, de alte persoane interesate. Dacă în timpul vieţii, creditorul întreţinerii nu a introdus o astfel de acţiune, fiii, rudele – moştenitorii săi, nu au calitatea procesuală de a susţine o asemenea acţiune (rezilierea contractului de întreţinere). Aceştia ar putea continua (eventual) o acţiune introdusă de defunctă, când se afla în viaţă.

 304. ma poate ajuta cineva sa aflu ce trebuie facut pentru a rezilia un contract de intretinere in cazul in care erau doi intretinatori …sot si sotie.. ,unul dintre ei a decedat,iar celalalt este deacord cu rezilierea.

 305. contractul era intre bunici mei si aceasta familie iar intretinutii cer rezilierea ,iar intretinatoarea care a ramas este deacord.se poate face rezilierea la notar sau doar pe cale judecatoreasca?

 306. @ David Natalia

  Rezilierea contractului de intretinere se poate face NUMAI in instanta si NUMAI pentru motive intemeiate.
  Faptul ca unul dintre intretinatori a decedat NU este motiv de reziliere, doar daca ar fi decedat ambii intretinatori contractul ar fi incetat daca intretinutul n-ar fi fost de acord ca prestatia sa fie continuata de catre mostenitorii acestora.

 307. Sotia mea a primit un teren si o casa batraneasca de la un bunic cu contract de intretinere viagera,intrebarea mea este daca se poate vinde imobilul si terenul atata timp cat este in viata bunicul..In contract nu este specificat ca nu are dreptul sa vanda,ci doar sa aiba grija de el pana moare .
  Va multumesc!

 308. In contact mai este specificat ca si mama sotiei mele adica fata bunicului i-a donat tot sotiei mele neavand nicio pretentie asupra bunului,ea fiind urmatoarea mostenitoare legala.

 309. Buna ziua , va rog frumos , am o intrebare :
  Mama mea , titulara contract de inchiriere de la Primarie , a cumparat imobilul conf. Legii 112 in rate.
  Mama mea fiind pensionara,eu am achitat toate cheltuielile si costul imobilului , prin contul meu bancar .
  Avand in vedere ca mai am 2 surori , casatorite si la casele lor , mama mea vrea sa-mi lase mie acest imobil (eu l-am renovat,izolat,amenajat,etc. , numai din banii mei) si am inteles ca donatia nu este prea sigura , dar cu contract de vanzare-cumparare ar insemna ca eu cumpar acest imobil de 2 ori !
  Sau putem pune in contractul de vanzare cumparare o suma modica ?

  Va multumesc anticipat pentru amabilitate si pentru raspuns.

 310. Edmund, cea mai sigura varianta este incheierea contractului de vanzare-cumparare.
  Valoarea imobilului se calculeaza conform grilei notariale.

  Pentru a calcula taxele notariale aferente click aici.

 311. Buna. Am un contract de intretinere cu o batrana pentru casa, batrana care nu are nici frati surori nici copii.Pentru pamant mi-a facut testament iar acum vrea sa facem contract de vanzare cumparare pe pamant ca sa pot accesa fonduri europene. Notarul nu doreste sa facem vanzare cumparare doar intretinere si pe pamant. Ce pot face in acest caz? Specific ca batrana doreste acest lucru!

 312. Buna ziua. Detin un contract de intretinere cu matusa si unchiul meu, care mi-au donat o casa batraneasca cu terenul aferent, la tara. La momentul incheierii contractului eram casatorita, ulterior am divortat. Unchiul si matusa au decedat, eu devenind proprietara casei si terenului. Ei nu au avut copii (eu am fost „copilul” lor). Desi e dureros, as vrea sa vand acea casa. Intrebarea este: fostul sot are vreo implicare, dat fiind ca donatia se refera la strict „nepoata noastra…” ? Am facut partajul cu fostul sot, dar aceasta donatie nu a fost mentionata ptr. ca si el a considerat ca imi apartine. Functie de raspuns, va rog mult sa-mi oferiti si o sugestie de rezolvare. Multumesc.

 313. Am omis sa mentionez ca in contract este scris ca sunt casatorita si, conf. Codului Familiei, bunul donat devine bun comun cu sotul.

 314. Gabriela, daca in actul de donatie s-a precizat ca imobilul este o donatie exclusiva pentru dvs. atunci il stapaniti in totalitate. Aceasta este exceptia aplicabila donatiilor. Daca insa in actul de donatie apar donatari ambii soti, este considerat bun comun si se imparte conform art. 339 si urmatoarele din Noul Cod Civil privitor la „Bunurile comune”: Bunurile dobandite in timpul regimului comunitatii legale de oricare dintre soti sunt, de la data dobandirii lor, bunuri comune in devalmasie ale sotilor.

 315. Am citit articolul de la inceputul paginii in care se vorbeste foarte frumos de asistenta sociala care ajuta batranii neputinciosi. Vreau sa va spun ca pe unchiul sotului o doamna de la asistenta sociala sect. 2 Bucuresti la pacalit sa-i faca un act de vanzare cumparare…..pe un apartament cu clauza de intretinere dupa care unchiul s-a judecat un an si jumatate sa rezilieze contractul pentru ca nu l-a respectat iar inainte cu 2 saptamani de a muri a reusit sa-l faca sa renunte la judecata. Am incercat sa ne recuperam restul actelor certificate, cimitir, pamant …nu cele pt casa deoarece era vanduta insa credeti ca le-a dat nu…. Deci dupa ce a ramas cu o casa intr-un an si jumatate …si-a pastrat si restul actelor care nu o priveau. Dar poate se gandeste la niste falsuri…

 316. @ Clementina

  Articolul trateaza subiectul conform legii, practica este EXACT cea pe care o prezentati dvs.
  Si nu este o exceptie ci REGULA!
  Cunosc situatii similare si imi pare rau ca familia batranilor nu a reusit sa faca ceva pentru ei cand erau in viata.
  Daca au ajuns in situatii extreme, se datoreaza tocmai faptului ca au fost abandonati de propria familie.
  Conjunctura fiind favorabila escrocilor – fie ei si functionari publici – batranii sunt victime sigure.
  Lasati de izbeliste, n-aveau alternative. Erau pierzatori oricum.
  Dupa moartea lor degeaba se mai face dreptate.
  Nu mai foloseste mortului ci imbogateste rudele care, in timpul vietii batranilor, i-au ignorat complet.
  La avere se aduna multi, la munca …

 317. Credeti ca nu l-am ajutat???? Da l-am ajutat foarte mult. Pentru ca sotul meu era singurul nepot. Era singura lui ruda pentru ca parintii i-au murit. Nici nu am facut succesiune pentru pamant si cimitir la care avea dreptul si fratele defunctului tatal sotului meu (mort inaintea lui) ca sa nu cream discutii. Suntem oameni de bun simt. Am si spus ca e casa lui si e dreptul sa faca ce vrea asta i-am confirmat si doamnei de la asistenta sociala care acum nu mai lucreaza acolo probabil ca au dat-o afara e la Floreasca. Ideea e ca vroiam actele pentru cimitir si pamant nicidecum cele ale casei. Aceste acte nu ii reveneau. Imi pare rau ca ne judecati pe noi familie care ne-am dat tot spijinul iar pe straini care au avut de profitat ….spuneti ca au muncit pentru asta. Intrebarea mea ar fi cum am putea sa obtinem aceste acte de la dna asistent social avem vreo posibilitate ?
  Va multumesc.

