393 comentarii la “Concediul paternal si concediul pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani

 1. @octav

  cine are nevoie de aceste informatii, le gaseste si la mine. de aia le-am si postat. stiu ca multi vor sa cunoasca mai multe detalii despre proceduri si conditii necesare in obtinerea celor doua concedii.

 2. va rog daca puteti sa=mi raspundeti la urmatoarea problema:
  sunt insarcinata in 27 saptamani, si fabrica unde lucrez se inchide. Daca ma da in somaj voi mai putea beneficia de concediu pt. ingrijirea copilului?. DAca m=iar da din saptamana 28 concediu prenatal, si fabrica se inchide nu poate sa-mi dea statul concediul prenatal?
  Multumesc celui ce-mi raspunde.

 3. @Florentina

  Art. 60 alin. 1 din Codul Muncii (Legea 53/2003 – cu modificarile ulterioare) reglementeaza interdictia concedierii femeii insarcinate.

  Pe cale de exceptie, alin. 2 al aceluiasi text de lege stipuleaza: „2) Prevederile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii„.

  Pentru a beneficia de indemnizatia pentru CIC trebuie ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului, sa fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal. In calculul celor 12 luni intra si perioada in care ati beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii.

  OUG nr.158/ 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate prevede la art. 32 urmatoarele:
  (1) In cazul in care, potrivit legii, angajatorul isi suspenda temporar activitatea sau activitatea acestuia inceteaza prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciara, lichidare judiciara, faliment sau prin orice alta modalitate prevazuta de lege, drepturile prevazute la art. 2 alin. 1 (indemnizatia de maternitate in cazul dvs.), care s-au nascut anterior ivirii acestor situatii, se achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de catre casele de asigurari de sanatate.

  In cazul falimentului, anagajtorul este obligat sa anunte situatia salariatiilor , adica cea referitoare la incetarea CIM . Odata cu carnetul de munca angajatorul elibereaza ( la cerere) si alte adeverinte care fac dovada salariului, vechimii, plata CAS,CASS, somaj etc.

  Va recomand sa obtineti adeverintele tip necesare atat pentru dosarul indemnizatiei CIC cat si pentru dosarul de somaj si solicitati completarea lor. Plata concediului de maternitate se face de catre casa de sanatate. In cazul in care societatea intra in faliment, se numeste un judecator sindic sau un lichidator care se vor ocupa de administrarea firmei, inclusiv de eliberarea tuturor actelor necesare in vederea obtinerii CIC.

 4. va rog mult daca stie cineva sau daca a fost in situatia mea sa imi raspunda si mie.eu nu lucrez sunt casnica sotul meu lucreaza si face 12 luni chiar aproape de nastere
  1 daca nasc mai devreme sa faca el un an mai poate beneficia el de concediu
  2 eu trebui sa fiu angajata ca sa ii de a lui concediu
  3 trebui sa asteptam 43 de zile ca sa depunem cererea daca eu nu lucrez
  va rog mult daca stie cineva sa imi trimita si mie raspunsul va multumesc

 5. @ cristina

  1. Conform prevederilor legii, sotul tau are dreptul la concediu pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani NUMAI daca anterior nasterii copilului a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit (angajat, activitati independente etc) timp de 12 luni; oricare dintre parintii firesti ai copilului poate fi beneficiar al CIC daca indeplineste conditiile legii. Un parinte care a avut o intrerupere de aproximativ 2 luni pe cartea de munca, inainte de a se naste copilul, chiar daca a lucrat mai multi ani consecutiv si a platit impozitele aferente catre stat, nu are dreptul la CIC, respectiv la plata indemnizatiei de maternitate. In cele 12 luni anterioare conditionate de lege beneficiarului CIC este inclusa si perioada de somaj (unde e cazul).

  2. el poate beneficia de concediu pentru ingrijirea copilului (CIC) oricand pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului. dreptul la CIC se naste odata cu nasterea copilului. nu conteaza ca tu esti casnica sau angajata;

  3. cererea se depune in primele 60 de zile de la nasterea copilului daca doresti sa primesti indemnizatia din acel moment. primariile sunt obligate sa solutioneze cererea in termen de 15 zile de la depunere.

 6. salutari tuturor! am si eu o intrebare.Daca am lucrat 1 an de zile si acum beneficiez de somaj de o luna de zile,daca raman insarcinata pot beneficia de cei doi ani de concediu platit pt cresterea copilului? va multumesc anticipat

 7. @ lavinia

  nu conteaza daca ai lucrat 1 an de zile inainte. puteai lucra si 15 ani. important este daca inainte de a naste copilul ai avut 1 an vechime neintrerupta in munca sau cumulezi acel an cu ajutorul de somaj! daca nu indeplinesti aceste conditii, nu beneficiezi de CIC. in speta ta, indeplinesti conditiile!

  Informatii suplimentare despre somaj – aici

 8. mai mult decat anul dinainte pe care l-am specificat ma intereseaza daca pot beneficia de cei 2 ani de concediu platit aflandu-ma in somaj.cum se cumuleaza cu somajul? cum e legea exact?ca nu am inteles prea bine.scuze daca nu am explicat prea bine.multumesc

 9. buna ziua,
  intrebarea mea este: sunt in concediu de ingrijire copil, firma la care am fost angajata a intrat in procedura de faliment, am fost chemata sa mi se inchida contractul de munca. cu ce articol mi se va inchide contractul de munca in acest caz si daca imi mai primesc bani alocati pentru crestere copil?
  va multumesc anticipat!
  cristina

 10. @ cristina

  daca citeai comentariile la articol, gaseai printre ele si raspunsul care te intereseaza, adica al-l 4-lea, cel scris pt Florentina.

 11. Am si eu o intrebare?
  Venitul obtinut din indemnizatia pentru concediul prenatal intra la calculuil indemnizatiei pentru cresterea copilului?

 12. saluatre … cum se completeaza in carnetul de munca in cazul persoanei care intra in CIC?

 13. dragilor
  am si eu o intrebare
  insarcinata 5 saptamani,angajata cu JUMA DE NORMA,continuitate din 2005
  mai deneficiez de cei 600 ron oare?

 14. avem urmatorul caz:
  mama a reinceput serviciul cand bebelusul avea 7 luni, s-a angajat o bona. tatal a ramas fara serviciu cand bebelusul are 1 an, astfel ca bona nu a mai putut fi tinuta. Poate tatal sa beneficieze de indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani?

 15. @ genu

  tatal trebuia sa-si depuna cererea de CIC inainte de a fi disponibilizat sau in timpul perioadei de somaj.

  CIC se acorda, la cerere, oricaruia dintre parintii copilului daca o perioada de 12 luni neintrerupte in ultimul an, anterior datei nasterii copilului, a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit. In calculul celor 12 luni conditionate la CIC intra inclusiv perioada de somaj.

 16. Am si eu o problema .Sotia este casnica si a nascut in ianuarie un baiat.Patronul la care lucrez nu vrea sa-mi acorde concediul pt cresterea copilului motivand ca nu este in politica firmei sa acorde C.C.C-ul la tatici,amenintandu-ma ca nu am bani sa ma judec cu el. Ce as putea sa fac in aceasta situatie. Va rog sa-mi raspundeti la aceasta intrebare cum ma pot descurca. Daca pot lua concediul de crestere al copilului.:|:|:|

 17. @ sile

  1. Trebuie sa depui o cerere scrisa prin care soliciti acordarea concediului pentru cresterea si ingrijirea copilului (CIC).
  2. Patronul, in principiu, nu are dreptul sa refuze cererea de CIC fiind un drept personal al parintilor beneficiari rezultat dintr-un act normativ!!! In cazul in care angajatorul refuza sa-si dea acordul pentru CIC, trebuie sa semneze si sa stampileze cererea solutionata printr-un refuz. Este irelevanta motivatia refuzului sau! Nu angajatorul plateste indemnizatia CIC! Conform art. 19 din OUG 148/2005 modif. „Fondurile necesare platii drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, cheltuielile administrative, precum si cele de transmitere a drepturilor se asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.”
  3. Refuzul angajatorului echivaleaza cu obstructionarea obtinerii unui drept reglementat de lege al carui beneficiar esti, situatie care impune deschiderea unui proces impotriva acestuia – sectia litigii de munca, cu obiectul „obligatia de a face”. Procesul – in mod normal – se judeca cu celeritate (rapid). Actiunea este scutita de taxa judiciara de timbru!!! Mult succes!

 18. Buna,

  Am si eu o intrebare daca intru in CIC si ma reintorc la munca dupa 6 luni si se decide desfintarea postului dupa reintoarcere pot sa mai intru in CIC sau intru in somaj si apoi CIC.

  In cazul in care intru in somaj si apoi CIc mai beneficiez de 85 din salariu

  multumesc foarte mult

 19. @ mariana

  1. da, CIC se poate intrerupe oricand si poti reintra in CIC, reluand toata procedura initiala cu depunerea dosarului la primarie. in cazul tau insa, intri initial in somaj, apoi in CIC!
  2. da, recalculat insa la noile venituri.

 20. Buna ziua,
  sper sa ma puteti ajuta:
  1.Daca un salariat a beneficiat de 2 ani de CIC si doreste sa isi prelungeasca concediul cu inca 1 an, dar nu s-a solutionat cererea pana in ultima zi de CIC, care sunt consecintel?
  2.Daca se intoarce la munca si in decurs de o saptamana se solutioneaza cererea de prelungire….se poate intoarce in concediu?
  3.Daca in momentul terminarii CIC, salariatul nu se intoarce la munca sub pretextul cererii de prelungire a CIC(nesolutionate), angajatorul poate desface contrctul de munca? daca da, sub incidenta carui articol?
  Multumesc anticipat!

 21. @ flo

  1. depinde de motivul prelungirii (copil cu handicap, nasterea celui de-al 2lea copil) iar consecintele sunt: reluarea activitatii (reintoarcere la vechiul loc de munca);
  2. da.
  3. da, angajatorul poate desface CIM pentru absente nemotivate, conf.art.61 lit.”a” din Codul Muncii, nebeneficiind de somaj!

 22. @ anonim

  Carnetul de munca – in cazul interventiei CIC – se incheie astfel: suspendare CIM conf.art.51 lit.”a” Codul muncii in baza dispozitiei de suspendare inregistrata la ITM si la nr.curent urmator se completeaza „beneficiar al CIC conf.legii 257/2008”

 23. Exista o prevedere legala, prin care se pot acorda simultan doua concedii de ingrijire copil? Precizez ca nu sunt gemeni. Primul copil va avea 1 an si 7 luni la data nasterii celui de-al doilea copil. Se intrerupe primul concediul? Pot fi acordate simultan, pana ajunge primul copil la varsta de 2 ani? Multumesc anticipat.

 24. @ Andreea

  nu poti avea simultan doua CIC-uri. faci intrerupere CIC pt primul copil si incepi al doilea CIC pentru celalalt bebe. Poti beneficia de CIC complet pt primul copil, dar asta inseamna ca il reduci pe-al doilea CIC pt ca primul copil avea deja 1,7 ani.

 25. Buna ziua,
  Am si eu o intrebare legata de CIC. Sotia mea s-a reintors la lucru dupa ce fiul nostru a implinit 6 luni. Dupa ce ea s-a intors la lucru situatia la locul meu (tatal) de munca s-a inrautatit considerabil si am decis ca voi depune eu o cerere pentru CIC, insa angajatorul nu ca-mi refuza, ci ma ignora legat de aceasta cerere, ne luand-o in seama.
  1. Ce este de facut intr-un astfel de caz ?
  2. Daca reusesc sa ajung la liman cu concediul, veniturile din ce perioada vor fi luate in considerare, cele de dinainte de a se naste copilul sau din momentul depunerii cererii.

  multumesc anticipat pt orice fel de raspuns.

 26. Buna,

  Va multumesc anticipat pentru un raspuns ref situatia prezentata. Sot si sotie au 2 copii: un copil de 1.6 ani si un copil de 1 luna. Sotia este in CIC pentru primul copil de 1.6 ani si sotul lucreaza si are o vechime neintrerupta de 12 luni anterioare nasterii copilului dar in acest moment compania la care lucreaza face restructurari. Este posibil ca tatal sa intre in CIC pentru al doilea copil in timp ce mama este in CIC pentru primul?

 27. @ magnum

  am mai raspuns la aceasta intrebare. citeste mai sus.

  @ Alex
  nu beneficiaza nimeni de 2 CIC-uri simultan. se intrerupe unul si se incepe cel de-al 2-lea.

 28. sunt in CIC pana pe 08.08.2009 si sunt insarcinata cu cel de-al doilea copil, urmand sa nasc la sfarsitul lunii august 2009. ce concediu sau ce trebuie sa fac in aceasta perioada de 2 sau 3 saptamani?

 29. @ steluta

  poti intra doar in postnatal (pt bebe1) si apoi in CIC2, daca:

  intrebarea 1: ai anutat angajatorul despre starea ta de graviditate? angajatorul trebuie anuntat printr-o cerere scrisa de mamica prin care declara starea de graviditate, anexeaza certificatul medical eliberat de medicul specialist sau de familie. Angajatorul trebuie sa semneze de luare la cunostinta, s-o inregistreze cu data si nr.de intrare. Angajatorul are obligatia de a pastra confidentialitatea starii de graviditate a angajatei.

  intrebarea 2: ti-ai luat tot postnatalul (adica cele 126 de zile pentru bebe1)? daca nu, poti sa-l iei acum tot sau restul ramas neefectuat (depinde in ce situatie esti). Iti doresc nastere usoara si multa, multa sanatate tuturor.

  OU nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate prevede astfel:

  Concediul şi indemnizaţia de maternitate

  Art. 23. – (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.

  (2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora.

  (3) În situaţiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
  Art. 24. – (1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.

  (2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.

 30. am vorbit si cu angajatorul care imi spune ca din 09.08.2009 ar trbui sa fac o cerere de reangajare si sa duc CM pana ce nasc si in momentul nasterii sa duc CM pentru 42 de zile(lauzie).e bine asa?dar daca nasc mai repede pe 07.08.09?

 31. @ steluta

  da, e bine si asa. odata cu cererea de reangajare iti depui si CM pentru cele 42 de zile de prenatal, astfel ca nu ai de ce sa faci o zi de serviciu. cererea totusi cred ca ar fi mai bine s-o depui cu nr.de inregistrare inainte de 09.08. dar sa specifici in ea ca soliciti reangajare incepand cu data de 09.08.

 32. multumesc frumos pentru informatii.am sa depun luni cererea dar concediul o sa-l depun in momentul in care nasc, ca sa stie exact pe ce perioada mi-l acorda si pe urma il continui cu CM de lauzie(42 de zile).deci din cate am inteles eu nu e nevoie de 126 de zile de concediu.

 33. @ steluta

  nu, 126 de zile sunt de toate, dar daca vrei sa intri in prenatal este obligatoriu este sa iei minim 42 inainte de CIC, restul le recuperezi la final, cand termini CIC2.

 34. daca imi fac deja cererea de reangajare si nasc mai devreme de 08.08.2009 ce se intampla cu acea cerere inregistrata?

 35. @ steluta

  cererea ramane inregistrata iar tu beneficiezi de CIC2. nu mai poti intra in prenatal deoarece acesta se ia inainte de nastere. dupa CIC1 poti intra in concediu de lauzie, in cazul in care inca nu l-ai efectuat.

 36. buna ziua, legat de cele discutate mai sus, am un baietel de 1 an si 9 luni si altul de o luna. intrebarea mea este daca la calculul cic2 se vor lua in considerare indemnizatiile lunare primite pentru cic1 in ultimele 12 luni anterioare nasterii bebe2 (adica 6 luni din 2008 x 600 lei si urmatoarele 6 luni cu 85% din salariu).fac precizarea ca bebe2 este nascut pe 30.06.2009.

 37. sunt in CIC din 17 10 2007 . am iucrat in inv ca suplinitor calificat ,acum am luat titulatura si as vrea sa ma intorc la 1 09 la lucru ,pt a avea an sc intreg . ce trebuie sa fac . pt a ma intoarce mai repede la servici? va multumesc

 38. cand pot intra in paternitate?este obligatoriu dupa concediul sotiei de post natal(126 zile)?

 39. @ zaharia

  daca citeai cu atentie articolul ai fi aflat raspunsul la intrebare, insa tu ai preferat sa citesti probabil doar titlul si ai scris repede intrebarea. 😦

  ca sa te scutesc de alte eforturi, citeste extrasul din articol:

  „Concediul paternal se acordã, la cerere, tatãlui, în primele 8 sãptãmâni de la nasterea copilului, dovada fiind certificatul de nastere al copilului, din care rezultã calitatea de tatã natural. Titularul dreptului la concediu paternal este tatãl copilului nou-nãscut, care participã efectiv la îngrijirea acestuia, indiferent dacã copilul este nãscut din cãsãtorie sau din afara cãsãtoriei.”

 40. Vreau sa ma intorc la servici din cic mai beneficiez de alocatia copilului?si cat din indemnizatie?Multumesc

 41. @ loredana

  alocatia de stat acordata copilului nu este conditionata de cic. o primeste orice copil care are varsta cuprinsa intre 2-18 ani. la indemnizatia pt cic nu mai ai dreptul odata ce te reangajezi, insa ai dreptul la plata stimulentului financiar pentru cresterea copilului pana la 2 ani (formular aici) – in valoare de 100 lei.

 42. Buna seara,

  foarte interesant forum.

  Intrebarea mea ar fi: E rentabil sa intru in concediu de ingrijire copil pana la 2 ani (ca tata) in locul sotiei (care are un salariu mult mai mic). Cum calculez cati bani voi lua?

  Multumesc.

 43. @ octavian

  calculul indemnizatiei de CIC: 85% din media veniturilor realizate (impozitate) in ultimele 12 luni din salariul avut anterior nasterii copilului, cu conditia ca cele 12 luni lucrate sa nu fi fost intrerupte nici o zi (exceptand concediile de odihna sau medicale). avand in vedere ca salariul tau e mai mare, este mai rentabil, dar merita? pe vremurile astea de criza, renunti la servici 2 ani?

 44. Multumesc pentru raspuns. Ma gandeam sa stau eu cu baiatul un an si mama un an, mai ales ca mama are un program mai mic de lucru. Nu cred ca mi-e foarte clar cu calculul venitului….Fac media a 12 salarii brute (sau nete?) si inmultesc cu 85%? Scuze daca e la mintea cocosului….poate ma luminati un pic…. Multumesc din nou.

