6 comentarii la “Ce vă doresc astăzi?

  1. Vă doresc multă iubire, pace sufletească, bucurie la fiecare pas , raze de soare, oaze de verdeață, zbor spre lumină, lacrimi de fericire,coșuri cu flori…
    ” Există o oboseală substanțială, în care se adună toate oboselile zilnice și care ne depun fără ocol în mijlocul Absolutului. Umbli printre oameni, împarți zâmbete sau cauți din obișnuință adevăruri, și în sinea ta te rezemi pe temeiurile firii. N-ai încotro: ești împins spre ele. Zaci , cu voie sau fără voie în straturile ultime ale existenței. Viața îți pare atunci un vis pe care-l depeni din priveliștea Absolutului, o nălucire a înstrăinării tale de toate.Cum luneci așa , pe panta rosturilor nemărginite și prin vagi instincte trebuie să te mai ții de lume, contradicția soartei tale e mai dureroasă ca năpădirea primăverii într-un cimitir de țară. Omul e un naufragiat al Absolutului. Nu se poate înălța în acesta. Doar să se înece. Și nimic nu-l îneacă mai adânc în el decât marile oboseli, acele oboseli care deschid spațiul într-un căscat al infinitului și-al plictiselii.” Este un citat din Emil Cioran, ” Amurgul gândurilor”. Mai demult îmi plăcea, apoi mi-am dat seama că e prea pesimist. Noapte bună!

    Apreciază

  2. @mira

    Citatul este extraordinar pt ca spune adevarul, chiar daca intr-un mod tragic. Omul este parte din absolut, de aceea el nu se poate inalta doar se poate inneca in acesta. Cioran mai spunea ” O civilizaţie începe să decadă în momentul în care viaţa devine unica ei obsesie.” In punctul asta netrebnic am intrat noi demult.Asta este trist. Si mai spunea: „Mărturisesc că am privit cândva ca pe-o ruşine apartenenţa la un popor oarecare, la o colectivitate de învinşi, cu origini asupra cărora nicio iluzie nu-mi era permisă”

    Dar de ce sa nu incheiem frumos? „Libertatea este o stare in care nu se gaseste nici violenta, nici ura, nici brutalitate” spunea Jiddu Krishnamurti. Si continui: „Observati in mod intelectual cum inima dvs.se ofileste.Si asta va preocupa.Lasati-o sa se ofileasca! Traiti numai din intelect. Amintiti-va ca iubirea nu are insusirea de a domina. Deci iubiti!” apoi „Gasiti frumusetea in spatele vorbelor, nu pierdeti incantarea apusului, nu cascati o prapastie intre intelect si inima.” si se intoarce la lucruri simple carora noi nu le dam importanta „Simtiti ploaia pana la piele. Incercati s-o simtiti asa cum pamantul si pomii primesc ploaia cu mare incantare (…) Frumusetea clipei se afla in jurul nostru. Omul nu vede niciodata aceste frumuseti simple, naturale pentru ca se pierde in frumusetea propriilor lui nascociri”

    Apreciază

  3. Cred că este vorba de o concepție panteistă, conform căreia Dumnezeu se identifică cu natura. Mă gândesc la conceptul de dragoste mistică, așa cum se întâlnește în romanul ” Maitreyi” a lui Mircea Eliade. Eroina era îndrăgostită de un copac,” am iubit întâi un pom din aceia pe care noi îi numim șapte frunze. M-am îndrăgostit de un copac înalt și mândru, dar atât de gingaș, de mângâietor. Nu mă mai puteam despărți de el. Stam ziua întreagă și-i vorbeam , îl sărutam, plângeam. Îi făceam versuri, fără să le scriu, i le spuneam numai lui, cine altul m-ar fi înțeles? Și când mă mângâia cu frunzele pe obraz, simțeam o fericire atât de dulce, încât imi pierdeam răsuflarea”.
    Desigur că nouă, europenilor, ni se pare ciudat o astfel de dragoste pentru natură. În religia răspândită în India, numită religie vedică, pământul simbolizează principiul feminin, adica ” mama”, izvor al vieții, protectoarea oricărei forțe distructive. Cerul este simbol al sacralității, al puterii divine, principiul masculin care se află la originea lumii, de aici venind și mitul căsătoriei dintre cer și pământ.

    Apreciază

  4. @mira

    nu, nu tine de panteism ci de o conceptie mai aparte, cu care sunt de acord, idee care exclude orice dumnezeu, orice religie, orice precepte invechite, obiceiuri, dispar complet radacinile pline de conservatorism si ne releva uniunea cu universul pur. e simplu daca citesti. omul, in aceasta viziune, este parte din univers, parte din fiecare fiinta, lucru, obiect, materie. omul este una cu divinul. universul este divinul si divinul le cuprinde pe toate (divinul avand sensul de spelndid, superb, minunat). se spune ca eu sunt lumea si lumea sunt eu. e mai dificil de explicat in cateva cuvinte. oricum, krishnamurti a fost un mare filosof indian, care, prin cartile sale, a reusit sa-mi remodeleze complet caracterul.

    Apreciază

Opinia ta