 318. Multumesc mult pentru raspunsul dvs. V-as ruga sa ma ajutati la inca o problema referitoare tot la unchiul nostru in ceea ce priveste un credit destul de mare (fara ipoteca) care a fost pe numele sotiei el fiind codebitor. Dupa moartea dansei a fost nevoit sa il preia. In cazul in care noi acceptam succesiunea pentru pamant si locul de veci apartamentul fiind vandut cu contract de vanzare cumparare si intretinere cine va fi nevoit sa preia datoriile? O zi buna.

 319. Va multumim mult pentru raspunsul dv. As mai avea o problema: unchiul a avut un credit fara ipoteca la banca. In cazul in care vom accepta succesiunea pe locul de veci si pamant la care avea dreptul si socrul meu decedat inainte, cine va prelua datoriile de la banca apartamentul fiind vandut cu act de vanzare cumparare si clauza de intretinere. Creditul era pe numele sotiei dar dupa moartea dansei a fost nevoit sa plateasca defunctul.

 320. Clementina

  Nu judecam pe nimeni, vorbeam ce se intampla la modul general cu batranii nostri.
  Se poate sa existe si situatii de exceptie, in care batranii sunt escrocati de persoane abile, „specializate” in domeniu, desi familia are grija de ei atat cat poate.
  Va recomand sa trimiteti o Notificare catre acea d-na asistent social si sa solicitati ca in 15 zile de la primirea notificarii sa va transmita actele originale intrucat nu are dreptul sa le pastreze, dvs. fiind mostenitorii de drept.
  Daca nu va raspunde, aveti 2 posibilitati:
  1. sa-i deschideti proces pentru a va inmana actele in instanta – dar trebuie sa aveti cum face dovada ca actele sunt la dumneaei;
  2. sa declarati actele pierdute iar instiutiile competente va vor elibera duplicate.

  Creditul bancar va fi preluat de mostenitorii care accepta succesiunea intrucat aceasta include si activul si pasivul.

 321. Creditul bancar va fi acoperit doar in limita mostenirii ramase??? Sau putem accepta succesiunea sub beneficiu de inventar. Cum ne sfatuiti ca ar fi bine. Multumesc mult pentru timpul acordat.

 322. Acceptarea succesiunii sub beneficiu de inventar este o modalitate de exercitare a dreptului de opţiune succesorală ce constă în exprimarea voinţei moştenitorului de a primi succesiunea deschisă în favoarea sa, numai cu condiţia beneficiului de inventar, prin urmare nu pur şi simplu.

  Acceptarea se realizează printr-o declaraţie dată în acest sens la notar, care o va nota în registrul destinat actelor de renunţare la succesiune şi prin efectuarea, în condiţiile legii, a unui inventar fidel şi exact al bunurilor succesorale.

  O astfel de acceptare împiedică contopirea patrimoniului succesoral cu patrimoniul propriu al moştenitorului. Astfel, moştenitorul va răspunde pentru datoriile şi sarcinile moştenirii numai în limita valorii bunurilor pe care le-a dobândit (intra vires hereditatis) şi doar cu acestea (cum viribus), chiar dacă, eventual, pasivul succesoral ar întrece activul. În acest fel, succesorul îşi protejează dreptul asupra propriilor bunuri.

  Acceptarea sub beneficiu de inventar este, în principiu, facultativă, putându-se renunţa la ea chiar după ce a fost efectuata.

  Excepţieacceptarea sub beneficiu de inventar este obligatorie (sau va fi socotită ca fiind făcută astfel) dacă:

  a) printre succesibili există sau aceştia sunt în exclusivitate persoane minore sau puse sub interdicţie judecătorească. Cititi in acest sens si articolul „In ce conditii poate dobandi un minor calitatea de mostenitor”;
  b) moştenitorii succesibilului decedat înainte de a-şi fi exercitat dreptul de opţiune nu se înţeleg cu privire la modul de exercitare a acestuia;
  c) succesiunea este vacantă.

 323. Buna ziua,

  urmeaza sa inchei un contract de intretinere cu uzufruct viager cu bunica mea. am cateva nelamuriri: in urma acestui contract de intretinere bunurile vor fi intabulate pe numele meu? dupa decesul bunicii va mai fi necesar sa intocmesc alte acte care sa dovedeasca ca sunt proprietar? va multumesc anticipat

 324. Dacă am act de întreținere cu cineva și am făcut o casa pe acel teren și vrea sa îl spargă ce se poate întâmpla?

 325. Liviu, nu inteleg cum ati construit o casa pe terenul altuia.
  Aveti autorizatie de constructie? Dar acordul proprietarului terenului?
  Consecintele sunt destul de nefaste pentru dvs.

 326. Unchiul sotului a facut un anumit act in 2013 pentru un apartament cu o salariata de la asistenta sociala sect. 2 unde avea domiciliul. Dupa o perioada scurta de timp a dat-o in judecata si procesul a durat un an. Inainte cu 2 saptamani de a muri (noiembrie 2014) reclamantul a renuntat la proces probabil l-a conditionat. Avea diabet insulino dependent. Intrebarea mea este cum putem afla ce fel de act a facut cu respectiva daca stim doar numele ei. Nu ne-a dat nici un act din casa certificate de deces, acte de proprietate pentru pamant….acum suntem nevoiti sa obtinem duplicate. Sotul este singurul mostenitor dupa fratele tatalui (decedat in 1997) el neavand copii sotia decedata inaintea lui. Va multumesc pentru sprijin.
  P.S. In cazul ca avea un act de intretinere cu uzul fruct viager putea sa treaca apartamentul pe numele ei daca unchiul avea un credit desrul de mare la banca?

 327. Clementina

  Cred ca ar fi bine sa deschideţi succesiunea după unchiul soţului dvs. şi să declaraţi că nu are alţi moştenitori în afară de dumnealui. Certificatul de deces se poate obţine în duplicat la fel ca toate celelelate acte. De asemenea puteţi solicita un extras de carte funciară pentru imobilul respectiv.

  Problema cu creditul aparţine funcţionarei întreţinătoare care probabil a cunoscut acest fapt şi l-a acceptat ca atare. Oricum moştenitorul nu este obligat să suporte cheltuielile defunctului dacă acestea depăşesc valoarea moştenirii.

 328. Va multumesc foarte mult prin raspunsul dv. privind directionarea catre cartea funciara. O seara frumoasa va doresc.