 45. merci,pentru raspuns si apropo e mai bine sa intri in ma/paternitate stai acasa si iei tot cam atat si daca vrei mai faci pe langa un ban si iti tii sotia acasa daca are un salariu mai mic.

 46. Salut,

  In cazul in care sunt in CIC si as dori sa intrerup deoarece am gasit un alt job mai bine platit/fain la un alt angajator, ce trebuie sa fac? pot sa-mi depun demisia la firma de unde am plecat in cic fara sa ma intorc la ei ?

 47. @ magnum

  da, poti intrerupe cic dar trebuie sa anunti angajatorul despre intentia ta de a renunta la acel job deoarece in perioada cic-ului contractul tau de munca este suspendat si NU desfacut! abia dupa demisie/concediere firma (prin ITM) iti va opera in CM incetarea relatiilor de munca.

 48. buna seara!Sunt in CIC si am hotarat sa ma intorc la servici mai repede.In cazul in care din anumite motive doresc sa ma reintorc in CIC, cum se va calcula indemnizatia de crestere a copilului?Se vor lua in calcul lunile pe care le-am lucrat in aceasta intrerupere plus cele dinaintea CIC, sau voi primi 85% din suma primita ca indemnizatie de crestere a copilului?
  Multumesc

 49. @ blank

  art. 10 din OUG 158/2005

  (1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.

 50. pentru al treilea copil mai beneficiez de concediul de ingrijire al copilului pana la 2 ani? Primul copil are 16 ani, al doilea 11 ani deci nu se pune problema de o continuitate a CIC-ului.

 51. #1.
  Sotia este in CIC de ~8 luni (avem un bebe de ~10 luni) si am aflat sa este din nou insarcinata. Deci probabil va naste al doilea copil cand primul bebe va avea 19 luni si va fi in CIC de 17 luni.
  Sa inteleg ca cele 7 luni ramase din CIC1 va beneficia de aceeasi indemnizatie ca acum, dupa care va intra in CIC2 si va beneficia de 85% din cat are acum? Adica 85% din 85% din venitul ei dinainte de nasterea primului copil? Adica 72%?

  #2. Eu (adica tatal) am venituri ca angajat si ca PFA in acelasi timp. Daca ar fi sa intru eu in concediu de crestere al copilului pentru al doilea bebe, se iau in calcul si veniturile pe PFA pentru calculul indemnizatiei?

  Merci

 52. @ smartdev

  1. pt CIC2 va beneficia de 85% din veniturile obtinute inainte de nasterea celui de-al doilea copil – acestea neinsemnand indemnizatia primita pt CIC1. baza de calcul fiind veniturile sotiei obtinute inainte de a intra in CIC1.

  2. da, daca platiti impozitele, caz in care veniturile obtinute ca angajat si PFA se cumuleaza, devenind baza de calcul pentru indemnizatia CIC.

 53. Am depus dosarul pt. CIC de 1 luna si jumatate (eu=mama); inca nu am primit raspunsul legat de aceasta indemnizatie, implicit nici banii (am fost anuntata ca va dura 2-3 luni pana voi primi raspunsul, respectiv prima plata). Doresc sa va adresez urmatoarele intrebari:
  1. tatal legitim al copilului (mentionez ca nu suntem casatoriti, insa copilul il crestem impreuna) poate solicita la acest moment indemnizatia pt.CIC? sau trebuie sa asteptam sa primesc eu un raspuns mai intai?
  2. pentru acest lucru constituie o conditie obligatorie ca eu sa ma intorc la munnca sau este suficient sa intocmesc o cerere scrisa prin care sa mentionez faptul ca sunt de acord ca tatal sa beneficieze de aceasta indemnizatie in locul meu?
  3. tatal poate solicita aceasta indemnizatie doar in perioada in care este sub contract permanent de munca sau poate anunta angajatorul despre intentiile lui si in peioada in care ar fi in preaviz dintr-un anume motiv? din discutiile de mai sus am inteles ca daca contractul de munca ar fi finalizat nu ar mai putea depune un dosar aferent indemnizatiei de CIC – am inteles corect?
  4. in speta mea tatal are vechime la ultimul loc de munca de mai bine de 3 ani, fara intrerupere, fiind sub contract de munca permanent si la acest moment; ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului are venituri constante, urmatoarele 2 luni dupa nastere are acelasi venit lunar, urmand ca a 3-a luna dupa nastere venitul sa se diminueze – aceasta fiind de altfel ultima luna pana la momentul unei eventuale solicitari pt. CIC; ce luni vor constitui baza de calcul pt. stabilirea indemnizatiei de CIC: ultimele 12 luni pana la nasterea copilului sau ultimele 12 pana la momentul solicitarii acestuia de a intra in CIC?
  5. tatal va beneficia la fel ca si in cazul mamei de 85% din net sau va fi vorba de o suma mai mica?
  6. exista vreun risc d.p.d.v. legislativ ca indemnizatia astfel stabilita pt.tata sa sufere modificari pe parcursul concediului CIC (pana la varsta de 2 ani a copilului)?

  Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!!!

 54. @ ileana

  1. tatal copilului poate solicita intrarea in CIC (fiind tatal natural) dar trebuie sa depuna personal un nou dosar la primarie. indemnizatia de CIC nu se poate incasa prin delegatie/transfer de la un parinte la altul!
  2. daca tatal depune dosarul, tu trebuie sa-ti faci o cerere de reangajare, insa dupa ce primesti raspunsul de la primarie, pentru ca mai intai esti obligata sa depui acolo o cerere de intrerupere CIC.
  3. tatal poate depune dosarul de CIC in perioada in care se afla sub un CIM sau in somaj!
  4. Cuantumul lunar al indemnizatiei este de 85% din media veniturilor lunare din ultimele 12 luni anterioare intrarii in CIC.
  5. 85% din venitul net pe ultimele 12 luni.
  6. legislatia noastra nu este predictibila.

 55. Acest lucru inseamna ca pana nu primesc eu raspunsul de la primarie tatal nu poate depune dosarul pt.CIC? nu se poate nici in situatia in care eu as depune o cerere scrisa de a iesi din CIC inainte de a primi raspunsul de la primarie?!?

 56. buna ziua,am urmatoarea intrebare.din octombrie anul trecut am carte de munca la o societate.din luna iunie pana in octombrie am lucrat in regim de colaborare la o firma care mi-a retinut si virat obligatiile. In luna mai 2009 am nascut. Beneficiez de CIC?

 57. @ genu

  tatal trebuia sa-si depuna cererea de CIC inainte de a fi disponibilizat sau in timpul perioadei de somaj.
  CIC se acorda, la cerere, oricaruia dintre parintii copilului daca o perioada de 12 luni neintrerupte in ultimul an, anterior datei nasterii copilului, a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit. In calculul celor 12 luni conditionate la CIC intra inclusiv perioada de somaj.

  @ ileana
  mergi la primarie si discuta acolo problema, vezi ce sfaturi primesti direct de la functionarul public.
  buna ziua,am urmatoarea intrebare.din octombrie anul trecut am carte de munca la o societate.din luna iunie pana in octombrie am lucrat in regim de colaborare la o firma care mi-a retinut si virat obligatiile. In luna mai 2009 am nascut. Beneficiez de CIC?

 58. Va multumesc pentru raspuns. Sunt nelamurita ,am socotit 12 luni in felul urmator.iunie 2008
  iulie 2008
  august 2008
  septembrie 2008
  octombrie 2008
  noiembrie 2008.decembrie ianuarie 2009 februarie martie aprilie mai.Nu este corect? Astept raspunsul d-voastra

 59. @ alexa

  calculul tau e valabil doar daca te-ai angajat pe data de 01 iunie 2008, altfel e posibil sa-ti lipseasca doar cateva zile, dar cu aceleasi efecte! in cazul in care esti in somaj, intra in calcul inclusiv aceasta perioada si atunci ai dreptul la CIC.

 60. Am o mica nelamurire.De la varsta de 41 de ani daca ai un copil mai poti deveni bona acestuia?Sau nu conteaza varsta?Va multumesc anticipat.

 61. Daca in momentul de fata sunt in concediu pentru cresterea copilului (am o fetita de 1 an si 7 luni) iar in octombrie urmeaza sa nasc al doilea copil.. cum se calculeaza indemnizatia sau se mai da daca nu m-am intors deloc la servici in acest timp?

 62. sotia mea a v-a termina CIC ,INSA INTRE TIMP FABRICA LA CARE A LUCRAT A DAT FALIMENT.In aceste conditii mai poate beneficia de somaj?

 63. daca sotul meu are carte de munca dar daca eu voi naste la 37 de sat ar veni cu 3 sap inainte de cele 12 luni muncite mai poate lua prenatalul?
  sunt la prima naste si nu stiu mai nimic.va multumesc si astep raspunsuri la problema mea.

 64. SUNT IN PRIMUL CONCEDIU DE CRESTEREA COPILULUI SI URMEZA S-A NASC GEMENI CAND PRIMUL COPIL FACE UN AN SI JUMATATE. SE MAI ACORDA INDEMNIZATIE DUBLA PENTRU GEMENI SI DACA DA CE AR TREBUII SA FAC? CEI DE LA FABRICA NU STIU SA-MI DEA ASTFEL DE DETALII.

 65. @ Corina

  Legea 239/2009

  Articol unic. — Articolul 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.008 din 14 noiembrie 2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

  Art. 2. — Cuantumul indemnizatiei prevazute la art. 1 alin. (1) se majoreaza cu 600 lei pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.”

  Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.

  PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
  ROBERTA ALMA ANASTASE

  PREASEDINTELE SENATULUI
  MIRCEA-DAN GEOANA
  Bucuresti, 10 iunie 2009.
  Nr. 239.

  Astfel ca, vei primi aceeasi indemnizatie ca acum la care se adauga un plus de 600 lei pentru cel de-al doilea copilas.

  Nu inteleg ce fel de personal lucreaza in majoritatea firmelor din moment ce serviciul resurse umane nu este capabil sa lamureasca salariatii!

 66. La mine sunt genul de persoane care te trimit sa cuati tu raspunsuri pe internet ca apoi s-a le spui lor ce pasi au de urmat. Asta avand in vedere ca fabrica nu are mau mult de 5 ani de la deschidere. As mai avea o intrebare da se poate sa-imi raspundeti. Pasi pe care trebuie sa-i urmezi cu actele necesare sunt la fel ca in cazul acordarii primei indemnizatii?

 67. @ Corina

  da, trebuie sa-ti faci un nou dosar.

  nu conteaza de cati ani sau de cate zile functioneaza o firma. important este ca angajatii sa fie profesionisti, mai ales cand ocupa posturi importante!

 68. Multumesc de raspuns. Perioada de acordare a celui de al doilea cic este tot de 2-3 luni? As vrea sa stiu asta ca sa ma pregatesc de dinainte financiar,sa-i pot creste pe toti trei pana primesc indemnizatia. ti-as fi profund indatorata daca mi-ai putea oferi si acest raspuns.

 69. Buna ziua,

  Din 1 oct. am intrat in concediul medical de maternitate (voi naste pe 15 oct), deci cele 126 de zile inseamna 5 febr. 2010, cand voi putea depune actele pentru CIC.
  1. Intrebarea mea este daca se poate, ca dupa o perioada, sa zicem de la 15 sept. 2010 poate intra tatal in CIC pana cand bebe face 2 ani si eu sa ma intorc la servici. (este art. 13 din oug 148?)
  2. Daca se poate, indemnizatia pe care o va primi tatal se calculeaza tinand cont de cele 12 luni anterioare nasterii copilului sau ultimele 12 luni din momentul intrarii in cic? Puteti sa-mi prezentati articolul din lege, ca nu reusesc sa-l identific.
  Va multumesc. [Sper ca nu ma repet cu intrebarile, desi am citit toate comentariile expuse pana acum].

 70. multumesc mult de lamurire si e bine ca exista astfel de pagini de internet unde poti primi raspunsul cat mai promt posibil.

 71. @ Angela

  1. da, coroborat cu art. 5 alin.(1) „De indemnizatia si stimulentul prevazute de prezenta ordonanta de urgenta beneficiaza, optional, oricare dintre parintii firesti ai copilului”.
  2. indemnizatia celui de-al doilea beneficiar se calculeaza functie de veniturile obtinute de acesta in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului (daca este unul din parintii naturali) – asa deduc eu logic din prevederile art.4 alin.(1) din Normele metodologice de aplicare a OUG 148/2005 – Capitolul II Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului: „Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului prevazute de ordonanta de urgenta se acorda persoanelor îndreptatite, daca acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita în continuare Codul fiscal, timp de 12 luni, în ultimul an anterior datei nasterii copilului sau, dupa caz, de la data la care s-a realizat încredintarea în vederea adoptiei, s-a aprobat adoptia, ori s-a instituit plasamentul sau tutela.” De aici rezulta ca exceptie fac doar parintii adoptivi, persoanele care primesc in plasament copii sau tutorii acestora.

 72. Art.4 alin.(1) din Normele metodologice de aplicare a OUG 148/2005 – Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului prevazute de ordonanta de urgenta se acorda persoanelor îndreptatite, daca acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita în continuare Codul fiscal, timp de 12 luni, în ultimul an anterior datei nasterii copilului sau, dupa caz, de la data la care s-a realizat încredintarea în vederea adoptiei, s-a aprobat adoptia, ori s-a instituit plasamentul sau tutela.

  (3)În calculul celor 12 luni prevazute la alin.(1) se includ si fractiunile de luna în care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum si cele în care solicitantii s-au aflat în una sau mai multe din situatiile prevazute la art.1 alin.(2) din ordonanta de urgenta considerate, în întelesul ordonantei de urgenta, luna întreaga.”

 73. beneficiez de cic din 1 ian 2009, copilul are probleme, are 1 an ,cum voi fi platita daca voi ramane cu el pana la 3 ani?
  poate sa il ingrijeasca sotul de la 2 la 3 ani?

 74. @ voichita

  daca copilul are probleme de sanatate, acestea trebuiesc dovedite medical si in conformitate cu legea se poate prelungi CIC-ul pana la 3 ani. sotul tau poate sa-l ingrijeasca de la 2 la 3 ani daca-si depune dosarul de cic la primarie, la care anexeaza suplimentar actelor obisnuite si certificatul din care rezulta problemele de handicap ale copilului. multa sanatate!

 75. Daca eu si tatal copilului nu suntem casatoriti cu acte, poate el sa beneficieze de concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului prevazute de lege? Deocamdata, din diferite motive, nu ne putem casatori lega. Daca da, ce acte ne trebuie. Va rog sa ma sfatuiti. Va multumesc.

 76. Va rog sa ma ajutati si pe mine in ceea ce priveste calculul CIC2 (cu baza legala) in urmatoarea situatie: CIC1 s-a terminat in 13 iulie 2009, iar urmatorul copil se va naste in aprilie 2010,perioada in care contractul de munca nu s-a intrerupt, ceea ce inseamna ca inaintea celei de-a II-a nasteri nu mai sunt 12 luni in care sa se realizeze venituri suspuse impozitului. Care va fi baza de calcul pentru CIC2 si pentru cele 3 luni diferenta este nevoie de vre-o adeverinta ? Multumesc anticipat pentru raspunsuri !

 77. snake ..vezi tu de ce te respect..pentru tot ce ai facut mai sus..felicitari..jos palaria om rar!

 78. @ mariana

  Parintii naturali ai copilului sunt cei care au dreptul la CIC, nu conteaza daca sunteti sau nu casatoriti, important este sa figureze el ca tata pe certificatul de nastere al copilului. Actele sunt cele scrise in articol. Citeste mai sus.

 79. @ dorelina

  pai din 13 iulie 2009 si pana in prezent nu ti-ai facut cerere de reangajare? ai anuntat angajatorul in scris ca esti insarcinata cu al 2-lea copil? pe perioada CIC-ului contractul se suspenda! tu trebuia sa te reangajezi sau sa intri in somaj in caz ca firma are probleme economice si s-a luat aceasta decizie de catre angajator! in cazul in care nu ai cele 12 luni complete, nu vad nici dreptul tau de a intra in CIC2! poate indeplineste tatal conditiile necesare.

 80. @ iulian

  ma magulesti. incerc sa fac asta pentru niste oameni aflati in tot felul de situatii. imi ocupa destul timp, dar stiu ca unii dintre ei, chiar daca nu mi-o multumesc in scris, o fac in gand. undeva se contabilizeaza 🙂

 81. Scuze ca nu am fost mai explicita, cand am spus ca nu s-a intrerupt contractul de munca. Incepand cu 13 iulie, cand primul copil a implinit varsta de 2 ani eu am reinceput munca, dupa o luna cand am ramas din nou insarcinata am anuntat angajatorul. Ceaa ce nu inteleg este acea perioada de 3 luni, adica aprilie-iulie , pentru care nu stiu ce fel de venituri se iau in calcul pentru urmatorul CIC. Va multumesc !

 82. @ Dorelina

  Sincer iti spun ca nu stiu raspunsul la speta ta. O sa studiez sa vad daca pot sa-ti dau un sfat. Este o situatie atipica.

 83. daca nu sint casatorit cu acte si nevastamea are 7 luni si eu sint in somaj pot beneficia de concediu paternal?

 84. am si eu o intrebare: fata mea s-a angajat pe 01.08.2008. anul acesta a ramas insarcinata si a intrat in cm din data de 05.07.2009 avand sarcina toxica si mai multe complicatii este si in prezent in cm, si va fi pana intra in prenatal. la calculul cm contabila de la firma unde lucreaza ii se opreste obligatiile fiscale integral ca si cand nu ar fi in cm. vorbind cu contabila (pt ca indemnizatia scade in fiecare luna ) mi-a spus ca adev pt ingrijire copil 2 ani i se va elibera cu salariul de dinainte de a intra in cm. asa este? eu stiam ca veniturile pe ultimile 12 luni anterior nasterii copilului ceea ce ar insemna si perioada in care ea este in cm, si automat 85% din aceste venituri inseamna mai putin. va multumesc

 85. @ anca

  pe perioada CM se platesc toate contributiile sociale fiind considerate venituri impozabile conf.Codului Fiscal. Contractul de munca se suspenda pe perioada concediului medical (incapacitate temporara de munca) conf. art. 50. [suspendarea de drept] din Codul Muncii:

  Contractul individual de muncă se suspendă de drept în următoarele situaţii:
  a) concediu de maternitate;
  b) concediu pentru incapacitate temporară de muncă;

  Extras din OUG 158/2005 modif. art. 10. – (1) Baza de calcul a indemnizatiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
  (2) In situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul a indemnizatiilor, se utilizeaza perioade asimilate stagiului de cotizare sau perioade dintre cele prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b) si c), veniturile ce se iau in considerare sunt:
  a) cuantumul indemnizatiilor, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin.(2);
  iar art.8 alin (2) Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate perioadele in care asiguratul beneficiaza de concediile si indemnizatiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.(adica cic)

  Concediul medical NU afecteaza calculul CIC.