 329. Buna seara, am si eu o problema. Acum 2 saptamani am fost data in judecata de
  catra asociatia de locatari unde detin 50% dintr-un apartamen impreuna cu
  nepotul si cumnata mea (ei fiind mostenitori dupa frate). Apartamentul a fost
  cumparat de la parinti nostri (mama naturala tata vitreg) cu renta viagera fara
  drept de intretinere. Mama a murit acum 6 ani urmand la scurt timp si fratele,
  ramand in viata doar batranul (tatal vitreg). Batranul sa inbolnavit de alzheimer
  si a fost bagat in azil (particular) in 2011 de catre rude si cumnata mea, rudele inputernicind-o
  la notariat sa ii administreze bani pe perioada vieti lui eu neputand sa-i administrez
  banii fiind bolnava psihic avand psihoza depresiva cu acte de suicid fiind in evidentele
  psihiatriei inca din 1991. Cumnata si fiul ei i-au platit batranului doar 50% din
  intretinere (din data cand a fost bagat in azil) motivand ca ei isi platesc doar partea lor
  de intretinere. Din 2011 pana in prezent sa strans o suma mare la intretinere, asociatia ne-a
  dat in judecata ne-am prezentat in fata instantei si am spus D-nei judecatoar ca suntem de acord
  sa platim intretinerea din data la care batranul a decedat (2014) ca nu eu i-am administrat banii pe
  perioada vieti ca nepotul si cumnata mea si-a luat responsabilitatea pentru asta.
  El (nepotul confirmand spusele mele in fata judecatoarei).
  Iar cand mi-a venit raspunsul de la tribunal imi spune ca eu trebuie sa-i platesc datoria la itretinere.
  As dori sa fac recurs, ce sfat imi dati? Va multumesc anticipat.

 330. Robert, alta varianta nu ai decat aceea de a face recurs si a reafirma situatia de fapt insa, dupa cum inteleg din cele scrise de tine, apartamentul l-ati cumparat impreuna, partea ta fiind de 50%. Prin urmare, nu conteaza cine a administrat banii defunctului ci clauzele contractuale. Din acestea rezulta ca partea ta de plata este raportata la 50% din intretinere.

 331. Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca sunt 2 proprietari pe un
  apartament si unu din ei nu isi face plata intretineri, ajung in
  instanta se hotaraste ca unul din ei trebuie sa plateasca dar el
  nu are de unde sa faca plata intretineri, apartamentul se scoate
  la licitatie? Problema e ca cel cu datorie il trage dupa el si
  pe cel care si-a platit intretinerea la zi amandoi fiind pe aceiasi
  proprietate? Multumesc.

 332. Catalina, ti-ai raspuns singura la intrebare. Coproprietarii sunt solidari la plata. Daca unul dintre voi plateste si partea celuilalt, apartamentul poate scapa de la evacuare dar asta ar insemna ca cel care achita platile sa aiba vreo sansa de recuperare a acestora in urmatoarea perioada, altfel…

 333. Am citit comentariile aferente acestui subiect dar, pentru ca fiecare caz este particular, va rog sa-mi dati si mie un sfat.Sunt singura, am un fiu, detin in proprietate exclusiva un aparatament la bloc, am cancer si am facut un infarct. Desi i-am dat startul in viata ( am renuntat la o suma de bani mostenita de la parintii mei si i-am cumparat, pe numele lui, apartament, doua masini, i-am dat bani pentru o firma, i-am dotat cu tot ceea ce trebuie locuinta, l-am tinut la facultate ), o singura data l-am refuzat si ca urmare, de 4 ani ,nu ma mai cunoaste si nu ma lasa sa-mi vad nepoata. In aceste conditii vreau sa fac un contract de vanzare-cumparare, cu clauze de intretinere si drept viager cu o persoana din afara familiei.
  Am nevoie de consimtamantul fiului? Unde gasesc un model de astfel de contract ca sa ma dumiresc si eu cam ce clauze se pun? Contractul poate fi reziliat de ambele parti sau numai de mine? Cine plateste actele notariale – eu sau celalalt contractant?
  Pe de alta parte, avand in vedere vremurile pe care le traim, as vrea sa va intreb ce credeti despre testamentul olograf. Eu am citit ceva pe net, dar nu stiu daca poate fi atacat de fiul meu, in caz ca mor.
  Mutumesc.
  P.S. Vocabularul folosit in avocatura / legislatie/ notariat este complicat pentru profani.

 334. Mirela, puteţi face un contract de vanzare-cumpărare cu uzufruct viager şi clauza de intreţinere deoarece sunteţi propritar unic pe acel imobil.

  Contractul poate fi reziliat de oricare dintre părţi în cazul în care clauzele acestuia sunt încălcate.

  Taxele notariale sunt suportate de cumpărător.

  În general testamentele sunt atacabile şi din acest motiv nu sfătuiesc pe nimeni să apeleze la această formă translativă de proprietate.

  Contractul de întreţinere este actul prin care o parte se obligă să efectueze prestaţiile necesare întreţinerii şi îngrijirii celeilalte părţi sau a unui terţ, pe o anumită durată. Dacă părțile nu au prevăzut în contract durata întreţinerii sau au menționat numai caracterul viager al acesteia, atunci debitorul întreținerii îi datorează creditorului întreținere pentru toată durata vieţii acestuia din urmă.

  Contractul de întreținere este reglementat de Art. 2254 și următoarele din noul Cod Civil.

  Potrivit art. 2255 din noul Cod Civil contractul de întreținere şi uzufruct viager se încheie în formă autentică, la notariat, sub sancţiunea nulităţii absolute.

  De asemenea, este nul absolut atât contractul care stipulează o obligație de întreținere constituită pe durata vieţii unui terţ care era decedat în ziua încheierii contractului, cât și contractul prin care s-a constituit cu titlu oneros o obligație de întreținere pe durata vieţii unei persoane care, la data încheierii contractului, suferea de o boală din cauza căreia a murit în interval de cel mult 30 de zile de la această dată.

  Acte necesare pentru contractul de întreținere şi uzufruct viager

  acte de identitate părţi;
  acte de proprietate asupra imobilului ce face obiectul contractului (după caz: contract vânzare-cumpărare, contract de donaţie, proces-verbal de predare-primire, act vânzare-cumpărare autentificat, sentinţă/decizie civilă definitivă şi irevocabilă, titlu de proprietate, certificat de moştenitor etc.);
  certificat fiscal pe numele proprietarului, eliberat de Administraţia Financiară competentă1, din care să rezulte că proprietarul este la zi cu plăţile către Stat;
  documentaţia cadastrală a bunului imobil (fişa bunului imobil şi planul de amplasament, respectiv planul releveu), întocmită de un expert cadastral autorizat;
  extras de carte funciară pentru autentificare;
  pentru apartamente, adeverinţa eliberată de asociaţia de proprietari sau locatari care sa arate că proprietarul este la zi cu datoriile faţă de aceasta (întreţinere, cheltuieli, reparaţii, cheltuieli comune etc.).

  Model de contract de întreţinere şi uzufruct viager

  Încheiat între subsemnaţii:

  1……………., domiciliat în…………, CNP……….., (A) în calitate de constituitor şi creditor al obligaţiei de întreţinere,

  2. ……………, domiciliat în………….., CNP……….,(B) în calitate de beneficiar al obligaţiei de întreţinere şi

  în conformitate cu prevederile art.2254 şi urm. Noul Cod civil, a intervenit prezentul contract de întreţinere, în următoarele condiţii,:

  Subsemnatul (B), transmit lui (A), nuda proprietate asupra imobilului situat în ………….., cu nr.cadastral……………, înscris în Cartea Funciară nr. ……., a localităţii ……….., prin încheierea nr……… emisă de Biroul de cadastru şi publicitate imobiliară …………..în schimbul asumării de către acesta a obligaţiei de a mă întreţine pe mine (B), pe toată durata vieţii mele, această obligaţie urmând a se stinge la data decesului meu, în conformitate cu prevederile art.2254 Cod civil.

  Subsemnatul (B) îmi rezerv dreptul de uzufruct viager asupra imobilului.

  Subsemnatul constituitor declar că am dobândit imobilul astfel:…………(se vor menţiona actele de proprietate).

  Imobilul are taxele şi impozitele achitate, după cum rezultă din certificatul de atestare fiscală nr…….. din data de …. eliberat de …..

  Imobilul nu este grevat de sarcini şi nu s-au constituit drepturi reale în favoarea altor persoane, după cum rezultă din extrasul de Cartea Funciară pentru autentificare nr. …… din data de …., eliberat de Biroul de cadastru şi publicitate imobiliară ……..

  Subsemnatul (A), mă oblig ca, în schimbul nudei proprietăţi, care mi s-a transmis de către (B), cu titlu oneros, să prestez întreţinere în folosul creditorului (B).

  Noi, (A) şi (B),înţelegem că obligaţia de întreţinere şi îngrijire asumată de (A) faţă de creditorul obligaţiei (B), constă în asigurarea hranei, a îmbrăcăminţii şi încalţămintei, precum şi a menajului pe durata vieţii acesteia. De asemenea, prestaţia include îngrijirile şi cheltuielile necesare în caz de boală pentru beneficiar precum şi cheltuielile ocazionate de înmormântarea acesteia.

  Eu, (B), am luat cunoştinţă de caracterul incesibil şi insesizabil al drepturilor mele, în conformitate cu prevederile art.2258 Noul Cod civil (drepturile creditorului întreţinerii nu pot fi cedate sau supuse urmăririi).

  Eu debitorul (A), am luat cunoştinţă că în cazul decesului meu, înainte de cel al lui (B), obligaţia ce-mi revine se transmite, în mod indivizibil, către moştenitorii mei şi urmează a fi executată de aceştia.

  De asemenea, noi părţile, am luat cunoştinţă că, în anumite condiţii, este posibilă înlocuirea întreţinerii prin rentă, fie prin bună-învoială, fie prin hotărâre judecătorească. (O clauză pe care unele părţi o inserează în contract, altele nu).

  Pentru a face opozabile terţilor drepturile şi obligaţiile părţilor născute din acest contract, urmează ca în Cartea Funciară a imobilului să se noteze dreptul de uzufruct viager în favoarea fostului proprietar.

  De asemenea, se va înscrie dreptul de nudă proprietate în favoarea debitorului întreţinerii.

  Evaluarea nudei proprietăţi a imobilului este de…….., conform grilei de expertiză……… .

  Lucrările de publicitate imobiliară se vor îndeplini de notarul public, potrivit dispoziţiilor Legii nr.7/1996.

  Impozitul asupra venitului realizat din transferul proprietăţii imobiliare se plăteşte de vânzător în condiţiile Codului fiscal.

  Cheltuielile ocazionate de încheierea prezentului contract sunt suportate de cumpărător.

  Tehnoredactat la ………….., în …… exemplare, din care un exemplar pentru arhiva biroului notarial, un exemplar pentru Biroul de cadastru şi publicitate imobiliară, ….. exemplare s-au eliberat părţilor.

  CONSTITUITOR, BENEFICIAR, DEBITOR,

 335. Revin cu o intrebare referitor la unchiul meu care a facut un act cu o angajata de la Asistenta sociala si la scurt timp a dat-o in judecata pentru nerespectarea conditiilor impuse de el. Inainte de a muri cu 3 saptamani a fost depusa la registratura judecatoriei sect 2 o cerere de renuntare la judecata. Intrebarea este daca nu trebuia sa renunte personal. Daca este legal sa depuna o cerere de renuntare prin registratura altcineva in numele lui. La apelul nominal facut in sedinta publica partile nu au raspuns.

 336. Pe data de 27 febr.2015 am depus la Jud.Buftea actele ptr o succesiune (dupa mama mea)in instanta.Dupa aprox.1 luna am primit confirmarea ca dosarul meu a intrat pe rol.De atunci tot astept sa fiu citata in instanta ptr a ma prezenta,dar nu am primit nici o citatie pina in prezent.Imi puteti spune,va rog,ce trebuie sa fac ?Sa mai astept ( sau sa ma duc la judecatorie)sau cum trebuie sa procedez ptr a afla informatii despre dosar?Multumesc!

 337. Buna ziua, detin un apartament impreuna cu fratele meu (vanzare cumparare de la parinti) cu care nu ma inteleg deloc. El si-a facut plata la intretinere, eu nu . Am fost data in judecata unde am pierdut si sa stabilit ca eu trebuie sa fac plata intretineri. In instanta administratia a declarat ca m-au dat in judecata ca nu isi mai pot face platile catre furnizori (atunci suma fiind de 4.000 lei) fiind si alti restantieri in bloc. Acum sa strans suma de (8.100 lei) si le-am spus sa scoata apartamentul in executare judecatoresca sa-si recupereze banii, iar administratora refuza sa faca acest demeres legal. Acum eu vreu sa le dau banii iar ei ii refuza, banuiesc ca nu ii convine fratelui sa fie scos la licitatie si sa vorbit cu administratora sa nu faca acest demers. Problema e cum o pot determina pe
  administratora sa-l scoata in executare ca iarna e aproape si se vor stange sume uriase la intretinere. Va multumesc anticipat.

 338. Alexandra, pana una-alta, aveti de achitat suma restanta. Nu inteleg de ce refuza administratorul sa primeasca banii insa puteti sa-i trimiteti prin mandat postal si pastrati dovada. Cat priveste apartamentul pe care-l detineti impreuna cu fratele dvs., aveti la dispozitie actiunea de iesire din indiviziune.