 86. am si eu o intrebare: abia am aflat ca sunt insarcinata, iar firma la care lucrez, pentru a reduce costurile, ne obliga sa luam in fiecare luna 4 zile de concediu fara plata. dupa nastere voi putea beneficia de CIC? ce influenta au aceste zile de concediu fara plata?
  va multumesc pentru raspuns.

 87. @ mirela

  perioada concediilor fara plata nu constituie vechime in munca si nu te ajuta sa cumulezi stagiul necesar indemnizatiei daca cumva cele 4 zile lunare iti afecteaza cele 12 luni obligatorii inainte de intrarea in CIC.

 88. Tatal e in CIC pentru primul copil in varsta de 1 an. Eu voi naste al doilea copil peste 8 luni. Va rog sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari:
  1. Are tatal dreptul sa beneficieze in continuare de CIC pentru al doilea copil chiar din momentul nasterii acestuia, in situatia in care eu voi beneficia de concediu si indemnizatie de maternitate in primele aprox. 4 luni dupa nastere?
  2. In aceasta situatie care este modul de calcul pentru indemnizatia de crestere copil primita de tata (pt al doilea copil) si indemnizatia de maternitate primita de mine?
  Va multumesc.

 89. @ AnaM

  Beneficiaza de indemnizatia de maternitate salariatele care, in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical inscrise in certificatul de concediu medical, au un stagiu de cotizare sau de perioade asimilate potrivit legii de cel putin o luna (sau fractiuni de luna totalizand minimum 22 de zile).

  Pot primi indemnizatie pentru maternitate beneficiara (asigurata care indeplineste conditiile prevazute pentru a primi indemnizatia) sau alte persoane:

  a) reprezentantul legal sau mandatarul desemnat prin procura speciala de catre acesta (art. 39 din O.U.G. nr. 158/2005, modificata si completata);
  b) in cazul in care, pana la achitarea indemnizatiei cuvenite, salariata a decedat, indemnizatia de maternitate cuvenita pentru luna in curs si neachitata asiguratei decedate se plateste:

  – sotului supravietuitor;
  – copiilor;
  – parintilor;
  – in lipsa acestora, persoanei care dovedeste ca a ingrijit-o pana la data decesului.

 90. Vroiam sa stiu daca cele 2 concedii (de ingrijire copil si de maternitate – solicitate de tata, respectiv de mama) se pot suprapune si daca indemnizatiile aferente se modifica in cuantum.
  Nu am gasit nicaieri in lege, dar am auzit „zvonuri” conform carora cele 2 indemnizatii cerute pentru acelasi copil nu se pot suprapune, chiar daca sunt solicitate de catre 2 persoane diferite. Ma puteti ajuta cu o informatie?
  Multumesc anticipat.

 91. Buna ziua . Am o situatie mai speciala si anume in cazul in care mama(eu) am realizat venituri impozabile timp de 12 luni in ultimul an, dar angajatorul nu a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, indeplineste conditiile pentru acordarea concediului de maternitate.

 92. @ melania

  legea spune ca CIC se aplica persoanelor care au realizat venituri impozabile timp de 12 luni inainte de a naste copilul, adica veniturile alea sa fi fost impozabile conform legii, ori in cazul tau angajatorul nu a platit contributiile. te-as sfatui sa anunti ITM-ul.

 93. buna ziua!
  o intrebeare: sunt in CIC de 8 luni. Sotul meu urmeaza sa fie disponibilizat (in cazul in care nu va fi chiar azi ultima zi de s;ujba…), poate sa intre el in cic? (eu intorcandu-ma la munca bineinteles). Este necesar sa aiba 12 luni continuitate inainte de nasterea copilului, sau situatia este diferita avand in vedere ca baietelul are deja 9 luni?(ar trebui sa aiba 12 luni neintrereupte pana in prezent?) este vreo problema daca lui i se incheie contractul de munca inainte de depunerea cererii?? (mentionez ca are 12 luni continue pana la data nasterii copilului)multumesc mult! nu stiu daca m-am facut prea bine inteleasa, scuzele de rigoare!

 94. @ Alexa

  da, trebuie sa aiba 12 luni vechime inainte de nasterea copilului! da, sotul tau poate intra in CIC. daca are deja 12 luni sa-si depuna dosarul la primarie, dureaza o luna-doua pana se solutioneaza.

 95. buna seara din nou!
  nu m-am lamurit pe deplin.
  O alta problema era urmatoarea: desi sotul meu are 12 luni neitrerupte pana la data nasterii copilului, ulterior nasterii acestuia a avut intrerupere. Poate in continuare beneficia de indemnizatie?
  si o alta: trebuie sa fie angajat sau in somaj pt a depune cererea?
  Multumesc inca o data!

 96. @ Alexa

  legea spune 12 luni neintrerupte inaintea nasterii copilului!!! din punctul meu de vedere, are dreptul la CIC. poate fi angajat sau somer pentru a depune cererea, dar nu vad de ce n-ar beneficia si daca (doamne fereste) nu este angajat, nici somer, dar indeplineste conditiile legale pentru a beneficia de CIC!

 97. eu sunt in CICsi mai am 5 luni .intr este dc ma reangajez ce trb sa fac?si dc imi fac contract de colaborare pot lua in continuare bani pt CIC?MULTUMESC

 98. abia am ajuns cu fetele acasa si vroiam sa va mai itreb daca prima de nastere si trusoul se dau pt amandoua sau se da aceeasi suma de bani ca si cum am nascut a doua oara dar numai un singur copil. multumesc inca o data pt informatiile acordate pana acum.

 99. corina :

  abia am ajuns cu fetele acasa si vroiam sa va mai itreb daca prima de nastere si trusoul se dau pt amandoua sau se da aceeasi suma de bani ca si cum am nascut a doua oara dar numai un singur copil. multumesc inca o data pt informatiile acordate pana acum.

  conf. art. 51. din contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 – In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:

  c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;

  clauzele susnumitului contract produc efecte juridice pentru toti salariatii angajati in unitatile ce-si desfasoara activitatea in Romania.

 100. Buna ziua! va prezint si eu situatia mea in speranta ca ma puteti ajuta.
  Sunt insarcinata in 6 luni, in concediul de maternitate ( prenatal ) pot intra incepand cu data de 10 decembrie 2009.
  Daca contractul meu de munca pe perioada determinata expira la data de 16 decembrie 2009, cine imi plateste concediul de maternitate in continuare si daca acest lucru, faptul ca nu mai sunt angajata, imi afecteaza obtinerea indemnizatiei pt cresterea copilului timp de doi ani.am vechime in munca neintrerupta de 13 ani.
  Va multumesc pentru raspuns

 101. @ monica

  Concediul prenatal si postnatal este platit din asigurarile sociale de stat. Femeile beneficiaza de aceleasi drepturi, 126 de zile calendaristice concediu pentru sarcina si lauzie, daca au incetat plata contributiei de asigurari sociale, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.

 102. multumesc pentru raspuns, sa inteleg ca pot sa beneficiez de indemnizatia pentru cresterea copilului ( ma refer la cei 85% din venitul net pentru o perioada de 2 ani )

 103. as vrea sa stiu daca ma puteti ajuta :am beneficiat de cic pana in sept 2009 si sunt iar insarcinata mi-am reluat activitatea profesionala si o sa am doar 6 luni lucrate pana la nastere.se mai acorda cic?
  multumesc

 104. buna ziua la fel ca toata lumea am si eu o problema legata de acordarea concediului prenatal lucrez de 7 ani neintrerupti la aceiasi firma de trei luni nu neam mai primit salariile eu sunt insarcinata in 4 luni jumatate angajatii nu mai vor sa munceasca fara bani vor somaj firma refuza pe motiv ca sunt comenzi noi angajatiiam depus plangerii pe la itm si la judecatorie dar pana ajunge la un rezultat mai dureaza daca firma se inchide si nu se da somaj eu ce trebuie sa fac sa pot beneficia de concediu de cresterea copilului va multumesc si va rog daca se poate sa mi raspundeti

 105. eu (tata) sunt in concediu de crestere al copilului.In ian anul viitorasteptam alt bebe.Cnncediul-mi se term.in 9 feb.Pot face automat prelungire concediu pt al doi-lea copil? Afecteaza concediul meu de crestere concediul sotiei postnatal sau invers? multumesc

 106. @ DAN

  de prelungirea CIC1 beneficiaza doar mama copilului, avand dreptul sa intre in concediu fara plata sau in postnatal pana la nasterea celui de-al doilea copil, nu si tatal. daca sotia intra in postnatal, se intrerupe CIC1 (NU se pot suprapune 2 indemnizatii) iar dupa nasterea celui de-al 2-lea copil intra in CIC2.

 107. @ teodora

  da, daca ramai in firma respectiva pana la prenatal sau daca intri in somaj. se cumuleaza cele 6 luni lucrate cu perioada lucrata anterior intrarii in CIC1 – aceasta urmand a fi baza de calcul a celor 85% indemnizatie pentru CIC2.

 108. daca eu ca tata sant in cic si sotia e gravida; concediul ei postnatal si prenatal imi afecteaza indemnizatia mea? concediul ei postnatal si prenatal sant obligatorii?

 109. VA rog spuneti-mi cum pot continua cic ca si tata daca sotia naste in ian (20) si cic meu se termina in febr (8)? Sotia lucreaza si nu as dori ca post si pre natlul ei sa-mi afecteze indemnizatia mea. ca sa nu-mi afeceze indemnizatia mea ea ce trebuie sa faca sau sa nu faca? ev.daca aveti un nr. de tel. pt mai multe detalii? Tks SNAKE!

 110. @ Dan

  la al doilea CIC ai dreptul abia dupa nasterea celui de-al doilea copil insa, asa cum ti-am mai explicat, nu se pot suprapune 2 indemnizatii simultan: una pt CIC cu una pentru lauzie, postnatal sau prenatal, indiferent de aspectul ca beneficiarii sunt persoane diferite!!!

 111. buna! revin cu alta problema, pentru ca in alta parte nu stiu unde sa intreb.
  eu sunt insarcinata si acum sunt in concediu medical.firma la care lucrez se desfiinteaza si incepand cu 30 nov nu o sa mai aiba nici un angajat.mi s-a spus ca mi se inchide si mie cartea de munca chiar daca sunt in concediu medical. ce se intampla cu mine in cazul asta? in somaj nu pot sa intru pt ca mai am un contract cu timp partial de munca la alta firma. in concediu prenatal as putea sa intru incepand cu 1 decembrie.a cui sunt si cine imi plateste concediul de maternitate corespunzator ? multumesc

 112. BUNA SEARA.am o problema.AM lucrat la o firma timp de 8 luni,unde cu data de 18.10 2009 a fost declarata falimentara.M-am reangajat la alta firma cu data de 02.11.2009.Beneficiez de concediu pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani.Eu am o perioada de 14 zile nelucrate dupa cum se vede.Ma va afecta cand o sa nasc,asta cand o sa fiu insarcinata.Ce trebuie sa fac ?VA MULTUMESC DIN SUFLET.

 113. Buna ziua, am si eu o intrebare. Eu, mama, am fost in CIC pana a implinit copilul 8 luni, dupa care mi-am reluat serviciu. Acuma la un 1 an si 2 luni, sotul a primit decizie de incetare a contractului de munca (restructurare, cu preaviz), Poate sa intre el in CIC pana va implini copilul 2 ani? Multumesc!

 114. Buna seara.Am si eu o intrebare.Am lucrat la o firma timp de 8luni,si cu data de 18.10 2009 a fost declarata falimentara.M-am reangajat la alta firma cu data de 02.11.2009.Daca raman insarcinata si nasc sa zicem peste 9 luni beneficiez si eu de concediul pentru ingrijire copil pana la 2 ani?Dupa cum se vede eu am o perioada de 14 zile nelucrate.Ma va afecta aceste zile nelucrate?Ma incadrez sa beneficiez de CIC?Ce trebuie sa fac?VA MULTUMESC FRUMOS.

 115. am si eu o problema.am 2 bebelusi unul de 1 an si 11 luni si unul de 7 luni.la primul copil sunt in cic pana pe 10.01.2010.pana acum nu am anuntat patronul de al doilea copil deoarece am vb cu femeia de la firma de unde lucrez care se ocupa de personal si mia zis ca nu trebuie sa fac nici o cerere sa anunt angajatorul de al 2 copil(mentionez ca am vrut sa fac o cerere sai anunt cand inca nul nascusem pe cel deal doilea)exista posibilitatea sa am probleme sau sa fie prea tarziu daca trimit acum o cerere?

 116. @ ionela

  mi se pare firesc sa faci o cerere catre angajator atata vreme cat la dosarul de acordare a indemnizatiei de maternitate firma iti elibereaza adeverinta de venituri in baza careia se calculeaza cuantumul acesteia. teoretic asa ar trebui sa fie, m-am uitat si pe ceva legislatie (OUG 96/2003) dar practic observ ca fiecare face cam ce vrea si cum il taie capul!

 117. Buna seara! O problema am si eu..Datorita problemelor finaciare patronul la care lucrez ne-a „fortat” sa ne mai luam zile de concediu fara plata. Mai beneficiez de CIC daca am avut 8 zile de cfs intr-o luna in ultimele 6 luni si o sa mai urmeze sa mai intru inca 10 zile in ianuarie? Multumesc.

 118. Mihaela :

  Buna seara! O problema am si eu..Datorita problemelor finaciare patronul la care lucrez ne-a “fortat” sa ne mai luam zile de concediu fara plata. Mai beneficiez de CIC daca am avut 8 zile de cfs intr-o luna in ultimele 6 luni si o sa mai urmeze sa mai intru inca 10 zile in ianuarie? Multumesc.

  CFP afecteaza cele 12 luni necesare inainte de intrarea in CIC!

 119. Buna ziua,
  Felicitari Dl. Snake pentru tot ceea ce faceti pentru a-i informa pe oameni.
  Am si eu urmatorul caz: un salariat de la firma noatra a fost 2 luni(august si septembrie) in somaj tehnic cf. art. 52’d’ din C.M. coroborat cu Ordonanta de Urgenta nr. 28/18.03.2009, pe aceasta perioada fiind retribuit cu 75% din salariu conform legii. I se poate suspenda C.I.M. daca pe cele 2 luni nu apar pe stat zile efectiv lucrate in lunile respective, pentru Anexa II? (ma refer la continuitatea de 12 luni anterioare efectiv lucrate) VA MULTUMESC FRUMOS.

 120. @ alina

  ma intrebi ceea ce scrie in articol? pai exact in art.52 al.(1) Codul Muncii scrie negru pe alb ca CIM poate fi suspendat in anumite situatii iar lit.”d” a aceluiasi articol este exact una dintre situatii! 🙂

 121. Bună ziua, am si eu o intrebare: daca sunt la master beneficiez de concediu pentru ingrijirea copilului? Va multumesc!

 122. copilul meu in varsta de 16 luni are raceli repetate ,oare pentru asta pot prelungi concediul de crestere pana la 3 ani

 123. @ cosmy

  Pentru a beneficia de concediu si indemnizatie de maternitate, asigurata trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de minim 1 luna realizat in ultimele 12 luni anterior primei zile de concediu medical inscrise in certificatul medical.
  Se valorifica pentru obtinerea indemnizatiei de maternitate perioadele asimilate stagiului de cotizare in care asiguratii care au urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora.

 124. Buna seara! va adresez o intrebare: lucrez in MIRA (Ministerul Adm si Int) si sunt cadru militar.Spuneti-mi, va rog, daca urmatoarele se aplica si in cazul meu:
  conf. art. 51. din contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 – In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
  c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;
  Precizez ca sunt in CIC de 1 an si la nastere mi s-a raspuns ca nu pot beneficia de acest drept, fara alte explicatii…Va rog, spuneti-mi daca e prea tarziu sa iau masuri…..Multumesc !

 125. @ Rallukka

  cei de la MIRA sunt arondati altei case de asigurari si nu cred ca beneficiati de aceleasi drepturi. intreaba la casa voastra de asigurari.

 126. din nou eu…dupa 5 luni de la nastere am renuntat la OBJNAS (casa de asig a ministerului) si am revenit la CNAS…in acest caz mai este valabil acest drept? Multumesc frumos…

 127. Buna ziua.Sunt studenta in ultimul an.Voi da licenta pe 17-18 iulie urmand apoi sa ma inscriu la master.Pot sa mai beneficiez de somaj? Daca da,presupunand ca voi naste pe la sfarsitul lui septembrie,inceputul lui octombrie, beneficiez de concediu pentru cresterea copilului? Va multumesc!

 128. Buna ziua, ma numesc Adina si am si eu o intrebare
  Sunt in somaj din 1 septembrie , la calcularea indemnizatiei crestere copil ( ADICA 85 %) se ia in calcul si somajul , eu nasc in februarie si nu stiu cum se calculeaza CIG . VA MULTUMESC FRUMOS . SARBATORI FERICITE

 129. va rog frumos sa ma ajutati am o intrebare :care este procedura legala in vederea re-inceperii activitatii dupa trecerea celor doi ani de concediu?au angajatorii obligatia de a ne reprimi la lucru? Multumesc…

 130. Salut. Daca cineva cunoasre raspunsul la intrebarea mea, rog sa raspunda cat mai curind posibil. Sunt in parepnal de 1 an si as vrea sa lucrez legal 3 luni in afara. Exista un mod sa nu pierd indemnizatia, sau sa o suspend si sa revin in concediu dupa cele 3 luni. multumesc.