 339. Buna ziua, mama mea a murit in urma cu 6 luni si de cateva zile am inceput sa ne preocupam de inceperea succesiunii. Mama mea impreuna cu tatal meu vitreg au cumparat in urma cu 15 ani de la bunica mea o proprietate la tara, acolo unde bunica mea a locuit si inca locuieste. Contractul de cumparare este cu uzufruct viager si clauza de ingrijire, cei doi sunt copropretari iar la vanzare s-a platit jumatate din suma convenita de 40 mil de lei vechi, restul fiind compensata prin clauza de ingrijire. Am citit respectivul contract si are inclusa o clauza care spune ca in cazul decesului unuia dintre cei doi coproprietari inaintea moortii bunicii mele, ea ar putea sa rezilieze partial contractul si sa dispuna de proprietatea celui decedat datorita caducitatii( nu stiu daca pronunt exact, nu am contractul in fata) in favoarea celui ramas in viata sau a unui tert. Bunica mea si-ar dori sa faca acest lucru dar tatal meu vitreg sustine ca nu este legala aceasta clauza. Cum stau in realitate lucrurile? Cum poate rezilia bunica mea partea de contract care tine de mama mea decedata? In cazul in care este asa cum sper eu si clauza este legala( sincer eu consider redudanta clauza, consider ca este ceva de bun simt ca daca mama a murit inainte ca bunica sa o faca inseamna ca nu isi mai poate indeplini obligatiile si nu o poate nimeni sili pe bunica sa accepte ca mostenitorii mamei mele sa aibe grija de ea) ce decurge din asta? Proprietatea revine inapoi ei sau este obligata sa o transfere in acelasi principiu cuiva sa o ingrijeasca? Merg mai departe si sper ca isi poate recupera delina proprietate. In acest caz avem situatia in care tatal meu vitreg are jumatate cu clauza si bunica are jumatate deplina. Exista vreo posibilitate ca bunica mea sa rezilieze contractul cu el, chiar si cu o eventuala despagubire? Mentionez ca nu se pune problema ca el sa nu isi fi indeplinit( inca) obligatiile , motivul dorintei bunicii mele este unul simplu. Nu se intelege bine cu el, motivul pt care a acceptat contractul la inceput a fost in totalitate mama mea, nu se astepta ca ea sa decedeze inaintea ei si atat de devreme si sa ramana silita sa fie ingrijita de sotul ei pe care nici macar nu il place. Mai adaug ca bunica desi are anumite probleme de sanatate este in putere si a intretinut mereu casa f bine si are si o pensie decenta de 1700 de ron. In realitate ingrijirea ei a fost partiala, in sensul ca mama si sotul ei mergeau frecvent si bineinteles ca nu mergeau cu mana goala, dar asta era un suopliment fata de ce bunica mea avea. Inbunatatirile aduse casei au exisat intradevar, dar asta pentru ca mama si sotul ei isi planuia sa isi petreaca pensia aici si isi creau practic confort pentru ei, bunica mea neavand pretentii in acest sens. Deci bunica mea si-ar dori o intelegere amiabila cu el si o despagubire rezonabila dar el isi doreste intreaga casa si desi mereu a sustinut ca fiicele lui din mariajul anterior nu vor avea nicio legatura cu aceasta casa si ca va face toate demersurile notariale posibile in acest sens iata ca odata cu moartea mamei mele si-a schimbat optica si vrea ca fiicele lui sa mosteneasca acest spatiu care este in posesia familiei mele de 4 generatii. in cazul in care el nu vrea o intelegere amiabila exista vreo metoda prin care bunica poate sa il fortzeze sa accepte o despagubire si sa revina proprietatea lui la ea? Mentionez ca varianta in care el ar despagubi-o pe ea nu ma intereseaza, valoarea sentimenata a acestui loc pentru bunica mea si pentru mine este iposibil de echivalat in bani. Sper totusi ca legea sa il sustina pe proprietarul initial . Multumesc pentru rabdarea de a citi tot ce am scris si va rog sa imi raspundeti si daca vreti sa imi raspundeti si la ce am omis eu sa va intreb.

  O zi buna

 340. Ana Zarnescu, neavând contractul în faţă, vă pot da următoarele explicaţii:

  1. Obligaţia de întreţinere are un caracter intuitu personae, astfel încât, dacă decesul întretinătorului survine anterior morţii întretinutului, preluarea obligaţiei de întreţinere de către succesorii întreţinătorului nu se poate realiza decât cu acordul neîndoielnic al întreţinutului, iar, în lipsa acestui accept, contractul se desfiinţează.

  2. Potrivit art. 2256 alin. 2 din Codul civil, în lipsa unei stipulaţii contrare, obligaţia de întreţinere este indivizibilă atât în privinţa creditorilor (întreţinuţilor), cât şi în privinţa debitorilor (întreţinătorilor).

  Aşadar, dacă în contract există o pluralitate de părţi (mai mulţi creditori sau debitori), obligaţia de întreţinere este indivizibilă (activ şi pasiv). În caz de pluralitate de debitori (cazul dvs.), în lipsa unei stipulaţii contrare, tatăl dvs. poate executa în continuare obligaţia de întreţinere. Prestarea întreţinerii de către oricare dintre întreţinători este liberatorie pentru ceilalţi întreţinători (respectiv pentru mama dvs. care a decedat înaintea bunicii întreţinute).

  Astfel, dacă întreţinerea este asigurată de un debitor (cazul dvs. – celălalt întreţinător fiind decedat), creditorul NU poate cere rezoluţiunea contractului.

  3. Creditorul (bunica dvs.) obligaţiei de întreţinere constituite cu titlu oneros poate cere rezoluţiunea contractului dacă debitorul obligaţiei respective (tatăl vitreg) nu execută obligaţiile ce-i revin sau le diminuează ori, garanţia promisă nu a fost achitată integral sau a fost micşorată.

 341. Buna ziua tuturor! Am o situatie mai interesanta…. Doresc sa iau o doamna in varsta in intretinere, doar ca doamna nu doreste contract, ci numai testament. Anterior a avut un astfel de testament in schimbul intretinerii, dar dupa divort acestia nu s-au mai ingrijit de ea si a revocat acel testament. Nu stiu ce ar trebui sa fac ca sa nu o ingrijesc degeaba ca apoi sa aflu ca testamentul a fost revocat de mult si nu am niciu drept.
  Cu stima,
  Barbu

 342. Buna ziua, detin un apartament din pacate nu am avut veniturile necesare pentru a face plata intretineri si am fost data in judecata instanta a dat o hotarare judecatoreasca definitiva ca am de plata suma de 5.200 lei. Suma reala pana in prezent fiind de 9.500 lei.
  Problema mea care este, am fost executata silit la casa de pensi unde mi-sa facut o poprire pe pensie eu avand un venit de 8.600 de lei am probleme de sanatate si am nevoie de tratament si plus banii necesari intretineri mele. Eu am discutat la administratie sa scoata acest apartament in executare silita si pus in vanzare devanind o povara pentru mine ne avand din ce sa il intretin si asa isi primesc si dansi banii. Daca executorul imi ia bani cu „ţâraita” suma reala va ajunge uriasa, practic executorul ma indatoreaza si mai rau.
  Ce ma sfatuiti sa fac pentru a iesi din aceasta situatie ingrata.
  Va multumesc anticipat.

 343. buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati si pe mine. in urma cu 9 ani bunicii mei au incheiat un contract cu uzu fruct vager cu unchiul meu. Tatal meu nu a fost anuntat de acest contract nu l-a chemat nimeni la notar sa semneze ca este de acord ca unchiul meu sa ii intretina pe bunici. Tatal meu a murit acum 2 ani, iar bunicii vor acum sa imi lase si mie o parte din teren. ce se poate face? cum putem anula contractul penru ca unchiul meu nici nu vrea sa auda de asa ceva

 344. Buna ziua,

  Puteti sa ma ajutati va rog cu un raspuns pentru urmatoarea intrebare: la incheierea contractului de intretinere cu clauza de uzufruct viager este obligatoriu si prezentarea unui act medical emis de o comisie medicala in cazul unei persoane trecuta de 70 de ani?

  Multumesc!

 345. Recomandarea mea este să depuneţi la notar acest înscris medical pentru a evita ulterioarele probleme ce s-ar putea ivi între dvs. şi potenţialii moştenitori ai bătrânului/bătrânei.

  Extras art. 30 din Legea 17/2000 rep. privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice:

  ART. 30
  (1) Autoritatea tutelară sau, după caz, consilierii juridici angajaţi ai consiliului local în a cărui rază teritorială domiciliază persoana vârstnică au obligaţia de a acorda, la solicitarea acesteia, consiliere
  gratuită în vederea încheierii actelor juridice de vânzare-cumpărare, donaţie sau împrumuturi cu garanţii imobiliare care au drept obiect bunurile mobile sau imobile ale persoanei vârstnice respective.
  (2) Persoana vârstnică, astfel cum este definită la art. 1 alin. (4), va fi asistată, la cererea acesteia sau din oficiu, după caz, în vederea încheierii unui act juridic de înstrăinare, cu titlu oneros ori gratuit, a bunurilor ce îi aparţin, în scopul întreţinerii şi îngrijirii sale, de un reprezentant al autorităţii tutelare a consiliului local în a cărui rază teritorială domiciliază persoana vârstnică respectivă.

 346. Salutare, o intrebare:
  daca casa de locuit a fost dobandita prin contract de intretinere de catre (sot si sotie) parintii mei iar unul din parinti a decedat, poate calalta parte a contractului (sotia) sa inscrie in cartea funciara si sa faca demersul pentru eliberarea titlului de propietate? M entionez ca persoana intretinuta a decedat cu 10 ani in urma , iar clauzele contractului respectate in tocmai. Si care ar fi procedura pentru asi dobandii titlu de propietate? Multam

 347. Am o casa cu act de vinzare cumparare si cu o clauza de intretinere a mamei mele sau (uzufruct) si mias dorii sa o vind unei nepoate si sa preia si clauza deoarece eu sunt foarte departe de ea . Va rog sa imi spuneti daca se poate face ceva .Va multumesc !

 348. Mama si tatal meu au facut contract voiajer de intretinere fratelui mai mic care locuia cu ei si ii aplica rele tratamente batai , sai faca act pe casa. Noi .suntem4 frati cu el. Nici unu nu afost intrebat daca este deacord.Dupa intocmirea actului eu ca sora mai mare nu am avut voe sa intru sa-mi vad parintii sub pretecstul ca el are act de intretinere.si ca eu asi vrea sa-i omor asa ca mam retras.Acum dupa moartea tatalui ,cumnata sotia fratelui care pana acum nu a aratat ca e bolnava psihic dar cu recidive o bate pe mama si a vrut sa o stranga de gat ,ea de frica si amenintasi nu prea spune .mentionez ca ea este in putere si se ingrizeste singura ,singura se spala ,singura i-si face cumoaraturi si mancarea , ba dumineca mananca la masa saracilor de la bisarica . Ce putem face noi fratii mai mari . Va rugam mult sa ne raspundeti ca e un caz de abuz la persoana pe care o intretine. Va multumim . Mentionez, cand a decedat tata in cutre in casa peste tot era o mizerie de nedescris,iar decesul a fost constatat de cumnata bolnava psihic ,iar l-a mine sora mai mare a sarit la batae ca are act de intretinere.

 349. Ioana, nu am înţeles ce fel de contract a încheiat mama dvs. cu fratele.
  Contract „voiajer” nu există.
  Vă recomand să căutaţi un avocat.

 350. Buna ziua!!!! Ajutorul de inmormantare de la Casa de Pensii si alte ajutoare de inmormantare de pe urma defunctei cui i se cuvin? Mostenitorilor sau celui cu care defuncta avea incheiat un contract de intretinere? Multumesc pt raspuns!!

 351. buna ziua.cat ar costa un contract de donatie casa cu drept de uzufruct viager(.este vorba de socrii care vor sa treca imobilul pe numele sotului).Multumesc

 352. Buna,
  avem un unchi de 86 ani si o matusa de 79 ani. Luna trecuta dinsii au facut un contract de intretinere cu familie X transmitindu-le acestora nuda proprietate a imobilului in care dinsii locuiesc cu drept de folosinta viager.
  Dat fiind faptul ca anul trecut unchiul a fost diagnosticat cu inceput de dementa (iar matusa e si mai si…. medicul legist ultima data a refuzat ca sa-i dea certificatul psiho ) si de atunci urmeaza in mod continuu tratament as dorii sa stiu daca inaintea semnarii contractului de intretinere ar fi trebuit sa se faca sau nu o expertiza legala care sa certifice faptul ca dinsii erau in deplinatatea facultatilor mentale in momentul semnarii acelui act. Daca acel certificat medico-legal ar fi fost obligatorie dar nu s-a invocat care este impactul asupra contractului? Schimba sau nu situatia faptul ca in contractul de intretinere dinsii au iindicat ca nu solicita asistenta de partea autoritatilor tutelare pentru semnarea acestui act? Schimba sau nu situatia faptul ca familia X stia foarte clar ca batrini au probleme mentale (in urma cu citeva luni au cistigat chiar un proces intentat de batrini prin care batrinii cereau inapoi niste bani imprumutati familiei X iar acestia din urma invocind inceputul de dementa al unchiului au afirmat ca ei au restitui deja banii dar ca batrinii nu-si mai amintesc de acest lucru. ) ? Deci familia X era constienta de faptul ca unchiul avea probleme cu dementa iar acuma beneficiaza de acel contract fara ca cineva sa poata sa zica ca batrinii au inteles ce au semnat… De fapt e clar ca nu au inteles prea mare lucru dat fiind faptul ca dinsii platesc lunar familiei X o suma de bani consistenta pt lucruri/servicii care sint trecute in contract ca fiind obligatoriu a fi furnizate din partea familiei X .
  Multumesc frumos pt ajutor.