 131. Am citit mai sus urmatoarele: „Concediul pentru cresterea copilului poate fi solicitat oricand, de oricare dintre cei doi parinti, pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, dar numai dupa efectuarea concediului medical de maternitate.” In acest caz intra si situatia urmatoare: eu casnica, sotul doreste sa intre in CIC? Cum trebuie procedat in acest caz? Multumesc anticipat pentru raspuns.

 132. am nascut pe 20 septembrie 2009 si sunt studenta in anul 2 de facultate,nu am lucrat nici unde si acum am depuis dosar pt indemnizatia de 600 de ron.pot sa primesc acesti bani si retroactiv? tatal copilului lucreaza la MIRA,indemnizatia de 85% in cazul in care face dosarul acum in ianuarie el o ia retroactiv??aceasta indemnizatie se calculeaza cu tot cu primele primite sau fara.???daca doreste intreruperea indemnizatie dupa un an,eu mai pot sa iau aceasta indemnizatie?va multumesc

 133. @ m3la

  indemnizatia o primesti de la data la care ai depus dosarul. se poate intrerupe CIC-ul si totodata se poate relua, cu conditia sa fie in timpul perioadei de 2 ani specifica acestuia!!

 134. Buna ziua, as avea si eu o intrebare eu beneficiez de 4 luni de somaj, acum mi-am gasit de lucru si trebuie sa imi fac cartea de munca, daca raman insarcinata beneficiez de prenatal avand in vedere ca am avut somaj 4 luni? Mentionez ca nu am mai lucrat inainte si somajul l-am luat pentru ca am terminat liceul. Va multumesc !

 135. @ Alexandra

  somajul intra in calculul perioadei de CIC, cu conditia ca din somaj sa intri direct pe Contract individual de munca – adica sa nu fie intrerupt nici o zi!

 136. in curind se implinesc cei 2 ani de maternitate si asi dorii sa mi iau si cel de al treilea an deoarece fetita are un handicap.ma intereseaza ce acte trebuiesc facute si daca eu pot sa merg la lucru si sotul meu sa stea cu fetita ce l de al treilea an,el lucreaza din 2006 cu contract de munca dar doar 2ore.multumesc anticipat

 137. @ osan

  numai medicul de familie va poate sfatui! medicul specialist este cel care hotaraste daca exista in speta un copil cu handicap sau nu!

 138. bunaziua.am si eu o intrebare.sunt in concediu pentru ingrijirea copilullui pana la 2 ani si sunt din nou insarcinata. voi naste cand copilul meu are 2 ani si 1 luna jumatate-2 luni. intrebarea mea este ca daca voi intra direct in prenatal dupa cic1 ce indemnizatie voi primi? tot ca pt cic1? sau se va recalcula avand in vedere ca intru direct in prenatal. daca se recalculeaza se iau in considerare 10 luni lucrate inainte de cic1 si cele 2 luni de prenatal pt al doilea copil? va multumesc daca imi puteti raspunde

 139. am o intrebare. sunt angajata pe perioada determinata(im prezent am 6 luni lucrate) de timp angajatorul este obligat prin lege sami prelungeasca contractul(sa nu ma dea afara) sau nu?va multumesc mult

 140. @ sabrina

  angajatorul, in ziua in care se implinesc cele 6 luni de contract, poate alege una dintre cele 2 optiuni: ori iti prelungeste perioada ori inceteaza contractul de munca, fara nici un preaviz.

 141. unde lucrez eu contractul se prel de min 3 or :la 2,3,6 luni.deci in cazul in care raman insarcinata el nu este obligat prin lege sa-mi mai prelungeasca contractul? ca si in cazul in care esti angajat pe perioda nedeterminata iar angajatorul nu te poate da afara(daca ramai insarcinata).

 142. @ sabrina

  tu intelegi care este diferenta intre un contract de munca pe perioada determinata si unul pe perioada nedeterminata? cand o sa intelegi asta, o sa constati ca ceea ce pretinzi tu de la angajator n-are nici o legatura cu legea! studiaza! gasesti pe net aceste informatii!

 143. buna ziua,
  am si eu o intrebare. fata mea este in cm din luna iulie 2009 avand o sarcina mai grea. in luna decembrie in prima perioada a lunii a avut cm pe boala obisnuita,cod 945 adica iminenta de avort iar in a doua parte din luna dec a intrat in prenatal. acum la lichidarea lunii conform fluturasului apare 12 zile cm din cas cum era si normal, dar in loc de cm penatal initial, apare cu zile de co (9 zile respectiv) desi fata nu a facut nici o cerere in acest sens. este adevarat ca are dreptul la co pe anul 2009 dar atata timp cat ea a prezentat cm pentru toata luna nu inteleg cum isi permite patronul sa nu ia in considerare cm prenatal. aveti idee cum ar tebui sa procedam?

 144. @ anca

  fiica dvs.este cumva angajata la stat? totusi, observ ca vorbiti despre un patron. v-am intrebat asta, deoarece stiu ca bugetarii sunt obligati sa-si efectueze CO complet pana la data de 31 decembrie a fiecarui an. probabil patronul fiicei dvs. aplica aceeasi tactica, fortand angajatii sa-si efectueze concediile de odihna! un CM suspenda atat preavizul de concediere cat si CO! partea buna este ca fiica dvs. nu a fost afectata din punct de vedere financiar – zilele de concediu fiind platite identic cu zilele muncite normal!

 145. va multumesc pt raspunsul rapid
  fata este angajata la o farmacie particulara. dar din moment ce ea este in cm din luna iulie si din cm a intrat in prenatal cred ca nu are nici un drept sa-i intrerupa medicalele cu co deci nu prea are dreptate patronul. ideea este ca medicalul de la jumatatea lui dec adica prenatalul era INITIAL deci pentru ianuarie va avea in continuare este adevarat ca pentru contabila angajata la aceasta firma este cam greu sa faca 2 medii intr-o luna este peste putinta ei de intelegere. va multumesc pt rabdarea de a citi mesajul si va felicit pt raspunsurile date

 146. Buna seara. Am si eu o nelamurire poate ma ajuta si pe mine cineva.Am nascut pe 23.02.2008 , am primit decizia de intrare in concediul pentru cresterea copiluilui pe data de 5.04.2008 , pana atunci am fost in concediu .Cand incep lucru si daca pot sa raman in somanj in loc sa incep lucru daca angajatorul este de acor.Va multumesc anticipat.

 147. Buna ziua Am si eu o intrebare daca eu nu am lucrat niciodata nu am carte de munca pot sa beneficiez de cic.

 148. buna ziua
  va rog sa imi spuneti daca pot sa imi iau concediu medical dupa mine sau copil imediat ce a facut 2 ani?
  mentionez ca, CIC se termina pe 31 ian iar de la 1 feb ar trebui sa reincep munca pot depune CM si sa depun si cererea de reluare sau reangajare in aceasi zi?
  CM este valabil si se va plati?
  lucrez la un patron(confectii)
  va multumesc

 149. Ce se intampla daca pama la terminarea concediului de ingrigire copil 2 ani, mama ramane iar insarcinata????
  Cum se calculeaza pt al doilea copil??? 800 lei sau merge in continuare cu 85%????

  multumesc

 150. Buna ziua!
  Am fost angajata pana la data de 31.08.2009,iar de la data de 1.09.2009 sunt in somaj pana la data de 30.06.2010.Momentan sunt insarcinata in 2 luni,urmand sa nasc pe 18.08.2010. Va rog sa imi spuneti daca pot beneficia de CIC,in cazul in care intrerup somajul cu concediu medical timp de 3 luni ,astefl incat la data nasterii copilului sa ma aflu inca in somaj.
  Va multumesc!

 151. pantea maria :

  buna ziua
  va rog sa imi spuneti daca pot sa imi iau concediu medical dupa mine sau copil imediat ce a facut 2 ani?
  mentionez ca, CIC se termina pe 31 ian iar de la 1 feb ar trebui sa reincep munca pot depune CM si sa depun si cererea de reluare sau reangajare in aceasi zi?
  CM este valabil si se va plati?
  lucrez la un patron(confectii)
  va multumesc

  sigur ca trebuie sa-ti faci cerere de reangajare inaite de 1 febr. altfel cine iti plateste medicalul?

 152. laura7 :

  Buna ziua!
  Am fost angajata pana la data de 31.08.2009,iar de la data de 1.09.2009 sunt in somaj pana la data de 30.06.2010.Momentan sunt insarcinata in 2 luni,urmand sa nasc pe 18.08.2010. Va rog sa imi spuneti daca pot beneficia de CIC,in cazul in care intrerup somajul cu concediu medical timp de 3 luni ,astefl incat la data nasterii copilului sa ma aflu inca in somaj.
  Va multumesc!

  Da, cu toate ca mie mi se pare ilogic! am constatat ca este o noua moda printre someri: sa-si ia medical. Culmea, nefiind angajat, concediul medical este platit de casa de asigurari de sanatate. Orice concediu (medical sau de odihna) – logic – se efectueaza sub un contract individual de munca, or… in cazul somajului, care sunt partile contractuale? Numai aberatii legislative in Romania!

 153. ADINA :

  Ce se intampla daca pama la terminarea concediului de ingrigire copil 2 ani, mama ramane iar insarcinata????
  Cum se calculeaza pt al doilea copil??? 800 lei sau merge in continuare cu 85%????

  multumesc

  cerere de reangajare si anuntarea patronului de existenta unei noi sarcini.

 154. Sunt in cic cu primul copil si beneficiez de indemnizatia de 85%.Daca voi naste cel de-al 2-lea copil pana ce primul implineste 2 ani ,cum se procedeaza pentru a intra in cic2?Se recalculeaza indemnizatia sau voi avea acelasi venit (respectiv cei 85% din primul cic)? Va multumesc anticipat

 155. buna ziua
  Am o intrebare, daca ma puteti ajuta. sunt insarcinata in 19 saptamani si sunt in somaj doar pana pe 24 februarie. am inteles ca pot intra in concediu medical din somaj pana nasc si apoi pot lua indemnizatie, numai ca nu stiu daca am dreptul C.M. din februarie pentru sarcina cu risc si din mai C.M. prenatal/postnatal. Ca sa fiu mai explicita am dreptul la 90 de zile de concediu pentru sarcina cu risc si apoi de cele 126 de zile de concediu prenatal? Se poate ca cei de la somaj sa mi refuze aceste concedii medicale chiar daca am dreptul la ele? As dori o lege, ceva sa pot arata cuiva in cazul vreunui refuz.Multumesc mult.

 156. buna ziua , am si eu o intrebare sper k ma puteti ajuta ! : sotia mea este casnica iar eu lucrez cu contrac de colaborare nedeterminata . momentan la firma unde lucrez pana se va naste copilu fac aprox. 6 luni , Intrebarea mea este se pot plati la stat lunile din urma de ex din iunie pana in decembrie cand mi-au facut cartea la locu de munca ?

 157. Buna ziua,va rog mult sa-mi dati si mie o solutie la urmtoarea situatie
  – in noiembrie 2010 voi termina CIC(copilul implineste 2 ani)si intentionez sa ma reintorc la munca. Precizez ca firma la care lucrez este in curs de fuzionare si am aflat ca se fac presiuni asupra angajatilor firmei la care lucrez sa-si dea demisiile(…in schimbul unor „salarii compensatorii”),motivul find probabil numarul mare de angajati si suprapunerea posturilor. As vrea sa stiu daca „noul angajator” re obligativitatea de a ma primi inapoi si daca da, imi pstrez si postul si beneficiile salariale?
  Multumesc anticipat pntru raspuns.

 158. @ mariuca

  Contractele individuale de munca ale salariatilor – in principiu – nu vor inceta, ci vor fi transferate noului angajator in temeiul contractului de fuziune. Totusi, concedierea din motive neimputabile salariatilor poate interveni pe motiv de reorganizarea activitatii prin divizare, fuziune, absorbtie, privatizarea companiei, concentrarea afacerii etc. Noul angajator poate concedia o parte din salariatii fostei societati, inclusiv pe cei aflati in incapacitate de munca, in concediu de odihna, de maternitate, CIC etc.

 159. …inteleg ca ma poata concedia fara sa am nici macar un drept, fara salarii compensatorii, fara preaviz, fara somaj?

  multumesc inca odata pt raspuns.

 160. Buna ziua, am si eu o nelamurire.
  Din noiembrie 2009 sunt in somaj si ne facem planuri pentru bebe, insa indmnizatia de somaj este 500 lei, lucru care ne da de gandit. Ne gandeam sa ne mutam la parinti si sa dam apartamentul in chirie ca in cazul in care raman insarcinata sa avem un venit mai mare si sa renunt la somaj. Venitul din chirii se ia in calcul la indemnizatia de crestere copil pana la 2 ani? Ce conditii trebuie sa indeplinesc? Stiam ca trebuie intocmite si inregistrate la Finante cel putin 3 contracte dar nu mai mult de 5, ramane valabil?
  Multumesc anticipat

 161. Buna ziua , imi poate spune cineva daca a auzit/vazut o modificare a platii pt CIC?!daca da in ce consta ea? Zicea cineva ca dl Boc ar fi specificat ceva in legatura cu modalitatea de calcul?!

 162. buna ziua!exista vreo posibilitate de a-mi plati eu darile la stat,asa fel icat sa pot beneficia de cic?mentionez k lucrez doar de 3 luni.va multumesc!

 163. Lucrez de la 04.01.2008 cu contract pe perioadă determinată până la data de 30.06.2010. Sunt însărcinată şi urmează să nasc la sfârşitul lunii septembrie.
  Aş vrea să ştiu dacă beneficiez de concediu pentru cresterea copilului până la vîrsta de 2 ani. Ce trebuie să fac ca să beneficiez de acest lucru?
  Să intru în şomaj până la naşterea copilului?
  sau altceva?

 164. @ gabone

  a) ori incercati sa convingeti angajatorul sa va prelungeasca CIM pentru o perioada nedeterminata;
  b) ori intrati in somaj conf.art.56 lit.j Codul Muncii.

 165. Buna ziua
  Am si eu o intrebare. Am un copil de 1 an si 5 luni si eu ca mama sunt in CIC. Sotul meu nu are de munca de cateva luni de zile si nu a luat somaj deoarece a tot sperat ca se angajeaza. Acuma doresc sa ma intorc eu la munca si el sa intre in CIC. Intrebarea este cine ii completeaza actele necesare?????Mentionez ca are dreptul la CIC deoarece a muncit 12 luni inainte de nasterea copilului.
  Multumesc anticipat.

 166. Buna ziua!
  Pe 2 martie 2010 voi termin CIC cu cel de-al II-lea copil (mentionez ca am fost in CIC si cu primul copil). Firma la care am lucrat a dat faliment. Am dreptul la somaj daca eu aproape 4 ani de zile am fost in CIC? Multumesc mult.

 167. buna seara! imi cer scuze daca s-a mai discutat despre acest subiect si nu am fost atenta. am si eu o intrebare. in timpul primei facultati am lucrat 1 an si 2 luni, dupa terminarea primei facultati am inceput a 2-a facultate. in cazul in care nasc pana la terminarea celei de-a 2-a facultati pot beneficia de indemnizatia de 600 ron?

 168. am si eu o intrebare. baiatul meu implineste 2 ani la sfarsilul lunii februarie 2010 si mama mea a luat concediul de maternitate in locul meu sa stea acasa cu baiatul deoarece eu sunt eleva.mama mea ar putea beneficia de marire de concediu de maternitate?eu mai am 4 luni si termin scoala .s-ar putea gasi o solutie ca sa ia mama in continuare acea indemnizatie care o ia si acum?

 169. Buna seara! sunt in concediu crestere copil si as dori sa stiu daca exista vreo posibilitate sa lucrez si sa primesc in continuare si indemnizatia pt CIC.Ma gandesc la un contract de colaborare sau de prestari servicii sau altceva de genul asta. Banuiesc rapunsul dar as dori sa stiu un raspuns sigur.Va multumesc anticipat!

 170. buna seara.va rog frumos sa-mi raspundeti si mie la intrebarea;sant in concediu de paternitate iar sotia mea a ramas gravida (ea nu lucreaza)la sfarsitul anului in decembrie se termina concediul de paternitate iar copilu se va naste prin luna noiembrie, itrebarea este daca pot sa prelungesc pentru al doilea copil si daca pot in ce luna trebuie depusa cererea.astept raspuns.va multumesc.

 171. Buna seara,
  Sunt insarcinata, si angajatorul ne trimite 2 zile/luna, timp de 2 luni in concediu fara plata. Mai primesc indemnizatie de crestere copil? pana acum am mai mult de 12 luni de cotizatie neintrerupte. va multumesc

 172. @ mihaela

  avand in vedere ca lucrezi la o firma privata si nu la stat unde s-a dat o hotarare de guvern in acest sens, nu stiu ce sa-ti raspund. ar fi benefic daca angajatorul nu va trece CFP-urile in carnetul de munca! macar atata lucru sa faca pentru voi.

 173. am intrat in cic din somaj in luna aprilie 2008,in aprilie 2010 ies din cic.ce pot sa fac mai beneficiez de somaj in continuare si daca da ce perioada

 174. @ alexandra

  da, revii la somaj pe perioada ramasa neefectuata deoarece cic intrerupe somajul. trebuie sa anunti la agentia de somaj printr-o cerere de repunere in plata.

 175. Liviu :

  buna seara.va rog frumos sa-mi raspundeti si mie la intrebarea;sant in concediu de paternitate iar sotia mea a ramas gravida (ea nu lucreaza)la sfarsitul anului in decembrie se termina concediul de paternitate iar copilu se va naste prin luna noiembrie, itrebarea este daca pot sa prelungesc pentru al doilea copil si daca pot in ce luna trebuie depusa cererea.astept raspuns.va multumesc.

  in primul rand dvs.nu stiti ce efectuati in prezent! nu este concediu de … paternitate – ala e de 5 zile, ci sunteti in CIC (concediu de ingrijire a copilului)!!! puteti intra in urmatorul CIC pentru al 2-lea copil. procedura depunerii dosarului este identica cu prima.

 176. Buna seara!
  Lucrez in invatamant,is suplinitoare calificata,am ramas insarcinata,la sfarsitul lunii august trebuie sa nasc.Intrebarea mea ar fii ca:Trebuie sa merg la examenul de titularizare pentru a primii concediul de maternitate(is angajata pe perioada determinata,pana in 31 august)?
  Daca im iau prenatalul in iunie,primesc salarul de vara?
  Multumesc pentru raspuns!