 353. Sanbal, certificatul medico-legal nu este obligatoriu dar este necesar pentru a face ulterior dovada ca la momentul semnarii contractului, intretinatorul era in deplinatatea facultatilor mintale, in eventualitatea unui proces. Daca cineva contesta contractul dupa decesul intretinatorului, are toate sansele sa-l anuleze in instanta.

 354. Buna ziua! Cunosc un batrin care sa dat in intretinere.si este rau tratat.in sensul ca nu prea este hranit.si mai mult mai este si batut.cu propria carja daca se scapa pe el.As dori detalii unde pot sa-ma interesez.pt ai usura batrinetea.si de a fi trimis la un azil.Specific ca batrinul a lucrat in cadrul armatei.deci are o pensie onorabila!.Va multumesc!!!!

 355. Buna seara, am nevoie de un sfat..in urma unui divorț si a „impartelii”unui apartament am primit 40000 de lei si împreună cu fiul meu, ne-am mutat in casa parintilor,unde a inceput tatal cu” dam sa imi iau dvd auto,combina muzicala,aparat foto,bormasina,etc…) bani de care mama nu a stiut,dar pe care eu i-am notat. ..! Intre timp parintii s-au hotărât sa vanda casa,sa imi completeze mie sa imi iau un apartament(din banuti se cam dusesera aprox 10000 lei)…asta in 2003.dupa trei ani au reusit sa vanda casa,mi-au completat mie 1 miliard la apartament plus banii de acte (bani de acte cu imprumut)si pe care i-am inapoiat… in total apartament cu tot cu acte 135000 (un miliard trei sute cinci zeci) noi suntem 2 surori…casatorita si ea atunci si acum. Cumnatul meu cand a vazut ca mie mi-au dat un miliard,a batut-o frumusel pe sora-mea,a scos-o noaptea-n strada cu fetita cu tot-cam trei ani avea…si pana nu-i da si ei tata 5000 de euro sa isi cumpere passatul pe care tatal lui voia sa il vanda si ii mai trebuiau 5000de euro-nu mai are ce cauta inapoi la el ! A doua zi puse tatal meu mana si ii dadu surorii mele cei 5000 de euro sa ii dea sotului sa isi i-a masina…au gasit si parintii mei o casuta la vreo 10 km de Craiova, o mai aranjara..se mutara ,asta prin 2006 cam odata cu apartamentul luat mie..eee,trecu timpul si dupa vreo cativa ani cum ne-cum tata se imbolnavi (cancer in gat) si in 2 luni de zile a fost dus…eu dintr-o relatie,mai am un baietel lycru care i-a”ingrozit pe ai mei mai ales pe mama” „sari cumnatul meu cu bani la înmormântare (bani pe care mama i-a dat inapoi (sau cel putin asa zice ea…jale mare,mama de „dadea de ceasul mortii” ca nu are bani de succesiune. .asta e! Pe 3 aug 2011 a murit tatal meu! Sora sta la bloc in 3 camere,ea,sotul si fiica lor,-eu la casa la marginea orașului in 2 camere,cu sotul,cel mic si din cand in cand si baiatul cel mare. Ca mama avea pensie mica,bani sa incalzeasca cu gaze-nu,bani de lemne nu-atunci o liaram la noi 3 ierni la rand…asta inseamna 2011-2014 ! In februarie /începutul lui martie ne certam pe nu stiu ce si scapa mama”porumbelul”cum ca in timp ce traia tata,i-au facut contract de vânzare cumpărare cu clauza de intretinere surorii si cumnatului meu!!! Lucru de care eu habar nu aveam…si dupa ce statuse trei ierni la noi,iar cei care trebuia sa o intretina erau bine merci! Nici atunci,nici acum NU am vazut un colt la acel act,au „uitat unde e,la ce notar a fost făcut si nici nu il mai găsesc)… ???iarna lui 2014/2015 mama o petrecu la o prietena in apartament,aceasta fiind plecata la Constanta unde are copii,si trebuint sa pateasca la intretinere min o persoana a”cantinat-o” pe mama in apartament si ii trimitea bani sa plateasca intretinerea si ce mai era! Cei care trebuia sa o intretina erau liniștiți. Iarna 2015/2016,mama statu 2 saptamani la sora mea,restul pe la prietene.. ca se „vaita”la lume ca nu-i comvine,si cate si mai cate-e alta poveste! Acum 3 saptamani,cum nu stiu vandura casa mamei de la Isalnita,si cumpara apartament tot pe numele lor (sora si cumnat),daaar „sa vin si eu sa dau declaratie la notar ca renunt la drepturi si ca le cedez surorii” ,si cat pe ce sa il puna mama si pe cumnat sa semneze aceeasi declaratie-nu i-a iesit! Eu am CI expirata si e la schimbat 😀 ,facura ce facura si semnara actele la apartament. Ce sanse am sa vad si eu actul ca care l-ar fi facut parintii cand traia si tata,pentru ca ei nu vor sa imi arate nimic! Nu au intretinut-o,,nu i-au luat medicamente,nu i-au asigurat nimic din ceea ce inseamna întreținere, am înregistrari in acest sens. .. exista vreo sansa sa fac dovada ca de fapt acel act este o donatie deghizata si nu un act de vânzare cumpărare cu clauza? Nu exista nici un cont in care parintii sa fi primit banii pe vanzarea case,e scris doar in act banuiesc…dar vreo divada ca au primit banii pentru vanzarea case slabe sanse..iar la notar stiri ca toti au un barem si pun pretul minim pe zona…ca taxele sa fie cat mai mici! Ce sanse am intr-un proces,care sunt pasii de urmat si de unde trebuie sa incep. Deja mama”a trecut la amenintari” si clar nu vor recunoaste nici unul nimic !!! Daca eu nu am acte,doar o copie de certificat de deces al tatalui,iar restul doar inregistari audio,exista vreo sansa de demonstrare a „donatiei deghizate”sau nu?
  In cazul acelui act de vânzare cumpărare cu clauza de intretinere,aveau dreptul sa vanda imobilul?erau proprietari de drept,sau intrau in posesia imobilului doar dupa decesul ultimului parinte?
  Multumesc anticipat!

 356. Laura Diac, puteti face o sesizare la Serviciul de Protectie si Asistenta Sociala din zona in care batranul isi are domiciliul sau, daca puteti discuta cu el, intrebati-l daca nu doreste sa rezilieze contractul pentru rele tratamente si/sau nerespectarea contractului. Numai dumnealui are acest drept pe timpul vietii sale. In acest ultim caz se inainteaza o actiune in instanta.

 357. Contractul de intretinere cu uzufruct dupa deces poate fi atacat de copilul unic mostenitor si in ce conditii?va rog raspuns

 358. Buna seara.am primit un o casa si teren aferent de la bunicii soțului pin contract cu clauze.am o întrebare:daca unul din bunici moare ,celalalt poate răsturna contractul?ast răspuns,mulțumesc.