 177. Buna ziua! Va multumesc pt raspunsul dat. si mai am o nelamurire:daca somajul a fost intrerupt pe perioada indemnizatie de doi an nu ar trebui sa beneficiez din noi de perioada intreaga a somajului deoarece acesti doi ani merg ca vechime.

 178. Buna seara, am o fetita de 6 luni, si am lucrat neintrerupt 12 luni inainte de nasterea copilului. Din 31 ian 2010 am incheiat contractul de munca cu acordul partilor, si in prezent nu sunt nici angajat, nici somer.
  1) Pot beneficia de CIC, cata vreme nu sunt intr-un concediu propriu-zis?
  2) Am parti sociale intr-o srl, si la sfarsitul anului voi primi dividende. Intra aceste venituri in conflict cu CIC?
  Multumesc

 179. @ titus

  1.da
  2.nu. veniturile profesionale supuse impozitului pe venit sunt cele obtinute din prestarea unei profesii nu din obtinerea unor beneficii banesti ca urmare a unei investitii de capital.

 180. AJUTOR! Sunt insarcinata,doctorita mea (ginecolog) vrea sa-mi dea concediu medical pe perioada sarcinii deoarece am pierdut o sarcina anul trecut si nu vrem sa se mai intample. Nu stim insa daca concediul medical nu influenteaza indemnizatia pentru crestere copil pana la 2 ani. Beneficiez de aceleasi drepturi avand in vedere ca din noiembrie sunt in somaj?
  Multumesc anticipat

 181. in iulie 2010 imi expira CIC si trebuie sa ma intorc la locul de munca, respectiv o unitate de invatamant gimnazial. Pe disciplina pe care o predau mai sunt 4 cadre didactice, dar problema este ca o catedra din specialitatea mea se desfiinteaza prin reducerea numarului de elevi. Intrebarea la care solicit raspuns este urmatoarea> sunt obligata sa particip la aceasta sedinta de restrangere de activitate sau am postul rezervat timp de 6 luni (perioada in care se intra in noul an scolar si nu se mai pot face modificari la incadrare). Va rog sa mentinati baza legala pentru a nu imi pierde postul la rastrangere de activitate. Multumesc.

 182. As dori sa stiu daca tatal copilului poate intra in concediu de crestere copil in cazul in care eu sunt inca in concediu de maternitate dar au trecut cele 42 de zile obligatorii.Multumesc.

 183. buna ziua,ma aflu in cic unu iar cand mi-am facut actele contractul de munca mi la suspendat,va rog frumos sa-mi spuneti si mie daca in acesti doi ani de concediu mi se pune vechime pe cartea de munca.astept raspuns,va multumesc.

 184. genu :avem urmatorul caz:mama a reinceput serviciul cand bebelusul avea 7 luni, s-a angajat o bona. tatal a ramas fara serviciu cand bebelusul are 1 an, astfel ca bona nu a mai putut fi tinuta. Poate tatal sa beneficieze de indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani?

 185. @ Liviu

  In conformitate art.18 alin.(7) din OUG 148/2005 actualizata 2009 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului cu modificările şi completările ulterioare : „perioada concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap constituie vechime în muncă şi în serviciu, care se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu aceasta”. CIC nu se inregistreaza in carnetul de munca dar ai nevoie de o adeverinta din care sa rezulte ca ai efectuat CIC iar cand va veni timpul, o vei prezenta la Casa de pensii.

 186. buna ziua ,va rog frumos sa-mi spuneti si mie,dupa ce termin cic1 si cic2 cand trebuie eliberata adeverinta pentru vechime si de unde trebuie eliberata.cu respect va multumesc.

 187. AM 2 COPII LA DIFERENTA DE UN AN , ESTE CORECT SA PRIMESC DOAR O SINGURA INDEMNIZATIE IN LOC DE 2?SAU MACAR SA SE DEA CATE 6 MIL DE COPIL CA LA GEMENI. POATE FI DAT IN JUDECATA STATUL ?

 188. Buna ziua!Va rag sa ma ajutati si p mine cu cateva nelamuriri:
  -sunt angat la o firma din 24.12.2008 pana in prezent,in aceasta perioada am avut o luna de concediu pentru studii(15.06-15.07.2008)iar sotia trebuie sa nasca in cursul acestei luni(feb 2010).Pe 01.02.2010 patronul vroia sa mi dea preaviz ptr desfinatrea postului(art.65,lit a),insa eu am bagat cererea de concediu(15 zile lucratoare)intrucat pe anul 2009 nu am efectuat concediu de odihna.Pe 22.02 incep serv. si cred ca o sa primesc si previzul.
  Sunt sanse sa nu pot beneficia de concediu ptr cresterea copilului pana la 2 ani,?Ma pot confrunta cu refuzul patronului de a mi acorda acest drept in perioada de preaviz??
  Poate sa mi incheie cartea de munca in asa fel incat sa nu pot beneficia de acest drept?
  pot intapina refuzul patronului de a

 189. DACA AM DEPUS CEREREA PENTRU ACORDAREA UNUI SALAR MEDIU PE UNITATE PENTRU NASTERE COPIL , LA IMPLINIREA A 2 ANI A COPILULUI, MAI POT BENEFICIA DE EI?IN CAZUL IN CARE FIRMA NU VREA SA MI-I ACORDE,CEPOT FACE?

 190. Buna ziua! Am si eu o intrebare, sau mai repede va rog sa-mi dati un sfat. Sunt in CIC pana pe data de 11.07.2010 si as vrea sa mai stau un an acasa cu copii, dar nu stiu cum se procedeaza sau ce solutii sunt. Se poate prelungi CIC – bineinteles fara sa primesc indemnizatie? Trebuie sa imi dau demisia si apoi sa-mi platesc eu asigurarile in fiecare luna? Va rog frumos sa ma ajutati daca puteti.
  Multumesc anticipat
  O zi buna

 191. @ Radu Madalina

  Conf. art.62 din Contractul Colectiv de munca unic nr. 2.895 din 29 decembrie 2006 la nivel national pe anii 2007-2010
  (1) În afara concediului legal platit pentru îngrijirea copiilor în varsta de pana la doi ani, salariata mama poate beneficia de înca un an concediu fara plata.

  Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului. Perioada in care o persoana beneficiaza de concediu fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor prevazute de legea 19/2000 (atat cat o mai fi in vigoare)

 192. @ Prescornita Oana

  Cerere tip pentru acordarea primei de nastere:

  Domnule Director,

  Subsemnata …, angajata a …, va rog sa-mi aprobati cererea pentru acordarea primei de nastere, in cuantum egal cu un salariu mediu pe unitate, in conformitate cu urmatoarele prevederi legale aflate in vigoare:
  – art.2 alin. 1 si 2, art.3 alin.1 si 3, art.51 lit.c din Contractul Colectiv de Munca la nivel national pe anii 2007-2010
  – art.238, art.239 si art.241 din Codul Muncii
  – art.8, art.11 alin.1 si art.24 alin.1 din Legea nr.130/1996 privind contractul colectiv de munca

  Anexez la prezenta cerere copie dupa certificatul de nastere al copilului.

  Va multumesc, data

  Domnului Director al ………………………..

  Cererea se adreseaza angajatorului in termen de maxim 1 an de la nasterea copilului (conform site-urilor unor institutii de stat – primarii in special), echivalentul ei fiind un salariu mediu pe unitate. Incalcarea acestei obligatii dispuse prin prevederile legale enumerate reprezinta abuz si trebuie sa va adresati instantei in caz de refuz!

 193. @ fabritio

  beneficiezi de CIC doar daca in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului ai beneficiat de venituri supuse impozitului pe venit! dreptul la cic este prevazut in lege, orice refuz din partea angajatorului echivaleaza cu un abuz! cic suspenda cim, inclusiv preavizul – daca te afli in aceasta perioada, asa ca nu stiu ce nemultumire ar avea angajatorul! in cazul in care te afli deja in somaj, cererea de CIC se depune la oficiul de somaj de care apartii, deoarece perioada respectiva suspenda inclusiv somajul!

 194. Am depus 2 cereri din care si pentru fata care are 9 luni;sper macar pentru ea sa pot lua.In cate zile trebuie sa-mi dea raspunsul?Daca raspunsul e doar verbal e corect?La serviciul sotului i s-a spus ca poate depune cererea pana la maxim 2 ani de la nasterea copilului.N-am gasit in legislatie sa se prevada acest lucru decat ca orice litigiu se poate rezolva pana la implinirea a 3 ani a copilului.Imi puteti spune va rog unde gasesc mentionat in legislatie faptul ca doar pana la 1 an am dreptul sa depun cererea?Scuze ca nu am mentionat,cerere pentru prima de nastere .
  VA MULTUMESC!

 195. @ Prescornita Oana

  Termenul de 1 an l-am gasit pe site-urile diverselor institutii de stat, insa legal ar fi termenul de 3 ani care este termen general de prescriptie! In caz ca nu primesti banii, cred ca cel mai bine ar fi sa te adresezi instantei!

  Temei legal: Decretul nr. 157/1958 – „Dreptul la actiune, avind un obiect patrimonial, se stinge prin prescriptie daca nu a fost exercitat in termenul stabilit de lege”- termenul general de prescriptie este de 3 ani!

  Nu prevede nicaieri obligatia angajatorilor de a prezenta salariatilor CCMUN

 196. MULTUMESC MULT!Multe femei nu cunosc drepturile care le au.In CIM nu se stipuleaza asa ceva . Patronii nu sunt obligati sa prezinte un exemplar din CCM national personalului?

 197. Mersi mult Snake…sper sa nu ma afecteze cu ceva perioada aia de concediu fara plata…este exact la jumatatea perioadei de 1 an/.

 198. Buna ziua am si eu o nelamurire, sunt gravida si cam pe data de 28 octombrie ar trebui sa nasc ,am beneficiat de somaj din 1 octombrie si acum de la 1 martie am carte de munca , mentionez ca am continuitate, as dori sa stiu daca pot beneficia de CIC. Va multumesc

 199. buna ziua,
  am o mare nelamurire,poate ma scoateti din ceata dvs.: ma aflu in CIC momentan pana pe 22 .05 2011 cand al meu copil va implini varsta de 2 ani.Astazi mi-a spus o mamica in parc, ca acest CIC se calculeaza 2 ani de la intrarea in concediu si nu de la data nasterii copilului.In acest caz eu ar trebui a ma reintorc la job pe 23 mai 2011 sau pe 10 august 2011 avand in vedere ca eu am depus dosarul pentru CIC in 9 august 2009? Multumesc anticipqat

 200. Buna seara,
  Va rog dc e posibil sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea situatie: am un baietel de 1.10 luni si o fetita nou-nascuta de 2 sapt. In prezent sunt in CIC 1 pana in 08.04.2010. Firma la care lucram s-a inchis in ian 2009, contr meu de munca a fost inchis, cartea de munca o am deja vizata si stampilata de ITM imrpeuna cu decizia. Am intrebat la Dir gen de asist si prot soc si mi ss-a spus ca mi se va prelungi indemnizatia la aceeasi valoare pt cic 2 pana va implini cel de-al doilea copil 2 ani, indiferent ca firma la care lucram s-a inchis.
  Vroiam sa imi confirmati ca e corect ce mi-au zis si dc la dosarul pt prelungire ar tb sa aduc si copie dupa decizia de inchidere a contr de munca si dupa cartea de munca. Va multumesc mult

 201. snake :
  @ ayandari
  titlul actului normativ ce spune? “concediul pentru ingrijirea copilului PANA LA 2 ANI“!

  am inteles, stiam asta dar am fost putin dezorientata.Va multumesc mult pentru raspuns.O zi buna !

 202. Lucrez in invatamant si am nascut pe 31 iulie 2008.Atunci mi- a ramas o luna de concediu de odihna neefectuat .As dori sa stiu daca am dreptul sa mi-l iau pe 31 iulie 2010 cand mi se termina cei 2 ani de concediu ingrijire copil.Si tot acum ar trebui sa incasez si banii pe concediu restant.
  Am mai auzit o varianta ca dupa 2 ani de concediu ingrijire copil avem dreptul la un numar de zile de concediu de odihna platit.E adevarat?

 203. @ Anca

  Conform Codului Muncii art. 139 alin. (1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
  (2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.

  Art. 141. – (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
  (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
  (3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
  (4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului de munca

  Acestea fiind prevederile legale va pot spune ca exista controverse si interpretari in sensul ca unii angajatori acorda CO dupa revenirea la munca deoarece CIC suspenda CIM si totodata suspenda inclusiv prevederile mai sus mentionate, alti angajatori se prevaleaza de termenul prevazut in art.141 al. (3) si nu acorda concediul de odihna. Nu exista o practica unitara in acest caz.

 204. Deci sa inteleg ca e posibil sa pot efectua CO restant sau nu.Sunt putin nelamurita si nu stiu daca e bine sa-mi mai cer acest drept .Mentionez ca initial mi s a platit aceasta luna de concediu in 2008 si in 2009 a venit auditul si mi-a luat banii dar nu am dat inapoi cat am primit- venitul net.Am dat inapoi venitul brut plus penalizari.Si nici aici nu stiu daca era corect.

 205. @ Anca

  parerea mea este ca l-ai pierdut, totusi nu inteleg de ce ti s-au cerut banii inapoi! macar asta poti face. sa soliciti plata acestuia ca n-au trecut 3 ani (termen de prescriptie)

 206. Buna ziua,
  am o mare rugaminte la dumneavoastra sa-mi spuneti daca pot primi CCI.
  sunt insarcinata si in luna octombrie cu ajutorul lui Dumnezeu voi naste. Lunile octombrie, noiembrie, dec 2009 am fost in somaj tehnic, apoi ian 2010 in fata plata si acumvor iarasi sa ma treaca in somaj tehnic. asadar pe ultimele 12 luni inainte de nastere voi avea o luna fara plata si 6 luni somaj tehnic.
  spuneti-mi va rog daca pot sa primesc CCI, sau ce pot sa fac sa primesc?
  Va multumesc, anmaria

 207. as dori sa stiu daca beneficiez de indemnizatie pt cresterea copilului daca sunt studenta in anul 4 la zi si in vara dau licienta ,nu am lucrat nicaieri

 208. @ iulia

  Potrivit Legii nr. 240/2009 pentru completarea alin. (2) al art. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 403, din 15 iunie 2009:
  Art. 1.
  (2) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
  m) urmeaza cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar si universitar, organizat potrivit legii, frecventate fara intrerupere. Sunt exceptate de la aceasta obligatie persoanele care au intrerupt cursurile din motive medicale.

  Perioada de 12 luni trebuie sa existe neintrerupt anterior datei nasterii copilului.

 209. anamaria :

  Buna ziua,
  am o mare rugaminte la dumneavoastra sa-mi spuneti daca pot primi CCI.
  sunt insarcinata si in luna octombrie cu ajutorul lui Dumnezeu voi naste. Lunile octombrie, noiembrie, dec 2009 am fost in somaj tehnic, apoi ian 2010 in fata plata si acumvor iarasi sa ma treaca in somaj tehnic. asadar pe ultimele 12 luni inainte de nastere voi avea o luna fara plata si 6 luni somaj tehnic.
  spuneti-mi va rog daca pot sa primesc CCI, sau ce pot sa fac sa primesc?
  Va multumesc, anmaria

  concediul fara plata va afecteaza dreptul la CIC!

 210. pe langa jobul care il am acum mai am un contract de prestari servicii cu o firma, in urma caruia mai primesc o suma de bani….in mai o sa nasc…se ia in stabilirea indemnizatie si acest venit din contractul de prestari servicii? de ce acte am nevoie pt a dovedi acest venit? va multumesc

 211. Buna seara! In mai 2010 voi intra in CIC, iar in noiembrie 2010 CIM va expira acesta fiind incheiat pe perioada determinata, eu inlocuind o persoana care este momentan tot in CIC. Intrebarea este daca din noiembrie voi lua in continuare pana la sfarsitul celor 2 ani indemnizatia calculata (85%) sau mi se va recalcula si daca da, cum anume? Ar trebui in momentul in care imi expira contractul sa depun acte de somaj sau nu?Vreau sa stiu ce se va intampla efectiv, mi se intrerupe automat si CIC-ul sau merge in continuare? Trebuie sa anunt undeva faptul ca imi expira contractul?

 212. @ Ioana

  vei primi CIC-ul pe intreaga perioada de 2 ani. CIC-ul suspenda contractul de munca. depinde ce decizie va lua angajatorul. in mod legal, tu ar trebui sa te reincadrezi la aceeasi firma la finalul CIC-ului pe o perioada echivalenta cu cea ramasa neefectuata conf. CIM. reangajarea poate fi chiar pt 1 zi, dar trebuie sa existe!

 213. Buna seara! Am si eu o intrebare/nelamurire cu privire la acordarea CIC, mai precis, la calculul venitului de 85%. Care luni sunt luate in consideratie pentru acest calcul? Ultimele 12 luni dinainte de intrarea in concediul pre si postanal sau ultimele 12 luni dinaintea nasterii copilului (adica pana in momentul nasterii lui)? Desi este mult mai logica a doua varianta, am auzit cazuri in care au facut calculul diferit. Va rog mult sa-mi raspundeti, eu sunt deja in concediu prenatal si as dori sa stiu ce ma asteapta.. sa nu am suprize… mai ales ca suma care reiese din cele doua variante de calcul este diferita.

 214. Buna ziua!

  Am si eu o nelamurire!
  Sunt in concediu de crestere a copilului in varsta de pana la 2 ani si primesc lunar indemnizatie si alocatie.
  De curand am semnat un contract de confidentialitate cu o firma pt un post de „mistery shopper”. Nu e constract de munca, dar primesc in cont pt fiecare vizita 15-20 ron.
  Pot sa pierd indemnizatia din aceasta cauza? O prietena de-a mea mi-a spus ca fiind in concediu de crestere a copilului nu poti nici macar de ex. sa fii reprezentant la avon. Asa este?
  multumesc anticipat.

 215. INTREBARE, TATAL LUCREAZA IN TARA, ARE VECHIMEA NECESARA, SOTIA URMEAZA SA NASCA IN SPANIA. TATAL BENEFICIAZA DE INDEMNIZATIE ? MULTUMESC

 216. COMPLETARE, SOTIA DEOCAMDATA NU POATE FI ADUSA IN TARA PINA CIND NASTE, URMEAZA CA SOTUL SA MEARGA IN SPANIA PT A ELIBERA CERTIFICATUL DE NASTERE, COPILUL AVIND CETATENIE SPANIOLA. SOTIA NU A LUCRAT IN SPANIA CU CONTRACT DE MUNCA. MULTUMESC

 217. @ Cristi

  este la mintea cocosului ca bebelusul trebuie sa se afle in acelasi loc cu mama sau tatal care il ingrijeste, nu? cum poti intra tu in CIC in Romania daca copilul este in Spania? Daca insa copilul vine in Romania, poti intra atunci in CIC.

 218. buna dimineata,am si eu o intrebare ma aflu in cic 1 pana pe 11 decembrie cand copilu face 2 ani iar sotia mea a ramas insarcinata si dupa calcule ar trebui sa nasca cu 2sau3 saptamini mai tarziu de a se termina cic 1 mai pot intra in cic 2?VA MULTUMESC.

 219. BUNA ZIUA .AM SI EU O INTREBARE PE 17 DECEMBRIE AM TERMINAT STAGIUL DE CRESTERE COPIL DE 2 ANI ,APOI M-AM ANGAJAT O LUNA SI APOI M-AU DAT IN SOMAJ ACUL SUNT IAR INSARCINATA ,MAI BENEFICIEZ DE INDEMNIZATIE DE CRESTERE COPIL.ASTEPT RASPUNS VA MULTUMESC

 220. @ adetu

  da, pt ca la nasterea celui de-al 2-lea copil vei avea indeplinita conditia celor 12 luni neitrerupte (se ia in calcul si perioada de somaj).

 221. am doi copii baiatul are un an si trei luni iar fetita doua luni cati roni primesc pt. cei doi copii , cu legea noua

 222. Buna ziua,

  Situatia in care ma aflu este urmatoarea: sunt angajat de mai putin de 12 luni, dar in acelasi timp sunt si student (repetand anul in curs la facultate). Cererea de intrare in CIC mi-a fost respinsa pe motiv ca, repetand anul la facultate se considera intrerupere de cursuri si nu se mai tine cont de acele luni pentru a completa cele 12 luni de contributii necesare pentru a intra in CIC.

  Ce as putea sa fac, exista ceva reglementat prin lege legat de acest aspect?

  Multumesc,
  Bogdan

 223. sotul meu este in cic 1 iar eu am ramas insarcinata si trebuie sa nasc cu o saptamina sau doua mai tirziu dupa ce se termina cic 1 intrebarea e dacaas

 224. AM O FETITA DE 1 AN SI 10 LUNI.PESTE 1 LUNA VREAU SA INCEP MUNCA:AM DREPTUL SA MAI BENEFICIEZ DE CEI 600RON?CUM SA PROCEDEZ?

 225. Buna..am si eu o intrebare..daca in ultimele 12 luni am avut 10 zile de concediu fara plata , si vreau sa intru in concediu pentru cresterea copilului ..pot sa intru? sau acele zile ma impiedica sa intru? multumesc..

 226. am si o antrebare ..eu sant an concediu de cresterea copilului si mai am o luna si termin concnediu antrebarea mea este cum pot sa prelungesc si eu concediu cu un an datorita faptului ca copilul meu sufera de un handicap grav nu aude deloc.ce acte trebuie sa fac multumesc

 227. lucrez in sistemul sanitar,dar in prezent sunt inca in concediu post-natal pina luna viitoare.am inteles ca trebuie facut dosarul de angajare din nou?cine ma poate ajuta.va multumesc

 228. cic se ia pana la fix 2 ani sau pana la finele lunii respectiye? multlumesc,astept raspuns

 229. buna seara . am si eu o intrebare.daca patronul m-a dat in somaj tehnic mai pot beneficia de postnatal ?

 230. eu am 12 luni lucrate dar la 2 locuri de munca si am intrerupere de 1 luna ……………in cazul asta nu beneficiez de cic?

 231. Buna ziua, as avea si eu o intrebare, din luna octombrie 2009 pana in luna martie 2010 am beneficiat de somaj, de la 01 martie am fost angajata, mentionez ca am continuitate, acum am 10 saptamani de sarcina si am fost internata de urgenta pentru iminenta de avort, apoi mi s-a dat concediu medical in continuare, urmand sa merg la un control si sa mi se prelungeasca concediul medical deoarece mi s-a zis ca nu am voie sa stau mult in picioare si sa ridic, iar eu lucrand la un magazin alimentar e imposibil acest lucru iar medicul a considerat ca riscul e prea mare si de aceea am fost internata. Eu doar pe data de 1 octombrie am 12 luni lucrate (mentionez ca somajul l-am luat pt ca am terminat liceul), pe la sfarsitul lui octombrie ar trebui sa nasc, intrebarea este: concediile medicale se calculeaza pentru a putea beneficia de concediu pentru ingrijirea copilului? Va multumesc!

 232. Am uitat sa specific ca pe certificatul de concediu medical codul de indemnizatie e 01 si 06, si concediul medical mi s-a dat de medicul ginecolog.

 233. Daca sotul meu este militar poate intra in concediu pentru ingrijire a copilului ? multumesc anticipat.

 234. Buna ziua,
  sunt in urmatoarea situatie: CIC pana pe 22.07.2010 si insarcinata in 8 saptamani, asta inseamna ca urmeaza sa nasc undeva in luna noiembrie 2010.de la terminarea CIC pt primul bebe pana la nasterea celui de-al 2 lea sunt aproximativ 3-4 luni.patronul meu avea 2 societati iar societatea unde am contractul de munca suspendat a fost preluata de fratele acestuia in anul 2008, deoarece nu am mai vrut sa tina afacerea respectiva.
  intrebare:dupa terminarea CIC pot sa imi fac angajarea la cealalta firma detinuta de patronul meu din ziua in care fetita a implinit varsta de 2 ani, fara sa apara nicio intrerupere de o zi, si apoi sa beneficiez concediu prenatal si postanatal si intrarea in cel de-al 2 lea CIC SAU trebuie sa solicita reangajarea la vechea societate? mentionez ca eu cu societatea veche nu am nico legatura, adica nu voi lucra acolo nici macar o zi.
  in acest caz cum se va calcul CIC pentru cel de-al 2 lea copil?

 235. @ Elena

  daca firma in care ai lucrat si-a schimbat doar asociatul poti sa-ti faci cerere de reangajare. in caz ca ve fi disponibilizata, vei intra in somaj. functie de venituri se va calcula CIC.

 236. Buna ziua,
  La inceputul lunii mai trebuie sa nasc. Stiu ca tatal copilului poate primi de la angajator 10 zile libere in plus daca are atestat de puericultura, dar la noi in oras (sibiu) nu mai exista nici o asociatie care sa realizeze astfel de cursuri. In acest caz medicul de familie a tatalui poate elibera o adeverinta care sa inlocuiasca atestatul?

 237. adeverinta respectiva se elibereaza de medicul de familie – daca citeai cu atentie intelegeai, iar durata concediului in acest caz este de 15 zile si nu de 10!

 238. sunt in concediu parental iar prelungirea lui ce trebuie sa fac deoarece ii pe drum al 2 copil indemnizatie pt al 2 copil se mai primeste?

 239. buna ziua, pana in 2007 am ani operati in cartea de munca, dupa aceea am lucrat doar la negru , sotia nu are carte de munca , putem beneficia de cei 600 de lei pe luna de la stat?

 240. Buna ziua, sunt noua pe acest sait…. am si eu cateva nelamuriri….sunt insarcinata in 12 saptamani …:
  1) indemnizatia de crestere a copilului de 2 ani este de 85 % din brut sau din net ?
  2) daca stau in medical mai am dreptul si la concediu meu de odihna (de 21 de zile pe an)?
  3) Pe 1 noiembrie fac 1 an de la angajare (precizez ca inainte de aceasta data am avut o pauza de cateva luni) , data probabila a sarcinii este intre 1 si 15 noiembrie. Daca nasc inainte de 1 noiembrie (neimplinind 12 luni de cotizatie) mai pot benefia de CIC? Ce solutii as avea?
  Va multumesc !

 241. hello,
  am si eu o intrebare,
  sunt insarcinata in 6 luni aproape.
  muncesc la actualul loc de munca de mai bine de un an si jumatate.
  stiu ca pentru CIC se ia in considerare media veniturilor nete pe 12 luni anterioare nasterii.
  in cazul meu…acum 8 luni am fost in concediu fara plata un numar de zile/luna..timp de 3 luni….12, 15, 18 zile/luna.am primit de ex un salariu de 240, 190 sau 380 de lei -in lunile respective.in conditiile in care salariul meu normal este 1500 lei.
  imi puteti spune daca voi putea beneficia de CIC , daca se calculeaza cu aceeasi formula?12 luni precedente lunii nasterii?
  multumesc.

 242. Buna seara
  Am si eu o intrebareAstept un copil la sfarsitul lunii august 2010, pot sa ma inscriu la o facultate care are cursuri la zi, daca eu voi fi in concediu pentru cresterea copilului pana la 2 ani. Ma afecteaza cu ceva la indemnizatie?
  Va multumesc

 243. Buna ziua! In primul rand as vrea sa va felicit pentru efortul pe care il faceti pentru a ne raspunde nelamuririlor noastre. Doresc sa intru in CIC ,dar inca nu sunt lamurit 100% in privinta calcularii indemnizatiei.Ce se ia in considerare: venitul brut(2.247Ron),venitul net(1.876Ron) sau salariu net (1.592Ron)?Bonurile de masa intra si ele in calculul indemnizatiei?Va multumesc si astept un raspuns din partea d-voastra ,deoarece sunt foarte derutat.

 244. Am si eu o problema. La 15.05.2010 fetita face 2 ani, am fost la locul de munca pentru a ma reangaja si am primit vestea ca postul se restructureaza si de la 16.05.2010 voi fi in preaviz. Acum sunt insarcinata in 14 saptamani si as dori sa stiu daca patronul are voie sa ma dea in somaj (fiind insarcinata). Daca intru in somaj mai pot beneficia ce concediu prenatal si de indemnizatia de crestere a copilului? Cum trebuie sa procedez?

 245. @ mony

  in primul rand trebuia anuntat in scris angajatorul cu privire la noua sarcina. in al 2-lea rand, daca intri in somaj ai dreptul la CIC.

 246. @ Gabriel

  se iau in calcul doar veniturile nete. mai nou, daca vor sa impoziteze si bonurile de masa, vor intra si acestea.

 247. Am si eu o problema. Sunt in cic de aproximativ de 4 luni (baietelul are 6 luni), iar sotul meu nu mai lucreaza de 2 luni. As vrea sa ma intorc eu la servici, insa nu stiu daca poate beneficia tatal de cic in continuare. Mentionez faptul ca tatal a realizat venituri impozabile timp de 12 luni anterior nasterii copilului, el ramanind fara serviciu de numai 2 luni. Poate asadar sa beneficieze de indemnizatie si daca da se calculeaza ca 85% din media veniturilor nete realizate in ultimul an anterior nasterii copilului? O alta intrebare, daca poate primi indemnizatie si cauta/gaseste de munca pot reveni eu la cic?

  Multumesc!

 248. Buna….poate ma puteti ajuta si pe mine…
  Am o masina cumparata prin credit auto de la BRD….problema este ca CIV este la ei,cel putin asa ar trebui,am avut nevoie de CIV L AM PRIMI mi am facut treaba ,l am dus inapoi iar acum am nevoie de el….il cer de la banca in spune ca nu il gaseste ,am mai insistat si nici dupa o zi tot nu il gasesc.
  CINE TREBUIE SA RASPUNDA?CE SA FAC?

 249. Va rog sa ma ajutati intr-o problema.
  Fetita mea s-a nascut pe 2 febr.2010 avand 6 luni lucrate efectiv celelalte 6 fiind in concediu de ingrire copil cu prima mea fetita. cum se va calcula CIC?

  TERMIN CONCEDIUL DE MATERNITATE PE 6 IUNIE MA POT INTOARCE LA SERVICI SI APOI IN TOAMNA SA INTRU IN CIC?

 250. Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: Sunt in CIC1 pana in septembrie 2010. Am nascut al doilea copil in aprilie 2010. Va rog sa imi spuneti cand trebuie sa intru in CIC2: in momentul nasterii celui de-al doilea copil sau cand se termina CIC1?

 251. Buna ziua,

  As avea si eu urmatoarea intrebare: Daca CIM se termina undeva la jumatatea acestei perioade de 12 luni si pe tot parcursul acestor 12 luni se inregistreaza venituri pe PFA (activitati independente) persoana in cauza se incadreaza in litera legii? Si daca da, la calcul intra venituri CIM + venituri PFA?

  Va multumesc,

  Legea spune: „Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, se înţelege: venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, aşa cum sunt definite de această lege. „

 252. @ mara

  oricand, oricum nu veti beneficia de un CIC2 mai lung daca vi-l luati in septembrie ci se va termina exact cand cel de-al doilea copil implineste varsta de 2 ani!

 253. Buna ziua! mai intai vreau sa va multumesc ptr raspunsul dat la intrebarea mea anterioara. Acum revin cu o noua intrebare: pe 12.07.2010 ar trebui sa incep munca dupa CIC, dar vreau sa nu ma mai duc (sunt in urma cu salariile pe 4 luni si se ia doar 50%) si sa imi dau demisia; cum trebuie sa procedez – pot sa depun simultan cererea de reangajare si demisia, sau trebuie sa ma duc la munca cateva zile si apoi sa demisionez?
  Dupa parerea dumneavoastra e mai bine sa demisionez sau sa fac cerere de concediu fara plata?
  Multumesc anticipat!

 254. @ Radu Madalina

  nu te-as sfatui sa demisionezi. nu este cazul. incearca un CFP sau altceva. poate se reglementeaza situatia sau poate angajatorul te va concedia cu drept de somaj!

 255. Salut,

  Am si eu o intrebare, lucrez la un hypermarket si acum 2 ani colega mea si.a luat concediu maternal. Peste cateva luni eu am fost promovat adjunct de raion (postul colegei in CM). La revenirea colegei ce se intampla cu mine ? Pot sa fiu mutat, va rog sa imi raspundeti.

  Va multumesc

 256. ps: eu lucrez pe menaj, daca sunt posturi de adjuncti de raion pe alt raion se poate ca angajatorul sa o mute pe colava LEGAL fara ca ea sa il dea in judecata. Sunt curios pentru ca noi ne.am facut o echipa buna si totul merge bine. modificarea echipei nu este dorita de nimeni din raion si chiar din firma.

  Va multumesc

 257. @ Tavy

  Nu stiu ce legatura are promovarea ta cu revenirea colegei la munca? Promovarea este un act de recunoastere a unor calitati deosebite ale cuiva si nu poate fi transmisibila altei persoane. Promovarea dispusa de angajatorul tau tine doar de aprecierea adusa performantelor tale. Nu stiu daca poti fi mutat sau nu la alt raion, asta depinde de angajator, de regulamentul de ordine interioara, de strategia manageriala sau de structura firmei.

 258. buna ziua as vrea si eu un raspuns la situatia in care ma aflu.sunt pfa din febr 2009ptr ca am semnat un contract de agent cu o firma ce imi retinea 10%impozit la sursa,iar eu tr sa-mi fac pfa ptr a-mi putea retine comisionul din icasari. cei 6%mi i-a calculat fiscul in decizia de impunere pe 2009.am avut venituri relizate pe 2009 9386 ron.in ian 2010 am ramas insarcinata pe 19 ,am anuntat pe sefa mea nu a fost nici o problema ptr moment.cand aveam 20 de sapta mai precis pe 9 iunie am avut probleme cu sarcina si a trb sa ma internez(3 zile).mi s-a dat in continuare 14 zile dupa 12.06-25.06 cm boala obisnuita .aveam contract cu casa de asigurari de la inceputul lui 2009 pana in prezent dar nu aveam cei 0,85% ptr concedii si indemnizatii cotizati .cei de la sanatate mi-au zis sa scot decizia de plati anticipate pe 2010 unde am declarat un venit de 4000 ron exact cat obt eu pna in acel moment u vroiam sa ma complic cu un venit mai mare ptr ca nu stiam ce se va intampla .m-am intors la cei de la sanatate am platit cei o,85%retroactiv pe luna mai pana la sf lui septembrie.am fost la alata camera sa depun medicalele iar insectoarea cred ca asta era mi-a spus ca nu-mi poate plati decat internarea ptr ca pe luna mai nu aveam cotizat decat 21 de zile din 22 minime permise de lege.intre timp am fost anuntata de la firma printr-o scrisoare ca mi se suspenda activitate cu data de 11.06.2010.sismteam ca innebunesc………pe data de 28.06 am fost internata la urgenta cu iminenta de avort pana pe 02.07.2010.in continuare am am iar cm ptr boala obisnuita pana pe 16.07.am fost cu cm din nou la sanatate si iar nu mi-l poate plati prt ca am asa pe 28,29,30.06 cm cu internare cel initial iar pe 01,02,07 cm cu internare in continuare primului dar tot internare si in continuare cm boala obisnuita si mi-a zis ca cel initial adica internarea tr sa fie cu data de 01.07.nu mai inteleg nimic.cei de la sanatate mi-au zis ca dupa ce mi se termina cm boala obisnuita pe 16.07 pe care nu o sa mi-l plateasca sa fac pauza o zi si sa-mi iau initial cu 19 .07 luna aceasta si in continuare pana la cel de sarcina si lauzie pe 16.08.si mi le va plati.in concluzie luna iunie am 12 zile din 22 acoperite de comision pe o saptaman ,internare si iar o internare de 3 zile ,pe luna iulie iar 2 zile internare lus dupa data de 19.07 ca o sa-mi iau cm initial in continuare pa pe 31 07 tot cam 12 din 22 de zile lucratoare mai beneficiez de indmniztie crestere copil?va rog mult sa-mi dati un raspuns sa stiu ce am de facut .astazi am primit de la fisc decizie referitoare la obligatiile de plata accesoriiptr decizia anticipata pe 2010 in care am declarat 4ooo romn venit estimativ .mie de la inceputl lui 2010 firma imi retinea 16% la suta impozit pe venit.in decizie scrie suma 160 ron,perioada 16/03/2010-01/07/2010,nr de zile 108.cota 0.1 ,suma 17,total decizie 17, dupa aceea iar mai jos alt tabel cu suma 160 ron,perioada 16/06/2010-01/07/2010,nr zile 16,cota 0.1,suma 3,total decizie 3 si dupa aceea ami jos total general decizii 20.ce vrea sa insemnae asta?