 359. Buna. E posibila rezilierea contractului de intretinere cu uzufruct viager de catre debitor? Daca persoana intretinuta nu este de acord cu rezilierea, iar debitorul nu doreste sa ii fie restituit nimic din suma totala investita pana acum in persoana intretinuta (din 2003 pana in prezent), este nevoie de prezentare in instanta? De asemenea, cum se calculeaza costurile de reziliere in acest caz? E un anumit procent din valoarea imobilului? Nu gasesc nicaieri raspuns la situatia aceasta, toate cazurile implica persoana intretinuta care doreste rezilierea si nu vice-versa. Multumesc anticipat!

 360. Bună ziua, ma aflu intr-o situatie tare neplacuta sper sa ma ajutati ! Parintii mei au facut contract de intretinere cu uzufruct, mama a decedat de curand si am ramas cu tata care e imobilizat pe pat, tata din prima căsătorie are o fata care nu la cautat numai din hasti in pasti iar acuma dupa decesul mamei mele a aparut ca vrea parte din tot ce mi-a lasat parinti mie. Eu vreau sa il duc pe tata intru centru pentru varsnici unde sa fie bine ingrijit, eu intreb poate sa ma de-a in judecata fiica tatalui si sa castige? Costurile si tot de ce mai are nevoie le suport din surse propri. Va rog sa imi raspundeti

 361. Laura, contractul de întreţinere cu uzufruct viager se poate rezilia şi de debitor dacă acesta consideră imposibilă continuarea lui din motivele existente în cauză.

  Contractul de întreţinere – Art. 2263 Cod Civil: Încetarea contractului de întreţinere
  (1) Contractul de întreţinere încheiat pe durată determinată încetează la expirarea acestei durate, cu excepţia cazului în care creditorul întreţinerii decedează mai devreme.
  (2) Atunci când comportamentul celeilalte părţi face imposibilă executarea contractului în condiţii conforme bunelor moravuri, cel interesat poate cere rezoluţiunea.
  (3) În cazul prevăzut la alin. (2), precum şi atunci când se întemeiază pe neexecutarea fără justificare a obligaţiei de întreţinere, rezoluţiunea nu poate fi pronunţată decât de instanţă, dispoziţiile Art. 1552 nefiind aplicabile. Orice clauză contrară este considerată nescrisă.
  (4) Dacă rezoluţiunea a fost cerută pentru unul dintre motivele prevăzute la alin. (2) sau (3), oferta de întreţinere făcută de debitorul pârât după introducerea acţiunii nu poate împiedica rezoluţiunea contractului.
  (5) În cazul în care rezoluţiunea se pronunţă pentru unul dintre motivele prevăzute la alin. (2) sau (3), debitorul în culpă nu poate obţine restituirea prestaţiilor de întreţinere deja executate.
  (6) Dreptul la acţiunea în rezoluţiune se transmite moştenitorilor.
  (7) Rezoluţiunea contractului de întreţinere nu se poate cere pentru motivele prevăzute la art. 2.261 alin. (1).

  Dacă creditorul nu doreşte rezilierea, singura variantă este calea instanţei. Taxă timbru judiciar: 3% din valoarea imobilului plus alte sume funcţie de câte capete de cerere are acţiunea.

 362. Lucreţia, conform legii civile, sora ta vitregă are aceleaşi drepturi ca şi tine asupra proprietăţii, doar că aceasta, în speţă, nu poate pretinde nimic deoarece tu eşti deja debitoare în contractul de intretinere cu uzufruct viager încheiat cu părinţii tăi, anterior decesului mamei tale.
  Dacă tatăl tău, pe timpul vieţii sale, nu solicită instanţei rezilierea contractului, după decesul dumnealui, devii proprietar in drept şi în fapt.

 363. Buna dimineata! Soacra mea a lasat prin testament (Probabil ca e vanzare-cumparare cu uzufruct) imobilul ei celor doi nepoti ai dansei rezultati din prima casatorie a sotului meu. Sotul meu nu a fost de accord ca sa fie exclus de la mostenire copilul nostru. S-a inteles cu cei doi ca vor renunta la testament cand se va face succesiunea si vor trece apartamentul pe sotul, ca mai apoi sa -l mosteneasca toti trei.A trecut un an si jumatete. Succesiunea n a fost facuta. Cei doi se pare ca refuza sa renunte . Ei locuiesc in Germania de 20 de aniInvoca ca n au timp sa mearga la ambasada sa dea declaratie. Sotul meu ar trebui sa faca succesiunea ca sa vada exact cum e testamentul si apoi prin instanta sa si revendice dreptul de mostenitor direct? Are vreo sansa? Multumesc!

 364. @ Vali, având în vedere că nu cunoaşteţi exact realitatea juridică a imobilului, pot da câteva explicaţii.
  Atenţie: una este testamentul, alta este contractul de vânzare-cumpărare cu uzufruct viager.

  Dacă soacra a încheiat cu nepoţii ei un contract de vânzare-cumpărare cu uzufruct viager, e bine de ştiut că acesta nu include automat şi obligaţia de întreţinere!
  Excepţie: dacă în contractul de vânzare-cumpărare este inclusă expres clauza de întreţinere, pe o perioadă determinată sau pe toată perioada vieţii vânzătorului!

  Dacă prin contractul de vânzare-cumpărare s-a constituit dreptul de uzufruct, cumpărătorii (nepoţii) au dreptul de a folosi bunul ca şi cum ar fi adevăraţi proprietari (pot face acte de conservare, administrare şi dispoziţie – vânzare) şi pot culege fructele (chiria, de exemplu). Dacă uzufructul viager a fost instituit pe durata vieţii vânzătorului, odată cu decesul acestuia, nepoţii devin proprietari de plin drept ai imobilului, nefiind necesară deschiderea succesiunii, problema se rezolvă la OCPI.

  Dacă vânzătorul (soacra) a dorit să obţină de la cumpărători (nepoţi) şi o întreţinere lunară, atunci în contractul de vânzare-cumpărare s-a introdus şi clauza de întreţinere, urmând a fi prestată fie prin plata unei sume de bani lunare, fie prin procurarea de alimente, medicamente, îmbrăcăminte sau prin prestarea activităţilor gospodăreşti. Dacă în timpul vieţii, vânzătorul nu a denunţat contractul pentru neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a clauzelor, după decesul acestuia, cumpărătorii devin proprietari de plin drept. Nici în acest caz nu se deschide vreo succesiune, problema se rezolvă la OCPI.

  Dacă soacra a lăsat prin testament imobilul (nuda proprietate) nepoţilor şi uzufructul fiului ei (soţul), fără a fi încheiat anterior vreun contract de vânzare-cumpărare, se deschide succesiunea iar notarul va redacta noul act de proprietate în care va include clauza de uzufruct în favoarea soţului dvs. În cazul în care durata uzufructului nu a fost determinată, ea nu poate fi mai mare de 30 de ani (art.708 Cod Civil).

Opinia ta

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s