 259. scz ptr greselile de ortografie si litere mancate l-am scris in graba si sunt f.tulburata de situatie.

 260. Buna,
  Sunt PFA-Persoana Fizica Autorizata. La sf lunii iulie 2010 urmeaza sa nasc, dupa care trebuie sa intru obligatoriu in postnatal 42zile (mentionez ca platesc darile la casa de sanatatre). Activitatea de PFA din cate am inteles trebuie suspendata in momentul cand ies din postnatal. Intrebarea mea este: Cum se va calcula CIC tinand cont ca eu nu mai am nici un venit pe PFA dupa nasterea copilului. Stiu ca se ia in calcul venitul pana la nasterea copilului(ultimele 12 luni), dar daca eu imi suspend activitatea ca si PFA cu 42 de zile dupa nastere se vor scadea din venitul realizat pana la incheierea activitatii cele 42 de zile tinand cont ca ultima factura a fost facuta in luna iunie? Sau ar fi mai bine sa suspend activitatea imediat dupa nastere? Daca suspend activitatea urmatoarea zi dupa nastere voi mai beneficia de postnatal?
  Sper ca aveti un raspuns si pt mine.
  Va multumesc.

 261. @ julie

  O PFA poate beneficia de CIC daca este platitoare de impozite si asigurari sociale. Trebuie sa mergeti la finante pentru a solicita eliberarea unei adeverinte cu veniturile obtinute ca PFA. Parerea mea este sa suspendati activitatea dupa nasterea copilului.

 262. Platesc toate darile. Voi primi CIC(nu ma indoiesc de asta), m am interesat, singura nelamurire era in legatura cu suspendarea activitatii si calculu care se face la ASCO, din pacate la aceasta intrebare nu a putut sa mi raspunda nimeni nici macar cei de la ASCO(pers cu care am vb eu).Am cautat si legea dupa care se face calculul resp dar nu am gasit nimic concret. Eu sunt PFA in sistem real adica imi declar venitul pe anul in curs si anul viitor se va face recalcularea in fct de venitul realizat.
  Eu optez pt cei 85% si nu mi totuna ca o sa mi scada din venit cele 42 de zile daca eu imi suspend activitatea dupa concediul postnatal. La ASCO mi s a spus ca trebuie sa mi suspend activitatea dupa postnatal(dar nu cred ca este obligatoriu)….nu stiu sg daca ma afecteaza sau nu daca imi suspend mai rpd activitatea…nu as vrea sa mi para rau pe urma ;))
  Daca nu ar fi vb de 300-400 ron pe luna in plus sau in minus tp de 2 ani nu ar mai conta cand inchei activitatea ,dar totusi sunt bani frumosi tinand cont ca ne vor scade 15%

  Multumesc pt raspuns.

 263. @daniela

  Nu stiu la ce te referi cand zici „am fost anuntata de la firma printr-o scrisoare ca mi se suspenda activitate cu data de 11.06.2010”, poate contractul cu firma , caci activitatea numai tu ca PFA poti sa o suspenzi, pt asta trebuie sa mergi la finante. Daca contractul cu firma se suspenda pe tine nu te afecteaza atata tp cat ai activitate ca si PFA chiar daca nu ai veituri. Pt CIC (eu am intrebat la ASCO) iti trebuie de la finante declaratia 200(declaratia pe care o vei face tu anul viitor in fct de veniturile pe anul acesta, declaratia 200 de anul acesta daca anul trecut ai fost tot pe sistem real si ti ai declarat tu venitul), decizia de impunere pe 2009/2010, certificat fiscal tot de la finante din care sa rezulte ca anterior nasterii ai avut venituri supuse impozitului tp de 12 luni, adeverinta de venit tot de la finante pe ultimul an anterior nasterii, o adv de la Casa de Pensii cum ca ai cotizat la ei si o adeverinta de la Casa de Sanatate din care sa reiasa ca ti s a platit concediul de materinitate (postnatal cel de 42 de zile). Alte concedii nu i intereseaza.
  Dar ca sa fi tu impacat ar fi cel mai bine sa mergi la ASCO si sa intrebi concret pe cazul tau caci nu mi dau seama exact care e situatia ta. In mod normal tu ar trebui sa ti platesti toate darile inclusiv impozitul de 16% nu sa ti fie oprit de catre firma la care prestezi serviicii.
  Eu sunt PFA si am avut un contract de prestari servicii cu o firma la care ii facturam in fiecare luna suma la care ne am inteles ,dar darile (impozitul la finante 16%, sanantatea5.5%, cei 0.85% pt concedii si indemnizatii si la pensii 31.30%) mergeam eu personal sa le platesc. Acum sunt in prenatal si am fost si eu internata 3 zile(dar nu am luat concediu medical pe acele zile). Am fost la ASCO si am intrebat daca eu ca si PFA trebuie sa duc copie dupa internare si concediu prenatal pt CIC, iar ei mi au spus ca nu este nevoie…doar de ultimul concediu adica cel postnatal de 42zile.
  Sper ca te am lamurit putin.
  Oricum ar fi bine sa faci si tu un drum pana la ASCO sa intrebi ce te doare 😉
  Bafta ,sarcina usoara si crestere mare

 264. multumesc mult nu era vb decat de un contract de colaborare cei 16 la suta erau opriti la sursa adica eu imi completam o factura cu venitul brut si venitul net pe care le depuneam cu un borderou .cei 16%bineanteles ca erau opriti din banii mei ca de aceea m-au si conditionat sa-mi deschid pfa sa nu aiba ei prea multa bataie de cap.asigurarea de sanatate am platit-o tot eu din mana si pe 2009 si pe 2010 ptr ca m-am gandit ca nu se stie niciodata dar eu am citit pe mai multe situri si am inteles ca darile astea la stat nu conditioneaza obtinerea indemnizatiei decat sa ai venituri impozabile in ultimile 12 luni anterioare nasterii copilului.eu certificatele le-am depus la casa de sanatate ca daca tot contribui de atat timp mi s-a parut normal sa mi le plateasca nu?eu chiar astazi m-am dus si mi-am platit la fisc mi-a venit acasa 160 ron 16/03/2010 pana pe 16/06/2010 si mai am 16/o9/2010 data scadenta inca 160 ron si pe 16/12/2010 dar eu ma gandesc ca o sa intru in prenatal pe 16.08 o sa mai tr sa platesc impozit sau concediu de maternitate este considerat perioada de stagiu?si mie imi pare bine ca am cu cine discuta pe tema asta si ma bucur ca am o oarecare speranta mi-a mai spus cineva ca pot sa-mi bag dosarul ca o sa beneficiez .in leg k problema ta tr sa-ti suspenzi activitatea de pfa dupa terminarea celor 42 de zile care sunt obligatorii atentie ca daca cei de la fisc te gasesc cu activitate pe pfa iti iau indemnizatia si te pun sa platesti din urma deci nu e de joaca.in leg cu calculul indemnizatiei se face media celor 12 luni anterioare lunii nasterii copilului nu dupa nastere acestuia.inaite sa nasti calculezi 12 luni inainte veniturile totale le imparti la 12 si inmultesti cu 85%.cele 42 de zile tr sa le iei de la medicul de familie poti sa-ti iei si prenatal inainte 8 saptamani dar certificatele trebuiesc depuse la casa de sanatate ptr ca ei sa ti le plateasca .atentie trebuie sa ai minim o luna cotizata cu 0,85%ptr concedii si indemnizatii inaite de acordarea concediului minim22 de zile .multa sanatate si nastere usoara la fel

 265. Buna,
  In august 2010 o sa nasc, eu am dreptul la CIC deoarece am mai mult de 12 luni lucrate anterior nasterii. Sotul insa este angajat de la 1/03/2010 (a mai fost angajat si inainte dar are intrerupere de cateva luni). Intrebarea mea este daca el va putea beneficia de CIC incepand cu luna aprilie 2011 eu dorind sa ma intorc la lucru dupa aceasta data.
  Va multumesc.

 266. buna ziua ,am si eu o intrebare ,sunt insarcinata in luna a sasea, sotul meu este cadru militar si nu lucreaza in orasul in care stam ar avea sanse sa mearga pe paternitate?
  si dc da i sar calcula salarul pe care il ia in mana impreuna cu norma de hrana ,adica venitul realizat in ultimile 12 luni? am inteles ca dc mama se intoarce la munca beneficiaza de ceva bani in plus ,nu stiu exact dc mi_ati putea raspunde ar fii minunat,multumesc mult

 267. @ cris pop

  tatal copilului poate intra in CIC. norma de hrana fiind venit neimpozabil nu intra in calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului

 268. buna ziua am si eu o intrebare, am lucrat din 1 noiembrie 2009 pana pe 21 iunie 2010, iar acum nu mai lucrez, cate luni mai trebui sa lucrez pt a putea beneficia de prenatal,daca m-as angaja astazi as beneficia´?se poate sa platesc la stat impozitele pt a beneficia de prenatal va multumesc

 269. daca ma antorc la servici mai devreme an cei 2 ani mai primesc ceva an plus…asa am auzi

 270. buna ziua ce acte imi trebuie pt prelungirea indemnizatiei copil de la 2 la 3 ani si unde trebuie sa le depun

 271. @ adriana

  prelungirea CIC de la 2 la 3 ani se poate face numai in cazul in care copilul are vreun handicap, de catre o comisie medicala.

  Lista bolilor aici

 272. Buna ziua,
  Am si eu o nelamurire. Conform legii contributia minima este de 12 luni in ultimul an anterior nasterii copilului. Eu ar trebui sa nasc la sfarsitul lunii februarie 2011. In perioada Martie 2009 – Martie 2010, am fost angajata la 3 companii. La sfarsitul lunii martie 2010, am fost data in somaj, insa deoarece la dosar imi lipsea un stagiu de cotizare de la una din companiile la care lucrasem anterior(sediul acestei companii este in alta localitate), iar compania nu s-a deranjat sa-l trimita decat cu o mare intarziere, inregistrarea dosarului la somaj s-a facut doar cu data de 5 mai.Asadar luna aprilie imi este fara venituri,deci fara cotizatii. Am rugat pesonalul de la somaj sa-mi faca macar inregistrarea iar banii sa nu-i vireze pana cand nu va ajunge stagiul de cotizare.Nu au vrut!
  Intrebarea mea este urmatoarea:poate tatal copilului sa beneficieze de CIC 2-3 luni(are mai mult de 12 luni vechime pe CM), iar apoi sa se faca transferul CIC catre mine, luand in considerare faptul ca la data aceea voi avea stagiu de cotizare de 12 luni consecutive, iar tatal sa se intoarca la servici?

  Va multumesc, astept raspunsul dumneavoastra!

 273. Buna ziua,

  Am si eu o intrebare.In prezent sunt in CIC1 si, in data de 20.09, urmeaza sa intru in CIC2 pentru cel de-al doilea copil. Intrebarea este daca este indreptatit refuzul angajatorului de a-mi elibera adeverinta de venit din perioada 2007-2008 (12 luni inaintea nasterii primului copil) inainte de terminarea CIC1 (am nevoie de aceasta adeverinta pentru a-mi depune din timp dosarul pt CIC2 astfel incat sa am continuitate in primirea indemnizatiei).

  Multumesc!

 274. Buna ziua. Am si eu o intrebare. Eu trebuie sa nasc in luna octombrie 2010. Ce luni mi se iau in calcul la plata CIC? Ultimele 12 luni pana la nasterea copilului ( adica oct 2009-sept 2010)sau ultimele 12 luni pana la intrarea in prenatal( adica august 2009-iulie 2010)?Mentionez ca in august am intrat in prenatal. Care mai este procentul de calcul al CIC? Multumim mult pt raspunsuri! O zi buna!

 275. buna…as dorii si eu mai multe detalii despre concediul de ingrijire al copilului…sotul meu lucreaza cu carte de munca de cativa ani buni..si as vrea ca el sa isi ia acest concediu pentru a ma putea angaja eu..il poate lua daca eu nu am lucrat pana akm si nu lucrez????si inka o intrebare….daca il aproba???primeste vreun ban de la stat din salariul pe care il avea la servici???multumesc anticipat si astept un raspuns…

 276. Buna seara, v-as ruga sa ma lamuriti si pe mine asupra acestei situatii: sunt in CIC1 pana pe 22 septembrie a.c si sunt insarcinata iar in 4 luni.La jobul de unde am intrat in primul CIC s-a schimbat conduceea si noua sefa am inteles ca-i concediaza pe toti cei din garda veche.Probabil pe 23 septembrie asta ma va astepta si pe mine.Intrebarile mele sunt :
  – ma poate concedia, gravida fiind, daca in prima zi de intoarcere la munca ii duc instiintarea asupra sarcinii insotita de cetificatul medical de la medicul ginecolog?
  – imi poate taia din salariu pana la data la care voi intra iar in prenatal?
  – in cazul de fata CIC2 cum se va calcula?
  Va multumesc anticipat pentru timpul acordat.
  Cu respect,
  Luana

 277. Buna ziua,

  V-as ruga sa ma ajutati si pe mine cu o informatia.
  Indemnizatia pentru concediu pentru cresterea copilului pana la doi ani se plateste in luna in curs sau pe luna anterioara?
  Eu inchei concediul luna viitoare in 8 si as vrea sa stiu daca luna viitoare primesc banii doar pe cele 8 zile sau pe luna septembrie?
  Multumesc anticipat.

 278. eu sunt angajata de 4 ani si acum vreau sa intru in somaj daca peste 2ani vreau sa fac un bebe iau concediu de ingrijire al copilului de 2ani . sau nu trebuie sa am pauze
  sau se pune somajul ca si an pe cartea de munca

 279. Buna ziua,
  Sunt in concediu de cresterea copilului si de curand m-am inscris la facultate. Am dreptul sa fiu si studenta in timpul concediului de crestere a copilului?

 280. ajutor!
  cpilul meu are varsta de 1 an si 5 luni.pana in acest mment sotia mea se afla in concediu de maternitate.Din diferite motive pana la implinirea varstei de 2 ani as dori sa intru eu in concediu de paternitate.Ce am de facut?, Se ia in considerare si al 13-lea salar + bonurile de masa la calcularea indemnizatiei?
  multumesc anticipat!

 281. @ danut

  puteti intra in CIC in calitate de parinte al copilului. trebuie sa va depuneti dosarul la primarie cu actele respective.

 282. Buna ziua,

  Sotia mea urmeaza sa nasca. Initial am stabilit sa intre ea in CIC pt 2 ani. Firma unde lucrez eu este instabila, in cazul in care se fac reduceri de personal sau se inchide (sa zicem ca se intampla in timpul celor 2 ani cat sotia mea este in CIC), poate renunta sotia mea la CIC si intra eu in CIC? Adica daca firma ma anunta, „de luna viitoare ne inchidem, sau renuntam la niste oameni” pot merge linistit si depune actele pentru CIC iar sotia mea sa se intoarca la lucru? Intra aceste lucruri in conflict cu cele 5+10 zile de concediu paternal?

  Multumesc,

 283. Buna ziua,
  Sotia mea a nascut acu trei saptamani. Noi sunte in Spania de o perioada de timp, eu am lucrat aici cu contract timp de 2 ani (sotia nu lucreaza). As vrea sa stiu si eu dc. am dreptul la CIC ? Si dc. am dreptul trebuie sa ma intorc in tara ca sa pot beneficia de CIC?
  MULTUMESC

 284. in cazul in care se intercaleaza concediile adica am un baiat de un an si noua luni si nasc gemeni in urmatoarea luna se opreste sau nu indemnizatia pentru primul copil?
  as dori un raspuns cat mai rapid
  pentru ca mi s-a recomandat de persoana care se ocupa cu dosarele pentru cic sa astept pana se termina a baiatului si dosarul va merge in continuare

 285. cea ce am pierdut cu fetele cele cateva luni nu mi se ofer indemnizatia di urma a gemenilor?

 286. Buna ziua,

  As dori sa stiu ce tip de concediu pot sa imi iau in vederea cresterii un copilas adoptat si care sunt legile pentru acest tip de concediu.

  Va multumesc

 287. buna ziua

  Numele meu e Iulian si am nevoie de sfaturile.d-voastra si anume:

  Sotia mea e insarcinata in luna a 8 a.Momentan e in CO pana pe 30 noiembrie2010 dupa care intra in prenatal.Data aproximativa a nasterii bbului este 15 decembrie.
  CM al sotiei inceteaza pe 1 aprilie2011.Salariul brut al sotiei pe ultimele 12 luni este de aproximativ 2200 ron.

  Acum sa va relatez situatia mea.Sunt angajat cu CM pe perioada nedeterminata cu un brut pe ultimele 12 luni de 3760ron.La firma unde lucrez a inceput sa scartaie treaba si niste zvonuri neoficiale spun k se vor face restructurari,insa nu stiu daca sunt pe lista neagra dar e mai bine paza buna…trece primejdia rea.
  Tinand cont ca salariu brut al meu e mai mare decat al sotiei intentionez sa intru eu in postanatal.
  Ce ma sfatuiti sa fac a.i.sa ies cat mai bine dpdv financiar si care sunt pasii ce trebuie urmati.
  Am inteles k trebuie sa fac niste cursuri la dr. de familie pt ingrijire copil si acea adeverinta sa o duc la angajator
  Ce se intampla daca eu intru in postnatal cu cartea de munca a sotiei?
  Astept cu nerabdare raspunsurile d.voastra.

  Va multumesc anticipat.

 288. # Iulian

  tu nu poti intra in … POSTNATAL 😉 Doar in CIC. Toate raspunsurile le vei gasi daca vei citi … exact articolul la care ai lasat aceste intrebari!

 289. buna ziua,pe 20decembrie sunt doi ani de crestere copil urmind ca atunci sa-mi reincep serviciul,problema e ca pe postul ce-l aveam atunci a fost angajat altcineva pe perioada nedeterminata ca sef raion iar eu cind i-mi voi relua serviciul nu-mi voi relua si postul ci voi fi doar adjunct sef raion,postul de sef raminind in continuare celui angajat in locul meu.va rog daca se poate sa ma ajutati spunindu-mi daca este legal ceea ce se intimpla si ce voi putea face pt a reveni pe postul avut acum 2 ani . multumesc

 290. buna. am si eu o intrebare. sunt in cic si vreau sa imi deschid un cabinet de psihologie. pot beneficia in continuare de indemnizatie? concediul mai dureaza un an. va rog lamuriti-ma. se „anuleaza” indemnizatia, cic sau amandoua?

 291. @ alexandra

  Legea prevede ca in anul anterior datei naşterii copilului, sa fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, se înţelege: venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, aşa cum sunt definite de această lege. Nicaieri nu se precizeaza intreruperea indemnizatiei din motivele invocate de dvs.

 292. @ Ramona

  In cazul in care in anul anterior adoptarii copilului ati platit impozit pe venit profesional, puteti beneficia de concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani.

 293. buna ziua,sunt in cic iar pe data de20decembrie urmeaza sa reincep serviciul. la locul de munca sunt primita inapoi dar nu pe postul avut anterior acesta raminind persoanei ce a fost angajata in locul meu pe perioada nedeterminata,eu nemaifiind sef ci adjunct sef ,deci cu un nivel mai jos.va rog a ma ajuta spunindu-mi daca e legal ce se intimpla si cum sa procedez.multumesc

 294. @ elena

  Pe perioada efectuarii CIC titularul postului poate fi inlocuit de un alt salariat incadrat pe durata determinata, conform art. 81 lit. a) Codul Muncii. La reluarea activitatii angajatorul este obligat sa redea persoanei in cauza acelasi post si nu un altul, in caz contrar masura fiind lovita de nulitate absoluta, in conformitate cu art. 81 lit. a) coroborat cu art. 41 alin. (1) si (3), precum si cu art. 57 alin. (1) din Codul muncii.Trecerea in alt post echivalent sau inferior ca atributii si salariu, dupa reluarea activitatii, se poate face doar cu acordul persoanei in cauza. Constatarea nulitatii si stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul partilor iar daca partile nu se inteleg, nulitatea se pronunta de catre instanta judecatoreasca, in conformitate cu alin. (6) respectiv alin. (7) al art. 57 din Codul muncii.

  Practic insa se intampla orice, mai ales acum in perioada de criza economica.

 295. Buna,

  Am o intrebare:
  Somajul se primeste obligatoriu in continuarea ultimei zile de lucru de la firma ce te-a bagat in somaj, sau din data de depunere a dosarului la ei?
  Sotul meu a intarziat aproximativ o luna cu depunerea dosarului din diverse motive… si nu stim daca are continuitate in CM si daca poate beneficia el de indemnizatia de crestere a copilului, sau din cauza acelei intarzieri se poate sa aiba intrerupere.

  Multumesc anticipat,
  Olga

 296. @ Olga

  daca dosarul a fost depus la agentia de somaj in termen de 30 de zile de la data la care s-a desfacut contractul de munca, indemnizatia de somaj intra in plata de la acea data. daca s-a depus dupa cele 30 de zile, indemnizatia va fi platita de la data depunerii dosarului. un somer poate beneficia de CIC in conditiile legii. trebuie sa-si depuna o cerere de suspendare a somajului pe aceasta perioada, dupa care va reveni cu o cerere de repunere in plata la terminarea CIC.

 297. Buna ziua,

  In primul rand, multumim pentru suportul acordat privind detaliile concediilor de nastere si crestere a copilului.
  In al doilea rand, as avea si eu o intrebare si anume: cum se poate proceda in cazul in care compania la care lucreaza tatal refuza sa ii acorde cele 5+10 zile de concediu paternal. Este necesara o aprobare sau este o simpla informare a angajatorului ?

  Multumesc anticipat,
  Gabriela

 298. buna ziua
  sunt in concediu pentru cresterea primului copil (implineste 2 ani in 19.07.2011)
  mi-as dori si al doilea copil (in ciuda ultimelor minunate masuri)
  dilema mea este in cazul in care se va naste in septembrie/octombrie 2011 cum se va stabili indemnizatia de maternitate si cea de crestere pentru al doilea copil?
  cineva mi-a spus ca pt ca al doilea copil se va naste ulterior implinirii varstei de 2 ani de catre primul copil voi avea o indemnizatie de crestere copil de 600 ron, este adevarat????? e ingrozitot
  mentionez ca acum sunt pe varianta de 85%(practic 72,25%)
  cum ar trebui sa procedez astfel incat sa fie cea mai buna varianta?
  va intre pt ca intre terminare CIC 1 si nasterea celui de-al doilea copil ar fi o perioada de aprox 2 luni (cum procedez pt cele 2 luni?)
  multumesc

 299. @ andreea

  Pentru copiii nascuti pana la data de 31 decembrie 2010 inclusiv, se vor aplica prevederile actuale, reglementate prin OUG 148/2005, cu stabilirea indemnizatiei la nivelul de 75% din media veniturilor, dar nu mai putin de 600 lei si nici mai mult de 3.400 lei. Cuantumul este mai avantajos fata de cel acordat in prezent, care este redus cu 15% conform Legii nr.118/2010 (75% fata de 72,25% in prezent).

  Noua formula de acordare a indemnizatiei pentru copiii nascuti incepand cu 1 ianuarie 2011 prevede reglementarea de masuri optionale la dispozitia parintilor, pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau 3 ani in cazul copilului cu handicap.

  Variantele pentru care pot opta parintii sunt urmatoarele:

  Varianta I: In situatia in care parintele opteaza pentru ramanerea in concediul pentru cresterea copilului pana la data la care acesta implineste varsta de 1 an, conform actului normativ adoptat:
  – Va primi o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei,
  – Va beneficia de un stimulent de insertie pe piata muncii in cuantum lunar de 500 de lei, daca parintele se intoarce la activitatea profesionala pana la implinirea de catre copil a varstei de 1 an. In acest caz, stimulentul se acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani;
  – In situatia in care parintele nu revine pe piata muncii, acesta va putea opta pentru acordarea unui concediu fara plata pentru ingrijirea copilului cu varsta intre 1 an si 2 ani;

  Varianta II: In situatia in care parintele opteaza pentru ramanerea in concediul pentru cresterea copilului pana la data la care acesta implineste varsta de 2 ani, conform actului normativ adoptat:
  – Parintele va primi o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei,
  – pentru aceasta optiune stimulentul de insertie nu se acorda.

  Pentru copilul cu handicap, parintele care indeplineste conditiile de eligibilitate prevazute de lege, va beneficia de concediul pentru cresterea copilului pana la implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani, iar indemnizatia aferenta se va acorda in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei
  In cazul copilului cu handicap acordarea stimulentului se realizeaza, oricand, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani

  MASURI SUPLIMENTARE APLICABILE ORICAREI SITUATII:

  – Suplimentarea cuantumului indemnizatiei cu suma de 600 de lei incepand cu cel de-al doilea copil pentru sarcinile multiple;
  – Suplimentarea cuantumului indemnizatiei cu suma de 600 de lei pentru nasterile survenite in interiorul perioadei de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului;
  – Plata in toata aceasta perioada a contributiei de asigurari sociale de sanatate;
  – Constituirea perioadelor de concediu ca si perioade asimilate in sistemul asigurarilor de sanatate, in sistemul asigurarilor sociale si al asigurarilor pentru somaj;
  – Perioadele mentionate anterior constituie vechime in munca si in serviciu;
  – Introducerea unei noi dispozitii, care interzice angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu inclusiv timp de 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate, in cazul salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului sau in cazul celor care se afla in plata stimulentului de insertie,
  – Prelungirea concediului fara plata acordat dupa primele 3 nasteri, respectiv dupa primii 3 copii, de la 3 luni, la 4 luni, in vederea transpunerii prevederilor Directivei Consiliului 2010/18/UE din 8 martie 2010 de punere in aplicare a acordului-cadru revizuit din 18 iunie 2009 privind concediul pentru cresterea copilului incheiat de BUSINESSEUROPE, UEAPME, CEEP si ETUC.

  Potrivit estimarilor Ministerului Muncii si Ministerului Finantelor, economiile realizate prin aplicarea acestor modificari sunt de 100 de milioane de lei in 2011 si aproximativ 500 de milioane de lei in 2012.

  Amintim ca in raport cu decizia de luni a Guvernului cu privire la indemnizatia pentru cresterea copilului, miercuri, cand a fost adoptata Ordonanta de Urgenta, s-a adaugat o optiune suplimentara si anume, a fost adaugata si optiunea unui concediu pentru îngrijirea copilului cu o durata de doi ani, dar cu o indemnizatie plafonata la 1200 de lei.

  Sursa: mmuncii.ro

 300. buna ziua
  multumesc pt raspuns insa intrebarea mea( cunosc aceasta noua ordonanta de urgenta si ma scuzati ca nu am precizat ca pt al doilea copil as opta pt varianta cu 75%) se referea la cum va fi stabilita indemnizatia de crestere copil in sensul ca eu in 19 iulie 2011 termin CIC1 iar nasterea celui de-al doilea copil ar fi aprox peste 2 luni si anume in septembrie/octombrie 2011
  din 20 iulie pot beneficia de indemnizatie de maternitate (stabilita cum ?) si din septembrie/octombrie in indemnizatie crestere copil (stabilita cum?)
  sau trebuie sa lucrez din 20 iulie pana la nasterea copilului pt a beneficia de indemnizatie crestere copil in cuantum de 75%, in caz contrar primind doar 600 ron din cauza faptului ca cel de-al doilea copil nu este nascut in interiorul celor 2 ani din CIC 1?
  poate nu ma exprim clar in ceea ce priveste dilema mea, imi cer scuze
  multumesc

 301. Buna ziua,

  Am si eu o nelamurire: am un baietel de 1.10 luni si o fetita de 7 luni. Momentan sunt in CIC 1.pentru cel de-al doilea copil voi beneficia de CIC timp de 2 ani dupa CIC 1 sau pana la implinirea varstei de 2 ani a fetitei?

  Va multumesc

 302. buna seara in data de 3 arilie 2010 am terminat cic1 ,, intorcanduma la acelasi loc de munca de unde am beneficiat de cic,,,, pe data de 19 ianuarie 2011 sotia a nascut din nou,,, as vrea sa stiu daca mai pot beneficia de cic 2 va multumesc

 303. vasi ruga sa imi trimiteti un raspuns pe mail nu cred ca o sa mai reusesc sa gasesc aceasta pagina va multumesc

 304. Am si eu o intrebare.
  Daca eu lucrez pt o firma germana infiintata in Bulgaria si mentionez ca lucrez din octombrie 2009 pana in prezent dar am mai facut intreruperi adica concediu fara plata,vacanta…si sotia mea naste anul asta in octombrie…pot beneficia de concediul paternal in locul sotiei?
  Si daca exista aceeasi lege si in Bulgaria ca si la noi?

 305. buna ! am si eu o intrebare am stat acasa pentru cresterea copilului in 07 04 2011 se implinesc 2 ani si va fi prima mea zi la munca si as vrea sa stiu daca voi beneficia de zilele de odihna cat timp am stat acasa cu fetita ( adica acei 2 ani ) i-mi vor fii platite zilele de concediu de odihna sau nu voi avea dreptul deloc la ele Va multumesc.

 306. Buna! Am citit cu interes post-urile de mai sus, toate sunt foarte interesante. Cu riscul de a repeta intrebarea, va rugam frumos sa ne spuneti ce putem face in urmatoarea situatie.
  Din CIC ( total 2 ani) sotia doreste sa ia un an cu 85%, iar eu sa continui inca un an… din motive financiare.
  Exista aceasta varianta legala de combinare a CIC intre cei doi soti ? Daca da, cand ar trebui eu sa anunt angajatorul? Imediat dupa nastere, sau dupa trecerea primului an ? Multumim anticipat.

 307. salutare tutuor. cu riscul de a ma repeta va rog ajutati-ma cu urmatoarea problema :
  sotia mea este insarcinata(5 luni )nu este salariata, motiv pentru care eu intentionez sa intru in cic 2 ani (lucrez de muulti ani fara intrerupere). Intrebarea mea este cand trebuie sa anunt angajatorul ca vreau sa intru in CIC si formularul care se utilizeaza in acest sens(daca exista unul standard)va multumesc frumos

  va multumesc frumos

 308. Buna ziua
  Vin si eu cu o intrebare . Am fost in concediu de crestere a copilului in perioada 19 iulie 2007 si pana la 19 iulie 2009. Pe toata aceasta perioda eu am urmat cursurile unei facultati la zi beneficiind si de concediul de crestere al copilului, Mai mentionez ca sunt functionar public. Am vrut sa promovez in functie de la studii medii la studii superioare iar de la personal mi au zis ca dupa 2 ani adica din iulie 2011 caci pe timpul concediului de crestere a copilului ca si functonar sau nu nu aveam voie sa fac facultatea la zi. As vrea sa stiu e legal sa fac facultatea la zi pe timpul concediului de crestere a copilului si a incasarii indemnizatiei pe acea perioada si daca da conform carei legi si articol si daca nu conform carei legi si articol. astept raspunsul dv urgent . Va multumesc anticipat

 309. AM SI EU O INTREBARE DACA SOTIA ESTE IN CONCEDIUL DE CRESTERE A COPILULUI DE 9 LUNI,SI ESTE GRAVIDA IN 7LUNI,DUPA CE NASTE EU POT INTRA IN CONCEDIU DE CRESTEREA COPILULUI LA CEL DE-AL DOILEA COPIL?

 310. buna ziua va rog sa ma ajutati si pe mine daca nu sant casatorit legitim copilu este pe numele meu beneficiez de de concediu prenatal va multumesc

 311. daca am trei copii nascuti din 2005 incoace mai pot beneficia de maternitate pentru cel de al 4-lea copil daca o sa am cel putin 12 luni lucrate? Multumesc.

 312. Buna ziua, am un coleg care este in concediu de crestere si ingrijire copil mic pana la varsta de de2 ani, el trebuie sa revina la servici pe 04.01.2012, sotia lui trebuie sa nasca al 2 lea copil zilele acestea. Mai are dreptu la concediu pt crestere si ingrijire copil mic pana la varsta de 2 ani, pt. al 2 lea copil care sa va naste in curand????

  Va multumesc anticipat!

 313. buna seara am si eu o intrebare am lucrat in mobila sovata am venit la ingrijirea copiilor am primit 600 le trei luni dupa ai ne am mutat in austria si dupa aia nu mai plateste nicii rominia nicii austria alocaciia primesc aiici in austria dar spune stat ca 600 lei nu plateste ca am lucrat in rominia si am nascut acasa de ai am numai acasa drepl la banii rominia spune la primarie nu am drep la banii ca sint plecata dar sa nu uitam ca rominia ieste in EU si de aicia am primit papirele ca ieste rominia in EU am drept la banii dr fetita ieste in 2012 mai 3 ani si nu am primit bani spunetimi ce pot sa fac va multumesc

 314. buna ziua!
  deci, mama copilului care se va naste in vara, august-sept, 2012, nu lucreaza.
  tatal copilului, lucreaza, angajat cu CM la stat, colaborator la stat si free lancer in diferite evenimente(actor).
  1. in ce masura as mai putea colabora sau lucra ca free lancer, daca as beneficia de CIC?
  2. daca intru in CIC si ma reintorc la servici dupa o luna, mai beneficiez de vreo indemnizatie de crestere a copilului?
  3. mama copilului poate beneficia de vreo indemnizatie, chiar daca e casnica?
  multumesc si astept raspuns!!

 315. Buna ziua,
  Sotul meu , e in concendiu paternal,intre timp firma la care era angajat a dat faliment si nu mai poate lua legatura cu ea.As vrea sa stiu daca poate beneficia de somaj.
  Va multumesc !

 316. pun si eu o intrebare…e corect ca mama copilului sa fie casnica iar tatal sa intrerupa raportul de munca pentru a beneficia de concediu paternal?e corect ca mama copilului sa aiba totusi grija micutului in timp ce tatal incaseaza indemnizatia si lucreaza la negru?
  scz…intrebam doar daca in lege este stipulat si asa ceva…

 317. Daca mama este casnica, tatal poate beneficia de concediu ingrijire copil pana la 2 ani?
  Multumesc

 318. @ Alina

  Da, daca este angajat. Concediul pentru cresterea copilului se acorda optional, la cererea oricaruia dintre parintii copilului, fiind conditionat de realizarea de venituri impozabile o perioada de 12 luni in ultimul an anterior nasterii copilului. Este un drept al parintelui iar pe perioada exercitarii acestui drept acesta nu poate fi concediat.

 319. o intrebare pt snake: avem un angajat a carui sotie a nascut dar n-a lucrat; el are cele 12 luni lucrate insa nu dorim sa-si intrerupa activitatea, doar sa beneficieze de stimulentul de insertie. in acest caz, el nu are cerere de CIC, nici decizie suspendare, nici concediul de 126 zile care se acorda mamelor; ce acte trebuie sa depuna? doar adeverinta cu venitul din cele 12 luni si cererea tip opt indemnizatie/insertie( ca am vazut doar acest formular)?

 320. Buna ziua,

  As vrea sa va intreb cum trebuie sa procedez si eu in cazul meu: ar trebui sa ma intorc la munca pe 7 ian 2013 ca sa primesc acei 500 ron pana la varsta de 2 ani ai copilului. insa nu vreau sa ma mai intorc la vechiul loc de munca ci in alta parte, insa la aceeasi data. trebuie sa-mi dau demisia de la vechiul loc de munca. intrebarea este daca mai trebuie sa stau in preaviz? chiar daca este cu acordul ambelor parti? multumesc anticipat pentru raspuns.

 321. salut lucrez in mapn beneficiez de sporu de insertie sotia nu lucreaza si vreau sa intru in cele 30 de zile de concediu obligatori si pentru tata este posibil mentionez ca sotia nu are servici multumesc

 322. Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti cum se poate solutiona urmatoarea problema. Tatal copilului nu mai locuieste la aceeasi adresa, dar el ridica indemnizatia de crestere copil, din care da copilului in varsta de 1 an si jumatate doar produse in valoare de 100-150 lei pe luna, motivand ca sunt banii lui si nu ai copilului. Nu suntem despartiti legal, dar pana la finalizarea divortului el incaseaza banii copil;ului, cum pot cere suspendarea indemnizatiei? Unde ar trebui sa ma adresez? Va multumesc.

 323. Patronul refuza sa îmi plătească concediu paternal,ce pot face?

Opinia ta

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s